ΥΠΕΞ: Στην έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία πρέπει το "καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι"

"Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση, με το "καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

"Αναμένουμε την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη-μέλη εντός των επόμενων ημερών. Η θέση μας είναι η διττή προσέγγιση: από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα σημεία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν απαράβατο αυστηρό όρο, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, για την τελωνειακή ένωση, που η Τουρκία επιθυμεί, ο απαράβατος όρος είναι να υπάρξει πλήρης και σωστή εφαρμογή της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αυτή προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

"Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για Σύρους πρόσφυγες δε θα πρέπει να αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν Σύρους, όπως το Λίβανο και την Ιορδανία", σημείωσε.

1

"Από την άλλη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα η προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά. Το καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι". Και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την Τουρκία δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται στο διηνεκές.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιήθηκαν "σε καλό κλίμα". Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες γίνονται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

"Ξαναπιάσαμε το νήμα μετά από 14 μήνες, καθώς η τελευταία φορά που είχαν λάβει χώρα ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο", τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε, έγινε μια αποτίμηση μεταξύ των επαφών των δύο πλευρών, ενώ ο διάλογος συμπεριέλαβε διμερή θέματα, τα οποία μπορεί να είναι η οικονομική συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

"Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, είναι ανταλλαγή απόψεων, όχι διαπραγμάτευση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και σταθερές", πρόσθεσε.

διερευνητικές

Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι "στην παρούσα συγκυρία έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προγραμματίσουμε αυτή τη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα διαρκέσει".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το ενδεχόμενο της οποίας ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως "πηγαίνουμε βήμα βήμα, αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συνάντηση των δύο υπουργών. Είναι νωρίς ακόμα".

Τέλος, σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της 'Αγκυρας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως "η απάντηση θα δοθεί δια της διπλωματικής οδού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Δένδια στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ έγιναν και διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

"Έγινε συζήτηση για τις αδειοδοτήσεις που είχε δώσει το υπουργείο Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου και έγινε μια τεχνική διευθέτηση από αιγυπτιακής πλευράς η οποία μας ικανοποίησε", σημείωσε. Πρόσθεσε πως ο κ. Σούκρι ήταν ξεκάθαρος πως η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή δε συζητάει οριοθέτηση ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία και μάλιστα το διέψευσε καταγορηματικά.

Ο κ. Δένδιας είχε στη συνέχεια συνάντηση στη Λάρνακα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Νίκος Δένδιας

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατα επίσκεψη του κ. Δένδια στη Γενεύη, όπου συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις.

"Την προηγούμενη μέρα η Βουλή είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Βεβαίως από ελληνικής πλευράς εκφράσαμε τη στήριξή μας προς το μεταβατικό σχήμα, καθώς και την ετοιμότητα να συνεισφέρουμε τόσο στον ανθρωπιστικό τομέα, όσο και εφόσον μας ζητηθεί στη διοργάνωση εκλογών το Δεκέμβριο, ενδεχομένως και με αποστολή παρατηρητών", σημείωσε.

Τονίστηκε ακόμη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για τις εξελίξεις στη Λιβύη, που αποτελεί άμεση γειτονία της Ελλάδας, ενώ ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων. Συζητήθηκε τέλος η συνεισφορά της Ελλάδος στην επιχείρηση "Ειρήνη" της ΕΕ για την τήρηση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε ακόμη με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλιτς, με την Ελλάδα να επαναλαμβάνει τη στήριξη στο αίτημα της Κροατίας να ενταχθεί στο χώρο του Σένγκεν, στη ζώνη του ευρώ και στον ΟΟΣΑ. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και αμφότεροι οι υπουργοί επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα στα πλαίσια της αιρεσιμότητας. Εξετάσθηκε τέλος πώς θα μπορούσαν μετά το τέλος της πανδημίας να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τέλος, την Τρίτη βρέθηκε στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Δένδια βρέθηκαν πέρα από τις διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Ελλάδα επανέλαβε πάγια θέση όσον αφορά το ζήτημα της επίλυσης στη βάση δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με το Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Απρ 2021 | 10:43

Μηταράκης προς Σοϊλού: Υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές

Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης υποχρέωση της Τουρκίας να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ 18 Απρ 2021 | 08:03

Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια - "Μην κρύψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές κάτω από το χαλί"

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο Ν. Δένδιας όπου θα έχει συνάντηση με τον Σ. Σούκρι

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ 17 Απρ 2021 | 21:09

Νέα προπαγάνδα από τον τούρκο ΥΠΕΣ: "Η Ελλάδα επιχειρεί να κάψει μετανάστες με βενζίνη"

"Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να κακομαθαίνει την Ελλάδα και συνεχίζει να σιωπά, θα γραφτεί στην ιστορία ως ο ηθικός αυτουργός αυτού του κακού" τονίζει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

17 Απρ 2021 | 14:20
«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ» 17 Απρ 2021 | 13:43

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα - "Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα"

Το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για την εξέλιξη και του εμβολιασμού, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

ΑΠΟ ΕΕ ΣΥΝ 5 ΧΩΡΕΣ ΑΚΟΜΑ 16 Απρ 2021 | 21:42

Ταξιδιώτες και τουρίστες στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα - Ποιες χώρες αφορά

Απαραίτητη προϋπόθεση για είσοδο στη χώρα είναι οι ταξιδιώτες να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ POLITICO 16 Απρ 2021 | 18:07

Κορονοϊός - Politico: Από μυστικές διακοπές μέχρι..."κορονο-όργιο" - Οι 28 πολιτικοί της ΕΕ που "έφαγε" η πανδημία

Μυστικές διακοπές σε νησί, ακόμη και..."κορονο-όργιο" - Δεκάδες πολιτικοί παραβίασαν τους περιορισμούς ενάντια στον κορονοϊό και έχασαν τη θέση τους.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 16 Απρ 2021 | 16:04

Καβγάς Δένδια- Τσαβούσογλου: Μόνο ο Κοτζιάς δεν είναι ικανοποιημένος- Πέτυχε κάτι;

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις Δένδια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ NORDIC MONITOR 16 Απρ 2021 | 14:31

Βασανιστήρια στις "φυλακές" του Ερντογάν: Τούρκος λοχίας κακοποιήθηκε - Απείλησαν να βιάσουν τη σύζυγο και την κόρη του

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για όσα έζησε στα χέρια της αστυνομίας του Ερντογάν, ένας λοχίας που υπηρετούσε σε ελίτ μονάδα των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 16 Απρ 2021 | 14:24

Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν για τον καβγά Δένδια - Τσαβούσογλου: Tον βάλαμε στη θέση του

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κόντρα Δένδια με Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 16 Απρ 2021 | 13:34

Το πρώτο σχόλιο Δένδια μετά τον καβγά με Τσαβούσογλου: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, προώθηση της καλής γειτονίας

"Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως η ειρηνική επίλυση των διαφορών", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μία ημέρα μετά το "θερμό επεισόδιο" με τον Μ. Τσαβούσογλου.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ PFIZER ΚΑΙ MODERNA 16 Απρ 2021 | 12:47

Εμβόλια: Είναι πιθανό να μην ανανεωθούν τα συμβόλαια της ΕΕ με την AstraZeneca, λέει γαλλίδα υπουργός

Είναι πιθανόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με την AstraZeneca, ανέφερε η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ 16 Απρ 2021 | 12:43

ΥΠΕΞ: Η θετική ατζέντα Ελλάδας - Τουρκίας με 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου - Η θετική ατζέντα συνεργασίας με Τουρκία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.