"Υμνος" Handelsblatt για Μητσοτάκη: "Απαιτητικός Teamplayer - Απεργάζεται παρά την πανδημία τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του"

Παρά την πανδημία ο Κυρ. Μητσοτάκης απεργάζεται τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, έχει εδραιωθεί καλύτερα από ποτέ και η Ελλάδα σήμερα είναι πολιτικά πιο σταθεροποιημένη όσο ποτέ κατά τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρει σε άρθρο της η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι παρά την πανδημία ο Κυρ. Μητσοτάκης απεργάζεται τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, αντιμετώπισε καλύτερα την πανδημία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εισέπραξε διεθνώς πολλούς επαίνους για την καλά οργανωμένη εμβολιαστική καμπάνια της.

Στο άρθρο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το δεύτερο ήμισυ της θητείας του Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο απαιτητικό για τον πρωθυπουργό σε σχέση με το πρώτο. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος Gerd Höhler η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμα και η κυβέρνηση δαπάνησε 40 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις κλονιζόμενες επιχειρήσεις και να σώσει τις απειλούμενες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε Επίσης

"Ο Κυρ. Μητσοτάκης ελπίζει να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα, όταν η οικονομία θα ξαναπάρει και πάλι μπροστά", προσθέτει και συμπληρώνει ότι σε αυτό θα βοηθήσει το πρόγραμμα "Greece 2.0", το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα περιμένει από το Ταμείο 30,5 δισ. ευρώ. Ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, δε, θεωρεί ότι θα είναι η μείωση του υψηλού ακόμα ποσοστού ανεργίας που ανέρχεται σε 16%.

Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο της Handelsblatt

"Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η πανδημία, ακόμα και 16 μήνες μετά το ξέσπασμά της, αποτελεί το πολιτικά κυρίαρχο θέμα καθημερινά. Και την Τετάρτη το απόγευμα συνεδρίασε η επιτροπή για την κρίση του κορονοϊού στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα του πρωθυπουργού στην οδό Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα. Η επιτροπή συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σίγουρα, ο Μητσοτάκης δεν είχε φανταστεί έτσι τη θητεία του, όταν πριν από δύο χρόνια, στις 8 Ιουλίου 2019, παρουσίασε το Υπουργικό του Συμβούλιο. Η μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης διαδεχόταν την άλλη: πρώτα η προσφυγική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά η σύγκρουση με την Τουρκία για τα αποθέματα αερίου στη Μεσόγειο. Η διαμάχη έφερε τους δύο εχθρευόμενους γείτονες πέρσι το καλοκαίρι στα πρόθυρα πολέμου.

Διαβάστε Επίσης

Σε αυτά προστέθηκε το διαρκές άγχος για τον κορονοϊό. Η πανδημία έπληξε την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση: η χώρα είχε μόλις τότε αρχίσει να ανακάμπτει από τις συνέπειες της δεκαετούς κρίσης χρέους και της μακροβιότερης ύφεσης της μεταπολεμικής περιόδου. Τα lockdown ξανάριξαν τους Έλληνες στην ύφεση. Το 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8%.

Αλλά παρά τις οικονομικές αναταράξεις, η Ελλάδα σήμερα είναι πολιτικά πιο σταθεροποιημένη όσο ποτέ κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Κανείς πια δεν μιλάει για Grexit. Η μονοκομματική κυβέρνηση του Μητσοτάκη στηρίζεται σε απόλυτη πλειοψηφία 158 εδρών από 300 συνολικά στη Βουλή.

Η νέα σταθερότητα αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις. Στις πιο πρόσφατες, η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 16%, διπλασιάζοντας έτσι την απόσταση μετά τις εκλογές του 2019.

Ένας από τους λόγους είναι πιθανότατα η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Η Ελλάδα αντιμετώπισε καλύτερα την πανδημία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση τριπλασίασε τον αριθμό των κλινών στις εντατικές. Για την καλά οργανωμένη εμβολιαστική καμπάνια της η Ελλάδα εισέπραξε διεθνώς πολλούς επαίνους.

Διαβάστε Επίσης

Παρά την πανδημία, ο Μητσοτάκης απεργάζεται την μεταρρυθμιστική ατζέντα του, η οποία ανακουφίζει τις επιχειρήσεις και τα μεσαία εισοδήματα. Στην πολιτική για το κλίμα η κυβέρνηση επέσπευσε την απολιγνιτοποίηση από το 2028 στο 2025. Μετά την μόλις ψηφισθείσα μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει φέτος το καλοκαίρι μία μεταρρύθμιση για τις συντάξεις και την εκπαίδευση.

Αλλά και σε προσωπική σύγκριση με τον προκάτοχό του της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης παίρνει καλούς βαθμούς: σε δημοσκόπηση στο τέλος Ιουνίου, 53,4% είπε ότι είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ μόνο 25,8% εμπιστεύονται την πρωθυπουργία στον Τσίπρα.

Ακόμα και ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον συντηρητικό Μητσοτάκη καλύτερο πρωθυπουργό.

Αυτό δείχνει ότι ο Μητσοτάκης πατάει σε πλατιά βάση. Ο 53χρονος προέρχεται από μία από τις παλιότερες ελληνικές πολιτικές δυναστείες. Οι ρίζες της καταγόμενης από την Κρήτη οικογένειας φτάνει μέχρι τον θρυλικό ηγέτη Ελευθέριο Βενιζέλο, που κυβέρνησε με διακοπές τη χώρα μεταξύ 1910 και 1933 επί 15 χρόνια.

Ο παππούς και ο προπάππους του ήταν βουλευτές. Ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος, ήταν πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993, η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ήταν ΥΠΕΞ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάστηκε ως τραπεζικός επενδυτής στην Chase και αναλυτής στην McKinsey, πριν θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής το 2004. Το 2016 τα μέλη του κόμματος τον εξέλεξαν πρόεδρο.

Μερικοί θεώρησαν τον Μητσοτάκη εκπρόσωπο της παλιάς, παρωχημένης πολιτικής ελίτ. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του εκσυγχρονιστή. Άνοιξε την προηγουμένως αυστηρά συντηρητική ΝΔ στο Κέντρο. Ορισμένοι από τους στενότερους συμβούλους του προέρχονται από την ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Οι συνεργάτες του περιγράφουν τον Μητσοτάκη ως "απαιτητικό Teamplayer". Ο πρόεδρος – λένε – δεν χαρίζεται στον εαυτό του, απαιτεί όμως και πολλά από εκείνους που συνεργάζονται με αυτόν.

Στο ομαδικό πνεύμα ποντάρει ο ύψους 1,87 Μητσοτάκης και στο αθλητικό χόμπι του, το μπάσκετ, που συνηθίζει να παίζει με φίλους. Πλεονέκτημα για τις εμφανίσεις του στο διεθνές στερέωμα αποτελεί για τον μορφωμένο στο Harvard και στο Stanford Έλληνα το ότι μιλάει, εκτός από τα χωρίς ιδίωμα Αγγλικά, και άπταιστα Γαλλικά και Γερμανικά.

Το δεύτερο ήμισυ της θητείας του

Το δεύτερο ήμισυ της θητείας του θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα πιο απαιτητικό για τον Μητσοτάκη σε σχέση με το πρώτο. Η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμα. Σαράντα δισ. ευρώ ξόδεψε η κυβέρνηση για να στηρίξει τις κλονιζόμενες επιχειρήσεις και να σώσει τις απειλούμενες θέσεις εργασίας. Ο Μητσοτάκης ελπίζει να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα, όταν η οικονομία θα ξαναπάρει και πάλι μπροστά.

Σε αυτό θα βοηθήσει το πρόγραμμα "Greece 2.0", το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της ΕΕ. Η Ελλάδα περιμένει από το Ταμείο 30,5 δις. ευρώ. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα είναι η μείωση του πολύ υψηλού ακόμα ποσοστού ανεργίας που ανέρχεται σε 16%. Από αυτό θα εξαρτηθεί σημαντικά το αν ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να υπερασπιστεί την ηγεσία του τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2023".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 01 Αυγ 2021 | 19:57

Τσίπρας: Η σκέψη μας στην Αχαΐα - Οι υπεύθυνοι να μην προκαλούν με selfie από παραλίες

"Δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών. Τουλάχιστον όμως όσοι έχουν ευθύνη ας μην προκαλούν" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την πυρκαγιά στην Αιγιαλεία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 01 Αυγ 2021 | 17:45

Κορονοϊός: Σταθεροποίηση στην Αττική με 453 κρούσματα - Στα 161 στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού σταθεροποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κρήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Αυγ 2021 | 17:24
Ο ΤΙΝΟ, ΗΛΙΚΙΑΣ 9 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΙ, 12 ΕΤΩΝ 01 Αυγ 2021 | 16:18

Ινδονησία: Μυστήριο σε ζωολογικό κήπο - Κόλλησαν κορονοϊό δύο τίγρεις της Σουμάτρας

Θετικές στον κορονοϊό βρέθηκαν δύο τίγρης που βρίσκονται στο ζωολογικό κήπο της της Τζακάρτας.

ΚΡΗΤΗ 01 Αυγ 2021 | 15:35

Οι βουτιές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα καταγάλανα νερά των Χανίων

Διάλειμμα λίγων ωρών στις παραλίες των Χανίων για μια σύντομη βουτιά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός,κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη για την προώθηση των εμβολιασμών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟ 01 Αυγ 2021 | 14:42

Τουρκία: Ο Ερντογάν... πέταξε τσάι στους πυρόπληκτους - Οργή και δυσαρέσκεια από τους πολίτες [βίντεο]

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ερντογάν βρέθηκε στις περιοχες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, πέταξε τσάι στους πληγέντες μέσα από το πούλμαν στο οποίο επέβαινε.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ 01 Αυγ 2021 | 13:08

Εβρος: Nεκρό Τούρκο από ελληνικά πυρά αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ - Το ΥΠΕΞ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας

Δεν έπεσαν πυροβολισμοί από την ελληνική πλευρά - Ολα έγιναν στην τουρκική πλευρά και αφορά λαθροδιακινητές αναφέρουν ελληνικές πηγές

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 01 Αυγ 2021 | 11:38

Αποκάλυψη Παγώνη για Αδωνι: Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές με τον κορονοϊό - "Πως θα ήμουν αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο"

Τι αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για τον Αδωνι Γεωργιάδη που παρότι εμβολιασμένος νοσεί από τον κορονοϊό

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Αυγ 2021 | 10:50

Έρευνα ΕΚΠΑ: Άλλαξαν οι συνήθειες των Αθηναίων στο lockdown - Εντυπωσιακά ευρήματα για φαγητό, χάπια και ναρκωτικά

Στην εργασία του ΕΚΠΑ διερευνήθηκαν λύματα από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας.

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 01 Αυγ 2021 | 09:35
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 01 Αυγ 2021 | 08:46

Κρίσιμη εβδομάδα για μέτρα στα "κόκκινα" νησιά – Μάστιγα τα κορονοπάρτι που συνεχίζονται σε μπαρ και σε βίλες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 31 Ιουλ 2021 | 19:34

Φωτιά στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί- Εκκενώθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία στο Μπόντρουμ

Στους έξι οι νεκροί από τις δασικές φωτιές στην Τουρκία. Εκκενώθηκαν σπίτια και ξεοδοχεία στο Μπόντρουμ.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 31 Ιουλ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Σταθεροποίηση στην Αττική με 948 κρούσματα - Στα 258 στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού σταθεροποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να αυξάνονται στην Κρήτη.