Follow us

"Υμνος" Handelsblatt για Μητσοτάκη: "Απαιτητικός Teamplayer - Απεργάζεται παρά την πανδημία τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του"

Παρά την πανδημία ο Κυρ. Μητσοτάκης απεργάζεται τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, έχει εδραιωθεί καλύτερα από ποτέ και η Ελλάδα σήμερα είναι πολιτικά πιο σταθεροποιημένη όσο ποτέ κατά τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρει σε άρθρο της η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι παρά την πανδημία ο Κυρ. Μητσοτάκης απεργάζεται τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, αντιμετώπισε καλύτερα την πανδημία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εισέπραξε διεθνώς πολλούς επαίνους για την καλά οργανωμένη εμβολιαστική καμπάνια της.

Στο άρθρο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το δεύτερο ήμισυ της θητείας του Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο απαιτητικό για τον πρωθυπουργό σε σχέση με το πρώτο. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος Gerd Höhler η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμα και η κυβέρνηση δαπάνησε 40 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις κλονιζόμενες επιχειρήσεις και να σώσει τις απειλούμενες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε Επίσης

"Ο Κυρ. Μητσοτάκης ελπίζει να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα, όταν η οικονομία θα ξαναπάρει και πάλι μπροστά", προσθέτει και συμπληρώνει ότι σε αυτό θα βοηθήσει το πρόγραμμα "Greece 2.0", το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα περιμένει από το Ταμείο 30,5 δισ. ευρώ. Ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, δε, θεωρεί ότι θα είναι η μείωση του υψηλού ακόμα ποσοστού ανεργίας που ανέρχεται σε 16%.

Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο της Handelsblatt

"Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η πανδημία, ακόμα και 16 μήνες μετά το ξέσπασμά της, αποτελεί το πολιτικά κυρίαρχο θέμα καθημερινά. Και την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασε η επιτροπή για την κρίση του κορονοϊού στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα του πρωθυπουργού στην οδό Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα. Η επιτροπή συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σίγουρα, ο Μητσοτάκης δεν είχε φανταστεί έτσι τη θητεία του, όταν πριν από δύο χρόνια, στις 8 Ιουλίου 2019, παρουσίασε το Υπουργικό του Συμβούλιο. Η μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαδεχόταν την άλλη: πρώτα η προσφυγική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά η σύγκρουση με την Τουρκία για τα αποθέματα αερίου στη Μεσόγειο. Η διαμάχη έφερε τους δύο εχθρευόμενους γείτονες πέρσι το καλοκαίρι στα πρόθυρα πολέμου.

Διαβάστε Επίσης

Σε αυτά προστέθηκε το διαρκές άγχος για τον κορονοϊό. Η πανδημία έπληξε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση: η χώρα είχε μόλις τότε αρχίσει να ανακάμπτει από τις συνέπειες της δεκαετούς κρίσης χρέους και της μακροβιότερης ύφεσης της μεταπολεμικής περιόδου. Τα lockdown ξανάριξαν τους Έλληνες στην ύφεση. Το 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8%.

Αλλά παρά τις οικονομικές αναταράξεις, η Ελλάδα σήμερα είναι πολιτικά πιο σταθεροποιημένη όσο ποτέ κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Κανείς πια δεν μιλάει για Grexit. Η μονοκομματική κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε απόλυτη πλειοψηφία 158 εδρών από 300 συνολικά στη Βουλή.

Η νέα σταθερότητα αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις. Στις πιο πρόσφατες, η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 16%, διπλασιάζοντας έτσι την απόσταση μετά τις εκλογές του 2019.

Ένας από τους λόγους είναι πιθανότατα η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Η Ελλάδα αντιμετώπισε καλύτερα την πανδημία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση τριπλασίασε τον αριθμό των κλινών στις εντατικές. Για την καλά οργανωμένη εμβολιαστική καμπάνια της η Ελλάδα εισέπραξε διεθνώς πολλούς επαίνους.

Διαβάστε Επίσης

Παρά την πανδημία, ο Μητσοτάκης απεργάζεται την μεταρρυθμιστική ατζέντα του, η οποία ανακουφίζει τις επιχειρήσεις και τα μεσαία εισοδήματα. Στην πολιτική για το κλίμα η κυβέρνηση επέσπευσε την απολιγνιτοποίηση από το 2028 στο 2025. Μετά την μόλις ψηφισθείσα μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει φέτος το καλοκαίρι μία μεταρρύθμιση για τις συντάξεις και την εκπαίδευση.

Αλλά και σε προσωπική σύγκριση με τον προκάτοχό του της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης παίρνει καλούς βαθμούς: σε δημοσκόπηση στο τέλος Ιουνίου, 53,4% είπε ότι είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ μόνο 25,8% εμπιστεύονται την πρωθυπουργία στον Τσίπρα.

Ακόμα και ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον συντηρητικό Μητσοτάκη καλύτερο πρωθυπουργό.

Αυτό δείχνει ότι ο Μητσοτάκης πατάει σε πλατιά βάση. Ο 53χρονος προέρχεται από μία από τις παλιότερες ελληνικές πολιτικές δυναστείες. Οι ρίζες της καταγόμενης από την Κρήτη οικογένειας φτάνει μέχρι τον θρυλικό ηγέτη Ελευθέριο Βενιζέλο, που κυβέρνησε με διακοπές τη χώρα μεταξύ 1910 και 1933 επί 15 χρόνια.

Ο παππούς και ο προπάππους του ήταν βουλευτές. Ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος, ήταν πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993, η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ήταν ΥΠΕΞ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάστηκε ως τραπεζικός επενδυτής στην Chase και αναλυτής στην McKinsey, πριν θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής το 2004. Το 2016 τα μέλη του κόμματος τον εξέλεξαν πρόεδρο.

Μερικοί θεώρησαν τον Μητσοτάκη εκπρόσωπο της παλιάς, παρωχημένης πολιτικής ελίτ. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του εκσυγχρονιστή. Άνοιξε την προηγουμένως αυστηρά συντηρητική ΝΔ στο Κέντρο. Ορισμένοι από τους στενότερους συμβούλους του προέρχονται από την ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Οι συνεργάτες του περιγράφουν τον Μητσοτάκη ως "απαιτητικό Teamplayer". Ο πρόεδρος – λένε – δεν χαρίζεται στον εαυτό του, απαιτεί όμως και πολλά από εκείνους που συνεργάζονται με αυτόν.

Στο ομαδικό πνεύμα ποντάρει ο ύψους 1,87 Μητσοτάκης και στο αθλητικό χόμπι του, το μπάσκετ, που συνηθίζει να παίζει με φίλους. Πλεονέκτημα για τις εμφανίσεις του στο διεθνές στερέωμα αποτελεί για τον μορφωμένο στο Harvard και στο Stanford Έλληνα το ότι μιλάει, εκτός από τα χωρίς ιδίωμα Αγγλικά, και άπταιστα Γαλλικά και Γερμανικά.

Το δεύτερο ήμισυ της θητείας του

Το δεύτερο ήμισυ της θητείας του θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο απαιτητικό για τον Μητσοτάκη σε σχέση με το πρώτο. Η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμα. Σαράντα δισ. ευρώ ξόδεψε η κυβέρνηση για να στηρίξει τις κλονιζόμενες επιχειρήσεις και να σώσει τις απειλούμενες θέσεις εργασίας. Ο Μητσοτάκης ελπίζει να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα, όταν η οικονομία θα ξαναπάρει και πάλι μπροστά.

Σε αυτό θα βοηθήσει το πρόγραμμα "Greece 2.0", το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της ΕΕ. Η Ελλάδα περιμένει από το Ταμείο 30,5 δις. ευρώ. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα είναι η μείωση του πολύ υψηλού ακόμα ποσοστού ανεργίας που ανέρχεται σε 16%. Από αυτό θα εξαρτηθεί σημαντικά το αν ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να υπερασπιστεί την ηγεσία του τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2023".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ 05 Δεκ 2022 | 20:42

Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 7,8% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Επτά στους 10 δεν πιστεύουν στο "καλάθι του νοικοκυριού"

Εντονη είναι η ανησυχία των ψηφοφόρων για το οικονομικό τους μέλλον στη δημοσκόπηση της RASS

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 05 Δεκ 2022 | 20:09

Μητσοτάκης από Τρίπολη: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους αστυνομικούς και λιμενικούς τον Δεκέμβριο

Διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις - Τι είπε για τους μισθούς των γιατρών - Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 05 Δεκ 2022 | 19:33
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 05 Δεκ 2022 | 19:24

Στα Τίρανα αύριο ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων - Συναντήσεις με Ράμα και Αναστάσιο

Μεθαύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ 05 Δεκ 2022 | 18:48

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε ότι φάρμακο για το ύπαρ μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη από κορονοϊό

Επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα γιατρό ηπατολόγο, δρα Φώτιο Σαμπαζιώτη, διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μπορεί να προστατεύσει από μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού

“H OΥΚΡΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΥΣ S-300” 05 Δεκ 2022 | 18:48

Παναγιωτόπουλος για υποκλοπές: "Ο τρόπος που βλέπει το φως δεν με πείθει- Επιφυλάσσομαι μην βρεθώ κι εγώ σε λίστα"

Συνέντευξη στο Action24 έδωσε ο Υπ. Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τόνισε πως το νέο έτος θα παραλάβει η Ελλάδα 6 Rafale, μίλησε για τις Belh@arra και τις κορβέτες και επεσήμανε πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει τον αναθεωρητισμό της ούτε μετά τις εκλογές.

ΤΟΥΡΚΙΑ 05 Δεκ 2022 | 18:39

"Καρφιά" Τσαβούσογλου σε Δένδια: "Όπου κι αν πάμε, τρέχει από πίσω, να είναι καλά ο παλιός μου φίλος"

"Είναι προβληματισμένοι" οι Έλληνες ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Καζακστάν.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Δεκ 2022 | 18:11

Κυριάκος Μητσοτάκης: 200 έργα και πάνω από 5 δισ. ευρώ στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης "Πελοπόννησος 2030"

"Δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι καμία Περιφέρεια της χώρας, καμία Περιφερειακή Ενότητα, δεν μένει πίσω" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Δεκ 2022 | 13:56

Περιοδεία Μητσοτάκη με ζιβάγκο στην Τρίπολη: "Μας αρέσει να λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα" [εικόνες]

Πρέπει να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περιοδεία του στην Τρίπολη

"ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ" 05 Δεκ 2022 | 13:55

Ηλιόπουλος: Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να παίζει παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία

"Αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις", σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 05 Δεκ 2022 | 12:40

Κίνα: Χαλαρώνουν οι ακραίοι περιορισμοί λόγω κορονοϊού - Μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί εξαιτίας του κορονοϊού στην Κίνα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 05 Δεκ 2022 | 10:52

Πρέσινγκ Τσίπρα σε Ντογιάκο για τις υποκλοπές: "Σε διακινδύνευση η εθνική ασφάλεια"

Να χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση των υποκλοπών, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Αλέξης Τσίπρας,μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ 05 Δεκ 2022 | 09:19

Τουρκία: "Πες τον έρωτά μου στην αγαπημένη..." - Προεκλογικό σόου Ερντογάν με τραγούδια της... καψούρας

Eρωτικό τραγούδι ερμήνευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις εκλογές να πλησιάζουν όλο και περισσότερο.