Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Μισή στήριξη από Τσίπρα στο κάλεσμα Μητσοτάκη για κοινό μέτωπο - Διαφωνίες για την εστίαση

Η Κουμουνδούρου ανέβασε τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως σπέρνει τον διχασμό.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως προς τον Αλέξη Τσίπρα για συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την αύξηση της συμμετοχής στους εμβολιασμούς, ώστε να αποτραπεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, δεν βρήκε ανταπόκριση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον πως σπέρνει τον διχασμό.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα από την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, ζήτησε να υπάρξει συσπείρωση απέναντι στην υγειονομική κρίση και ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός και με αυστηρές κυρώσεις για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας για ηλικιωμένους, αλλά και στους υγειονομικούς, με τις κυρώσεις για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να ανακοινώνονται σήμερα.

"Τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας εμμέσως την στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε Επίσης

Δύο "ναι" και ένα "όχι" από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών, χαρακτηρίζει "μονόδρομο" το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς, αλλά διαφωνεί με την απόφαση οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους. "Σε ζητήματα ζωής ή θανάτου, δεν χωρούν τιμωρίες για παραδειγματισμό. Είναι νοσηρό φαινόμενο, να διχάζεις σε μια συνθήκη όπου το παν είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, πως οι πολίτες θα πρέπει να πειστούν για να εμβολιαστούν με επιχειρήματα "όχι με βούρδουλα και με απειλές".

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα, θύμισε σε κυβερνητικά στελέχη την περίοδο που ο αριθμός των κρουσμάτων έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ο ίδιος καλούσε σε συλλαλητήρια τους πολίτες, δεχόμενος το ρίσκο όπως είχε πει.

Από την άλλη όμως στήριζε τους εμβολιασμούς και τα μέτρα προστασίας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως με την αντιφατική στάση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες για κερδίσει πολιτικά οφέλη, την στιγμή που η χώρα κινδυνεύει από την ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και η οικονομία προσπαθεί να ορθοποδήσει

Στην ίδια γραμμή ο Πολάκης

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στο Facebook ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τα όσα έλεγε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Μητσοτάκη, δεν θα περάσει ο διχασμός!!!

Το ‘χεις χάσει το παιχνίδι, θα το καταλάβεις σύντομα!!! ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!" αναφέρει χαρακτηριστικά, ρίχνοντας νερό στον μύλο των επιχειρημάτων των αντιεμβολιαστών.

Ωστόσο βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να αναφερθεί στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς και υπενθύμιζαν την πρόσφατη δήλωση του Παύλου Πολάκη, που είχε αμφισβητήσει ανοιχτά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ είχε τονίσει πως θα αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Διαβάστε Επίσης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μετακινήσεις και αναστολή εργασίας

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, που εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων αρχίζει να αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία με την αύξηση των εισαγωγών, δεν άφησε πολλά περιθώρια επιλογών στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και το υγειονομικό προσωπικό. Θα ακολουθήσουν οι μόνιμοι και οι στρατεύσιμοι στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Μάλιστα για τα γηροκομεία, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ όσοι αρνηθούν θα μπουν μετά τις 16 Αυγούστου σε αναστολή εργασίας. "Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα.

Για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει την 1η Σεπτέμβρη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν ποινές οι οποίες θα διαφέρουν και θα εξαρτώνται από την ειδικότητα του προσωπικού στο υγειονομικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας στις 12:30 το μεσημέρι θα ανακοινώσει πως όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες που δεν απαιτείται η επαφή με τους ασθενείς ή με το κοινό, ενώ άλλοι θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών.

Κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε πως διαφορετική αντιμετώπιση θα έχει ένα χειρουργός ή ένας γιατρός από το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό από εκείνους που εργάζονται στην διοίκηση του νοσοκομείου ή στον τομέα της καθαριότητας.

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Η απόφαση του πρωθυπουργού να υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα και εντός στρατοπέδων δείχνει την πρόθεση που υπάρχει στην κυβέρνηση να διευρύνει τον κατάλογο των επαγγελμάτων που ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, κάτι που θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Για τις ένοπλες δυνάμεις το μέτρο δεν θα είναι υποχρεωτικό, ενώ θα υπάρξουν και κίνητρα τόσο στους μόνιμους όσο και τους στρατεύσιμους. "Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε Επίσης

"Covid free" οι κλειστοί χώροι στην εστίαση

Από τις 16 Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι κλειστοί χώροι της εστίασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο με εμβολιασμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα εξειδικεύσει τα μέτρα για τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, τονίζοντας πως η πληρότητα θα φτάσει στο 85%.

Παράλληλα, και παρά το γεγονός πως οι κλειστοί χώροι της εστίασης θα είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι. "Στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο Κυριάκος Πιερακάκης θα παρουσιάσει την ειδική εφαρμογή με την οποία θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο των πολιτών στους κλειστούς χώρους. Πρόκειται για ένα σύστημα που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ε.Ε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ 03 Αυγ 2021 | 18:45

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 03 Αυγ 2021 | 18:31

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" με 1.168 νέα κρούσματα η Αττική και 316 η Θεσσαλονίκη - "Βουλιάζει" η Κρήτη με 343

Αυξημένα τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική. Στο "κόκκινο" Κρήτη και Ρόδος.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 03 Αυγ 2021 | 18:24

Κορονοϊός: Εκτόξευση με 3.428 νέα κρούσματα σήμερα -14 θάνατοι και 191 διασωληνωμένοι

Σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 3.428 νέα κρούσματα - Διενεργήθηκαν 103.701 τεστ με τον δείκτη θετικότητας να διαμορφώνεται στο 3,31

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 03 Αυγ 2021 | 13:56

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ - Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Με κορονοϊό 4 νοσηλευτές - Οι δύο ήταν ανεμβολίαστοι

Τα κρούσματα στην ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Μυτιλήνης έκανε γνωστά με ενημερωσή της ο Μιχάλης Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ 03 Αυγ 2021 | 13:28

My health app: Στον "άερα" ο προσωπικός ψηφιακός φάκελος Υγείας - Συνταγογραφήσεις και παραπεμπτικά με ένα κλικ

Σε ποιες υπηρεσίες Υγείας θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 03 Αυγ 2021 | 10:56

Έκκληση Κικίλια στους ανεμβολίαστους: Εμβολιαστείτε για τις οικογένειές σας - Τι είπε για τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους [βίντεο]

Έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιασθούν απηύθυνε ο Βασίλης Κικίλιας. Τι είπε για την επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

ΕΡΕΥΝΑ 03 Αυγ 2021 | 10:42

Κορoνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να μολυνθούμε όταν πιάνουμε χαρτονομίσματα και κέρματα

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό μέσω των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων; Τι λέει ευρωπαϊκή έρευνα.

ΤΟΚΥΟ 03 Αυγ 2021 | 10:35

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στην ελληνική αποστολή - Αποσύρθηκε η ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τρεις ακόμα αθλήτριες στην ομάδα της συγχρονισμένης κολύμβησης βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό, μετά από έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν.

ΚΑΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 03 Αυγ 2021 | 07:47

Εμβολιασμοί: "Πάγος" στα νέα ραντεβού λόγω διακοπών - Σχέδιο επιτάχυνσης για μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Πτώση του ρυθμού εμβολιασμών λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Χθες διενεργήθηκαν μόλις 49.653. Το σχέδιο εμβολιασμού ειδικών πληθυσμών και ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 02 Αυγ 2021 | 23:13

"Επιχείρηση Ελευθερία": Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί με κινητά συνεργεία - Τι ισχύει με την 3η δόση

Με φόντο την πτώση των εμβολιασμών λόγω καλοκαιριού, το υπουργείο Υγείας επιστρατεύει κινητά συνεργεία για να εμβολιαστούν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ -ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 02 Αυγ 2021 | 22:04

Γώγος: Κίνδυνος μεταλλάξεων με αντοχή σε εμβόλια και αντιϊκά φάρμακα

Υπέρ της τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών τάχθηκε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.

ΠΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 02 Αυγ 2021 | 21:28

Εμανουέλ Μακρόν: Με βίντεο σε Instagram και Tik Tok απαντά στα fake news για τα εμβόλια

Ηλιοκαμένος και φορώντας ένα μαύρο t-shirt, ο Μακρόν, που βρίσκεται σε διακοπές, ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σύντομο βίντεο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES 02 Αυγ 2021 | 19:59

"Ουδέν σχόλιο" από την Κομισιόν για τις αυξημένες τιμές των εμβολίων της Pfizer και της Moderna

"Ουδέν σχόλιο" από την ΕΕ για το δημοσίευμα των Financial Times για τις αυξημένες τιμές των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, στις νέες συμβάσεις που έχουν συναφθεί