Με το βλέμμα στο συνέδριο και στον προαναγγελόμενο ανασχηματισμό κινείται η κυβέρνηση καθώς μετά τα αποτελέσματα των γκάλοπ που καταγράφουν σημαντική πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει ένας …ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.
Το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 13-16 Οκτωβρίου ξαναφέρνει στο επίκεντρο των εξελίξεων το ξεχασμένο κόμμα και όλες οι τάσεις προσπαθούν να αυξήσουν τον κύκλο της επιρροής τους με την εκλογή περισσότερων συνέδρων αναβιώνοντας εν μέρει την μάχη της …κάρτας των ιστορικών συνεδρίων του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή τα συντροφικά μαχαιρώματα δεν έχουν τέλος στην κυβέρνηση αφού οι γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις κυβερνητικών στελεχών δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα περιμένει την …λύτρωση του ανασχηματισμού για να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Η μάχη με τους ΠΑΣΟΚογενείς
Στο μάτι του κομματικού μηχανισμού έχουν μπει οι ΠΑΣΟΚογενείς που προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στο κόμμα και να αξιοποιήσουν την γνώση που έχουν αποκομίσει στο ΠΑΣΟΚ για τα κομματικά συνέδρια. Ο σκληρός κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου βγάζει κόκκινη κάρτα και γκρινιάζει διαρκώς για υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το DNA της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στο προσκήνιο έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα καθώς το συγκεκριμένο υπουργείο είναι κόκκινο πανί για το κυβερνών κόμμα και κανένα κομματικό στέλεχος δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει την ευθύνη του για ιδεολογικούς λόγους.
Μάχη για μία καλύτερη κυβερνητική θέση ενόψει του ανασχηματισμού δίνουν σημαντικοί υπουργοί
Στο παρασκήνιο δίνονται μάχες του σκληρού κομματικού μηχανισμού με τους κ.κ. Θ. Τζάγκρη, Π. Κουρουμπλή και Ν. Κοτζιά ο οποίος συγκρότησε την πολιτική κίνηση «Πράττω» με πανελλαδική δομή και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Σπίρτζης που έχει συμπάθειες στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με μεσαία στελέχη ανά την επικράτεια που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα ενταχθούν ενεργά στο κυβερνών κόμμα.
Μάχη για μία καλύτερη κυβερνητική θέση ενόψει του προαναγγελλόμενου ανασχηματισμού δίνουν σημαντικοί υπουργοί οι οποίο πρωταγωνιστούν σε κόντρες και συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι τυχαία η μετωπική σύγκρουση των κ.κ. Σκουρλέτη και Σπίρτζη με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα που- εκτός των άλλων- απευθύνεται κυρίως στο εσωκομματικό κοινό και στα αριστερά ανακλαστικά κατά των ιδιωτικοποιήσεων.
Δεν είναι τυχαία επίσης η κόντρα μεταξύ των κ.κ.Μουζάλα και Βουδούρη για το μεταναστευτικό που οδήγησε στην παραίτηση του δεύτερου από την θέση του γενικού γραμματέα πρώτης υποδοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βουδούρης πριν προχωρήσει στην μετωπική σύγκρουση με τον κ. Μουζάλα είχε εξασφαλίσει την στήριξη ισχυρών παραγόντων της κυβέρνησης που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό.
Οι 53+ θέλουν επιστροφή του Γ. Σακελλαρίδη
Τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης προετοιμάζουν το έδαφος για την σύγκρουση στο κόμμα με την ομάδα των 53+ η οποία σκοπεύει να έχει δυναμική παρουσία στο συνέδριο. Στην τάση των 53+ στην οποία ανήκουν οι κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος, Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα του στελεχιακού δυναμικού της ομάδας έχει τοποθετηθεί στην κυβέρνηση υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση ετοιμάζεται να…επαναφέρει στο κομματικό παιχνίδι τον Γ. Σακελλαρίδη τον οποίο θα έβλεπαν και για γραμματέα του κόμματος. Για την συγκεκριμένη θέση έχει δείξει ενδιαφέρον και ο Π. Σκουρλέτης.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να απαντήσει με ριζικό ανασχηματισμό όπου θα αυξήσει τις υπουργικές καρέκλες …επαναφέροντας τα υπουργεία στην προ ΣΥΡΙΖΑ κατάσταση. Υπερυπουργεία θα ..σπάσουν σε μικρότερους και περισσότερους υπουργικούς θώκους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη από όλες τις τάσεις και τους συνεργαζόμενους χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει περισσότερους από 60 υπουργούς, αν. υπουργούς και υφυπουργούς με στόχο την ένταξη όλων των τάσεων στο νέο κυβερνητικό σχήμα.