Υπόθεση Παππά - Καλογρίτσα: Πέφτει μάλλον "στα μαλακά" ο πρώην εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την Προανακριτική για τον τηλεοπτικό διαγωνισμό και την υπόθεση Καλογρίτσα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ - ΠΑΠΠΑΣ

Θα γίνει ή όχι προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών μετά την αποστολή της δικογραφίας που αφορά τις καταγγελίες Καλογρίτσα στη Βουλή; Κάνεις oπως φαίνεται αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, πολύ περισσότερο δε, που στο όλο θέμα εμπλέκεται από χθες και το νέο αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην Αττική.

Μόλις η δικογραφία έφτασε στο Kοινοβούλιο στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ενημερώθηκαν για το τι περιλαμβάνουν οι καταγγελίες και για τα πιθανά αδικήματα που προκύπτουν και ενημέρωσαν αρμοδίως και τα κυβερνητικά στελέχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα διερευνηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περισσότερα αδικήματα που πιθανόν μπορεί να ερευνηθούν κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά είναι σε βαθμό πλημμελήματος, με πιο σημαντικό από αυτά την παρακώλυση συναγωνισμού και την παράβαση καθήκοντος. Αδικήματα όμως που η ισχύς τους "μειώνεται” καθώς τελικά ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε και άρα μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχουν συντελεστεί πλήρως.

Νίκος Παππάς

Το μόνο πιθανό αδίκημα που μπορεί να ερευνηθεί σε βαθμό κακουργήματος είναι η δωροδοκία καθώς με βάση την δικογραφία φαίνεται η διαδρομή χρήματος 3 εκατομμυρίων € που ξεκίνησε από την κατασκευαστικής εταιρείας CCC προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα και από κει για την έκδοση εφημερίδας, αφού δεν τελεσφόρησε η συμμετοχή του στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Όμως και σε αυτό το κομμάτι τον Νίκο Παππά εμπλέκει ονομαστικά με τις καταγγελίες του μόνο ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας, ενώ δεν υπάρχουν άλλες μαρτυρίες που να αναφέρονται προσωπικά στον πρώην υπουργό.

Υπό αυτά τα δεδομένα, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν πως θα μπορούσε να σταθεί και η αιτιολόγηση της μη σύστασης προανακριτικής επιτροπής με
νομικούς όρους από τη στιγμή που η επιλογή της κυβέρνησης θα ήταν αυτή.

"Ο Νίκος Παππάς δεν είναι Παπαγγελόπουλος"

Επίσης προσθέτουν τον προβληματισμό τους ότι μία πιθανή σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα έφερνε από το περιθώριο ξανά στο κέντρο της πολιτικής τον Νίκο Παππά, θα συσπείρωνε τον ΣΥΡΙΖΑ και θα ανάγκαζε τα κορυφαία στελέχη του και τον Αλέξη Τσίπρα να τον υπερασπιστούν. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά "ο Νίκος Παππάς δεν είναι Παπαγγελόπουλος προκειμένου να του παράσχουν μια χλιαρή στήριξη”. Πάντως με αυτή τη λογική διαφωνούν αρκετά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος πολύ καθαρά ανέφερε προχθές στο Action 24, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές σταθμίσεις στην ποινική λειτουργία της Βουλής

"Πρέπει να είμαστε πολύ καθαροί. Δεν μπορούμε να λέμε δε με συμφέρει πολιτικά και επειδή θέλω να έχω ήπιο κλίμα άρα δεν το κάνω. Τα κριτήρια στην ποινική λειτουργία της Βουλής οφείλουν να είναι απολύτως ποινικά. Υπάρχουν ενδείξεις; Αν υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να κάνει τη δουλειά της η Βουλή αυτή που της έχει αναθέσει το Σύνταγμα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις. Με παρρησία βγαίνουμε και λέμε ότι δεν θεωρούμε τις ενδείξεις αυτές επαρκείς και αφήνουμε το πράγμα όπως είναι”.

1

Πιέζουν οι προθεσμίες

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν πως ότι πρόκειται να γίνει θα συμβεί τον Απρίλιο καθώς θεωρείται εξαιρετικά απίθανο εν μέσω lockdown η Βουλή και η κυβερνητική πλειοψηφία να ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Από την άλλη το πρόβλημα είναι οι προθεσμίες που πιέζουν καθώς σε περίπτωση που η Βουλή οδηγηθεί σε θερινά τμήματα το καλοκαίρι λήγει η Σύνοδος και παραγράφονται τα οποία ποινικά αδικήματα.

Όμως ακόμη κι αν επιλεγεί η Βουλή να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της ολομέλειας χωρίς θερινά τμήματα το αργότερο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου που ξεκινάει η καινούργια σύνοδος και πάλι τίθεται θέμα παραγραφής. Μάλιστα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει όχι μόνο να έχει ολοκληρωθεί η προανακριτική επιτροπή αλλά να έχουν γίνει και οι σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή για πιθανή παραπομπή των υπευθύνων στο ειδικό δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπόθεση Folli-Follie

Και μπορεί η υπόθεση Παππά Καλογρίτσα να προκαλεί προβληματισμό στην κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο η υπόθεση Folli-Follie είναι βέβαιο ότι από πλευράς Βουλής δεν θα τύχει οποιασδήποτε διερεύνησης καθώς οι βουλευτές που την είδα ανέφεραν ότι δεν έχει εκείνα τα επαρκή στοιχεία που θα ήταν ικανά να εκκινήσουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες πολιτικής ή ποινικής έρευνας για πολιτικά πρόσωπα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 02 Μαρ 2021 | 19:53

Δημήτρης Κουφοντίνας: Συνάντηση της Κούρτοβικ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα

Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, επισκέφτηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, για το ζήτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 02 Μαρ 2021 | 19:28

Τσίπρας: Οι τρεις άξονες του νέου ΕΣΥ - Αύξηση δαπανών στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΕΒ 02 Μαρ 2021 | 19:25

Μητσοτάκης στο Innovative Greeks: Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό και την οικονομία

Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 02 Μαρ 2021 | 19:22

Πολιτική "καταιγίδα" για τον Δρίτσα μετά την απίστευτη δήλωση για τη 17 Νοέμβρη - Εξαλλος ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση αναφορικά με τη δήλωση Δρίτσα.

ΓΙΑ ΤΗ 17Ν 02 Μαρ 2021 | 18:33

Νέα "πυρά" ΝΔ για Δρίτσα: Καταδικάζει ο κ. Τσίπρας τις δηλώσεις του βουλευτή του ή συμφωνεί μαζί του;

Επανήρθε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις δηλώσεις του Θοδωρή Δρίτσα ότι "κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη".

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ 02 Μαρ 2021 | 17:29

Υπ. Μεταφορών: Νέοι κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια- Τι άλλαζει σε ΚΤΕΟ και στην παρακράτηση άδειας

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζονται κανόνες για τα οχήματα μικροκινητικότητας, όπως ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards, αυτοεξισορροπούμενα οχήματα.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ 02 Μαρ 2021 | 17:26

Ο Ερντογάν τάζει "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" στην ΕΕ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Λίγο πριν την ομιλία Ερντογάν, ο πολιτικός του σύμμαχος ζήτησε την διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος και ο Εισαγγελέας τη φυλάκιση του Ιμάμογλου!

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 02 Μαρ 2021 | 17:13

Σάλος για τη διαδήλωση υπέρ του Κουφοντίνα: Με πανό τον τίτλο του βιβλίου του- Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη

Εντονες αντιδράσεις για τη διαδήλωση υπέρ του Κουφοντίνα, χθες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας

«ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ» 02 Μαρ 2021 | 16:25

Ξαφνική επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΜΕΘ του "Σωτηρία"- "Μια τελευταία προσπάθεια, να αφήσουμε την έξαρση πίσω μας"

Θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ...ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ 02 Μαρ 2021 | 16:12

"Τα μαζεύει" ο Δρίτσας μετά τις αντιδράσεις: Αναφερόμουν στην Ελληνική Δημοκρατία...,με πίεζε ο χρόνος και δεν ήμουν σαφής

Μετά τις αντιδράσεις από τη δήλωση ότι "κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από την "17Ν", ο Θοδωρής Δρίτσας προσπαθεί να "μαζέψει" τα όσα προκλητικά ακούστηκαν.

"ΧΥΔΑΙΟ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ" 02 Μαρ 2021 | 15:11

ΝΔ για τις απίστευτες δηλώσεις Δρίτσα για τις δολοφονίες της 17Ν- Να πάρει θέση ο Τσίπρας

"Οι δηλώσεις του βουλευτή Θ. Δρίτσα, ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ 02 Μαρ 2021 | 14:52

Κικίλιας: Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου

Ο Βασίλης Κικίλιας είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού στην Αττική.