Υπουργικό για κορονοϊό με τηλεδιάσκεψη: Μόνος στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης

Η στρατηγική, τα μέτρα και οι οικονομικές επιπτώσεις από τον Κορονοϊό στο επίκεντρο της συνεδρίασης.

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί με αντικείμενο τα μέτρα αντιμετώπισης και οι συνέπειες της φονικής νόσου.

Στην κυβέρνηση μπορεί μέχρι τώρα να υπάρχει ικανοποίηση για τις άμεσες ενέργειες που έγιναν για την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στον κορονοϊό, γεγονός που αναγνωρίζεται πλέον από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά, ωστόσο σημειώνουν πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός καθώς όπως έχει ο πρωθυπουργός, τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Μία ημέρα μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας η εικόνα που μέχρι στιγμής επικρατεί είναι πως ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δεν συμμορφώθηκαν με το μέτρο. Σήμερα θα είναι ουσιαστικά το πρώτο "crash test" καθώς από τις συστάσεις που είχαμε στους ελέγχους από τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν, θα περάσουμε στα πρόστιμα.

Πρώτο ταμείο

Στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων τόσο στο επίπεδο της αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η νόσος. Οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής αναμένεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της δημόσιας υγείας με όλους τους αναγκαίους πόρους που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί ο Κορονοϊός, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα μετά το τέλος του Ecofin, όπου επιβεβαιώθηκε η ευελιξία που μπορεί να έχει η χώρα μας σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Δεν αποκλείεται να εξεταστεί η περίπτωση ενός νέου πακέτου μέτρων για όσες επιχειρήσεις και εργαζομένους πλήττονται από την πανδημία, αλλά την περεταίρω ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κανένας εφησυχασμός

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα στο ελληνικό λαό, τονίζοντας την λειτουργία του κράτους που υπάρχει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα, ζητώντας από όλα τα κυβερνητικά στελέχη να συνεχίσουν να βρίσκονται σε εγρήγορση. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στην ατομική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες προκειμένου να σταματήσει η διάδοση της φονικής νόσου.

"Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής και ας μείνει η πόρτα όλων μας κλειστή στον κορονοϊό. Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, μένουμε στο σπίτι" τόνισε σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός.

Εκατοντάδες χιλιάδες SMS

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στον ψηφιακό τρόπο λειτουργίας του κράτους, με τους πολίτες την πρώτη μέρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας να προτιμούν να ενημερώνουν τις αρχές για τον προορισμό τους μέσω γραπτού μηνύματος. Τα SMS που δέχθηκε ο αριθμός 13033 ήταν εκατοντάδες χιλιάδες όπως τόνισε σε ανακοίνωση του το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένες στιγμές η αποστολή των μηνυμάτων προς τον πενταψήφιο αριθμό ξεπερνούσε τις 15 χιλιάδες την ώρα. Σαφώς λιγότεροι ήταν εκείνοι που τύπωσαν την ειδική φόρμα και ήταν κυρίως εργαζόμενοι που έφυγαν το πρωί για να πάνε στη δουλειά τους.

Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των πολιτών και δεσμεύτηκε να επιλύσει όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν τις πρώτες ώρες λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η παρθενική εμφάνιση Χαρδαλιά

Την πρώτη εμφάνιση σε υπουργικό συμβούλιο έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης θα έχει ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σηκώνει το τελευταίο διάστημα το βάρος του συντονισμού και της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη για τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί κάνοντας ένας απολογισμό. Παράλληλα αναμένεται να αναφερθεί στην αποδοτικότητα που έχουν οι κυβερνητικές κινήσεις όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις για την πλήρη υλοποίηση των μέτρων.


ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ 26 Μαϊ 2020 | 13:06
ΔΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ 26 Μαϊ 2020 | 12:49

Θεοδωρικάκος: Μειωμένο ωράριο σε δημόσιο για γονείς με παιδιά στο σχολείο

Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται από το υπουργείο Εργασίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ 26 Μαϊ 2020 | 12:29
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ 26 Μαϊ 2020 | 12:15
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 11:55
ΤΙ ΕΠΑΙΖΕ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 26 Μαϊ 2020 | 11:26

Το... απρόοπτο στη συνέντευξη Βαρβιτσιώτη στο BBC, που έγινε viral [βίντεο]

"Έτσι θα σερβίρουν τον καφέ στην εποχή του κορονοϊού"!

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 26 Μαϊ 2020 | 10:57

BBC: Η Ελλάδα ανοίγει ξανά τα νησιά της - Σημαντικό βήμα για τον τουρισμό

Το BBC αναφέρει πως "οι Έλληνες επισκέπτονται ξανά τα νησιά", σημειώνοντας όμως πως οι ξένοι τουρίστες δεν μπορούν ακόμα να ταξιδέψουν σε αυτά.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΝΙΓΜΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 10:48

Καμπανάκι των ειδικών: Επικίνδυνη η μάσκα σε παιδιά κάτω των 2 ετών

Τα παιδιά έχουν μικρές αναπνευστικές οδούς.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟΝ 88ΧΡΟΝΟ 26 Μαϊ 2020 | 10:42

Νέο κρούσμα κορονοϊού στα Χανιά: Νοσηλεύεται 76χρονος, ξεκίνησε ιχνηλάτηση των επαφών του

Μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 26 Μαϊ 2020 | 10:35

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός - Μπαράζ επαφών και επισκέψων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψη του από το σταθμό λεωφορείων Μακεδονίας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ 58 ΗΜΕΡΩΝ 26 Μαϊ 2020 | 10:19

Βετεράνος του πολέμου, 100 ετών, νίκησε τον κορονοϊό - Συγκινητικό βίντεο

Συγκίνηση και χειροκροτήματα από το ιατρικό προσωπικό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 26 Μαϊ 2020 | 10:18

Μενδώνη: Πώς θα ανοίξουν κινηματογράφοι και θέατρα το φθινόπωρο - Με μειωμένη πληρότητα

"Δεν είναι απλό, χρειάζεται προσαρμογή. Πιστεύω ότι η υπεύθυνοτητα που έδειξε η κοινωνία θα συνεχιστεί", τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

ΜΕ ΣΥΝΟΛΟ 17.967 ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 26 Μαϊ 2020 | 10:13

Αίγυπτος: Υγειονομική καταστροφή στη χώρα καταγγέλλουν οι γιατροί

Μπροστά σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας.