Τσουνάμι καταγγελιών κατά Παπαγγελόπουλου - Ερχεται νέα κατάθεση

Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη σε ειδική συνεδρίαση που θα τεθούν και άλλα διαδικαστικά ζητήματα

Τσουνάμι καταγγελιών κατά Παπαγγελόπουλου - Ερχεται νέα κατάθεση

Νέες αποκαλύψεις κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του κυκλώματος που είχε δημιουργήσει αναμένουν μέλη της προανακριτικής επιτροπής από τους νέους μάρτυρες που θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας έχει ζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική λίστα. Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη σε ειδική συνεδρίαση που θα τεθούν και άλλα διαδικαστικά ζητήματα καθώς τα χρονοδιάγραμμα των εργασιών είναι πολύ «σφιχτό» και η επιτροπή πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Σε ότι αφορά την «ταμπακιέρα», μέλη της επιτροπής έχουν πλέον σχηματίσει την άποψη ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι όχι μόνο βαρύνεται για τα αδικήματα που περιγράφονται στην πρόταση της ΝΔ, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και για την τέλεση άλλων. Για αυτό και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στους μάρτυρες που θα έρθουν να καταθέσουν.

Μεταξύ αυτών είναι πιθανότατο να εξεταστούν η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες, αλλά και να γίνει κατ αντιπαράσταση εξέταση του Ιωάννη Αγγελή με τη Ξένη Δημητρίου.

Λίστα Μαρτύρων

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είναι η πρώτη γυναίκα δικαστικός που ανέλαβε τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και έχει διαχειριστεί ξεχωριστές υποθέσεις όπως το φάκελο της Χρυσής Αυγής, αλλά και την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της 17η Νοέμβρη. Σύμφωνα με βουλευτές της επιτροπής η κλήση της θεωρείται επιβεβλημένη, λόγω την αιχμών που διατύπωσε όταν αποχώρησε από το Δικαστικό Σώμα αλλά και έπειτα από την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη στην προανακριτική επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η πρώην Εισαγγελέας Εφετών είχε υποβάλει την Άνοιξη του 2016 έγγραφη αναφορά προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με την οποία στρεφόταν κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου λόγω των παρεμβάσεων και των πιέσεων που ασκούσε στην υπόθεση Βγενόπουλου. Κατά πληροφορίες η κυρία Τσατάνη ερωτηθείσα σχετικά κατά την κατάθεση της στην προανακριτική επιτροπή την περασμένη Τετάρτη (η κατάθεση της θα συνεχιστεί και αύριο), αποκάλυψε ότι η κυρία Κουτζαμάνη είχε δεχθεί πιέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να την αποπέμψει. Μάλιστα φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν κληθεί η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην προανακριτική επιτροπή θα επιβεβαιώσει τα όσα είπε. Σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής επιτροπής η κλήση της κυρίας Κουτζαμάνη μοιάζει μονόδρομος και για έναν ακόμα λόγο. Διότι και εκείνη όταν αποχώρησε από το Σώμα το καλοκαίρι του 2016 άφησε αιχμές για προσπάθειες επηρεασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.Η δήλωση της ήταν σαφής : «Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους. Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι γιατί παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτηςία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής. Απέναντι σ΄ αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικαίου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών». Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη είχε όμως αναφερθεί και στον ρόλο συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπογραμμίζοντας ότι απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε συγκεκριμένα αναληθή δημοσιεύματα για λόγους προστασίας της θεσμικής της θέσης. Καταγγελίες για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα εις βάρος τους όταν δεν πειθάρχησαν στις πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκαναν και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που κατέθεσαν στην προανακριτική επιτροπή με την Γεωργία Τσατάνη να μην διστάζει να μιλήσει για μεθόδους εγκληματικών οργανώσεων.

Σε ότι αφορά τους «προστατευόμενους» μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» (κατέθεσαν προ ημερών στους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση Novartis) μέλη της επιτροπής έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν να καταθέσουν και στην προανακριτική επιτροπή. Κατά πληροφορίες θα ληφθούν όλες οι πρόνοιες ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα τους, ωστόσο τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής έχουν σκοπό να διαπιστώσουν αν οι «κουκουλοφόροι» είναι τα ίδια πρόσωπα με δύο πρώην εργαζόμενους της Novartis. Ήδη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσο τα άτομα αυτά μπορούσαν να μπουν σε καθεστώς προστασίας, αλλά σοβαρές ενδείξεις ότι έχει παραβιαστεί το καθήκον και η υποχρέωση της ειλικρινούς μαρτυρίας.

Αναφορικά με την κατ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει γίνει σύμφωνα με πληροφορίες σχετική εισήγηση από την πλευρά του ΚΚΕ. Ο κ. Αγγελής φέρεται να είχε υποστηρίξει στις καταθέσεις του στην προανακριτική επιτροπή ότι η κυρία Δημητρίου γνώριζε για τη δράση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα ο πρώην αντιεισαγγελέας ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει να γίνει κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να περάσουν την πόρτα της αίθουσα που συνεδριάζει η προανακριτική επιτροπή και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που κατά πληροφορίες έχουν υποστεί ανάλογες πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πάντως ο στόχος της επιτροπής είναι να μην χαθεί χρόνος σε προσωπικές ιστορίες, αλλά να φωτιστούν υποθέσεις μεγάλου ειδικού βάρους.

Κατηγορητήριο

Μέλη της επιτροπής εμφανίζονται όλο και πιο βέβαιοι ότι όχι μόνο στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που περιελάμβανε η πρόταση της ΝΔ κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο και με νέα.

Η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης ανέφερε ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων αυτών της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, της πρόκλησης και προσφοράς για τέλεση εγκλήματος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργία σε ψευδορκία. Οι καταθέσεις των δικαστικών λειτουργών έχουν οδηγήσει μέλη της επιτροπής στο συμπέρασμα ότι στοιχειοθετείται και το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με αφορμή τις πιέσεις και τις απειλές προς την Γεωργία Τσατάνη να παραδώσει τον φάκελο Βγενόπουλου ώστε να ασκηθούν διώξεις κατά του επιχειρηματία. Οι ίδιοι βουλευτές αναφέρουν ότι βαρύνουσας σημασίας για την απόδοση ευθυνών είναι και το γεγονός ότι αποκαλύπτεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ακολουθούσε τις ίδιες πρακτικές όχι μόνο για τη Novartis, αλλά και σε άλλες υποθέσεις μεγάλου ειδικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται πάντως ότι για να προστεθούν νέα αδικήματα στα ίδια υπάρχοντα πρέπει πρώρα να υπάρξει απόφαση της Ολομέλειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 22 Ιαν 2022 | 11:25

Ντόρα Μπακογιάννη: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους - Είναι πολλά τα 47 ευρώ για PCR τεστ

"Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, πάνω από 90%, από ανθρώπους που είναι άνω των 60. Πολλοί από αυτούς είναι με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι", τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 09:45

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή από τη βάση - Πολάκης κατά Φίλη: Θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, υπονοώντας ότι η εκλογή από τη βάση θα αποδυναμώσει την εσωκομματική τάση "Ομπρέλα".

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 21 Ιαν 2022 | 20:33

Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών της ΕΕ για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ένωσης

Η Κοινή Δήλωση 16 κρατών - μελών για την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που ολοκληρώθηκε στη Λιθουανία

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 21 Ιαν 2022 | 18:54

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τα "απάτητα βουνά": Σε καθεστώς αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκισης έξι παρθένα βουνά

Υπουργική απόφαση απαγορεύει ουσιαστικά κάθε παρέμβαση η οποία θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα 6 παρθένων βουνών στη χώρα - Η τοποθέτηση Μητσοτάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 21 Ιαν 2022 | 16:22

Die Welt για Rafale: "Η Ελλάδα εξοπλίζεται - Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν"

"Γαλλικά μαχητικά κατά του Ερντογάν" είναι ο τίτλος σε άρθρο της Die Welt με αφορμή την άφιξη των πρώτων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 08:09

Ηχηρή επανεμφάνιση Γαβριήλ Σακελλαρίδη ως επικεφαλής αριστερού think tank - Η πρώτη παρουσίαση του "Eteron"

Η επανεμφάνιση Σακελλαρίδη αποκτά και πολιτικό ενδιαφέρον, την ώρα που ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο γύρο εσωστρέφειας.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΛΑΘΗ 20 Ιαν 2022 | 21:00

"Ξαναχτυπά" ο Κούλογλου: Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για Πολάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο Παύλος Πολάκης κάνει κακό στο κόμμα με τη συμπεριφορά του και πως αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη.

ΣΤΟ MEGA 20 Ιαν 2022 | 20:49

Metron Analysis: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 11,8% διαφορά - "Πετάει" το ΚΙΝΑΛ με 18,5%, στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά η ΝΔ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μόλις το 16% έχει θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Το 82% έχει κάνει εμβόλιο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης