ΥΠΕΝ: Ο προγραμματισμός για Ελληνικό, Μάτι και κτηματολόγιο

ι προβλέπεται για Κτηματολόγιο, Δασικούς Χάρτες, Μάτι, Ελληνικό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΥΠΕΝ: Ο προγραμματισμός για Ελληνικό, Μάτι και κτηματολόγιο

Σε θέματα κυκλικής οικονομίας, κλιματικής αλλαγής, βιοποικιλότητας και φορέων προστατευόμενων περιοχών, δασικής πολιτικής, περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, κτηματολογίου και αναπτυξιακών παρεμβάσεων αρχής γενομένης από το Ελληνικό, είναι προσανατολισμένη η προσοχή και δράση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως διαρρέεται από κύκλους του υπουργείου, σύντομα αναμένεται η σύσταση φορέα, που θα συντονίζει και θα παρακολουθεί το τρίπτυχο εξόρυξη πρώτων υλών/παραγωγή/απόβλητα-επαναχρησιμοποίηση πόρων, που συνιστούν τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, ενώ ο ίδιος φορέας θα διαχειρίζεται τις επαφές με τη βιομηχανία και την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών.

Για το ευαίσθητο θέμα της κλιματικής αλλαγής, πάντως, η κυβέρνηση υπενθυμίζει τη δέσμευση της χώρας έναντι της συνθήκης των Παρισίων. Στελέχη του ΥΠΕΝ επαναλαμβάνουν τον στόχο της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, σημειώνοντας τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων έξι μηνών μέσα στον οποίο πρέπει να επιτευχθεί απόσυρση των δύο λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο και μίας στη Μεγαλόπολη. Το πλάνο δράσης περιλαμβάνει την έναρξη διαλόγου με τις πέριξ των μονάδων περιοχές της Αρκαδίας και της Δ. Μακεδονίας.

Για το θέμα της βιοποικιλότητας και των προστατευόμενων περιοχών, πληροφορίες φέρουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαιρετικά δυσαρεστημένη με τη δυσλειτουργία των φορέων που διαχειρίζονται τις συνολικά 36 αυτές περιοχές, και την οποία αποδίδουν σε αποτυχημένο μοντέλο, που δημιουργεί συγχύσεις αρμοδιοτήτων, ενώ δεν είναι λίγοι οι φορείς που δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς. Φαίνεται πως το υπουργείο προσανατολίζεται στο να περάσει την ευθύνη των φορέων αυτών στην αρμοδιότητα των περιφερειών, καθώς σχετικός διάλογος προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα δάση πρωταρχικός αδιαπραγμάτευτος στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και η ανάρτησή τους. Για δε την αντιμετώπιση των αποφάσεων του ΣτΕ, που προκλήθηκαν από τη ρύθμιση των οικιστικών πυκνώσεων και καθυστερούν την περαίωση της διαδικασίας, μελετάται η κατάρτιση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η βελτίωση της συνεργασίας Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας, προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικοί σχεδιασμοί πρόληψης και καταστολής κινδύνου.

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση το υπουργείο προτάσσει τη διεύρυνση του ήδη λειτουργούντος ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου. Στο θέμα της διαχείρισης υδάτων συμπεριλαμβάνεται η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για άμεση αναθεώρηση μελετών σε επίπεδο λεκανών απορροής και διαχείρισης πλημμυρών. Υπενθυμίζεται ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είδαν το φως της δημοσιότητας επιστημονικές μελέτες για περιοχές ανά την Ελλάδα με επικινδυνότητα πλημμυρικών φαινομένων αντίστοιχη με της Μάνδρας.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης φέρεται και το θέμα του Κτηματολογίου, όπου τα χαμηλά ποσοστά δηλώσεων, που προκαλούν παρατάσεις επί.. παρατάσεων, δείχνουν να προβληματίζουν. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι έχουν ήδη καταλήξει σε δέσμη δράσεων, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των δηλώσεων, εφόσον προηγουμένως εξασφαλιστούν για τους πολίτες ικανοί χρόνοι περαίωσης των υποχρεώσεών τους έναντι του Κτηματολογίου. Γίνεται, ωστόσο, σαφές ότι δεν προβλέπεται ενιαία παράταση για όλες τις περιοχές της χώρας και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομαδοποίηση για εξοικονόμηση χρόνου και να δοθεί περιθώριο ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί, καθώς ασκείται πίεση από την ΕΕ. Τη Δευτέρα μάλιστα αναμένονται στην Αθήνα Ευρωπαίοι εκπρόσωποι, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο του ΥΠΕΝ στο θέμα. Εκ μέρους του υπουργείου, πάντως, παρέχονται δεσμεύσεις πως είναι ήδη έτοιμα πειστικά χρονοδιαγράμματα, ώστε έως το τέλος του 2021 να δεσμευτεί και το σύνολο των κοινοτικών πόρων για το Κτηματολόγιο.

Στις βραχυπρόθεσμες δράσεις του, το ΥΠΕΝ προτάσσει το ξεπάγωμα της επένδυσης στο Ελληνικό, για το οποίο, όπως σημειώνεται, οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) εκκρεμούσαν από τον περασμένο Οκτώβριο, καθιστώντας το έργο σύμβολο αδυναμίας του ελληνικού κράτους. Το έργο «έτρεξε» με γρήγορους ρυθμούς η παρούσα κυβέρνηση, λένε στελέχη του υπουργείου, και μάλιστα για αύριο είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση, προκειμένου να εγκριθεί η τελευταία ΚΥΑ, που αφορά τις πολεοδομούμενες περιοχές. Στην τελική ευθεία μπήκε και στην Κασσιόπη Κερκύρας το έργο ΧΑΔΑ, που καθυστερούσε για γραφειοκρατικούς λόγους.

Ως επίτευγμα φέρεται για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και ο σχεδιασμός και οι δράσεις επί εδάφους, που αφορούν το πυρόπληκτο Μάτι. Όπως έγινε γνωστό, το σκέλος του σχεδιασμού, με τη μορφή οργάνωσης των μελετών, ανατίθεται στο ΤΕΕ απ΄ όπου θα γίνουν και οι αναθέσεις των έργων αποκατάστασης σε 1-2 χρόνια. Τις δράσεις αναλαμβάνει εταιρεία του Δημοσίου με μεγαλύτερη ευλυγισία και ευχέρεια κινήσεων. Κύκλοι του υπουργείου αποκάλυψαν ότι για περιοχές τύπου Μάτι, που υπάρχουν αρκετές ανά τη χώρα, είναι ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα λήψης μέτρων μείωσης του κινδύνου.

Στα μεσο-μακροπρόθεσμα σχέδιά της η ηγεσία του ΥΠΕΝ φαίνεται πως έχει εντάξει τις χρήσεις γης και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, υπενθυμίζεται ότι μόνον ποσοστό 20% των δημοτικών ενοτήτων (συνολικά 1.063) έχουν θεσμοθετημένη χρήσης γης. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, αναγνωρίζεται έργο στην προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο όμως, όπως σημειώνεται, δεν έγινε δυνατό να προχωρήσει, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι μεγάλο σχέδιο που ξεκινά άμεσα στοχεύει έως το τέλος της 4ετίας να έχουν καταρτισθεί Τοπικά Χωρικά Σχέδια τουλάχιστον σε ποσοστό 55% .

Τέλος, σε ότι αφορά τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, γίνεται προσπάθεια ενεργοποίησής της με ασφάλεια δικαίου και με ταχύτητα, δεδομένου ότι πρόκειται για ρύθμιση από την οποία εξαρτάται η επιβίωση διατηρητέων κτιρίων, η δημιουργία πολύτιμων κοινόχρηστων χώρων κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ 20 Ιαν 2022 | 09:22

Αχαΐα: Σχολικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες λίγο πριν παραλάβει μαθητές [εικόνες - βίντεο]

Από άγνωστη αιτία το τουριστικό λεωφορείο που χρησιμοποιείται για την μεταφορά μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές, τυλίχθηκε στις φλόγες.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Ιαν 2022 | 23:35

Τραγωδία στη Νέα Υόρκη: Ένας νεκρός και 9 τραυματίες από έκρηξη σε κτίριο στο Μπρονξ [Βίντεο]

Έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Ιαν 2022 | 16:41

Ηράκλειο: Φωτιά σε νηπιαγωγείο με 50 παιδιά να κάνουν μάθημα - Εκκενώθηκε άμεσα [Εικόνες]

Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό σημειώθηκε στο Ηράκλειο όταν φωτιά ξέσπασε σε νηπιαγωγείο εν ώρα λειτουργίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 18 Ιαν 2022 | 11:08

Στις φλόγες η Ξάνθη: Μεγάλη φωτιά σε καπναποθήκες στο κέντρο της πόλης - Απομακρύνονται κάτοικοι [εικόνες - βίντεο]

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της Ξάνθης, σε καπναποθήκες που βρίσκονται στην περιοχή πίσω από το ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί αναστάτωση.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 14 Ιαν 2022 | 20:06

Συναγερμός στη Λέσβο: Φωτιά στη δομή προσφύγων στο Καρά Τεπέ [βίντεο]

Κάηκε μια μεγάλη σκηνή στην οποία έμεναν 50 άτομα στη δομή της Λέσβου - Από θερμαντικό σώμα φαίνεται πως ξέσπασε η φωτιά.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ 14 Ιαν 2022 | 16:27

Πειραιάς: Φωτιά σε πασίγνωστο εστιατόριο στο Μικρολίμανο - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Η φωτιά στο ιστορικό μαγαζί του Πειραιά σύμφωνα με πληροφορίες έσβησε

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 14 Ιαν 2022 | 06:56

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Αγίου Μελετίου - Απεγκλωβίστηκε άτομο χωρίς τις αισθήσεις του

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί σε διαμέρισμα στον 4ο όροφο εξαώροφης πολυκατοικίας. Ενα άτομο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Ακόμα τέσσερα απεγκλωβίστηκαν.

"ΛΑΜΠΑΔΙΑΣΑΝ" ΟΙ ΙΔΙΕΣ 13 Ιαν 2022 | 19:12

Βίντεο σοκ από το Ηράκλειο: Γυναίκες πήγαν να βάλουν φωτιά σε επιχείρηση και τυλίχτηκαν στις φλόγες

Κίνητρο του εμπρησμού ήταν η αποζημίωση μέσω της ασφάλειας που είχε η συγκεκριμένη επιχείρηση του Ηρακλείου.

ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 13 Ιαν 2022 | 07:40

Πυρκαγιά σε υπόγειο διαμέρισμα στη Νέα Ερυθραία - Τέσσερα άτομα στο νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην πυροσβεστική, όταν ενημερώθηκε για φωτιά που ξέσπασε σε υπόγειο διαμέρισμα στη Νέα Ερυθραία.

ΑΝΟΙΞΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 12 Ιαν 2022 | 13:01

Experience Park του Ελληνικού: Παραμένει η λαμπερή ατμόσφαιρα στο εντυπωσιακό βιωματικό πάρκο [εικόνες]

Το Πάρκο στο Ελληνικό που εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μία ξεχωριστή γιορτινή εμπειρία την περίοδο των Χριστουγέννων, μας περιμένει όλους.

ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΗΔΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ 11 Ιαν 2022 | 18:37

Experience Park στο Ελληνικό: Συνεχίζει τη λειτουργία του με εορταστικούς ρυθμούς [Βίντεο]

To Experience Par, με περισσότερα από 500 δέντρα και 55.000 φυτά από μεσογειακές ποικιλίες, είναι η αρχή ενός νέου τρόπου ζωής

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ 10 Ιαν 2022 | 07:29

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Πέραμα - Απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι, σοβαρές υλικές ζημιές

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της φωτιάς που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πέραμα.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 08 Ιαν 2022 | 19:49

Πειραιάς: Φωτιά στο ξενοδοχείο Κηφισσός - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας έσπευσαν άμεσα στο σημείο μετά από ειδοποίηση για φωτιά στο χώρο του ξενοδοχείου