Υπουργικά «φάλτσα» στη σκιά συνεδρίου & ανασχηματισμού

Οι 53+ ετοιμάζουν την επαναφορά Σακελλαρίδη, οι ΠΑΣΟΚογενείς διεκδικούν χώρο στο κόμμα σε σύγκρουση με τον σκληρό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Υπουργικά «φάλτσα» στη σκιά συνεδρίου & ανασχηματισμού

Με το βλέμμα στο συνέδριο και στον προαναγγελόμενο ανασχηματισμό κινείται η κυβέρνηση καθώς μετά τα αποτελέσματα των γκάλοπ που καταγράφουν σημαντική πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει ένας …ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 13-16 Οκτωβρίου ξαναφέρνει στο επίκεντρο των εξελίξεων το ξεχασμένο κόμμα και όλες οι τάσεις προσπαθούν να αυξήσουν τον κύκλο της επιρροής τους με την εκλογή περισσότερων συνέδρων αναβιώνοντας εν μέρει την μάχη της …κάρτας των ιστορικών συνεδρίων του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή τα συντροφικά μαχαιρώματα δεν έχουν τέλος στην κυβέρνηση αφού οι γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις κυβερνητικών στελεχών δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα περιμένει την …λύτρωση του ανασχηματισμού για να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Η μάχη με τους ΠΑΣΟΚογενείς

Στο μάτι του κομματικού μηχανισμού έχουν μπει οι ΠΑΣΟΚογενείς που προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στο κόμμα και να αξιοποιήσουν την γνώση που έχουν αποκομίσει στο ΠΑΣΟΚ για τα κομματικά συνέδρια. Ο σκληρός κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου βγάζει κόκκινη κάρτα και γκρινιάζει διαρκώς για υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το DNA της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στο προσκήνιο έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο είναι κόκκινο πανί για το κυβερνών κόμμα και κανένα κομματικό στέλεχος δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει την ευθύνη του για ιδεολογικούς λόγους.

Μάχη για μία καλύτερη κυβερνητική θέση ενόψει του ανασχηματισμού δίνουν σημαντικοί υπουργοί

Στο παρασκήνιο δίνονται μάχες του σκληρού κομματικού μηχανισμού με τους κ.κ. Θ. Τζάγκρη, Π. Κουρουμπλή και Ν. Κοτζιά ο οποίος συγκρότησε την πολιτική κίνηση «Πράττω» με πανελλαδική δομή και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Σπίρτζης που έχει συμπάθειες στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με μεσαία στελέχη ανά την επικράτεια που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα ενταχθούν ενεργά στο κυβερνών κόμμα.

Μάχη για μία καλύτερη κυβερνητική θέση ενόψει του προαναγγελλόμενου ανασχηματισμού δίνουν σημαντικοί υπουργοί οι οποίο πρωταγωνιστούν σε κόντρες και συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι τυχαία η μετωπική σύγκρουση των κ.κ. Σκουρλέτη και Σπίρτζη με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα που- εκτός των άλλων- απευθύνεται κυρίως στο εσωκομματικό κοινό και στα αριστερά ανακλαστικά κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν είναι τυχαία επίσης η κόντρα μεταξύ των κ.κ.Μουζάλα και Βουδούρη για το μεταναστευτικό που οδήγησε στην παραίτηση του δεύτερου από την θέση του γενικού γραμματέα πρώτης υποδοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βουδούρης πριν προχωρήσει στην μετωπική σύγκρουση με τον κ. Μουζάλα είχε εξασφαλίσει την στήριξη ισχυρών παραγόντων της κυβέρνησης που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό.

Οι 53+ θέλουν επιστροφή του Γ. Σακελλαρίδη

Τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης προετοιμάζουν το έδαφος για την σύγκρουση στο κόμμα με την ομάδα των 53+ η οποία σκοπεύει να έχει δυναμική παρουσία στο συνέδριο. Στην τάση των 53+ στην οποία ανήκουν οι κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα του στελεχιακού δυναμικού της ομάδας έχει τοποθετηθεί στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση ετοιμάζεται να…επαναφέρει στο κομματικό παιχνίδι τον Γ. Σακελλαρίδη τον οποίο θα έβλεπαν και για γραμματέα του κόμματος. Για την συγκεκριμένη θέση έχει δείξει ενδιαφέρον και ο Π. Σκουρλέτης.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να απαντήσει με ριζικό ανασχηματισμό όπου θα αυξήσει τις υπουργικές καρέκλες …επαναφέροντας τα υπουργεία στην προ ΣΥΡΙΖΑ κατάσταση. Υπερυπουργεία θα ..σπάσουν σε μικρότερους και περισσότερους υπουργικούς θώκους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη από όλες τις τάσεις και τους συνεργαζόμενους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει περισσότερους από 60 υπουργούς, αν. υπουργούς και υφυπουργούς με στόχο την ένταξη όλων των τάσεων στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 20 Οκτ 2020 | 17:52

Ο Κοντονής διαφωνεί (εκ των υστέρων) και με το σκάνδαλο Novartis- Αλλα έλεγε όμως στο παρελθόν

Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται να είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 07:54

Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης: Ζητήμα ημερών οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις, ο ανασχηματισμός θα είχε ήδη γίνει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Οκτ 2020 | 17:24

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ οι τράπεζες χαρίζουν εκατ. σε μεγαλοσχήμονες, η κυβέρνηση καταργεί την προστασία της α' κατοικίας

Για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ "οι τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοσχήμονες", κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔΑΝΟ 17 Οκτ 2020 | 20:03

ΝΔ: "Καθιστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για την ασφάλεια του Κωνσταντίνου Μπογδάνου"

"Την ώρα που η πλειοψηφία των ΜΜΕ αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, η ιστοσελίδα ιδιοκτησίας Μπογδάνου απολαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ OPEN 15 Οκτ 2020 | 20:00

Δημοσκοπήσεις Marc και Alco: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ με 19,7 και 15,3 μονάδες - Χαώδης η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο δημοσκοπήσεις

14 Οκτ 2020 | 18:22