«Υπάρχει λύση;» - Το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη για την κρίση

Στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε (Υπάρχει λύση; - Μια συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη, εκδόσεις Πόλις), ο Κ. Σημίτης διερευνά τις απαντήσεις για την κρίση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Υπάρχει λύση;» - Το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη για την κρίση

Στα αίτια της ελληνικής κρίσης και τις προϋποθέσεις εξόδου από αυτήν αναφέρεται διεξοδικά ο Κώστας Σημίτης στο νέο του βιβλίο που έχει τη μορφή συζήτησης με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Η βροχή πληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης είναι βροχή αινιγμάτων. Ο πολίτης δυσκολεύεται να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει, ποιες θα είναι οι εξελίξεις και τι σημαίνουν γι’ αυτόν. Επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα. Η συζήτηση του Κ. Σημίτη με τον Γιάννη Πρετεντέρη σκοπό έχει να βοηθήσει την καλύτερη κατανόηση των όλο και πιο πολύπλοκων θεμάτων που μας απασχολούν.

Στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε (Υπάρχει λύση; - Μια συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη, εκδόσεις Πόλις), ο Κ. Σημίτης διερευνά τις μέχρι τώρα απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Πώς προέκυψε η κρίση; Είναι δυνατή μια πολιτική αυτονομίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Η υπέρβαση της κρίσης και η επάνοδος στην ανάπτυξη μπορούν να επιτευχθούν με τον τρόπο που χειριζόμαστε τα προβλήματα, ή πρέπει να ακολουθήσουμε και άλλες κατευθύνσεις; Η Ευρωζώνη, στην οποία ανήκουμε, έχει μέλλον ή θα αποτύχει, όπως δείχνει η μέχρι σήμερα απραξία της απέναντι σε καίρια προβλήματα; Ποιες πρωτοβουλίες μπορούν να εξασφαλίσουν μια ευρωπαϊκή συνεργασία, που δεν θα είναι σε βάρος των χωρών του Νότου;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια αριστερή, ή μια εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση; Έχει ακολουθήσει ουσιαστικά διαφορετικές πολιτικές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Κατάφερε να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των Μνημονίων; Η Αριστερά έχει επενδύσει στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημά της», που έχει απονείμει στον εαυτό της; Η πράξη της ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις της;

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι η ρύθμιση του χρέους είναι τώρα δυνατή. Ανταποκρίνεται ο ισχυρισμός αυτός στις συμφωνίες που έχει υπογράψει; Ποιά ρύθμιση του χρέους πρέπει να επιδιώκει η Ελλάδα; Η αναθεώρηση του Συντάγματος και ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζουν δημοκρατικότερες λύσεις; Τι, πράγματι είναι, η αναγκαία μεταρρύθμιση και τι είναι μια προοδευτική μεταρρύθμιση;

Είναι σκόπιμο και δυνατό η Κεντροαριστερά να αποτελέσει μια εξισορροπητική πολιτική δύναμη ανάμεσα στα δύο άκρα; Οι αναφορές στη σοσιαλδημοκρατία έχουν ασαφές περιεχόμενο. Μπορούν να διατυπωθούν πιο συγκεκριμένα;

Ο Κ. Σημίτης απαντά επίσης σε ερωτήσεις που αφορούν την απογραφή του 2004 και τα Greek Statistics, το «έγκλημα του χρηματιστηρίου», το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, την υποχώρηση της κυβέρνησής του στο θέμα του ασφαλιστικού το 2001, τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας.

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη σε μόνιμη υστέρηση. Ένας δρόμος διαφορετικός από τον εθνικολαϊκισμό, την εσωστρέφεια και την στασιμότητα είναι εφικτός. Δυνάμεις υπάρχουν για να επιδιώξει η χώρα τη μεταρρύθμιση για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Οφείλουν να συνεργασθούν και να συγκεκριμενοποιήσουν τις επιδιώξεις τους.

Για το χρέος

Οπως σημειώνει οι εταίροι επιμένουν ότι συμφώνησαν με την Ελλάδα να ρυθμίσουν το χρέος το 2018, ενώ ο πολίτης διαβάζει ότι πρόκειται να αποφασιστούν βραχυπρόσθεσμα, μεσοπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά προς το παρόν είναι προς συζήτηση μόνο τα βραχυπρόθεσμα.

Ποια είναι τα υπόλοιπα παραμένει άγνωστο, όπως επίσης άγνωστο παραμένει το πότε θα προσδιοριστούν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους, προσθέτει ο κ. Σημίτης. Νέοι φόροι; Νέα ρύθμιση συντάξεων; Νέα μείωση του εισοδήματός του; Οι μεν τον διαβεβαιώνουν ότι όλα θα καλυτερεύσουν στο άμεσο μέλλον οι δε ότι το μέλλον θα είναι σκοτεινό για απροσδιόριστο χρόνο, αναφέρει ο πρώην Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα.

Η συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη σκοπό έχει να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων, συμπληρώνει ο κ. Σημίτης, επισημαίνοντας πως ποικίλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα λυθούν αν δεν συμβάλουν στην υπέρβασή τους καλά πληροφορημένοι πολίτες με κρίση και άποψη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 07 Νοε 2020 | 14:02

Ο Κώστας Σημίτης "καρφώνει" την Φώφη Γεννηματά για τον κορονοϊό- Δεν γίνεται έτσι αντιπολίτευση

Το άρθρο του Κώστα Σημίτη στην εφημερίδα τα Νέα για την αντιπολίτευση και τον κορονοϊό

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 07 Νοε 2020 | 09:57

Έκπληξη από Moody’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές - Οι δύο βασικοί λόγοι

Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 με σταθερές προοπτικές

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ 25 Νοε 2020 | 18:45

Χρυσοχοΐδης: Θέλουμε χρόνο δέκα ημερών για να μην μπουν διλήμματα ποιος θα ζήσει και ποιος όχι

Έκκληση προς όλους να συμμορφωθούν στους κανονισμούς, στις υποδείξεις των ειδικών και των επιδημιολόγων, απηύθυνε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 17:19

Νηοψία σε τουρκικό πλοίο: Στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή ο Ερντογάν - "Πυρά" και στο Βερολίνο

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για "επίθεση" Ελλάδας και Κύπρου και στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 17:04

Live: O Μητσοτάκης σε διαδικτυακή εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητάει με στελέχη του Δικτύου Δομών της ΓΓ Ισότητας των Φύλων.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Νοε 2020 | 15:47

Νέα σκληρή επίθεση Καμμένου στην Αρχιεπισκοπή για την "ειδική θεραπεία στον Ιερώνυμο"- Ατόπημα

Καυστική ανάρτηση του Πάνου Καμμένου για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή με αφορμή την θεραπεία που ακολουθεί ο Ιερώνυμο

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 25 Νοε 2020 | 15:47

Οι εξηγήσεις Μητσοτάκη για τη δήλωση Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ και τους "περισσότερους νεκρούς"

Κάλυψη στον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη δήλωσή του για τις κλίνες ΜΕΘ έδωσε ο πρωθυπουργός

25 Νοε 2020 | 15:23

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Είναι επίσημο - Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της ΕΕ με την Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις

AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna στο χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ.

Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 25 Νοε 2020 | 15:10

Ο Μητσοτάκης στο ιατρείο της Βουλής - Τα συλλυπητήριά του για τον καρδιολόγο που "έφυγε" από κορονοϊό

Το ιατρείο της Βουλής επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης για να συλλυπηθεί τους εργαζομένους για τον θάνατο του 52χρονου γιατρού Γιάννη Μητρόπουλου.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ 25 Νοε 2020 | 14:29

ΝΔ: Οι τέσσερις αλήθειες για το ΕΣΥ που παραποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει την αλήθεια αντί για την πανδημία.