Τσουνάμι καταγγελιών κατά Παπαγγελόπουλου - Ερχεται νέα κατάθεση

Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη σε ειδική συνεδρίαση που θα τεθούν και άλλα διαδικαστικά ζητήματα

Τσουνάμι καταγγελιών κατά Παπαγγελόπουλου - Ερχεται νέα κατάθεση

Νέες αποκαλύψεις κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του κυκλώματος που είχε δημιουργήσει αναμένουν μέλη της προανακριτικής επιτροπής από τους νέους μάρτυρες που θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας έχει ζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική λίστα. Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη σε ειδική συνεδρίαση που θα τεθούν και άλλα διαδικαστικά ζητήματα καθώς τα χρονοδιάγραμμα των εργασιών είναι πολύ «σφιχτό» και η επιτροπή πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Σε ότι αφορά την «ταμπακιέρα», μέλη της επιτροπής έχουν πλέον σχηματίσει την άποψη ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι όχι μόνο βαρύνεται για τα αδικήματα που περιγράφονται στην πρόταση της ΝΔ, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και για την τέλεση άλλων. Για αυτό και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στους μάρτυρες που θα έρθουν να καταθέσουν.

Μεταξύ αυτών είναι πιθανότατο να εξεταστούν η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες, αλλά και να γίνει κατ αντιπαράσταση εξέταση του Ιωάννη Αγγελή με τη Ξένη Δημητρίου.

Λίστα Μαρτύρων

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είναι η πρώτη γυναίκα δικαστικός που ανέλαβε τα ηνία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και έχει διαχειριστεί ξεχωριστές υποθέσεις όπως το φάκελο της Χρυσής Αυγής, αλλά και την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της 17η Νοέμβρη. Σύμφωνα με βουλευτές της επιτροπής η κλήση της θεωρείται επιβεβλημένη, λόγω την αιχμών που διατύπωσε όταν αποχώρησε από το Δικαστικό Σώμα αλλά και έπειτα από την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη στην προανακριτική επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η πρώην Εισαγγελέας Εφετών είχε υποβάλει την Άνοιξη του 2016 έγγραφη αναφορά προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με την οποία στρεφόταν κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου λόγω των παρεμβάσεων και των πιέσεων που ασκούσε στην υπόθεση Βγενόπουλου. Κατά πληροφορίες η κυρία Τσατάνη ερωτηθείσα σχετικά κατά την κατάθεση της στην προανακριτική επιτροπή την περασμένη Τετάρτη (η κατάθεση της θα συνεχιστεί και αύριο), αποκάλυψε ότι η κυρία Κουτζαμάνη είχε δεχθεί πιέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να την αποπέμψει. Μάλιστα φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν κληθεί η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην προανακριτική επιτροπή θα επιβεβαιώσει τα όσα είπε. Σύμφωνα με μέλη της προανακριτικής επιτροπής η κλήση της κυρίας Κουτζαμάνη μοιάζει μονόδρομος και για έναν ακόμα λόγο. Διότι και εκείνη όταν αποχώρησε από το Σώμα το καλοκαίρι του 2016 άφησε αιχμές για προσπάθειες επηρεασμού της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.Η δήλωση της ήταν σαφής : «Οι Θεσμοί δεν είναι αυτομάτως ισχυροί από μόνοι τους αλλά παίρνουν το ύψος των ανθρώπων που τους κουβαλούν στις πλάτες τους. Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να επισημάνω ότι θλίβομαι γιατί παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες που πλήττουν τη θεσμική ανεξαρτηςία της Δικαιοσύνης και το κύρος αυτής. Απέναντι σ΄ αυτά τα φαινόμενα οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κρατούν την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη και να αποκρούουν τις προσπάθειες αυτές και θα τις αποκρούουν ευχερώς εάν έχουν κάνει βίωμά τους την απονομή του δικαίου και εάν έχουν ταυτίσει την ψυχή τους και το είναι τους με την ανεξαρτησία τους ως δικαστικών λειτουργών». Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη είχε όμως αναφερθεί και στον ρόλο συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπογραμμίζοντας ότι απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε συγκεκριμένα αναληθή δημοσιεύματα για λόγους προστασίας της θεσμικής της θέσης. Καταγγελίες για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα εις βάρος τους όταν δεν πειθάρχησαν στις πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκαναν και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που κατέθεσαν στην προανακριτική επιτροπή με την Γεωργία Τσατάνη να μην διστάζει να μιλήσει για μεθόδους εγκληματικών οργανώσεων.

Σε ότι αφορά τους «προστατευόμενους» μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» (κατέθεσαν προ ημερών στους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση Novartis) μέλη της επιτροπής έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν να καταθέσουν και στην προανακριτική επιτροπή. Κατά πληροφορίες θα ληφθούν όλες οι πρόνοιες ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα τους, ωστόσο τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής έχουν σκοπό να διαπιστώσουν αν οι «κουκουλοφόροι» είναι τα ίδια πρόσωπα με δύο πρώην εργαζόμενους της Novartis. Ήδη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσο τα άτομα αυτά μπορούσαν να μπουν σε καθεστώς προστασίας, αλλά σοβαρές ενδείξεις ότι έχει παραβιαστεί το καθήκον και η υποχρέωση της ειλικρινούς μαρτυρίας.

Αναφορικά με την κατ αντιπαράσταση εξέταση του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει γίνει σύμφωνα με πληροφορίες σχετική εισήγηση από την πλευρά του ΚΚΕ. Ο κ. Αγγελής φέρεται να είχε υποστηρίξει στις καταθέσεις του στην προανακριτική επιτροπή ότι η κυρία Δημητρίου γνώριζε για τη δράση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα ο πρώην αντιεισαγγελέας ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει να γίνει κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να περάσουν την πόρτα της αίθουσα που συνεδριάζει η προανακριτική επιτροπή και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που κατά πληροφορίες έχουν υποστεί ανάλογες πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πάντως ο στόχος της επιτροπής είναι να μην χαθεί χρόνος σε προσωπικές ιστορίες, αλλά να φωτιστούν υποθέσεις μεγάλου ειδικού βάρους.

Κατηγορητήριο

Μέλη της επιτροπής εμφανίζονται όλο και πιο βέβαιοι ότι όχι μόνο στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που περιελάμβανε η πρόταση της ΝΔ κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο και με νέα.

Η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης ανέφερε ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων αυτών της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, της πρόκλησης και προσφοράς για τέλεση εγκλήματος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργία σε ψευδορκία. Οι καταθέσεις των δικαστικών λειτουργών έχουν οδηγήσει μέλη της επιτροπής στο συμπέρασμα ότι στοιχειοθετείται και το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με αφορμή τις πιέσεις και τις απειλές προς την Γεωργία Τσατάνη να παραδώσει τον φάκελο Βγενόπουλου ώστε να ασκηθούν διώξεις κατά του επιχειρηματία. Οι ίδιοι βουλευτές αναφέρουν ότι βαρύνουσας σημασίας για την απόδοση ευθυνών είναι και το γεγονός ότι αποκαλύπτεται ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ακολουθούσε τις ίδιες πρακτικές όχι μόνο για τη Novartis, αλλά και σε άλλες υποθέσεις μεγάλου ειδικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται πάντως ότι για να προστεθούν νέα αδικήματα στα ίδια υπάρχοντα πρέπει πρώρα να υπάρξει απόφαση της Ολομέλειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΞΠΡΕΣ 20 Σεπ 2020 | 11:40

Κακοκαιρία "Ιανός": Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτοψία στις καταστροφές

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς για την αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΩ TWITTER 20 Σεπ 2020 | 08:57
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΟΜΠΕΟ 20 Σεπ 2020 | 07:31

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η έναρξη των διερευνητικών επαφών – Μάχη για τις κυρώσεις στην Άγκυρα

Στην Αθήνα ο Πομπέο την ερχόμενη εβδομάδα – Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

19 Σεπ 2020 | 21:48

Υπέρκομψες παρουσίες στην ομιλία Τσίπρα - Οι κυρίες με τα μίνι που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Η ομιλία Τσίπρα είχε πολλές σικάτες παρουσίες στο ακροατήριο.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ 19 Σεπ 2020 | 19:46

Σενάρια για επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 19 Σεπ 2020 | 15:43

Δένδιας: Διάλογος με έμπρακτη και άμεση αποκλιμάκωση ή κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Ν. Δένδιας καθιστά απολύτως σαφές πως η διαφορά με την Τουρκία αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ 19 Σεπ 2020 | 15:42

Τσίπρας: Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανακατατάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "λίγο αμήχανη" την παρουσία του στη ΔΕΘ-Helexpo, λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθεσης.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 Σεπ 2020 | 12:01

Κακοκαιρία Ιανός: Με εντολή Μητσοτάκη κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές

Με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές Λιβάνιος,Σκρέκας, Καραγιάννης

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 19 Σεπ 2020 | 11:43

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με Στόλτενμπεργκ για την Ανατ. Μεσόγειο

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

«ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ 19 Σεπ 2020 | 10:12

Πέτσας για κορονοϊό: Αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα θα το κάνουμε

"Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό" για την επέλαση του Ιανού σημείωσε ο Στ. Πέτσας