Υπόγειες κόντρες υπουργών με φόντο τον ανασχηματισμό

Υπόγειες και φανερές κόντρες στην κυβέρνηση με το βλέμμα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και στον ανασχηματισμό. Φουντώνει η κόντρα των «κομματικών» με τμήμα των Πασοκογενών

upogeies-kontres-upourgwn-me-fonto-ton-anasximatismo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με την επιστροφή των κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των ολιγοήμερων διακοπών του Αυγούστου, πριν προλάβουν να πάρουν μπροστά οι μηχανές της κυβέρνησης ξεκίνησαν οι υπόγειες και φανερές κόντρες μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών στελεχών.

Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη στο παρασκήνιο και η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος «Αυγή» τα έχουν βάλει με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή που υπερασπίστηκε τους Ολυμπιονίκες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής Οδ. Βουδούρης με δηλώσεις του αμφισβητεί ευθέως την πολιτική του αρμόδιου υπουργού Γ. Μουζάλα, ενώ στο παρασκήνιο συντηρείται η σύγκρουση των υπουργών κ.κ. Σκουρλέτη και Σπίρτζη με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Πιτσιώρλα.

Η απόρριψη του σεναρίου των πρόωρων εκλογών από το Μ. Μαξίμου έχει στρέψει το βλέμμα των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στο επερχόμενο συνέδριο και στον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στην ανακατανομή των θέσεων εξουσίας.

Οι «κομματικοί» προσπαθούν να ανακόψουν την επέλαση των πασοκογενών στο κόμμα και στην κυβέρνηση ενώ οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιδιώκουν να σηματοδοτήσουν την αλλαγή της πολιτικής στην ιδιωτικοποίηση φορέων σε αντίθεση με το πρότερη πολιτική κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται από πολύ νωρίς μία εσωτερική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την κατανομή των θέσεων εξουσία στο κόμμα και στην κυβέρνηση στον βαθμό που στο κυβερνών κόμμα διαβλέπουν το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και έχουν θέσει ως στόχο την παραμονή στην εξουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα ο Π. Κουρουμπλής ο οποίος παρά την αρνητική κριτική της Αυγής στον Πύρρο Δήμα, υπερασπίστηκε τους Ολυμπιονίκες και κυρίως τον πρώην Ολυμπιονίκη της Άρσης Βαρών. Ο κ. Κουρουμπλής έστειλε από την πλευρά του το μήνυμα ότι δεν θα συμμορφωθεί με απόψεις που απομονώνουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία.

Παράλληλα όμως, ο …Πασοκογενής υπουργός που εκλέγεται πρώτος στην Β' Αθηνών έχει ανοίξει μέτωπο με το υπουργείο Υγείας στο οποίο επιθυμούσε εξ αρχής να τοποθετηθεί, αλλά και με την περιφέρεια Αττικής για το θέμα των απορριμμάτων.

Οι «κομματικοί» κατηγορούν τον Π. Κουρουμπλή ότι υπονομεύει υπόγεια το έργο του υπουργείου Υγείας αλλά και της περιφέρειας και πως έχει αυτονομηθεί πολιτικά προσβλέποντας μόνο στην εκλογή σε υψηλή θέση στην Β' Αθήνας στις επερχόμενες εκλογές και διαμορφώνοντας ένα προσωπικό δίκτυο συνεργασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για τον λόγο αυτό η «Αυγή» τον χαρακτήρισε επικίνδυνο με αφορμή τις δηλώσεις του για τους Ολυμπιονίκες και άνοιξε μέτωπο με τον υπουργό Εσωτερικών του οποίου την θέση στο υπερυπουργείο Εσωτερικών εποφθαλμιούν αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τεταμένη είναι και η κατάσταση στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής όπου ο αρμόδιος αν. υπουργός Γ. Μουζάλας ασχολείται από την μία πλευρά με τους μετανάστες και από την άλλη τρέχει… πίσω από τον νέο γενικός γραμματέα Οδ. Βουδούρη ο οποίος αμφισβητεί τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο αν. υπουργός επισκέφτηκε την Κρήτη για να συμφωνήσει τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας 2.000 προσφύγων και ο Οδ. Βουδούρης δήλωσε λίγες ημέρες αργότερα ότι ο ίδιος προτιμά να έλθουν στην Κρήτη 500 πρόσφυγες με το χαμόγελο παρά 2000 με το στανιό, αδειάζοντας τον αρμόδιο υπουργό.

Παράλληλα δεν έχει μειωθεί η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, κ.κ. Π. Σκουρλέτη και Χ. Σπίρτζη με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Σ. Πιτσιόρλα για τις επιλογές του η οποία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες λόγω της πώλησης του 17% του ΑΔΜΗΕ καθώς και του νέου πακέτου ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο ΤΧΣ. Οι υπουργοί κατηγορούν τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για νεοφιλελεύθερες επιλογές όσον αφορά την πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Παράλληλα έντονη συζήτηση γίνεται στην κυβέρνηση για την πορεία των επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελευταίο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στο θέμα των επενδύσεων που είναι διάσπαρτες σε διάφορους υπουργούς (Εξωτερικών, Ανάπτυξης κτλ).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε να συμπτυχθούν όλες οι αρμοδιότητες των επενδύσεων υπό τον συντονισμό ενός υπουργού. Υποψήφιοι για την θέση του συντονιστή είναι οι υπουργοί Επικρατείας Ν.Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook