Υποψήφιοι Ε.Ε.: Η επόμενη μέρα για μετανάστευση, Brexit, κλίμα

Τις θέσεις τους για τα σημαντικά ζητήματα που καίνε την Ευρώπη εξέθεσαν οι υποψήφιοι λίγο πριν τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως και τις 24 Μαΐου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Υποψήφιοι Ε.Ε.: Η επόμενη μέρα για μετανάστευση, Brexit, κλίμα

Μετανάστευση, Brexit, κλιματική αλλαγή: οι επικεφαλής των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων εξέθεσαν τις θέσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου.

Μια περιδιάβαση στις δηλώσεις του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ (φιλοευρωπαϊκή δεξιά, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς (σοσιαλδημοκράτης, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), της Δανής Μαργκρέτε Βεστάγκερ (φιλελεύθερη, ALDE), του Ολλανδού Μπας Άικχουτ (Πράσινοι) και του Ισπανού Νίκο Κουέ (ριζοσπαστική αριστερά):

Μετανάστευση

Βέμπερ: «Πρέπει να ελέγξουμε τα σύνορα της ΕΕ (...) Αυτή πρέπει να είναι η αναγκαία προϋπόθεση και, από την άλλη πλευρά, πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι μια ήπειρος που υπερασπίζεται τις ανθρωπιστικές αξίες (...) πρέπει να βοηθούμε όταν οι πρόσφυγες φθάνουν στα σύνορά μας, πρέπει να σεβόμαστε την αξιοπρέπειά τους».

Τίμερμανς: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη έχουν ανάγκη για προστασία ή ότι έρχονται στην Ευρώπη επειδή τους έχουμε ανάγκη, και ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να έρθουν στην Ευρώπη θα στέλνονται στις χώρες προέλευσης».

Βεστάγκερ: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υποδεχθούμε και να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη, αλλά θέλουμε επίσης το θέμα των μεταναστεύσεων να έχει μια καλή διαχείριση διότι πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στην Ευρώπη».

Άικχουτ: «Κάθε άνθρωπος που ψάχνει μια χώρα καταφύγιο επειδή διώκεται ή εξαιτίας ενός πολέμου, αυτός ο άνθρωπος έχει τη θέση του στην Ευρώπη. Πιστεύω πως το κύριο πρόβλημά μας, είναι ότι δεν εργαζόμαστε όλοι μαζί στην Ευρώπη».

Κουέ: «Κλείνουμε τα σύνορα γύρω από την Ιταλία, την Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να μπορούμε να επιτρέψουμε τη διέλευση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έρχονται (…) από πολεμικές ζώνες στην πλειονότητά τους, και να μπορούμε να τους κατανείμουμε σε όλη την Ευρώπη».

Brexit

Βέμπερ: «Όταν φεύγετε από την ΕΕ, χάνετε τα πλεονεκτήματα αυτής της Ένωσης, αυτού του κλαμπ και αυτό είναι που ζουν οι Βρετανοί αυτή την ώρα: θα χάσουν πολλά».

Τίμερμανς: «Το Brexit είναι τρομερό για όλο τον κόσμο, για το Ηνωμένο Βασίλειο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη θέση των Ευρωπαίων στον κόσμο».

Βεστάγκερ: «Το Brexit είναι κακό πράγμα και, αν πρέπει στ΄αλήθεια να βρούμε ένα θετικό σημείο, είναι πως οι 27 ενώθηκαν για να το αντιμετωπίσουν, αλλά αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να αντισταθμίσει αυτό το κακό πράγμα που είναι το Brexit».

Άικχουτ: «Εξακολουθώ να ελπίζω πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ. Αλλά αν θέλουν να φύγουν, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι θα φύγουν με συντεταγμένο τρόπο και εγώ θα ευχόμουν να αποτελέσουν μέρος της τελωνειακής ένωσης και της κοινής αγοράς».

Κουέ: «Το Brexit δεν είναι ένα θετικό στοιχείο επειδή πίσω από το Brexit μπορεί να υπάρξουν και άλλες (σ.σ. αποχωρήσεις), αύριο η Ουγγαρία, ίσως η Ιταλία με την άνοδο της ακροδεξιάς, με την ισχύ που ετοιμάζονται να πάρουν, κινδυνεύουμε να κάνουμε την Ευρώπη κομμάτια».

Οι νέοι που διαδηλώνουν για το κλίμα και η Ευρώπη

Βέμπερ: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «έκανε μια εξαιρετική δουλειά για να αφυπνίσει την κοινωνία. Μια νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητη και πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τίμερμανς: «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι πολύ αποτελεσματική γιατί κατάφερε να κινητοποιήσει ένα τεράστιο κίνημα νεολαίας και αυτό το κίνημα κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολιτικούς με έναν τρόπο που δεν θα πίστευα ότι θα ήταν δυνατόν πριν από τρία χρόνια».

Βεστάγκερ: «Πιστεύω πως η Γκρέτα είναι μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης. Πολλά πράγματα έχουν ήδη γίνει αλλά μπορούμε βεβαίως να συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα .

Άικχουτ: «Αυτό που κατάφερε να κάνει η Γκρέτα, είναι να απευθυνθεί στην Ευρώπη για να πει ‘Πρέπει να κάνουμε περισσότερα’».

Κουέ: «Θεωρώ πως αυτή η νεαρή κοπέλα έκανε κάτι αρκετά ασυνήθιστο, για παράδειγμα το να κινητοποιήσει εδώ στο Βέλγιο τους φοιτητές κάθε Πέμπτη είναι ασυνήθιστο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 30 Ιουν 2020 | 10:48

Πού οφείλονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στο καλοκαίρι: Καλλιάνος και Αργυρίου εξηγούν

Όταν γίνεται η μετάβαση των εποχών, εμφανίζονται και τέτοια φαινόμενα, τα οποία θα επαναληφθούν τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2021 25 Ιουν 2020 | 11:32

Brexit: Έρχεται αύξηση των διδάκτρων στη Βρετανία για τους Ευρωπαίους φοιτητές

Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα οι φοιτητές από την ΕΕ πλήρωναν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ 23 Ιουν 2020 | 10:17
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 05 Ιουν 2020 | 11:19

Ο Μάιος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός μήνας στην ιστορία

Θερμοκρασίες ρεκόρ ακόμη και στη Σιβηρία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 02 Ιουλ 2020 | 21:24

Στεφανής για τουρκικούς τακτικισμούς: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν τι κάνουν και το κάνουν σωστά

Περισσότερες από 20 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα σε μια ημέρα

ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 02 Ιουλ 2020 | 21:02

Ξεκάθαρο μήνυμα Χρυσοχοΐδη: Ο νόμος για τις συναθροίσεις θα εφαρμοστεί

Μίλησε για "μικρές συγκεντρώσεις, που καθημερινά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην πόλη" και οι οποίες ταλαιπωρούν τους ανθρώπους.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 02 Ιουλ 2020 | 20:26

Γεννηματά: Λάθος της κυβέρνησης που δεν μείωσε το ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στη διαμονή

Τι είπε για τους ελέγχους σε αεροδρόμια - σύνορα και για τα εθνικά θέματα

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 02 Ιουλ 2020 | 20:09

Στην τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης, στις 10:30, θα απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 02 Ιουλ 2020 | 19:09

Τσίπρας: Επιλογές της κυβέρνησης η μείωση μισθών, η εκ περιτροπής εργασία και η μη στήριξη επιχειρήσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ «ΤΑΣΕΙΣ» 02 Ιουλ 2020 | 18:19

MRB: Δημοφιλέστερος υπουργός ο Βασίλης Κικίλιας - Οι υπουργοί που ακολουθούν σε δημοφιλία

Προβάδισμα 18,2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 02 Ιουλ 2020 | 16:27

Ο "Προπομπός" το συλλεκτικό μετάλλιο της "Ελλάδα 2021" στην ΠτΔ από τη Γιάννα Αγγελοπούλου [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Αποκαλυπτήρια για το συλλεκτικό μετάλλιο που εκδίδει η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

ΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕΣ 02 Ιουλ 2020 | 14:53

Αχτσιόγλου και Νοτοπούλου στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στην Κέρκυρα - Δεν τον άφησαν ούτε στιγμή [εικόνες]

Κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, η μία καθόταν στην καρέκλα δεξιά του και η άλλη αριστερά του.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 02 Ιουλ 2020 | 14:04

Πάγκαλος για Αγιά Σοφιά: Εχουν ξανακρεμάσει οι Τούρκοι Πρωθυπουργό...να προσέχει ο Ερντογάν

"Θυμάμαι κάποιον Μεντερές που δεν τον ξέρει πια κανείς στη χώρα του", σημειώνει.