Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια

«Η χώρα μας πλέον θα μετρά στα Βαλκάνια μόνο φίλους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια

«Η χώρα μας πλέον θα μετρά στα Βαλκάνια μόνο φίλους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news», τονίζοντας ότι η Ελλάδα «γίνεται η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, όχι διά της επιβολής, αλλά δίνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επικίνδυνη στάση και τη ΝΔ για σύγχυση που την οδηγεί στο να ενώνεται «με τους πιο ακραίους και εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των πλέον αδύναμων πολιτών, αλλά και σε φοροελαφρύνσεις, κυρίως όσον αφορά τη μεσαία τάξη.

Ειδικότερα, σχετικά με το erga omnes ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι το erga omnes ακυρώνεται από τα οριζόμενα στη συμφωνία σχετικά με τη γλώσσα και την υπηκοότητα των βόρειων γειτόνων μας, είτε είναι συνειδητά ψεύτης είτε απλούστατα αγράμματος». Όπως αναφέρει, «το "erga omnes" σημαίνει "έναντι όλων" και είναι προσδιορισμός που αφορά το όνομα και τους όρους χρήσης του, ότι δηλαδή το "Βόρεια Μακεδονία" θα χρησιμοποιείται από τους γείτονές μας σε όλες τις διεθνείς σχέσεις τους με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς και όχι μόνο στις σχέσεις τους με την Ελλάδα και ταυτόχρονα στο εσωτερικό τους».

Υπογραμμίζει ότι αυτό «σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν και το Σύνταγμά τους, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους σχετικούς όρους της συμφωνίας», σημειώνοντας ότι «όποιος ή όποια θέλει να κάνει κριτική για τις προβλέψεις της συμφωνίας σε σχέση με τη γλώσσα ή την εθνικότητα, βεβαίως δικαιούται να την κάνει, αλλά το να λέει ότι ακυρώνεται το erga omnes είναι απλώς λάθος».

Σχετικά με τη γλώσσα, είπε επίσης, ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν προέβαλε αντίρρηση ως προς την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90. Αντίθετα, η Ελλάδα αναγνώρισε επισήμως σε διεθνές επίπεδο την ύπαρξη της γλώσσας αυτής ήδη από το 1977 με το ψήφισμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους μεταγραμματισμούς τοπωνυμίων στο λατινικό αλφάβητο».

Έκανε λόγο ακόμα ότι «οι αντιρρήσεις που προβάλλονται από τη δεκαετία του ‘90 στον δημόσιο λόγο διαφόρων είναι προφανώς στο πλαίσιο μιας ανιστόρητης εθνικιστικής έξαρσης που συσκοτίζει την πραγματικότητα και αποσκοπεί απλώς και μόνο στην παραπλάνηση και στη δημιουργία εντυπώσεων». Πρόσθεσε δε, ότι σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επιστημονικής γλωσσολογικής κοινότητας «έχει πάρει σαφή θέση ως προς την ύπαρξη της γλώσσας αυτής, με την εξαίρεση, βεβαίως, του "εθνικού μας γλωσσολόγου" κ. Μπαμπινιώτη, αν και ο ίδιος συμμετείχε στη σχετική Διάσκεψη του 1977 χωρίς να προβάλει καμία απολύτως αντίρρηση τότε».

Για την ιθαγένεια επανέλαβε ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας, με τα οποία ταξιδεύουν και στην Ελλάδα, αναφέρουν «μακεδονική» ιθαγένεια και στη θέση αυτής της αναγραφής θα προστεθεί τώρα και ο όρος «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». «Επομένως, βγάλτε εσείς το συμπέρασμα αν χάσαμε ή κερδίσαμε με τη συμφωνία» τόνισε.

Αναφερόμενος στα οφέλη που απορρέουν για την Ελλάδα από τη συμφωνία, υπογράμμισε ότι με την αποκατάσταση των σχέσεων με ένα ακόμη γείτονα στη ζωτικής σημασίας περιοχή των Βαλκανίων, «η χώρα μας πλέον θα μετρά στα Βαλκάνια μόνο φίλους. Γίνεται η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, όχι διά της επιβολής, αλλά δίνοντας το παράδειγμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης».

«Με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ και την επιτάχυνση των βημάτων για την ευρωπαϊκή προοπτική, τόσο της ΠΓΔΜ όσο και της Αλβανίας και της Σερβίας, κλείνουν μια μακρά περίοδο έντασης και αστάθειας, στην οποία μάλιστα επένδυσαν τρίτες χώρες για δικά τους οφέλη. Στη νέα εποχή συνανάπτυξης, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια. Τόσο στην οικονομική άνθηση της περιοχής όσο και στη γεωπολιτική της αναβάθμιση» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ για «πλήρη σύγχυση», λέγοντας: «Δεν έχει καταλάβει άραγε ότι είναι εκείνη που ενώνεται με τους πιο ακραίους και εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ; Δεν βλέπει ο κ. Μητσοτάκης ότι οι δηλώσεις του είναι πανομοιότυπες με τις δηλώσεις του αρχηγού και των στελεχών του δεξιού VMRO, που απορρίπτουν τη συμφωνία και εγκαλούν τον κ. Ζάεφ για μειοδοσία; Τελικά, ποιος μειοδότησε; Ο κ. Ζάεφ ή ο κ. Τσίπρας; Γιατί και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν. Θα σας απαντήσω ευθέως: Κανείς δεν μειοδότησε. Απλώς, επιτέλους, βρέθηκαν δύο ηγέτες με μυαλό στο κεφάλι τους, για να δώσουν τέλος σε μια διένεξη που το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί τους εθνικισμούς ένθεν κακείθεν».

«Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι πραγματικά επικίνδυνη» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι έχει έρθει ο καιρός οι λαοί των Βαλκανίων να πορευτούν με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της παράδοσης και του πολιτισμού των γειτόνων τους.

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ακόμα ότι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ επιδεικνύουν «μια έκρηξη ανιστόρητου εθνικισμού, αυτάρκειας, αγραμματοσύνης και "εθνικών ψευδών"» και όπως υπογράμμισε, «είναι ακριβώς αυτή η στάση που νομιμοποιεί και καλύπτει το τέρας του φασισμού. Είναι αυτή η στάση που δημιουργεί την αίσθηση στους χρυσαυγίτες να απειλούν ευθέως τη Δημοκρατία».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις οικονομικές εξελίξεις και τις δυνατότητες της χώρας για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τόνισε ότι «είναι βασική μας προτεραιότητα να προχωρήσουμε σε μόνιμες παρεμβάσεις για τη σταδιακή επούλωση των πληγών της πολυετούς λιτότητας» και πρόσθεσε ότι «παραμένει, φυσικά, σταθερή η προσήλωσή μας στην ενίσχυση της προστασίας των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, όμως οι νέες συνθήκες θα επιτρέψουν και μια σειρά από παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, κυρίως όσον αφορά τη μεσαία τάξη».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 10 Αυγ 2020 | 20:31

Σε κρίση ο Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ντιάμπ μετά την φονική έκρηξη

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι παραιτείται μετά την πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων

ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 10 Αυγ 2020 | 18:01

Εκρηξη Βηρυτός - Καταιγιστικές εξελίξεις: Παραίτηση της κυβέρνησης στο Λίβανο

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ θα ανακοινώσει σύντομα την παραίτηση της κυβέρνησής του, δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο Reuters

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 07 Αυγ 2020 | 07:52

Βηρυτός: Οργή πολιτών κατά της κυβέρνησης - Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας. Οι πολίτες ζητούν τη βοήθεια Μακρόν. Υπό κράτηση 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Αυγ 2020 | 15:03

Ορκωμοσία "μασκοφόρων": Εκλεψαν την παράσταση Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ζωή Ράπτη [εικόνες]

Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

05 Αυγ 2020 | 13:01

Προεδρικό Μέγαρο: Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Οι βελτιωτικές στοχευμένες προσθήκες στο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Αυγ 2020 | 14:43
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 04 Αυγ 2020 | 13:10

Ανασχηματισμός: Η "ακτινογραφία" της νέας κυβέρνησης - Ποια είναι τα νέα πρόσωπα και ποιοι αναβαθμίζονται

Ο πρωθυπουργός στον πρώτο του ανασχηματισμό επιχειρεί να ενισχύσει τους τομείς που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα.

ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 13:01

Πάνος Τσακλόγλου: Η έκπληξη του μίνι - ανασχηματισμού και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Η επιλογή του οικονομολόγου Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η έκπληξη του μίνι ανασχηματισμού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Αυγ 2020 | 11:59

Μίνι - ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναβάθμιση Θεόδωρου Σκυλακάκη και Νίκου Παπαθανάση - Νέοι υφυπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 03 Αυγ 2020 | 19:29

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό - Πιθανότατα αύριο οι ανακοινώσεις

Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός - Την Τρίτη οι ανακοινώσεις

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας