Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται δημόσια ο Ντράγκι

«Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του, θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους», τονίζει ο Μάριο Ντράγκι.

uper-tis-elafrunsis-tou-ellinikou-xreous-tassetai-dimosia-o-ntragki
SHARE THIS
0
SHARES

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους τάσσεται ξεκάθαρα ο Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί και κυρίως να υιοθετηθεί από τους Έλληνες.  

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μίλησε στην "Καθημερινή της Κυριακής" για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων το ελληνικό χρέος, το τρίτο μνημόνιο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ανάγκη η Ελλάδα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα του χρέους αφού επισημαίνει ότι «έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του», προσθέτει πως «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους».

Προειδοποιεί ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μόνο εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκει την ευκαιρία να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα «ελπίδας και αποφασιστικότητας», όπως λέει, προς τον ελληνικό λαό: «Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη σημαντική πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθιστά σαφές πως τα απαιτούμενα ποσά θα απελευθερωθούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση και το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, σε ό,τι αφορά στο χρηματοπιστωτικό τους κομμάτι.

Όσον αφορά το θέμα της άρσης των capital controls, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογραμμίζει ότι "η απόφαση για την επιβολή περιορισμών ή την άρση τους εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση" και προσθέτει ότι η άρση θα γίνει "όταν έχει πεισθεί ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει αποκατασταθεί".

Ο Μ. Ντράγκι σημειώνει πάντως ότι "είναι καίριας σημασίας η κυβέρνηση και ο λαός να ταυτιστούν με τους στόχους του προγράμματος, δηλαδή την επαναφορά της ανάπτυξης, της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότηταςκαι της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ελληνική οικονομία". 

Δεν παραλείπει μάλιστα να επισημάνει ότι "με το να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι εξαναγκάζεται από εξωτερικές δυνάμεις να προβεί σε πράξεις είναι σαν να αυτοαναιρείται, καθώς οι Έλληνες πολίτες που θα κληθούν να κάνουν κάποιες θυσίες βραχυπρόθεσμα θα ρωτήσουν: "Γιατί να το κάνουμε αυτό, αν εσείς οι ίδιοι δεν το πιστεύετε;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook