Τζανακόπουλος: Μεγάλη λαθροχειρία Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι επιχείρησε χθες μια "μεγάλη λαθροχειρία" στο θέμα του Μακεδονικού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τζανακόπουλος: Μεγάλη λαθροχειρία Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

"Με δεδομένο ότι έχουμε εξέλθει, πλέον, από την περίοδο των μνημονίων ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "24/7".

"Το 2019 θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης, τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το ερχόμενο Σάββατο", είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Επισήμανε πως θα είναι ένα "ισορροπημένο πακέτο που θα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".

Σε ό,τι αφορά την μείωση συντάξεων είπε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο πια και παρέπεμψε στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ για την αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε ότι είναι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης και το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπεται από το νόμο.

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για "παροχολογία" της κυβέρνησης στη ΔΕΘ και σημείωσε: "Είναι πάρα πολύ οξύμωρο να χαρακτηρίζει κανείς πακέτα μέτρων κοινωνικής στήριξης ως παροχολογία. Είναι προφανές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν υπάρχει καμιά παροχολογία. Υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν για να ελαφρυνθούν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση και η δυνατότητα αυτή μας δίνεται επειδή ακριβώς καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία. Υπάρχει στοχευμένη ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων".

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ή οποιοσδήποτε άλλος για τις δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης και δήλωσε: "Ο στόχος που έχει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική οικονομία είναι να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από τώρα και μέχρι το 2022. Οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό το 3,5% είναι ένας δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης κατά το δοκούν. Επομένως δεν απαιτείται και καμιά συμφωνία. Για το μόνο το οποίο απαιτείται συμφωνία είναι να έχει τη δυνατότητα η ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει τους στόχους της. Από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Σε καμιά περίπτωση δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν ότι και το 2018 και το 2019 θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους κι επομένως δεν καταλαβαίνω ως προς τι θα μπορούσε κάποιος να ανησυχεί".

Για τα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκης τόνισε πως η κυβέρνηση τα σέβεται και θέλει να υπάρχουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κόσμος που θα πάρει μέρος έχει την πολιτική και κοινωνική ωριμότητα να διαφυλάξει τον ειρηνικό χαρακτήρα.

"Μεγάλη λαθροχειρία" του κ. Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι επιχείρησε χθες μια "μεγάλη λαθροχειρία" στο θέμα του Μακεδονικού, την οποία απέδωσε στην "αμηχανία" του παρουσιάσει τη θέση του ως δήθεν κοινή με τη θέση των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι ξεκίνησε ως ένας κεντροφιλελεύθερος πολιτικός και έχει καταλήξει να ηγείται ενός "υβριδιακού ακροδεξιού μορφώματος".

"Ο κ. Γκρούεφσκι το 2008 δεν είχε αποδεχτεί καμία τέτοια λύση (Βόρεια Μακεδονία), την οποία υποτίθεται ότι απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση", είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: "Αντίθετα, μιλούσε για διπλή ονομασία, δεν υπήρχε πουθενά στην όλη πολιτική του στάση το erga omnes. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια μεγάλη λαθροχειρία στην αμηχανία του να παρουσιάσει τη θέση του ως δήθεν κοινή με τη θέση των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή της περιόδου 2007-2008. Είναι απολύτως διαφορετική η θέση του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει παραδώσει στην ουσία το κόμμα στην ακροδεξιά ηγετική ομάδα του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά και του κ. Βορίδη, οι οποίοι στην ουσία δίνουν και τον πολιτικό τόνο στη ΝΔ. Είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε ως ένας κεντροφιλελεύθερος πολιτικός και έχει καταλήξει να ηγείται ενός υβριδιακού ακροδεξιού μορφώματος. Και ακριβώς μέσα σε αυτή την αμηχανία και την πολιτική μετάλλαξη ψάχνει να βρει τρόπους για να δικαιώσει τη θέση του στο θέμα η οποία δεν συνάδει με τις θέσεις που ο ίδιος είχε υποστηρίξει στο παρελθόν. Δεν κάνει πολιτική αρχών, κάνει εσωτερικούς συμβιβασμούς με μοναδικό μέλημα να κρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα ενιαία, προσπαθώντας να ανέλθει στην εξουσία χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες, χωρίς το δικό του πολιτικό στίγμα".

Σε ερώτηση σχετικά με τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό που έχουν προγραμματιστεί για το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική γιατί αλλάζει την εικόνα των Βαλκανίων, τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη διεθνή σκηνή, ενώ αποτελεί σύμβολο για τη φιλία των λαών και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιλύονται διμερείς και διεθνείς διαφορές.

Η κυβέρνηση σέβεται, ακούει αντιρρήσεις, διαφωνίες, διαμαρτυρίες, αλλά δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα και υπό καμία συνθήκη να αλλάξει τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες έχει ήδη πάρει.

Για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως δεν απασχολούν την κυβέρνηση οι αντιπολιτευτικές της εξάρσεις. Μίλησε για συμμαχία της με τη Νέα Δημοκρατία και παρατήρησε πως περισσότερο δυστυχείς είναι όσα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής θεωρούν ότι δεν κάνουν καλό στο χώρο τους αυτού του τύπου η ταύτιση της κ. Γεννηματά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την υπόθεση σχετικά με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη ο κ. Τζανακόπουλος απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως "έχουν περάσει οι εποχές κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις έδιναν παραγγελίες για συλλήψεις". Του συνέστησε να είναι προσεκτικός και παρατήρησε πως θα μπορούσε να τηλεφωνήσει στον εισαγγελέα αντί για την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη.

Μίλησε ακόμα για "ύστατο εκφυλισμό", που, όπως είπε, είναι η συκοφαντία, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2022 | 20:34

Οργή ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη και Alpha για την πρώτη δημοσκόπηση μετά το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πανικό στον πρωθυπουργό και επιρρίπτει ευθύνες στον Alpha, λέγοντας πως δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα.

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ 26 Ιαν 2022 | 19:25

Στην αντεπίθεση ο Πατούλης: Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του- Είμαι 3 μέρες στους δρόμους...

Υπερασπίστηκε το έργο της Περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 19:17

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη

Με θέμα τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

«ΥΠΗΡΞΕ ΥΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ» 26 Ιαν 2022 | 17:33

Στέφανος Μάνος για Αττική Οδό: Οι ίδιοι οι οδηγοί θα έπρεπε να πληρώσουν αποζημίωση 2.000 ευρώ

"Βιαστήκαμε να δώσουμε αποζημιώσεις σε οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες και είχαν φθαρμένα λάστιχα", σχολίασε ο Στέφανος Μάνος

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ» 26 Ιαν 2022 | 16:37

Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εμφανίστηκε για να αποποιηθεί τις ευθύνες - Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία" [Βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΧΑΟΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ 26 Ιαν 2022 | 16:07

Απάντηση Πατούλη σε Μητσοτάκη: "Ευχαρίστως να αναλάβω όλες τις ευθύνες που μου αναλογούν"

H απάντηση στην αναφορά του Πρωθυπουργού για τις ευθύνες της Περιφέρειας

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ 26 Ιαν 2022 | 15:53

Ποιος φταίει για το φιάσκο;- Η κόντρα Στυλιανίδη - Πατούλη & πώς γλιτώσαμε τα εγκλωβισμένα σχολικά

Διαφορετικές αναλύσεις υπάρχουν για τα αίτια του φιάσκου με την κακοκαιρία "Ελπίς".

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Ιαν 2022 | 13:31

Καρφιά Κωνσταντινόπουλου: Αντί να ανοίξουν τους δρόμους, έκλεισαν τις επιχειρήσεις - Με λογική... ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

"Είναι απίστευτο πόσο μακριά από τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων είναι η ΝΔ ακολουθώντας τη λογική ΣΥΡΙΖΑ, έχουν χρήματα ας πληρώσουν", λέει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 26 Ιαν 2022 | 13:16

Γιατί όλοι θυμούνται τώρα τον Χρυσοχοΐδη; - Πέρυσι έκλεισε την Εθνική Οδό και "τα άκουσε"

Πολλοί είναι αυτοί που θυμήθηκαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που πέρυσι με τον χιονιά έκλεισε εγκαίρως την Εθνική Οδό.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 26 Ιαν 2022 | 13:13

Ηλιόπουλος: Η ευθύνη για το χάος έχει πρόσωπο, είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να ρίξει αλλού τις ευθύνες για το αλαλούμ με την κακοκαιρία Ελπίδα.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 12:03

Μητσοτάκης για κακοκαιρία: Ζητώ ειλικρινή συγγνώμη από τους πολίτες- Σε ποιους αποδίδει ευθύνη για το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη στους πολίτες και παραδέχθηκε αστοχίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας "Ελπίς".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 26 Ιαν 2022 | 11:32

Τι συμβαίνει με τον Πατούλη; - Η "γαλάζια" Ομάδα Αλήθειας τον ειρωνεύεται και τον "αδειάζει"

Εντύπωση προκαλεί το βίντεο που ανάρτηση η νεοδημοκρατική "Ομάδα Αλήθειας", που βάζει στο στόχαστρο τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη

TΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 26 Ιαν 2022 | 11:14

Και ο Πέτσας "αδειάζει" τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Οφείλουμε μια συγγνώμη – Απολύτως ακριβής η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για τις ευθύνες που αναλογούν στους αρμόδιους ως προς αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία Ελπίδα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας.