«Υπάρχει λύση;» - Το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη για την κρίση

Στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε (Υπάρχει λύση; - Μια συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη, εκδόσεις Πόλις), ο Κ. Σημίτης διερευνά τις απαντήσεις για την κρίση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Υπάρχει λύση;» - Το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη για την κρίση

Στα αίτια της ελληνικής κρίσης και τις προϋποθέσεις εξόδου από αυτήν αναφέρεται διεξοδικά ο Κώστας Σημίτης στο νέο του βιβλίο που έχει τη μορφή συζήτησης με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Η βροχή πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης είναι βροχή αινιγμάτων. Ο πολίτης δυσκολεύεται να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ποιες θα είναι οι εξελίξεις και τι σημαίνουν γι’ αυτόν. Επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα. Η συζήτηση του Κ. Σημίτη με τον Γιάννη Πρετεντέρη σκοπό έχει να βοηθήσει την καλύτερη κατανόηση των όλο και πιο πολύπλοκων θεμάτων που μας απασχολούν.

Στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε (Υπάρχει λύση; - Μια συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη, εκδόσεις Πόλις), ο Κ. Σημίτης διερευνά τις μέχρι τώρα απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Πώς προέκυψε η κρίση; Είναι δυνατή μια πολιτική αυτονομίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Η υπέρβαση της κρίσης και η επάνοδος στην ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν με τον τρόπο που χειριζόμαστε τα προβλήματα, ή πρέπει να ακολουθήσουμε και άλλες κατευθύνσεις; Η Ευρωζώνη, στην οποία ανήκουμε, έχει μέλλον ή θα αποτύχει, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα απραξία της απέναντι σε καίρια προβλήματα; Ποιες πρωτοβουλίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια ευρωπαϊκή συνεργασία, που δεν θα είναι σε βάρος των χωρών του Νότου;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια αριστερή, ή μια εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση; Έχει ακολουθήσει ουσιαστικά διαφορετικές πολιτικές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Κατάφερε να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των Μνημονίων; Η Αριστερά έχει επενδύσει στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημά της», που έχει απονείμει στον εαυτό της; Η πράξη της ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι η ρύθμιση του χρέους είναι τώρα δυνατή. Ανταποκρίνεται ο ισχυρισμός αυτός στις συμφωνίες που έχει υπογράψει; Ποιά ρύθμιση του χρέους πρέπει να επιδιώκει η Ελλάδα; Η αναθεώρηση του Συντάγματος και ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζουν δημοκρατικότερες λύσεις; Τι, πράγματι είναι, η αναγκαία μεταρρύθμιση και τι είναι μια προοδευτική μεταρρύθμιση;

Είναι σκόπιμο και δυνατό η Κεντροαριστερά να αποτελέσει μια εξισορροπητική πολιτική δύναμη ανάμεσα στα δύο άκρα; Οι αναφορές στη σοσιαλδημοκρατία έχουν ασαφές περιεχόμενο. Μπορούν να διατυπωθούν πιο συγκεκριμένα;

Ο Κ. Σημίτης απαντά επίσης σε ερωτήσεις που αφορούν την απογραφή του 2004 και τα Greek Statistics, το «έγκλημα του χρηματιστηρίου», το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, την υποχώρηση της κυβέρνησής του στο θέμα του ασφαλιστικού το 2001, τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας.

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη σε μόνιμη υστέρηση. Ένας δρόμος διαφορετικός από τον εθνικολαϊκισμό, την εσωστρέφεια και την στασιμότητα είναι εφικτός. Δυνάμεις υπάρχουν για να επιδιώξει η χώρα τη μεταρρύθμιση για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Οφείλουν να συνεργασθούν και να συγκεκριμενοποιήσουν τις επιδιώξεις τους.

Για το χρέος

Οπως σημειώνει οι εταίροι επιμένουν ότι συμφώνησαν με την Ελλάδα να ρυθμίσουν το χρέος το 2018, ενώ ο πολίτης διαβάζει ότι πρόκειται να αποφασιστούν βραχυπρόσθεσμα, μεσοπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το παρόν είναι προς συζήτηση μόνο τα βραχυπρόθεσμα.

Ποια είναι τα υπόλοιπα παραμένει άγνωστο, όπως επίσης άγνωστο παραμένει το πότε θα προσδιοριστούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους, προσθέτει ο κ. Σημίτης. Νέοι φόροι; Νέα ρύθμιση συντάξεων; Νέα μείωση του εισοδήματός του; Οι μεν τον διαβεβαιώνουν ότι όλα θα καλυτερεύσουν στο άμεσο μέλλον οι δε ότι το μέλλον θα είναι σκοτεινό για απροσδιόριστο χρόνο, αναφέρει ο πρώην Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα.

Η συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη σκοπό έχει να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων, συμπληρώνει ο κ. Σημίτης, επισημαίνοντας πως ποικίλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα λυθούν αν δεν συμβάλουν στην υπέρβασή τους καλά πληροφορημένοι πολίτες με κρίση και άποψη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 18 Νοε 2021 | 16:54

Moody's: Βλέπει μείωση ρεκόρ του χρέους στην Ελλάδα και ανάπτυξη 4,3% το 2022

Η Moody's προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 191% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στη μείωση αυτή θα συμβάλλει η ανάπτυξη της οικονομίας της.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 09 Νοε 2021 | 08:55

Η εμμονή του Πρετεντέρη με τον Παπανδρέου: Μια αντιπάθεια που κρατάει χρόνια

"Η υποψηφιότητα Παπανδρέου προς το παρόν δεν τάραξε τα νερά", έγραψε χθες ο Γιάννης Πρετεντέρης προσθέτοντας πως δεν κατάφερε να ξεκινήσει με το δεξί.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 06 Δεκ 2021 | 21:34

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν και Μενέντεζ: Επί τάπητος επενδύσεις και Ανατολική Μεσόγειος

Κοινή διαπίστωση, ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 06 Δεκ 2021 | 20:39

ΕΡΤ: Επιστολές σε Ανδρουλάκη - Παπανδρέου - "Έτοιμη για ντιμπέιτ η Δημόσια Τηλεόραση"

Επιστολές από τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ. Φώτη Καφαράκη στους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΜΑΝΜΠΟΥΡ 06 Δεκ 2021 | 20:08

Μητσοτάκης στο CNN: "Δεν είχαμε άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό" [Βίντεο]

"Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει η υποχρεωτικότητα από θέση αρχής, αλλά ήταν το ύστατο μέτρο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN - "Καρφιά" για ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΕΕ για πανδημία και μεταναστευτικό

Β[ ΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 06 Δεκ 2021 | 16:26

ΚΙΝΑΛ: Έκπληξη από Καστανίδη και Γερουλάνο - Δεν παίρνουν θέση υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου για τον β΄γύρο

"Ο καθένας μπορεί να κάνει την τοποθέτησή του", δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος - "Καλή τύχη στους συνυποψηφίους μου", είπε ο Χάρης Καστανίδης

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ Β' ΓΥΡΟΥ 06 Δεκ 2021 | 15:56

Σκέρτσος: Στο ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μέλη και φίλοι με ανοιχτή διαδικασία, στον ΣΥΡΙΖΑ...σιωπή- Ούτε καν Συνέδριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει Συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019" σημείωσε ο Α. Σκέρτσος.

ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΤΟ DEBATE 06 Δεκ 2021 | 15:07

Γιατί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις στο ΚΙΝΑΛ- Γιατί έδειχναν να προηγείται ο Λοβέρδος, ο ρόλος του debate

Επεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 06 Δεκ 2021 | 14:49

ΚΙΝΑΛ: Δεν στηρίζει Γιώργο Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο ο Χ.Καστανίδης- Η δήλωση που έκανε

Ο Χάρης Καστανίδης, ένας εκ των έξι αρχικών υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, απέφυγε να στηρίξει κάποιον από τους Ανδρουλάξη, Παπανδρέου στον β΄γύρο των εκλογών

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06 Δεκ 2021 | 14:36

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για τις δημοσκοπήσεις που έβγαζαν Λοβέρδο στο ΚΙΝΑΛ με... καρφιά για Μητσοτάκη

"Ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 06 Δεκ 2021 | 13:44

Αλέκος Παπαδόπουλος: Έκπληξη το αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ - Να τελειώνουμε με τις "βασιλεύουσες πολιτικές οικογένειες"

"Ελπίζω και εύχομαι σε όποιον εκλεγεί στην ηγεσία μπει σε αυτή τη διαδικασία, διαφορετικά θα μετράνε οι δημοσκόποι, άνευ αξίας", τόνισε ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ 06 Δεκ 2021 | 13:25

Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το μεγάλο φαβορί του β' γύρου - Ποιον θα στηρίξει ο Λοβέρδος, τι θα κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τον πρώτο γύρο και είναι το φαβορί για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 06 Δεκ 2021 | 12:59

ΣΥΡΙΖΑ για πρωτιά Ανδρουλάκη: Δικαιωθήκαμε σε όσα λέμε για τις δημοσκοπήσεις - Έδειχναν πρώτο τον Λοβέρδο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βαδίζει προς το φινις της εσωκομματικής κούρσας με καθαρή νίκη και "προίκα" την "εντολή ανανέωσης".