Τζανακόπουλος: Δεν είναι αναγκαία η μείωση των συντάξεων

Στόχοι της κυβέρνησης, η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αύξηση του μέσου εισοδήματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τζανακόπουλος: Δεν είναι αναγκαία η μείωση των συντάξεων

Στόχοι για την επόμενη μέρα είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση του μέσου εισοδήματος, είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η αύξηση του κατώτατου μισθού και η συγκρότηση ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξαρτάται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι σταθερή, «που σημαίνει ότι ο κύκλος των μέτρων έχει κλείσει». «Ό,τι μέτρο ήταν να παρθεί, πάρθηκε» είπε και σημείωσε ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% έχει επιτευχθεί και συνεπώς «αντικειμενικά δεν είναι αναγκαίο» το μέτρο. Όπως είπε, το τι θα γίνει είναι ζήτημα που αφορά το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό, και πολύ σύντομα θα δοθεί απάντηση για αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είπε ότι επανήλθαν από την ημέρα που εξέπνευσε το πρόγραμμα και αυτό ήταν νομοθετημένο. Όπως είπε, ισχύει το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο, καθώς και την αρχή της επεκτασιμότητας, δηλαδή, αν μία σύμβαση αφορά το 50% συν 1 του κλάδου, αυτή επεκτείνεται στο σύνολο του κλάδου.

Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι έχει νομοθετηθεί διαδικασία διαβούλευσης, στη βάση της οποίας θα ορίζεται με υπουργική απόφαση και «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, να κινήσει αυτή την διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος για να κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτό είναι δεδομένο. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, το έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η υπουργός Εργασίας. Μην έχετε καμία αμφιβολία» τόνισε.

Σχετικά με όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση περί διχαστικού λόγου του πρωθυπουργού, στο διάγγελμά του, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο πολιτικός λόγος ο δικός μας πάντα εκινείτο στην ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών από το παλιό πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 2015» και τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι ήταν το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην μεγάλη καταστροφή του 2010 και στην ένταξη στα μνημόνια.

«Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαδήμος έπαιξε ένα «κομβικό πολιτικό ρόλο» στην μεταμόρφωση της κοινωνίας λόγω των μνημονίων. «Για ποιο λόγο θα πρέπει να ξεχάσουμε το πολιτικό προσωπικό και τους παράγοντες της οικονομικής ελίτ, τον τρόπο που είχε δομηθεί η ελληνική οικονομία και τελικά οδηγηθήκαμε στην καταστροφή» σημείωσε.

Αναφορικά με την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι βγαίνουμε από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, είπε ότι «είτε το θέλει η ΝΔ, είτε δεν το θέλει», «ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί».

Όπως είπε, το πρόγραμμα της ΝΔ είναι το μνημόνιο, ως οικονομικός τρόπος διακυβέρνησης, για αυτό «έχει στεναχωρηθεί τόσο πολύ που βγαίνουμε».

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα από το «μαξιλάρι» που έχει εξασφαλίσει το ESM, ώστε τα πρώτα «ελεύθερα» βήματα στις αγορές να είναι σταθερά και συμπλήρωσε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από όλων των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Στις αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ περί εκτόξευσης των επιτοκίων αν αγγίξουμε το μπάφερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για το 2019 και το 2020 και το μπάφερ είναι για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και ομολόγων τα οποία ωριμάζουν και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου».

Όπως είπε, όλα αυτά τα έχουν λάβει υπόψη τους όσοι συμφώνησαν και αποδέχτηκαν την καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η λογική αυτή είμαι μόνιμη επωδός των θεσμών για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Για την Ελλάδα είπε ότι είναι ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα, για να γίνει πιο αποτελεσματικός και ανταποδοτικός. Όπως είπε, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, ώστε να «ελαφρύνουμε» τους πολίτες σε σχέση με το Δημόσιο.

Για το Εθνικό Κτηματολόγιο είπε ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει προχωρήσει τόσο όσο δεν είχε προχωρήσει τα προηγούμενα 40 χρόνια, ενώ το 46,8% των δασικών χαρτών έχει αναρτηθεί και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αναρτηθεί σχεδόν το σύνολο.

«Έχουμε τη βούληση, έχουμε και την ικανότητα, έχουμε και την επάρκεια για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, τις οποίες επί 40 χρόνια το παλιό πολιτικό σύστημα(…) για λόγους εξυπηρέτησης συγκεκριμένων πελατειακών συμφερόντων, δεν κατάφερε να υλοποιήσει» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η αύξηση των κατώτατου μισθού θα λειτουργήσει ως τονωτικό. Το βασικό πρόβλημα όπως είπε αποτελεί ο κίνδυνος χώρας (country risk), μέχρι τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονταν ξένες, έπρεπε να δανείζονται με 7% με 8% περισσότερο. Με την έξοδο από το μνημόνιο, όπως είπε, αυτό το «τεράστιο χάσμα» στο κόστος δανεισμού « ήδη έχει αρχίσει να κλείνει».

«Για την επόμενη μέρα έχουμε δύο στόχους: Πρώτον, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και συνετή δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε να μην γκρεμίσουμε όλα όσα κτίσαμε και δεύτερον, να αρχίσουμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε το μέσο διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται». «Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την συγκρότηση ενός πιο αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους». Όπως είπε, «έχουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει τους ανθρώπους που υπέστησαν αυτή τη μεγάλη καταστροφή, είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι τα συνεργεία ήταν εκεί από την πρώτη μέρα. Είπε ότι έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που υλοποιούνται και αναφορικά με τα αυθαίρετα, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως υπάρχουν 61 ακίνητα που έχουν προτεραιοποιηθεί για να κατεδαφιστούν μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου, καθώς και μία λίστα 200-300 ακινήτων που είναι στη δεύτερη σειρά προτεραιότητας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία ταχεία υλοποίηση της νέας χωροταξικής πραγματικότητας στην Ελλάδα.

Με αφορμή δηλώσεις για συγκρότηση αντιδεξιού μετώπου, είπε ότι με την έξοδο από το μνημόνιο, οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ γίνονται ακόμα πιο σαφείς. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πρέπει να απομονώσει και αναδείξει ως αιτία του κοινωνικού διχασμού το πολιτικό προσωπικό που βρίσκεται στην ηγεσία της ΝΔ, ανέφερε τον αντιαριστερό «παροξυσμό» των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη και υπογράμμισε ότι πυρήνας των ιδεολογικών απόψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη που άφησε το κόμμα «έρμαιο σε μια ακροδεξιά ομάδα» που τον κρατάει όμηρο.

Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η πόλωση, σύγκρουση και η αντιπαράθεση υπάρχουν στην πολιτική. «Η σύγκρουση είναι το χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι θέλουμε να συγκροτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που θα υποστηρίξει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την τόνωση της ανάπτυξης.

Τέλος, σχετικά με το Μακεδονικό και την στάση του υπουργού 'Αμυνας, είπε ότι ο κ. Καμμένος έχει πει ότι θα πορευτεί μέχρι το τέλος της 4ετίας με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι εφόσον πληρωθούν οι προϋποθέσεις από την γείτονα, θα περάσει από το Κοινοβούλιο με αρκετά ευρεία πλειοψηφία.

Πηγή: ΕΡΤ

Φωτό: αρχείου EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 16 Νοε 2020 | 14:50

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Δείτε τις μερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Νοε 2020 | 20:43

Συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας – Οι ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων

Ο "οδικός χάρτης" με όλες τις ημερομηνίες έως τις εορτές των Χριστοιυγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Νοε 2020 | 08:11

Συντάξεις Δεκεμβρίου και επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020, στους δικαιούχους.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 11 Νοε 2020 | 20:27

"Τα έψαλαν" στον Πολάκη, Τζανακόπουλος και Γεροβασίλη - "Όλα πρύμα" λέει ο πρώην υπουργός μετά τη συνάντηση

"Απαιτείται υπευθυνότητα" το μήνυμα της Κουμουνδούρου - "Δεν είχα πρόθεση να αμφισβητήσω τον ΣΥΡΙΖΑ" είπε ο Πολάκης.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΚΑ 05 Νοε 2020 | 18:43

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι, ημερομηνίες - Ταμεία

Οι ημερομηνίες που θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι τις συντάξεις Δεκεμβρίου

24 Νοε 2020 | 22:16

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Στο 14% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Οι 7 στους 10 θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research αποκαλύπτει τους φόβους των πολιτών για τον κορονοϊό, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν - Καταλληλότερος πρωθυπουργός με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΗ 16Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ECONOMIST 24 Νοε 2020 | 21:28

Δένδιας: Η Τουρκία αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή

Ο Νίκος Δένδιας καυτηρίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας ότι είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της περιοχής

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 24 Νοε 2020 | 20:59

Γερμανίδα βουλευτής: H Τουρκία αγόρασε όπλα αξίας 600 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία - Yποκρισία η αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάντελεν, μιλά για τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στους Τούρκους

«ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» 24 Νοε 2020 | 20:58

Απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Πλειοδοσία για όλα η αντιπολιτευτική συνταγή του

Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας και ο υπόλοιπος κόσμος, οι πολίτες ζητούν λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη σοβαρότητα, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.

«ΕΝΑΣ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΜΗΝΑΣ» 24 Νοε 2020 | 20:40

Κορονοϊός: Επέστρεψε στην Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς - "Όποιοι αρνούνται την απειλή στείλτε τους σε μένα"

Την προσωπική του περιπέτεια με τον κορονοϊό περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.