Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Ψάχνουν υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία - Ερχονται αλλαγές στην Πυροσβεστική

Ασφάλεια των πολιτών, πρόληψη και αντιμετώπιση των "megafires", διαχείριση πανδημίας, κλιματική κρίση είναι ένα μέρος του σοβαρού χαρτοφυλακίου που καλείται να φέρει εις πέρας ο κ. Θεοδωρικάκος.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Ασφάλεια των πολιτών, πρόληψη (καθαρισμοί-αποψιλώσεις) και αντιμετώπιση των "megafires", διαχείριση πανδημίας, κλιματική κρίση είναι ένα μικρό μέρος του σοβαρού χαρτοφυλακίου που καλείται να φέρει εις πέρας ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των αρμοδιοτήτων προέκυψε αιφνίδια και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ουσιαστικά θα δημιουργείτο "αποκλειστικά" για εκείνον.

Οι αρμοδιότητες αυτού του υπουργείου, η δημιουργία του οποίου φαίνεται πως "παγώνει" επ’ αόριστο, παρέμειναν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον νέο υπουργό, μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ενώ τον επιχειρησιακό συντονισμό θα έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Νίκο Χαρδαλιά που μετακινήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ αναμένονται αλλαγές και ανακατατάξεις στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ένα κρίσιμο κομμάτι στο οποίο αναζητούνται γρήγορες και άμεσες λύσεις πριν έρθει το επόμενο καλοκαίρι είναι η πρόληψη στον τομέα των πυρκαγιών και κυρίως οι καθαρισμοί και αποψιλώσεις σε μικτούς οικιστικούς και δασικούς ιστούς.

Πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεκαετιών αναφορικά με τις αρμοδιότητες, με το εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών "Δρυάδες" ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να τρέξει από τον Οκτώβριο και για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο κ. Θεοδωρικάκος, έχοντας την προηγούμενη εμπειρία στο υπουργείο Εσωτερικών και επαφές με περιφερειάρχες, δημάρχους και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ένα "ατού" αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος στην πράξη και όχι στα χαρτιά.

Οι "Δρυάδες" είχαν έρθει τον Μάιο για να θωρακίσουν αντιπυρικά την χώρα, αλλά οι καθαρισμοί και οι αποψιλώσεις είχαν κολλήσει στην… γραφειοκρατία και προχώρησαν με αργούς ρυθμούς σε 19 από τις 33 περιοχές, ενώ όπου έγιναν βοήθησαν στην αποτροπή επέκτασης των πυρκαγιών. Ένας πολίτης, ένας δήμος, μια περιφέρεια χρειαζόταν πολλές… άδειες για να κόψει ένα δέντρο ή περισσότερα για να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες πλάτους τουλάχιστον 50 μέτρων, όπως προβλέπεται, γύρω από χωριά ή οικισμούς που βρίσκονται σε μικτές ζώνες αστικού και δασικού ιστού. Η δημιουργία προγράμματος 10ετίας για την ετήσια αφαίρεση της καύσιμης ύλης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Διαβάστε Επίσης

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, μίλησε για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δυναμικού της της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, για την ανασυγκρότηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας, προωθώντας τις αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο νέος υπουργός τόνισε επίσης ότι "ο κεντρικός στόχος μας είναι η ασφάλεια όλων των πολιτών, η προστασία της ζωής, της περιουσίας, αλλά και του δημόσιου χώρου, απέναντι σε κάθε απειλή. Γιατί χωρίς ασφάλεια, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ελευθερία ούτε ευημερία. Ασφάλεια για όλους χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από προσωπικά ή συλλογικά χαρακτηριστικά, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα ή τη θρησκεία. Ασφάλεια παντού, στην πρωτεύουσα, στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, στην Θεσσαλονίκη, σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις, τα χωριά της πατρίδας, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης".

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε επίσης λόγο για κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική κρίση "που μας χτυπά την πόρτα", ενώ ζήτησε την συνδρομή των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων, των παραγωγικών δυνάμεων, των άλλων πολιτικών δυνάμεων και του συνόλου του πολιτικού συστήματος, προκειμένου υπάρξουν λύσεις και αποτελέσματα.

Διαβάστε Επίσης

Αναφορικά με την αντιμετώπισης της εγκληματικότητας επεσήμανε: "Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι και απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικότητας. Ας αφήσουμε πίσω οριστικά κάθε τεχνητό διχασμό. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και στο θέμα της ασφάλειας οφείλουμε όλοι να υπερβαίνουμε τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με υπευθυνότητα βάζοντας πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας, αφήνοντας στην άκρη κομματικές ιδιοτέλειες…".

Ο απερχόμενος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σε ένα φορτισμένο κλίμα, καλωσόρισε τον νέο υπουργό αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Είσαι λοιπόν ο κατάλληλος. Και για ένα λόγο επιπλέον. Διαθέτεις ένα αταλάντευτο δημοκρατικό παρελθόν, σε μια θέση όπου η άσκηση εξουσίας χρειάζεται μέτρο και συνείδηση".

Ο κ. ΧρυσοχοΪδης τόνισε ότι η νέα παγκόσμια κανονικότητα διαμορφώνεται σαν ένα σύνολο απρόσμενων, επικίνδυνων, δισεπίλυτων, αλληλοτροφοδοτούμενων καταστάσεων, και υποστήριξε ότι το δόγμα "νόμος και τάξη" ήθελε και θέλει μετασχηματισμό περιεχομένου, το ίδιο όσο και οι αντιλήψεις περί αντίθεσης δικαιωμάτων και ασφάλειας. Ο πρώην υπουργός είπε πως "αποχαιρετώ το υπουργείο, όχι τον δημόσιο βίο", ευχαρίστησε τους πάντες με την στιγμή που απευθύνθηκε στον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, να έχει χιουμοριστική διάσταση: "Με τον Λευτέρη Οικονόμου είμαστε σχεδόν πάντα μαζί εδώ. Κι όταν εγώ φεύγω εκείνος συνήθως μένει"…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 14 Σεπ 2021 | 12:55

Θεοδωρικάκος: Ανεμβολίαστοι το 22% των αστυνομικών

Ποσοστό της τάξεως του 22% των αστυνομικών δεν έχει εμβολιαστεί. Τι αποκάλυψε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

11 Σεπ 2021 | 18:58

Θεοδωρικάκος από ΔΕΘ: Συνεχής πρόκληση για την Ελληνική Αστυνομία η ασφάλεια των πολιτών

Δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ 09 Σεπ 2021 | 19:24

Κορονοϊός: Μίνι lockdown σε Αργολίδα και Ευρυτανία - Παράταση των μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Ευρυτανίας

ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 08 Σεπ 2021 | 11:40

Συνάντηση Θεοδωρικάκου-Μπακογιάννη για τα θέματα ασφάλειας της Αθήνας

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Κώστα Μπακογιάννη και μίλησαν για τα θέματα ασφάλειας της Αθήνας.

08 Σεπ 2021 | 07:16

Ο σωστός Στυλιανίδης

Η αλήθεια είναι ότι με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη μπερδεύεσαι.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΓΓΠΠ 07 Σεπ 2021 | 06:21

Πολιτική Προστασία: Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Τρίτη, για αρκετές περιοχές της χώρας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟ.ΠΟ. 06 Σεπ 2021 | 13:08

Σύσκεψη για το Ράλλυ Ακρόπολις: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη

Σύσκεψη για το Ράλλυ Ακρόπολις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο για τα μέτρα που θα πάρει η Τροχαία, καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο Σύνταγμα.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ 06 Σεπ 2021 | 12:05

Χρήστος Στυλιανίδης: Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας - Οδοντίατρος, πρώην Επίτροπος και ειδικός στις κρίσεις

Ποιος είναι ο Κύπριος πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης, που ορίστηκε νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ… 06 Σεπ 2021 | 12:01

Η πρώτη ανάρτηση Στυλιανίδη μετά την ανακοίνωση του διορισμού του στο Υπουργείο Κλιματικής κρίσης- "Είναι πρόκληση"

Η πρώτη ανάρτηση του Χρήστου Στυλιανίδη μετά την ανακοίνωση του διορισμού του στο νέο υπουργείο Κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 06 Σεπ 2021 | 11:32

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ο Χρήστος Στυλιανίδης - Τιμητική πολιτογράφηση - Υφυπουργός ο Β. Τουρνάς

Νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Χρήστος Στυλιανίδης και υφυπουργός ο Ευάγγελος Τουρνάς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 06 Σεπ 2021 | 10:30

Θεοδωρικάκος: Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα συγκέντρωσης και διαδήλωσης αλλά με ισορροπία

Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σπουδαία δουλειά", δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και υπογράμμισε τη συμβολή "στους ελέγχους για την πανδημία".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 06 Σεπ 2021 | 09:42

Σκέρτσος: Μόνο διά ζώσης φέτος η εκπαίδευση - Σε λίγες ημέρες οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση εμβολίου

Για το δίδυμο που θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την πορεία της πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Σκέρτσος.

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 06 Σεπ 2021 | 07:26

Εκπληξη με Στυλιανίδη και πτέραρχο Τουρνά στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας - Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ο Κύπριος πρώην Επίτροπος στην ΕΕ, Χρήστος Στυλιανίδης. Υφυπουργός ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς – Στις 11:30 οι επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.