Υποδειγματική εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία: Με μάσκες και αποστάσεις ακριβείας [εικόνες]

'Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει'" υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Σήμερα από δω, από το Αιγάλεω, τις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας, όπου ζουν χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες με τα παιδιά τους, θέλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης και κυρίως της πάλης του λαού, τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Γιατί όπως πολύ εύστοχα λέει και το σύνθημα της εκδήλωσης: 'Ο αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει'" υπογράμμισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής στο Μπαρουτάδικο 'Αλσος Αιγάλεω.

"Η εύλογη ανησυχία και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τώρα πρέπει να γίνουν απαίτηση, διεκδίκηση για άμεσα μέτρα, τόσο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των παιδιών μας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παντού" πρόσθεσε.

Υποδειγματική εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία: Με μάσκες και αποστάσεις ακριβείας [εικόνες]

Είπε ότι τα καθημερινά τριψήφια νούμερα κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι "τα υγειονομικά πρωτόκολλα 'πήγαν περίπατο' για χάρη των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των πολύ μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων, των διαφόρων αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών". Σημείωσε ότι "στην πραγματικότητα η κυβέρνηση 'κάνει ό,τι μπορεί', προκειμένου τα όποια μέτρα να μην υπονομεύουν τους 'δημοσιονομικούς στόχους', να μην επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό, να μην αφαιρεθεί τίποτα από τα παντός είδους μέτρα στήριξης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων".

Είπε ότι ενώ κατά γενική ομολογία με τη συμβολή του λαού κερδήθηκε χρόνος, η κυβέρνηση "έπαιξε στον 'τζόγο' των απαιτήσεων του κεφαλαίου στον τουρισμό και στις μεταφορές, ό,τι κέρδισε ο λαός με την υπεύθυνη στάση του το προηγούμενο διάστημα".

ΚΚΕ εκδήλωση

"Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι ανάγκη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση, μέτρα αποφασιστικής στήριξης του συστήματος υγείας. Με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στα νοσοκομεία" υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις:

- Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης, από τον κρατικό Προϋπολογισμό, για τη στήριξη όλων των δημοσίων μονάδων υγείας για τις "τρέχουσες" και τις έκτακτες ανάγκες.

- Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού, για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

ΚΚΕ εκδήλωση

- Να γίνουν μαζικά προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας υγειονομικού κι άλλου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι".

- Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας. Να μη γίνει καμιά απόλυση!

- Να επαναλειτουργήσουν πλήρως όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, τα εργαστήρια κλπ, που έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.

- Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

ΚΚΕ εκδήλωση

- Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

- Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο.

- Να αναπτυχθούν τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

- Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικό υλικό κλπ..

- Να εφαρμοστούν μέτρα προληπτικού ελέγχου, μαζικά των τουριστών, στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στη χώρα, καθώς και πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, όπως και διαγνωστικά τεστ.

"Ιδιαίτερα, τώρα, μπροστά και στον επερχόμενο χειμώνα, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού - της ηλικίας άνω των 6 μηνών - με το αντιγριπικό εμβόλιο. Και βέβαια, με ευθύνη του κράτους, να γίνουν καθολικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό στον πληθυσμό" πρόσθεσε.

ΚΚΕ εκδήλωση

Στη συνέχεια της ομιλίας του, είπε ότι "μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, τον μισθό, την ασφάλιση, στο επίκεντρο της πάλης των εργαζομένων πρέπει να μπουν και τα ζητήματα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργατικών σωματείων μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας":

- Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

- Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

- Να υπάρξουν έλεγχοι για την αποσιώπηση κρουσμάτων από τις εργοδοσίες.

- Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται λάστιχο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

- Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως τις ώρες αιχμής.

- Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

- Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).

- Αν για οποιοδήποτε λόγο, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς, με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.

- Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

- Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων.

- Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

- Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό - πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση και σωστή χρήση των εργαλείων της δουλειάς μας, π.χ. ακουστικά, πληκτρολόγια κλπ" πρόσθεσε.

Μιλώντας για τα σχολεία, είπε ότι η κυβέρνηση "δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός", επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι "είναι απόλυτη προτεραιότητα, να τεθεί στο επίκεντρο η αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία θα εκφράζεται συγκεκριμένα στα σχολεία.

- Με μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο.

- Με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.

Γιατί η άμεση μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών και μπορεί και πρέπει να γίνει".

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι "είναι απολύτως ρεαλιστικό και αναγκαίο να υλοποιηθεί το αίτημα για 15 μαθητές ανά τάξη". Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι "σήμερα υπάρχει σοβαρό επίπεδο υποδομών και για να απλωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και για να προχωρήσει η ερευνητική διαδικασία που προβλέπεται στις σπουδές. Οι υποδομές αυτές, τα αμφιθέατρα που φιλοξενούν εταιρείες και διάφορα think tank, να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών. Και να προσληφθεί άμεσα εκπαιδευτικό προσωπικό, που περιμένει με τα διδακτορικά στο χέρι, για να μπορέσει να γίνει σωστά το πανεπιστημιακό μάθημα. Αυτό είναι το βασικό που πρέπει να διασφαλιστεί για να έχουμε ανοιχτά ΑΕΙ, με όρους προστασίας της υγείας όλων και με συνέχεια της ουσιαστικής μορφωτικής διαδικασίας" πρόσθεσε.

"'Γιατρειά' η εργατική τάξη, η νεολαία μπορούν να βρουν όχι 'γιατροπορεύοντας' το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά παλεύοντας τώρα, αρνούμενοι να δεχτούν την 'καραντίνα' στα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις. Σηµαδεύουµε τον ορατό εχθρό μας, τον καπιταλισμό. Αντιπαλεύουµε την πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν από τον καπιταλισμό. Γιατί καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα σημαίνει πριν απ' όλα ένα πράγμα: πάλη για τον σοσιαλισμό.

Αυτόν τον δρόμο ανοίγουμε σήμερα. Πρωτοστατώντας στην πάλη για κάθε πρόβλημα. Δείχνοντας με περισσότερες πλέον αποδείξεις και από την περίοδο της πανδημίας ότι το σημερινό σύστημα χρεοκοπεί… Και πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα κοινωνία με ευημερία για όλους. Δίνουμε μια μάχη 'τώρα' με την προοπτική 'του αύριο', με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Τον σοσιαλισμό - κοµµουνισµό. Μια κοινωνία με τέτοια οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας, που η ανάπτυξή της θα καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα, όχι το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία, παντού" κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" 05 Μαϊ 2021 | 14:57

Βατόπουλος: "Η μάσκα θα είναι μαζί μας για όλο το 2021" - Τι είπε για το ωράριο στην εστίαση

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε πως δεν θα απαλλαγούμε εύκολα από τη μάσκα, η οποία θα μας συνοδεύει όλο το 2021.

ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΙΛΛΑΤΑ 04 Μαϊ 2021 | 22:19

Παραλήρημα ιερέα στη Χαλκιδική: Απαγορεύει την είσοδο σε όσους φορούν μάσκα ή έκαναν εμβόλιο [βίντεο]

Viral στο Twitter ο ιερέας που αποκάλεσε φασισμό την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ 03 Μαϊ 2021 | 22:02

Κορονοϊός - Νίκος Σύψας: Τον χειμώνα ο ιός θα επανέλθει, οριστικό τέλος το καλοκαίρι του 2022

Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, μίλησε ο Νίκος Σύψας και εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ 03 Μαϊ 2021 | 17:14

Κορονοϊός: Τι μπορεί να κάνει όποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως για τον κορονοϊό- Tι ισχύει για μάσκες, ταξίδια και επαφή με κρούσμα

Απαντήσεις που αφορούν στις δραστηριότητες μετά στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τον κορoνοϊό, δίνουν καθηγητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 02 Μαϊ 2021 | 17:14

Κορονοϊός: "Χωρίς συμπτώματα το 85% μετά το εμβόλιο της AstraZeneca - Πότε πετάμε τις μάσκες" [Βίντεο]

Τα μπράβο της Ματίνας Παγώνη στους νέους για τους μαζικούς εμβολιασμούς, το φετινό καλοκαίρι και η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ 30 Απρ 2021 | 21:16

Επιτάφιος με μάσκες και αποστάσεις σε όλη τη χώρα: Έξω από τους ναούς οι περισσότεροι πιστοί

Ημέρα πένθους για την Ορθοδοξία η σημερινή με την περιφορά και το προσκύνημα του Επιταφίου - Δεύτερο Πάσχα με αυστηρά μέτρα λόγω κορονοϊού.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 29 Απρ 2021 | 07:17

Εμβολιασμοί: "Ελευθερίες" για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις - Τι σχεδιάζεται για το καλοκαίρι

Ανοίγει σιγά σιγά η συζήτηση για περισσότερες "ελευθερίες" όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με τις αποφάσεις όμως να λαμβάνονται μετά το Πάσχα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 28 Απρ 2021 | 14:04
ΝΕΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 27 Απρ 2021 | 19:55

Κορονοϊός: Χωρίς μάσκες οι πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ - Συγκεντρώσεις, γεύματα και άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συστήνουν ποιες δραστηριότητες μπορεί να κάνει ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο χωρίς να φορά μάσκα

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ 27 Απρ 2021 | 11:49

Διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας

Πολλές και σημαντικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, που αφορούν στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 26 Απρ 2021 | 15:53

Τσέρνομπιλ: Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη που έγραψε ιστορία- "Αντισοβιετικό νέφος"

Λίγες ώρες μετά την τρομακτική έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, ο Ριζοσπάστης έκανε λόγο για αντισοβιετικό νέφος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 26 Απρ 2021 | 14:30

It's all about lips!

Η δερματολόγος απαντά και προτείνει λύσεις για τη φροντίδα των χειλιών και της περιοχής γύρω τους.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ 25 Απρ 2021 | 22:02

Σύψας: Ο κορονοϊός θα καταστραφεί τον Αύγουστο του 2022 μαζί με τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης

"Η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Στην ουσία έχουμε μια νέα πανδημία που ξεκίνησε από τη βρετανική μετάλλαξη. Μας χτύπησε ανελέητα", είπε ο κ. Σύψας.