Τζανακόπουλος:Οι δανειστές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Η αίσθηση του επείγοντος δεν μπορεί να υπάρχει μόνο για την ελληνική κυβέρνηση» διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τζανακόπουλος:Οι δανειστές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Η αίσθηση του επείγοντος δεν μπορεί να υπάρχει μόνο για την ελληνική κυβέρνηση» διαμηνύει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση δεν κωλυσιεργεί. Άλλος κωλυσιεργούσε όλο τον προηγούμενο καιρό και πιθανότατα σκοπίμως. Εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και ολιστικά. Και κάναμε όσα οφείλαμε, τηρώντας κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Ελπίζουμε και δικαιούμαστε να γίνει το ίδιο και από την πλευρά των δανειστών μας τώρα. Να γραφτεί εγκαίρως το compliance report των θεσμών που πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup και φυσικά να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι «είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και οριστικά», και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του Δ.Ν.Τ. και του Βερολίνου και κανείς δε μπορεί να προεξοφλήσει εάν η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22 Μαΐου ή εάν θα χρειασθούν κάποιες ημέρες για να έχουμε λευκό καπνό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει πως «ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως στόχος της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά τη συνολική συμφωνία, που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές. Οι ενδείξεις που έχουμε από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σε χαμηλό επταετίας, δείχνουν πως βρισκόμαστε σε θετική πορεία. Ο συγκεκριμένος χρόνος εξαρτάται πια από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών».

Συνεχίζοντας ο κ. Τζανακόπουλος, ασκεί έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημειώνει ότι «η πόλωση του κλίματος δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, αλλά απότοκο των επιλογών του ίδιου του κ. Μητσοτάκη». «Ο αρχηγός της ΝΔ, εγκλωβισμένος σε μία ατελέσφορη πολιτική, είναι αναγκασμένος να αποπληρώνει γραμμάτια σε αυτούς που τον οδήγησαν στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος και προσθέτει.

«Γι’ αυτό το λόγο και έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, δίνοντας τα κλειδιά του κόμματος στον κ. Γεωργιάδη που βρίσκεται σε διαρκή παροξυσμό. Αυτό δεν είναι μια θετική εξέλιξη πάνω από όλα για την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Βεβαίως κυρίως αφορά τη ΝΔ αλλά κι εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε διαρκώς να το επισημαίνουμε. Όταν π.χ. η ΝΔ επιλέγει να ζητά από τους δανειστές να μην κλείσουν την αξιολόγηση για να πέσει η κυβέρνηση και να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις, είναι η ίδια που επιλέγει να πολώσει το κλίμα».

«Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στοχοπροσήλωση στην προστασία αλλά και ενίσχυση όλων αυτών των κοινωνικών ομάδων που τα χρόνια των μνημονίων βρίσκονταν στο περιθώριο» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεχίζει:

«Γι’ αυτόν τον λόγο και η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να φτάσει τον προνοιακό προϋπολογισμό από τα 780 εκατ. ευρώ στο 1,5 δισ. για το 2017, ενώ το 2020 θα ξεπεράσει τα 2,7 δισ. ευρώ. Έτσι χτίζονται οι συμμαχίες και όχι σε παρουσιάσεις βιβλίων με τον κύριο Βενιζέλο και το υπόλοιπο χρεοκοπημένο πολιτικό προσωπικό».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι «αυτά τα σενάρια είναι το τελευταίο καταφύγιο των ίδιων που μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν πρόωρες εκλογές ανά δύο μήνες και διέρρεαν και ημερομηνίες. Πρόκειται για σενάρια που τροφοδοτεί η ίδια η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τόσο το στρατηγικό της αδιέξοδο όσο και την αμφισβήτηση στο εσωτερικό της. Πρόκειται για μια ψευδοπροφητεία που θα διαψευσθεί στο τέλος του 2018. Διότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας που έλαβε από το λαό, προκειμένου να μπορέσει να φέρει εις πέρας το σύνολο των μεγάλων νομοθετικών και θεσμικών πρωτοβουλιών. Και στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019 οι πολίτες θα αποφασίσουν, αφού η χώρα θα έχει βγει από το μνημόνιο και αφού θα έχουν τεθεί οι βάσεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «μετά τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση. Και είναι ακριβώς αυτό που αποδιοργανώνει τη Νέα Δημοκρατία η οποία επένδυσε στην καταστροφή».

«Για μας», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι δημιουργήσουμε όρους ανάκαμψης με παραγωγικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση της εργασίας». «Να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων στην αγορά εργασίας στηρίζοντας την πλήρη απασχόληση με αξιοπρεπείς μισθούς, όχι με μισθούς Ρουμανίας και Βουλγαρίας όπως οραματίζεται ο Κύριος Μητσοτάκης. Να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και φυσικά να προχωρήσουμε σε βαθιές δημοκρατικές τομές. Πλέον θεωρώ ότι αρχίζει μια νέα περίοδος και στη βάση των αποτελεσμάτων που θα φέρουμε ο ελληνικός λαός θα μας δώσει την εντολή για μια νέα τετραετία σε δύο χρόνια από τώρα», καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "IRINI", 27 Νοε 2020 | 14:48

"Υποπτο τουρκικό πλοίο" κινητοποιεί την Ευρώπη- Γιατί ο Ερντογάν αρνήθηκε τον έλεγχο από την γερμανική φρεγάτα

Ύποπτο για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 27 Νοε 2020 | 14:04

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή", σημειώνει ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:35

Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς

Προτεραιότητα στον έλεγχο της πανδημίας, κυρίως στην περιφέρεια, και όχι στην άμεση άρση του lockdown - Προς παράταση της απαγόρευσης μετά την 7η Δεκεμβρίου.

ΕΚΘΕΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:13

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητά αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα υπογραμμίζει η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

"ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ" 27 Νοε 2020 | 13:11

Η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για κυρώσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κυρώσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 27 Νοε 2020 | 12:24

Πέτσας: Δεν υπάρχει εισήγηση για lockdown δύο ταχυτήτων

"Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών για το lockdown" είπε ο Στέλιος Πέτσας. Ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 27 Νοε 2020 | 07:34

Χριστούγεννα: Τι θα γίνει με SMS, μετακινήσεις, ρεβεγιόν - Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 26 Νοε 2020 | 22:59

Μητσοτάκης: Αποκάλυψε πώς περνάει το lockdown - Η ερώτηση μαθητή για την οικογένεια του πρωθυπουργού

Ο μικρός μαθητής από την Κρήτη έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια προσωπική ερώτηση για τον χρόνο που αφιερώνει ο πρωθυπουργός στην οικογένειά του.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 26 Νοε 2020 | 21:27

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Στόλντενμπεργκ για την Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ - Βασικό ζήτημα η Τουρκία και η παραβατική της συμπεριφορά.

ΓΙΑ ΤΟ MEGA ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 26 Νοε 2020 | 20:27

Δημοσκοπήσεις Metron Analysis - Pulse: 16-17 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Μόλις το 51% θα κάνει το εμβόλιο - Παράταση lockdown θέλει το 76%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θετική η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης - Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Metron Analysis και της Pulse

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 26 Νοε 2020 | 19:45

Δένδιας στο Bloomberg: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δείξουν στην Τουρκία τα όριά της"

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί ως παίκτης που γίνεται αποδεκτός στην περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ 26 Νοε 2020 | 18:47

"Τηλεκπαίδευση" για τον Μητσοτάκη με μαθητές δημοτικού: Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν - Λίγη υπομονή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για τα σχολεία, τις εκδρομές, την άθληση και τα εμβόλια - Η πρόταση της μαθήτριας που θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής.