Follow us

Υπουργείο Μετανάστευσης: Γεμάτο ανακρίβειες το δημοσίευμα της Εφημερίδα των Συντακτών - Απλά αναμασά την επιστολή Κούλογλου

"Γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο της Εφημερίδα των Συντακτών, που απλά αναμασά την επιστολή του ευρωβουλευτή Κούλογλου" αναφέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

Για "ανακρίβειες" κάνει λόγο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σε δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" όπου αναδημοσιεύεται επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος ζητά από τις διωκτικές αρχές της ΕΕ (Γενική Εισαγγελία, OLAF, Europol) να διερευνήσουν μια σειρά θεμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ζητά από τις διωκτικές αρχές της ΕΕ να διερευνήσουν θέματα όπως αναθέσεις έργων στις δομές Μαλακάσας και Σιντικής, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία σεκιούριτι για τη διευθέτηση της ουράς των προσφύγων έξω από τις υπηρεσίες Ασύλου τις Αττικής για ένα μήνα, αναθέσεις απομαγνητοφωνήσεων "υπερδιπλάσιου κόστους για μικρότερο όγκο δουλειάς σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ", προμηθειών μασκών "σε τιμή τριπλάσια από αυτήν της αγοράς" και ενημερωτικής εκστρατείας για Αφγανούς πολίτες.

Υπουργείο Μετανάστευσης: Γεμάτο ανακρίβειες το δημοσίευμα

"Γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο της Εφημερίδα των Συντακτών, που απλά αναμασά την επιστολή του ευρωβουλευτή Κούλογλου" αναφέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης για το δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών"

Απαντώντας στο δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών" και τον Στέλιο Κούλογλου, το Υπουργείο Μετανάστευσης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η κατασκευή των δομών Μαλακάσας το 2020 και της δομής Σιντικής έγιναν με απολύτως νόμιμη διαδικασία", τα έργα "χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διαδικασία έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο" και "από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

Για τη σύμβαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών ασφαλείας της Υπηρεσίας Ασύλου το 2020 διευκρινίζει ότι έγινε "για άμεση ανάληψη υπηρεσίας με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων συμφόρησης", ωστόσο "το ζήτημα της συμφόρησης των Υπηρεσιών Ασύλου έχει αντιμετωπιστεί οριστικά" και επίσης το Υπουργείο, έπειτα "από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, έχει συνάψει πολυετείς συμφωνίες- πλαίσιο για την κάλυψη αναγκών φύλαξης και διαχείρισης πληθυσμού, τις οποίες έχει παρουσιάσει ο κ. Μηταράκης, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διαδικασία που ουδέποτε ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ".

Διαβάστε Επίσης

Εξάλλου, χαρακτηρίζει ψευδή τα ποσά που αναφέρονται στην επιστολή του κ. Κούλογλου για απομαγνητοφώνηση ομιλιών και συνεντεύξεων του υπουργού, για αγορά μασκών για τον κορονοϊό και για ενημερωτική εκστρατεία σε Αφγανούς πολίτες. Τέλος, σχετικά με δημοσίευμα άλλου μέσου ενημέρωσης που επικαλείται ο κ. Κούλογλου σχετικά με "κύκλωμα καταγραφής Πακιστανών στην υπηρεσία Ασύλου Αττικής κατά προτεραιότητα", το υπουργείο Μετανάστευσης απαντά ότι "έχει διαταχθεί σχετική έρευνα", ωστόσο συμπληρώνει ότι "ο υπουργείο σε κάθε περίπτωση έχει καταργήσει οριστικά εδώ και καιρό την εν λόγω διαδικασία, καθώς πλέον οι καταγραφές γίνονται αποκλειστικά με ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο".

Δείτε την πλήρη απάντηση του Υπουργείου Μετανάστευσης:

Απάντηση Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών"

Γεμάτο ανακρίβειες το κείμενο της Εφημερίδα των Συντακτών, που απλά αναμασά την επιστολή του ευρωβουλευτή Κούλογλου.

Πρώτον, η κατασκευή των δομών Μαλακάσας το 2020 (όχι περίφραξη όπως γράφει η ΕφΣυν) και της δομής Σιντικής έγιναν με απολύτως νόμιμη διαδικασία (νόμος ΣΥΡΙΖΑ, άρθρο 96 του ν. 4368/2016, τον οποίον η Κυβέρνηση ΝΔ κατήργησε το 2021, μην επιτρέποντας πλέον απευθείας αναθέσεις στο μεταναστευτικό) και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (άρθρο 32.2.γ ν.4412/2016) μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020. Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διαδικασία έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και προληπτικά αλλά και κατασταλτικά, στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου έτους 2020, χωρίς παρατηρήσεις, καθώς και από ορκωτούς ελεγκτές. Ομοίως το έργο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την εκτέλεση της σύμβασης κατασκευής παρακολουθούν υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, κατά την πάγια διαδικασία (επιβλέποντες μηχανικοί, επιτροπές αφανών εργασιών, προσωρινής παραλαβής, οριστικής παραλαβής).

Δεύτερον, η αναφερόμενη σύμβαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών ασφαλείας υπηρεσιών της Υπηρεσίας Ασύλου, το 2020, έγινε από την Υπηρεσία Ασύλου, για άμεση ανάληψη υπηρεσίας, με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων συμφόρησης την περίοδο της έξαρσης του COVID-19. Το ζήτημα της συμφόρησης των Υπηρεσιών Ασύλου, έχει αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς πλέον με την χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών έχουν αποσυμφορηθεί οι υπηρεσίες. Επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, μετά από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, έχει συνάψει πολυετείς συμφωνίες – πλαίσιο για την κάλυψη αναγκών φύλαξης και διαχείρισης πληθυσμού, τις οποίες έχει παρουσιάσει ο κος. Μηταράκης, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Διαδικασία που ουδέποτε ακολούθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τρίτον, είναι ψευδές ότι δόθηκαν 4.000 Ευρώ το μήνα για "απομαγνητοφώνηση ομιλιών και συνεντεύξεων του υπουργού". Ενώ η αναφερόμενη σύμβαση είχε συμβατική αξία 24.800€ με πρόβλεψη για πληρωμή δαπανών απολογιστικά, τελικά, αναλώθηκαν καθ’ όλο το διάστημα της σύμβασης το ποσό των 6.782 €. Λόγω της περαιτέρω στελέχωσης του Γραφείου Ενημέρωσης & Επικοινωνίας δεν κατέστη απαραίτητη η υπογραφή νέας τέτοιας σύμβασης από το 2021 έως σήμερα.

Τέταρτον, είναι ψευδές ότι αγοράστηκαν μάσκες για τον κορονοϊό "σε τριπλάσια τιμή από αυτήν της αγοράς". Η πραγματικότητα είναι ότι η Υπηρεσία Ασύλου προμηθεύτηκε 10.000 υφασμάτινες μάσκες, με χρήση ευρωπαϊκών πόρων και έγκριση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι μάσκες είχαν ειδικές προδιαγραφές για να καλυφθούν οι ανάγκες δημοσιότητας του έργου. Να σημειωθεί ότι με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου, καλύφθηκαν όλες οι ανάγκες και για το προσωπικό και για τους αιτούντες άσυλο μέσω δωρεών από πλήθος φορέων. Τέλος, σημαντικό είναι πως το Υπουργείο αντιμετώπισε – επιτυχημένα – όλη την κρίση του COVID-19, παρά τις "Κασσάνδρες" που προμήνυαν καταστροφή.

Πέμπτο, είναι ψευδές ότι δόθηκαν με απευθείας ανάθεση ύψους 280 χιλιάδων ευρώ ενημερωτικής εκστρατείας σε Αφγανούς πολίτες. Διεξήχθη η προβλεπόμενη διαδικασία βάσει των άρ. 118 & 328 του ν. 4412/2016 ύψους 59.300€ πλέον ΦΠΑ. Παράλληλα, η Ελλάδα ήδη συμμετέχει και σε άλλα αντίστοιχα τέτοια projects σε συνεργασία με άλλα κράτη – μέλη και τον ICMPD με απευθείας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με σκοπό την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την ανάδειξη των κινδύνων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

Έκτο, δεν είναι εν γνώση του Υπουργείου καμία δικαστική εκκρεμότητα για υπόθεση διαφθοράς, που να εμπλέκει συνεργάτη του υπουργού όταν ήταν υφυπουργός Εργασίας και εν πάση περίπτωση δεν αναφέρθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του κ. Μηταράκη.

Έβδομο, αναφορικά με καταγγελίες για κύκλωμα καταγραφής Πακιστανών στην υπηρεσία Ασύλου Αττικής κατά προτεραιότητα μέσω φερόμενων ως πλαστών ιατρικών πιστοποιητικών, έχει διαταχθεί σχετική έρευνα. Όμως, το Υπουργείο σε κάθε περίπτωση έχει καταργήσει οριστικά εδώ και καιρό την εν λόγω διαδικασία, καθώς πλέον οι καταγραφές γίνονται αποκλειστικά με ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Τονίζεται επίσης ότι για τους αιτούντες άσυλο από τις εν λόγω καταγγελίες, δεν έχει προκύψει καμία προνομιακή μεταχείριση στην ουσία της απόφασης ασύλου, καθώς απλώς εξετάστηκε το αίτημά τους λίγους μήνες συντομότερα.

Όγδοο, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 31/12/2022, πραγματοποιήθηκε βάσει ανοικτής πρόσκλησης της Διαχειριστικής Αρχής προς κάθε τύπου παρόχους (Δήμοι, ΝΠΔΔ, ΜΚΟ, Ιδιωτικός τομέας) με προκαθορισμένες τιμές μονάδας ανά τύπο και ανά περιφέρεια. Υπήρχαν αυστηρές προδιαγραφές για την εκτέλεση του προγράμματος. Όλες οι προσφερόμενες θέσεις έγιναν δεκτές από την Διαχειριστική Αρχή, και κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία επιλεκτική συμπεριφορά από πλευράς Υπουργείου προς οποιονδήποτε πάροχο.

Σημειωτέον πως το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών δεν αναπαράγει, ενώ το αναφέρει ο κ. Κούλογλου, το: "Νοέμβριος 2022: Εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο υπάλληλος, που είχε οριστεί επιβλέπων του έργου της κατασκευής δομής στην Μαλακάσα, στενός συνεργάτης του Υπουργού Μετανάστευσης και πρώην ιδιαίτερός του στο βουλευτικό γραφείο, έκανε αίτηση στο δήμο κατοικίας του και πήρε επίδομα "απορίας"”.

Πιθανόν από αίσθημα ενοχής, καθώς ο εν λόγω υπάλληλος έχει ήδη υποβάλει μήνυση στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Επ΄ ευκαιρία, ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Κούλογλου ότι δεν υπήρξε ποτέ "η μικρή Μαρία", όπως αποκάλυψε ο κος. Μηταράκης στην Βουλή των Ελλήνων στις 30 Αυγούστου 2022.

Όπως του είπαν χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι καιρός να ζητήσει συγνώμη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ DOCUMENTO 26 Μαρ 2023 | 18:38

Στη Δικαιοσύνη ο Νίκος Παπαθανάσης κατά του Κώστα Βαξεβάνη: Για τη "συνεχιζόμενη δεινή συκοφαντική εκστρατεία"

Στη Δικαιοσύνη κατά του Κώστα Βαξεβάνη για δημοσίευμα στο Documento προσφεύγει ο Νίκος Παπαθανάσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ DOCUMENTO 26 Μαρ 2023 | 17:30

Υπέρ του Νίκου Παπαθανάση τάχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης: Μαζί σου σε αυτή την αήθη επίθεση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τάχθηκε στο πλευρό του Νίκου Παπαθανάση, με αφορμή δημοσίευμα του Documento.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ 26 Μαρ 2023 | 15:38

Νίκος Ανδρουλάκης: "Δεν θα προτείνω για πρωθυπουργό έναν από τους πρωταγωνιστές της απαξίωσης"

Επιμένει στον "πρωθυπουργό x" ο Νίκος Ανδρουλάκης - Επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 26 Μαρ 2023 | 11:38
«ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ» 26 Μαρ 2023 | 08:37

Παπαθανάσης για τις καταγγελίες σε βάρος του: "Όλα είναι ψέματα - Υπάρχει δολοφονία χαρακτήρων"

"Δεν χρωστάω", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 26 Μαρ 2023 | 08:32

Πώς αποτιμά τις επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου η Αθήνα - Οι εκτιμήσεις για τη μεταστροφή της Τουρκίας

Δεν είμαι μυστικό η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον τελευταίο καιρό, μετά τις τραγωδίες των σεισμών και των Τεμπών.

ΤΥΠΙΚΗ ΧΕΙΡΑΨΙΑ 25 Μαρ 2023 | 23:11

Εμφανέστατη η ψυχρότητα Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη: Δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά

Η ψυχρότητα κυριάρχησε στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη μετά τις δηλώσεις για τον "άγνωστο Χ".

"Η ΛΕΞΗ ΝΤΡΟΠΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ" 25 Μαρ 2023 | 19:27

Πολιτική ένταση μετά τη δήλωση Αθανασίου για Τέμπη & Μητσοτάκη - Η ΝΔ ζητά τη διαγραφή του - "Διαστρεβλώθηκαν όσα είπα"

Η δήλωση του Νάσου Αθαναασίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κ. Μητσοτάκη και τα Τέμπη δημιούργησε νέα ένταση στο πολιτικό σκηνικό.

ΕΥΧΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 25 Μαρ 2023 | 18:13

Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου : Η σχέση και η συνεργασία των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω

"Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω'', έγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ 25 Μαρ 2023 | 16:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει νέα υπόθεση Πάτση με γαλάζιο βουλευτή: "Ο κ. Καππάτος βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες αδύναμων δανειοληπτών"

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον βουλευτή της ΝΔ στην Κεφαλλονιά Καππάτο τον οποίον αναφέρει ως άλλη υπόθεση Πάτση.

"ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΩ" 25 Μαρ 2023 | 16:29

Παπαθανάσης: Είναι επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον μου - Δεν έχω πάρει δάνειο, δεν έχω καταδικαστεί

"Είναι επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα", είπε ο Νίκος Παπαθανάσης σε εκπομπή, αναφερόμενος σε δημοσίευμα που τον θέλει να έχει πάρει δάνειο και να μην το εξυπηρετεί.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 25 Μαρ 2023 | 16:08

Απίστευτη δήλωση Αθανασίου: "Όταν ένας πατέρας και μια μάνα χάνει το παιδί του, με μία λέξη μπορείς να το χαρακτηρίσεις: Μητσοτάκης"

Ο Νάσος Αθανασίου αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη χρησιμοποίησε μια έκφραση που όπως είπε άκουσε το τελευταίο διάστημα, η οποία σκόρπισε δυσαρέσκεια και αμηχανία στους καλεσμένους της εκπομπής του Action 24

ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 25 Μαρ 2023 | 15:08

Νίκος Δένδιας: Μετά τους φονικούς σεισμούς η τουρκική παραβατικότητα είναι ανύπαρκτη

Προσβλέπουμε στο ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί με συνέπεια και με καλή πίστη, σε σχέση με τις νέες προοπτικές που διαφαίνονται στις διμερείς μας σχέσεις, σημειώνει ο υπουργός