Με δήμευση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός της Ελλάδας απειλεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμηρές αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως έμμεσα μηνύματα προς το Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις ελληνικές διεκδικήσεις, ο κ. Παρασκευόπουλος αποκάλυψε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου διευκρινίζοντας πάντως ότι η τελική του στάση θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα της υπόθεσης αλλά και από γενικότερα ζητήματα εθνικών διαστάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (1997) επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Η απόφαση κατέστη αμετάκλητη με την απόφαση του Αρείου Πάγου (2000). Ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν προηγηθεί απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Ανάλογη απόφαση είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ και το 2000. Αργότερα όμως μετέβαλλε στάση καθώς η Γερμανία ενέκρινε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Κώστα Ησυχου επίσης από το βήμα της Βουλής για το θέμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας είπε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τις γερμανικές θηριωδίες κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην Ελλάδα. Δήλωσε μάλιστα πως στα αρχεία του υπουργείου βρίσκονται 400.000 αρχεία των δυνάμεων κατοχής του Τρίτου Ράιχ τα οποία μάλιστα πρόκειται να ψηφιοποιηθούν.