Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Δυνατότητα επέκτασης και σε άλλους κλάδους εργαζομένων

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και την κάλυψη των κενών όσων μπουν σε αναστολή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε τρεις νομοθετικές βελτιώσεις προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στην τροπολογία με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα, στο υγειονομικό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά εντάσσεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Επίσης οι τρίμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συναφθούν για κάλυψη των κενών, δύναται να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες, ενώ με προσθήκη παρέχεται εξουσιοδότηση, όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα της δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου.

Διαβάστε Επίσης

"Η ρύθμιση που φέρνουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική, γιατί υπηρετεί την δημόσια υγεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων" ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. "Οι διατάξεις της, είναι κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς. Ούτε απαγορεύουν, αλλά ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς - αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μην βλάπτουν την συντριπτική πλειονότητα" πρόσθεσε.

Δεν πρόκειται είπε για "γενικό και καθολικό υποχρεωτικά εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, αλλά αφορά σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας". Με άλλα λόγια, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, πρόκειται "για μία νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη που σταθμίζει το κοινό καλό με την ατομική επιλογή, χωρίς να ξεχνά και την δημοκρατική αρχή, ότι η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα".

Η Πολιτεία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας "έχει την υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της, κυρίως τα πιο αδύναμα. Απέναντι, λοιπόν, σε καθαρές αλήθειες, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις, Η κατάσταση δεν επιτρέπει, ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα, ούτε αστερίσκους, ούτε 'ναι μεν αλλά'".

Εμβολιασμός

Κοντοζαμάνης: Η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να αντιμετωπιστεί

Υπάρχουν ανέφερε, δύο μέτωπα σε αυτόν τον αγώνα: το ένα είναι η πλευρά της επιστήμης και της δημόσιας υγείας και η πλευρά της φημολογίας και της συνομωσιολογίας - όμως τα περιθώρια στενεύουν, η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει και η κοινωνία θέλει να απελευθερωθεί. Η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι' αυτό, παράλληλα με την πειθώ χρειάζονται και μέτρα, γιατί εάν αυτά λείψουν, θα έχει κάθε λόγο η Πολιτεία να κατηγορηθεί για αδράνεια από τα εκατομμύρια των πολιτών που εμβολιάστηκαν και δικαιούνται να ζητούν τη ζωή τους πίσω".

Απευθυνόμενος στις "ανεύθυνες φωνές" τις κάλεσε "να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας - και απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα εκείνοι να μεταλλαχθούν στο να γίνουν καλύτεροι", γιατί αυτό πράγματι "θα είναι ένα καλό νέο για την υγεία της δημόσιας ζωής".

"Όσοι ακόμα και σήμερα αφήνουν έστω και μια χαραμάδα αμφισβήτησης των εμβολίων, ψαρεύουν σε θολά και επικίνδυνα νερά. Πολύ περισσότερο όταν επιτρέπουν σε συνεργάτες τους να διαλαλούν ότι είναι ανεμβολίαστοι, ή για μη εγκεκριμένες δήθεν θεραπείες" παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Η άμυνα απέναντι του ιού θα πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστεί στις συνθήκες που κάθε φορά διαμορφώνονται. Και γι' αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει κοινό πολιτικό μήνυμα και η κοινή υπεύθυνη στάση των πολιτών.

Κόντρα Κοντοζαμάνη - Ραγκούση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει τον αριθμό των ανεμβολίαστων πάσης φύσεως υγειονομικών στο ΕΣΥ και στις προνομιακές δομές, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως "η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και την αναγνώριση της αξίας του εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί. Στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει το 85% στο ιατρικό προσωπικό και το 69% στο νοσηλευτικό προσωπικό".

Στην επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ο υπουργός απόλυτους αριθμούς, απάντησε ότι "σας δίνω μια τάξη μεγέθους και ένα ποσοστό, καθώς οι αριθμοί διαφοροποιούνται καθημερινά" κάτι που δεν ικανοποίησε τον κ. Ραγκούση. Ο τελευταίος παρατήρησε πως είναι χιλιάδες οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ και αναρωτήθηκε με αφορμή την τροπολογία: "Εάν αυτοί ή ένα μεγάλο ποσοστό τους, τελικά θελήσουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι και τεθούν σε αναστολή εργασίας, τι θα γίνει; Δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ;".

Διαβάστε Επίσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ "να αποφασίσετε ποια θέση παίρνετε. Λέτε 'ναι μεν αλλά'… Από τη μια λέτε υποστηρίζετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και από την άλλη έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι θα φύγει κόσμος από το ΕΣΥ". Το ενδεχόμενο να υπάρξουν κενά, εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης "το έχουμε προβλέψει και γι' αυτό λέμε ότι θα μπορεί να γίνουν συμβάσεις".

Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, λέγοντας πως αυτό θα λειτουργούσε "ως ένα κίνητρο για να μην πάει κάποιος να εμβολιαστεί, προκειμένου να μετακινηθεί από μια θέση ευθύνης, ή από την πρώτη γραμμή που βρίσκεται σε μια δομή υγείας" και κατέληξε: "Αποφασίστε και πείτε μας τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ, είστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς ή όχι και εάν ναι, γιατί δεν την ψηφίζετε την τροπολογία".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ OPEN 24 Ιουλ 2021 | 11:34

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα απέκλεια απόλυση εργαζόμενου που επιμένει να είναι ανεμβολίαστος [Βίντεο]

Δεν θα απέκλεια μια απόλυση σε μια επιχείρηση που ο εργαζόμενος επιμένει να είναι ανεμβολίαστος, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 23 Ιουλ 2021 | 11:58

Βασιλακόπουλος: Κοινή λογική να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό

"Πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους που διστάζουν να εμβολιαστούν ότι η μόνη λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός", είπε ο καθηγητής.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 11:01

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπαίνουν στα καταστήματα μόνο εμβολιασμένοι- Δήλωση έκπληξη από Γεωργιάδη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως σε καταστήματα λιανεμπορίου, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Ιουλ 2021 | 07:33

Ερχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για εκπαιδευτικούς - Στο τραπέζι και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Μέσα στον Αύγουστο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για δασκάλους και καθηγητές. Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 22 Ιουλ 2021 | 20:21

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Πέρασε η τροπολογία στη Βουλή - Με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Την τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. 22 Ιουλ 2021 | 16:07

Κορονοϊός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ

Υποχρεωτικός θα γίνει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 22 Ιουλ 2021 | 14:52

Βρετανία: Καταναλωτές σε πανικό αδειάζουν τα ράφια των super market- Φοβούνται ελλείψεις τροφίμων [Εικόνες]

Ειδοποιήσεις σε 618.903 Βρετανούς έστειλε η εφαρμογής NHS Covid-19, ενημερώνοντας ότι ήρθαν σε στενή επαφή με κάποιον που βγήκε θετικός στον κορονοϊό

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 22 Ιουλ 2021 | 07:40

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Μισόλογα από τον ΣΥΡΙΖΑ, "ναι" από το ΚΙΝΑΛ - Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 21 Ιουλ 2021 | 16:09

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τους εργαζόμενους - Στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα

Υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Οι ημερομηνίες "κλειδιά" πριν την αναστολή εργασίας και τα τσουχτερά πρόστιμα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 21 Ιουλ 2021 | 11:07

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε η τροπολογία - Αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων - Δεν προβλέπονται απολύσεις

Οσοι δεν εμβολιαστούν θα τίθενται σε αναστολή εργασίας χωρίς καταβολή αποδοχών, η οποία αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Τι προβλέπει η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 19 Ιουλ 2021 | 11:54

Βορίδης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ο εργαζόμενος σε αναστολή ή θα γυρίσει εμβολιασμένος ή θα βρει άλλη δουλειά

"Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν αφορά στο σύνολο του πληθυσμού", τόνισε ο κ. Βορίδης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 19 Ιουλ 2021 | 10:57

Κεραμέως: Εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας

Για το ενδεχόμενο των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς και την επαναλειτουργία των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μίλησε η κ. Κεραμέως.