Follow us

Τζανακόπουλος: Το αόρατο χέρι της αγοράς έπαθε συντριπτικό κάταγμα

"Σύμμαχος μας εδώ η παγκόσμια αντικειμενική χρεοκοπία του φιλελεύθερου οικονομικού παραδείγματος και του αόρατου χεριού της αγοράς που απ’ ότι φαίνεται έπαθε συντριπτικό κάταγμα" αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Tζανακόπουλος: Ανύπαρκτο θέμα ο Πετσίτης - ΝΔ: Νέα ψέματα Παππά

"Μετά τη στροφή 180 μοιρών του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάτω από την κοινωνική πίεση και την προϊούσα φθορά της κυβέρνησής του άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο με τη στενή έννοια του όρου. Δεν έχει σημασία αν τελικά οι εκλογές θα προκηρυχθούν πράγματι το φθινόπωρο. Το κρίσιμο πολιτικό γεγονός εδώ έχει να κάνει με την αντικειμενική τάση του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης να αναπροσαρμόζουν προτεραιότητες και ιεραρχήσεις από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία ανοίγει θέμα εκλογών. Ορθώς λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας σήμανε την αρχή της προεκλογικής περιόδου από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία", αναφέρει ο βουλευτής Α΄ Αθήνας και υπεύθυνος εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόππουλος, στο iEidisis.gr.

Και συνεχίζει:

"Πρόκειται όμως για μια προεκλογική περίοδο που επικαθορίζεται από τις συνέπειες των πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων και την αβεβαιότητα που αυτές προκαλούν σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Το θέμα δεν είναι απλώς η γενική ή γενικόλογη πολιτική αντιπαράθεση αλλά στην πραγματικότητα η δυνατότητα να πείσουμε ότι μέσα σε αυτή την συνθήκη της συρροής κρίσεων οι προγραμματικές θέσεις, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι μας είναι εφαρμόσιμοι και ταυτόχρονα μπορούν να προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση για την κοινωνική πλειοψηφία και όχι μια άλλη, ίσως καλύτερη, ίσως κοινωνικότερη αλλά πάντως απλή διαχείριση της κοινωνικής καταστροφής. Με δεδομένη μάλιστα την ύφεση των αγώνων, παρά τις εξάρσεις κυρίως της νεολαίας αλλά και τμημάτων της εργατικής τάξης της επισφάλειας, η προγραμματική ιδεολογική μάχη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Και τούτο καθώς οι κοινωνικές δυνάμεις που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετεί στο πολιτικό πεδίο δεν φαίνεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή να υιοθετούν μια στρατηγική εξόδου χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα, μια γραμμή φυγής, όπως θα το έθετε ο Ντελέζ, από την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων όπως συνέβη το 2012 και το 2015.

Διαβάστε Επίσης

Κυβερνητικό πρόγραμμα λοιπόν για μια κοινωνία κουρασμένη, σε οικονομική ασφυξία, σε διαρκή συνθήκη επισφάλειας, αλλά ταυτόχρονα δύσπιστη και αδιάφορη ακόμα και περιφρονητική, πολλές φορές και με το δίκιο της, για όσα συντελούνται στο πολιτικό πεδίο. Άρα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα ταράζει τα λιμνάζοντα νερά, που θα ξαναθέτει στο επίκεντρο της κοινωνική σύγκρουση, που θα ανοίγει δρόμους για συνολικότερες κοινωνικές και πολιτικές μετατοπίσεις. Σύμμαχος μας εδώ η παγκόσμια αντικειμενική χρεοκοπία του φιλελεύθερου οικονομικού παραδείγματος της πειθαρχικής εξουσίας των χρηματοπιστωτικών αγορών, της απορρύθμισης της εργασίας, της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και του αόρατου χεριού της αγοράς (του ανταγωνισμού δηλαδή των ατομικών κεφαλαίων) που απ’ ότι φαίνεται, αν κοιτάξετε τον λογαριασμό του ρεύματος, έπαθε συντριπτικό κάταγμα.

Και είναι ακριβώς αυτή η χρεοκοπία του φιλελευθερισμού, οικονομική, κοινωνική, γεωπολιτική που ενισχύει τις υπαρκτές ούτως ή άλλως τάσεις στο εσωτερικό των κοινωνιών για αναζήτηση πραγματικών εναλλακτικών λύσεων. Το θέμα για το ΣΥΡΙΖΑ επομένως είναι να ενισχύσει με τη σειρά του αυτές τις τάσεις. Αλλά για να το κάνει πρέπει να θέσει προγραμματικούς στόχους που θα τις αναγνωρίζουν. Και πρόκειται εδώ για κοινωνικές τάσεις που αναζητούν λύσεις στην αύξηση του μισθού, στην μείωση του εργάσιμου χρόνου, στην ρύθμιση της αγοράς εργασίας, στα κοινά αγαθά και τον συλλογικό τρόπο διαχείρισης τους, είτε πρόκειται για πλουτοπαραγωγικές πήγες (ενέργεια) είτε για αγαθά όπως η υγεία ή η εκπαίδευση, στην αναγνώριση των ρευστών ταυτοτήτων της μετανεωτερικότητας με όλα τα ειδικά δικαιώματα που αυτές συνεπάγονται και σε τελευταία ανάλυση συνοψίζονται στο αίτημα για δημοκρατία, δηλαδή στο αίτημα για ισότητα και ελευθερία.

Δεν έχουμε λοιπόν εδώ να κάνουμε με ένα πρόγραμμα παροχολογίας και κρατικού πατερναλισμού αλλά με ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί και αξιοποιεί υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις, αναδιανέμει πλούτο και ισχύ υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, αυξάνει το μερίδιο των μισθών στο συνολικό ΑΕΠ, προωθεί με κατάλληλη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων συνεργατικά εγχειρήματα στο πεδίο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, διαμορφώνει ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ, αναδιαμορφώνει θεσμούς και προτεραιότητες στην εκπαίδευση, καταπολεμά την ενεργειακή φτώχεια και την κλιματική κρίση, διευρύνει δικαιώματα και ελευθερίες. Κυβερνητικό πρόγραμμα επομένως που απευθύνεται σε κοινωνικές δυνάμεις, διευρύνει τα όρια του εφικτού και επιχειρεί να καταδείξει ότι τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, ενός μέρους δηλαδή του όλου, είναι ταυτόχρονα και συμφέροντα της κοινωνίας ολόκληρης. Ξαναβάζει δηλαδή την πολιτική στο τιμόνι."

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ 27 Ιουν 2022 | 23:55

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη στοχοποίηση Πλεύρη: "Απαράδεκτη πράξη"

"Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αυτές τις πρακτικές" αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση

ΕΡΩΤΗΣΗ 22 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιουν 2022 | 13:14

Ανεπάρκεια και ολιγωρία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την "μαφιόζικη απαγωγή" του 6χρονου στη Νορβηγία

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της απαγωγής και μεταφοράς του 6χρονου Ράινερ στη Νορβηγία, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 26 Ιουν 2022 | 19:48

Νίκος Φίλης για θανάτωση χιμπατζή: Έγκλημα η εκτέλεση του ζώου - Κάτεργα άγριας ζωής οι ζωολογικοί κήποι

"Οι εικόνες των φυλακισμένων ζώων δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στα παιδιά μας" λέει ο Νίκος Φίλης με αφορμή την εκτέλεση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

ΜΕΡΑ25 26 Ιουν 2022 | 16:06

Ο Βαρουφάκης κλείνει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας ενδιαφέρει το μετεκλογικό αλισβερίσι

"Εμάς αυτό το αλισβερίσι δεν μας ενδιαφέρει, καθώς δεν μπήκαμε στην πολιτική για τα αξιώματα, αλλά για τους ανθρώπους" τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 25 Ιουν 2022 | 16:46

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για Τσίπρα: Θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, αν βγει ο ήλιος από τη Δύση

"Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι ξεζούμισε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 25 Ιουν 2022 | 14:21

ΣΥΡΙΖΑ για ρήτρα αναπροσαρμογής: Όλοι γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για τη ληστεία - Δεν γλιτώνει την οργή των πολιτών ο Μητσοτάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι "τώρα που έρχονται οι εκλογές αποφάσισε να ξεχάσει όλα όσα έλεγε και έκανε και πανικόβλητος σπεύδει δήθεν να την αναστείλει και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες".

ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25 Ιουν 2022 | 12:00

Τσίπρας σε γραμμή Καραμανλή: Τέλος το πάρτι για τους δέκα νταβατζήδες - Μόνο με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ η προοδευτική κυβέρνηση

"Ποτέ δεν ήμασταν τόσο έτοιμοι", λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι "μόνο με καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση. Και μάλιστα από τις πρώτες εκλογές".

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ 24 Ιουν 2022 | 18:53

Σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ : "13 εκατ. ευρώ δάνεια έχουν οι γαλάζιοι βουλευτές" - "Ούτε μεμπτό είναι, ούτε παράνομο"

Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες και την τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΣΠΟΝΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Ιουν 2022 | 13:59

Ο Άδωνις στο Σύνταγμα: Αγόρασε κουλούρι, έβγαλε σέλφι και ειρωνεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ - "Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε"

Για να αγοράσει ένα κουλούρι πήγε στο Σύνταγμα ο Άδωνις Γεωργιάδης και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Ιουν 2022 | 13:12

Οδηγίες Τσίπρα στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές: Να βγαίνετε στα ΜΜΕ και να κάνετε περιοδείες

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, βασικό θέμα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η στρατηγική του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.

ΑΠΟ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 24 Ιουν 2022 | 12:23

Βουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του νόμου περί πόθεν έσχες - Ζητά αποδεικτικά για δάνεια και ακίνητα

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε από 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη η επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης "πόθεν έσχες".

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 12:16

Τώρα η Λατινοπούλου επιτίθεται στη ΝΔ: "Όταν η Αριστερά φτερνίζεται, η ΝΔ παθαίνει πνευμονία"

"Όταν η Αριστερά φτερνίζεται, η ΝΔ παθαίνει πνευμονία και τρέχει να κάνει διαγραφές στελεχών", σχολίασε η πρώην πολιτεύτρια της ΝΔ, Αφροδίτη Λατινοπούλου, για τη διαγραφή της.

ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 24 Ιουν 2022 | 11:51

Γεωργιάδης: Ως το τέλος του 2022 το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως το τέλος του 2022 θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες.