Follow us

Υπουργείο Εξωτερικών για Μπελέρη: Η συνέχιση της κράτησης δημιουργεί ερωτήματα για ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας

"Είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα" τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΠΕΛΕΡΗΣ

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει την παραμονή του Φρέντι Μπελέρη σε φυλακή στα Τίρανα της Αλβανίας. Η απόφαση των αλβανικών αρχών "δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης" αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει σε φυλακή στα Τίρανα. Ο συνεργάτης του, Παντελής Κοκαβέσης, αποφυλακίστηκε με όρους, όμως, δεν συνέβη το ίδιο και με τον Μπελέρη. Νωρίτερα την Πέμπτη 1 Ιουνίου, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, μίλησε με την Αλβανίδα ομόλογό του για το θέμα στο περιθώριο άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η συνέχιση κράτησης Μπελέρη "δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης", καθώς "είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα". Η απόφαση των αλβανικών αρχών "δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου".

Η πλήρης ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τον Φρέντι Μπελέρη

Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από Ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα.

Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου.

Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhaçka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε Επίσης

Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Σεπ 2023 | 20:56

Πέθανε ο Πρέσβης ε.τ. Απόστολος Παπασλιώτης: Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς και σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 19 Σεπ 2023 | 09:33

Στη Γερμανία ο Δένδιας για τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στο Ramstein της Γερμανίας όπου θα έχει συνάντηση με την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΜΑΙΟΥ 18 Σεπ 2023 | 17:55

Φρέντι Μπελέρης: Απορρίφθηκε και το νέο αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας

Η αλβανική δικαιοσύνη απέρριψε εκ νέου το αίτημα αποφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 15 Σεπ 2023 | 17:33

Γιάννης Οικονόμου μετά τη συνάντηση με Φρέντι Μπελέρη: Η αλβανική πλευρά οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ορκωμοσία του

"Η παράταση της σημερινής κατάστασης σκιάζει σοβαρά τις διμερείς μας σχέσεις και δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο" τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ 14 Σεπ 2023 | 23:46

Γιάννης Οικονόμου: "Αναγκαία η συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος"

Στο περιθώριο της Διάσκεψης της "Διαδικασίας του Βερολίνου" ο κ. Οικονόμου είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Taulant Balla, Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ 14 Σεπ 2023 | 20:08

Αλβανία: Σε τακτική δικάσιμο παραπέμπεται οριστικά η υπόθεση Μπελέρη

Η απόφαση ελήφθη σήμερα από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς στα Τίρανα, όπου είχε προσφύγει η πλευρά Μπελέρη με αίτημα την άρση της προφυλάκισής του.

ΕΙΧΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 7 ΑΤΟΜΑ 14 Σεπ 2023 | 12:16

Τραγωδία με το αεροσκάφος Φάλκον: 24 χρόνια από τον χαμό του Γιάννου Κρανιδιώτη

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα 24 χρόνια που συμπληρώνονται σήμερα από την τραγική απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ» 13 Σεπ 2023 | 21:29

Στα Τίρανα την Πέμπτη ο Γ. Οικονόμου: Θα επισκεφθεί τον Φ. Μπέλερη στις Φυλακές Δυρραχίου

Ο Γιάννης Οικονόμου θα επισκεφτεί τον Φρέντι Μπελέρη στις Φυλακές Δυρραχίου.

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ 13 Σεπ 2023 | 09:46
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ 05 Σεπ 2023 | 21:03

Η σαρκαστική απάντηση του Έντι Ράμα στο ψήφισμα του ΕΛΚ για την ορκωμοσία Μπελέρη

Το θέμα δεν αποτελεί εκλογική υπόθεση αλλά δικαστική "και τα δικαστήρια έχουν απορρίψει ένα τέτοιο αίτημα" απαντά στο ΕΛΚ ο Έντι Ράμα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 05 Σεπ 2023 | 13:49

Ράπισμα του ΕΛΚ στην Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη - Υιοθετήθηκε το ψήφισμα της ΝΔ

Το ΕΛΚ καλεί την Αλβανία να σεβαστεί τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Μαΐου και να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας οποιουδήποτε κατηγορουμένου.

ΣΤΟ ΤΟΛΕΔΟ 31 Αυγ 2023 | 20:57

Γεραπετρίτης για Μπελέρη: "Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να ορκιστεί δήμαρχος"

"Δηλώσεις που έχουν ένα εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας" ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τις προκλήσεις Ερντογάν

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 30 Αυγ 2023 | 19:59

Έντι Ράμα: "Ο Μπελέρης λογοδοτεί στην αλβανική δικαιοσύνη όπως όλοι – Είμαι αφοσιωμένος στη φιλία μου με τον Μητσοτάκη"

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μάλιστα ανέφερε πως "η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί θησαυρό για τον πολιτισμό της συνύπαρξής μας".