Τσίπρας:Θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας, μαζί με το λαό

Με μετωπική επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας μεταξύ αλλων « χάσατε τρεις εκλογές και μυαλο δεν βάλατε», εκλεισε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη Βουλή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας:Θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας, μαζί με το λαό

Με μετωπική επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας μεταξύ αλλων «χάσατε τρεις εκλογές και μυαλο δεν βάλατε», εκλεισε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

«Θα αναλάβουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να ζήσει με αξιοπρέπεια. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών θα προχωρήσουμε μπροστά. Θα συγκρουστούμε εάν χρειαστεί αλλά θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε μόνοι μας, μαζί με τον λαό» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ολοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία που υπογράψαμε περιλαμβάνει μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών. Υπάρχουν τρόποι να βρεθεί χωρίς νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις. Ζητήσαμε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στο σχεδιασμό. Δεν ζητήσαμε ούτε στήριξη ούτε συμμετοχή στην κυβέρνηση» υπογράμμισε. «Ζητήσαμε εθνική κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές, να μην υπάρξει νέα μείωση των συντάξεων. Να βρούμε τα 600 εκατ. με άλλο τρόπο. Αρνηθήκατε φτάνοντας στο απώτατο όριο της μικροπολιτικής. Αποφύγατε, λέει, την παγίδα που σας έστησα. Προτιμήσατε να πέσουν στην παγίδα οι συνταξιούχοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δύσκολη άσκηση ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός είναι μια δύσκολη άσκηση για εμάς, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μια άσκηση για μια κυβέρνηση που θέλει να αφήσει στίγμα, σε συνθήκες ασφυξίας. Είναι αγωνιώδης η μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Αγωνιστήκαμε εξαρχής σε ένα πλαίσιο εκ των προτέρων ναρκοθετημένο, σημείωσε, τονίζοντας ότι εξετάστηκε κάθε εναλλακτική και πετύχαμε μια συμφωνία που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν συμβιβασμός με τους δανειστές μας.

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι διαψεύστηκαν αυτοί που είχαν αναλάβει το ρόλο της Κασσάνδρας:

-Το δημοψήφισμα δεν οδήγησε σε έξοδο από το ευρώ.

-Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με συμμετοχή πολλών επενδυτών. Επίσης, σημείωσε, διασφαλίσαμε το δημόσιο συμφέρον. Το ΤΧΣ λαμβάνει κανονικές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες.

- Οι δεύτερες εκλογές δεν καθήλωσαν την οικονομία.

-Η πρόσφατη ρύθμιση για την προστασία της κατοικίας όχι μόνο δεν απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς αλλά προστατεύει απόλυτα τους συνεπείς δανειολήπτες.

-Η ύφεση για το 2015 όχι μόνο δεν άγγιξε ποσοστά διψήφια αλλά παρέμεινε μηδενική.

Το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με το προσφυγικό, λέγοντας ότι αυτήν τη φορά ανακαλύφθηκε η σίγουρη αποπομπή μας από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Δυστυχώς, κάποιοι τα αναπαρήγαγαν εδώ, με πρώτη από όλους η ΝΔ. Και σε αυτό το θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Εκεί που υπάρχει εθνικό ζήτημα, η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Μήπως συντάσσεστε και εσείς με ορισμένες ακραίες φωνές που μας εγκαλούν γιατί δεν πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο;».

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από την κρίση. Και μόνοι μας όταν ο λαός μας στηρίζει.

Περίπου 600 εκ ευρώ πρέπει να βρεθούν για το ασφαλιστικο. Λέμε οτι μπορουν να βρεθούν χωρίς περικοπές. Ζητήσαμε εθνικη κόκκινη γραμμή απέναντι στους δανειστές και τα κόμματα της αντιπολιτευσης αρνήθηκαν. Ζήτησα συναίνεση για το ασφαλιστικό από τα άλλα κόμματα, όχι στήριξη.Αν δεν αρνείσθε, υπάρχει ακόμα χρόνος να συμφωνήσετε μαζί μας. Θα τις υπερασπιστούμε μόνοι μας. Χασατε 3 εκλογές και μυαλο δεν βάλατε.

Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τους τελευταίους 2 μηνες φορολαίλαπα και επονείδιστο Μνηνόνιο. Στηνεται σκηνικό Αποκάλυψης για φορολογικό και ασφαλιστικό. Σιγοντάρουν δυναμεις που εχουν μειώσει 11 φορές τις συντάξεις. Εκαναν καμπάνια στο ΝΑΙ των δανειστών.

Η προοπτική βιωσιμότητας και εξυπηρέτησης του χρέους θα ανοίξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την Ελλάδα από το νέο έτος.

Μετά την 1η αξιολόγηση ξεκινούν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Διατηρούμε παρά τις Κασσάνδρες τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Την επιβάλαμε, ηταν μονομερής ενέργεια αυτή.

Ξεκινούν άμεσα 12 προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους

Ως ενεργητική πολιτική απασχόλησης θα απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς 450-500 εκατ. μέσα στο 2016 από τα 1,4 δισ του ΕΣΠΑ 2014-2020

Ενισχύεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός κατά 823 εκατ

Μπαίνει σε φάση εφαρμογής το περιουσιολόγιο με στόχο την άμεση νομοθέτησή του και την εκκίνησή του από το Σεπτέμβριο του 201

Πετυχαίνουμε την ανακατανομή βαρών για να ακολουθήσει η αναδιανομή

Νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων. Να πληρώσουν όσοι εκμεταλλεύτηκαν το καθεστώς ασυδοσίας των τελευταίων 20 ετών.

Δεκάδες υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα. Επίορκοι οδηγούνται στον δρόμο προς της έξοδο

Και θέμα πολιτικής βούλησης η πάταξη της φοροδιαφυγής. Επιτέλους διεκδικούμε επιστροφή των κλεμμένων. Ελέγχονται όλες οι λίστες.

Η ρύθμιση για την α΄κατοικία δεν απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς. Ανατρέψαμε δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Οι δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν καθήλωσαν την οικονομία και οι πολίτες επαναβεβαίωσαν πανηγυρικά την εντολή του Γενάρ

Θύτε κατέρρευσε το τραπεζικό μας σύστημα, ούτε έγινε κούρεμα των καταθέσεων

Το Οχι του δημοφίσματος οδήγησε σε καλύτερη συμφωνία

Υπήρχε σχεδιο νεοφιλελεύθερης εμπνευσης που η δικη μας κυβερνηση αμφισβήτησε και αμφισβητεί.Οι συσχετισμοι δεν αλλάζουν απο τη μια μέρα στην άλλη. Αυτός ο προϋπολογισμος ειναι δύσκολη άσκησης για μας. Αγωνιώδης μάχη να στηριχθούν οι ευάλωτοι. Το πλαίσιο ήταν εκ των προτέρων ναρκοθετημενο, εντός και εκτος της χώρας. Η συμφωνια ειναι σαφές δύσκολη. Οσοι φανταστηκαν μια ευκολη νίκη, βγήκαν απο το χορό νωρίς.Και εκ του ασφαλούς πρότειναν ανεύθυνες λύσεις ηρωικής αυτοθυσίας και ρομαντικού βολονταρισμού

Πρώτοι οι βουλευτες της ΝΔ αναπαρήγαγαν ακραια σενάρια ότι η χώρα βγαίνει από τη Σένγκεν. Και ήρθε η Σύνοδος της ΕΕ και διέψευσε τα παπαγαλάκια. Μας έδωσαν και συγχαρητήρια για τη διαχειριση των προσφυγικων ροών.

Με μεγάλη έκπληκη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το ζητημα η ΝΔ δεν μπόρσε να βρει σημείο ταυτισης. Σε τετοια ζητήματα εθνικής σημασιας απαιτειται μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Υπαρψχουν όρια. Πολυτέλεια η διαφωνία σε ζητήματα εθνικής ευθύνης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2021 | 07:29

Ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τις αντιφάσεις του Τσίπρα που έμεινε οχυρωμένος στο... Σαχέλ

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία υπερψηφίστηκε. Για υποκριτικούς ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε απέναντι σε μια ιστορική εθνική επιτυχία, μιλά το Μαξίμου.