Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Το παρασκήνιο της απόφασης και τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη με τις Βρυξέλλες

Η κρίσιμη σύσκεψη της Δευτέρας και η επικοινωνία Μητσοτάκη με τις Βρυξέλλες. Το δρόμο της υποχρεωτικότητας ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επί περίπου δύο εβδομάδες στο Μαξίμου συζητούσαν το ενδεχόμενο επιβολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60. Τα στοιχεία έδειχναν πως παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της κυβέρνησης, η προσέλευση των πολιτών που ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία είναι ιδιαιτέρως χαμηλή.

Ο προβληματισμός ήταν έντονος, αλλά οι εξελίξεις με την μετάλλαξη "Όμικρον" που πλήττει ολόκληρο των πλανήτη δεν άφησαν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση για άλλες επιλογές. Ο μακάβριος κατάλογος από τον κορονοϊό συνεχώς μεγαλώνει, με 9 στα 10 θύματα να είναι πάνω από τα 60 έτη, όπως και οι 7 στους 10 διασωληνωμένους, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Πορτογαλία και τη Δανία, τα ποσοστά εμβολιασμού στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα φτάνουν το 98% και 99% αντίστοιχα και η πίεση στα νοσοκομεία είναι σαφώς μικρότερη.

Η κρίσιμη σύσκεψη της Δευτέρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη που είχε την Δευτέρα το απόγευμα με τους στενούς του συνεργάτες, αφού αναλύθηκαν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στο σύστημα υγείας, τους γνωστοποίησε την απόφαση του να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60, αλλά και να υπάρξει διοικητικό πρόστιμο 100 κάθε μήνα σε όσους δεν συμμορφωθούν με το μέτρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχε αμφιταλαντευτεί για το αν θα έπρεπε να πάρει τη δεδομένη χρονική στιγμή τη συγκεκριμένη απόφαση, κάτι το οποίο δεν έκρυψε κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο. "Είναι μία απόφαση που πρέπει να σας πω ότι με βασάνισε προσωπικά", τονίζοντας πως δεν πρόκειται για ποινή ή για τιμωρία των ανεμβολίαστων για "ένα αντίτιμο υγείας" και "μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους".

Διαβάστε Επίσης

Η επικοινωνία Μητσοτάκη με Βρυξέλλες

Επίσης ο πρωθυπουργός την ίδια μέρα φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε προκειμένου να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της νέας παραλλαγής της νόσου, αλλά και για τις κινήσεις που εξετάζονται να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη αρκετές χώρες όπως η Αυστρία, Γαλλία και η Γερμανία ακολουθούν τον δρόμο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, με μοναδικό θέμα τη νέα μετάλλαξη "Όμικρον" και την κοινή αντιμετώπιση απέναντι στην έξαρση της πανδημίας, όσο αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών εντός Ε.Ε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν το "πράσινο" διαβατήριο να λήγει στους έξι μήνες και να ανανεώνεται μόνο μετά τον εμβολιασμό της τρίτης δόσης.

Ποιοι γνώριζαν τις τελικές αποφάσεις

Την τελική απόφαση του πρωθυπουργού την γνώριζαν ελάχιστα πρόσωπα στο Μαξίμου, όπως ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Άκης Σκέρτσος που ήταν υπέρμαχος του συγκεκριμένου μέτρου από τις πρώτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που μεταξύ των άλλων εξέτασε και το ζήτημα της συνταγματικότητας της υποχρεωτικότητας.

Επίσης ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης που σήμερα θα εξειδικεύσει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Στο Μαξίμου κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους άνω των 60 όπως και το πρόστιμο των 100 ευρώ, ακόμα και όταν αυτό το μέτρο ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων. Η πληροφορία άρχισε να διακινείται μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο και το μόνο που διέρρευσε την παραμονή των ανακοινώσεων ήταν η διενέργεια των τεστ ακόμα και στους εμβολιασμένους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Εξέτασαν τις δημοσκοπήσεις

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο Μαξίμου εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ που δημοσιοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου. Το 56% των πολιτών είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής νέων μέτρων στους αρνητές, μάλιστα οι 7 στους 10 που βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών, ζήτησαν επιπλέον περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους ενώ υψηλό ήταν το ποσοστό της ομάδας 45-59 ετών που έφτασε το 57%.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως ο πρωθυπουργός σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή για την χώρα έβαλε σε προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγεία, αναγνωρίζοντας πως με αυτή την κίνηση ενδεχομένως να έχει πολιτικό κόστος. Είναι κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο. "Αισθάνομαι, βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους πιο ευάλωτους έστω και αν ίσως πρόσκαιρα δυσαρεστηθούν", είπε χαρακτηριστικά.

Ομόφωνη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου

Με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια τα κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν την απόφαση του πρωθυπουργού, την οποία άκουσαν για πρώτη φορά στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι πήραν τον λόγο δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους τόσο για την σημαντική πολιτική απόφαση που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το μέτρο.

Τα πρώτα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά καθώς μέσα λίγες ώρες από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αυξήθηκαν τα ραντεβού για την πρώτη δόση στα εμβολιαστικά κέντρα από τους άνω των 60 ετών φτάνοντας τις 6.000 όταν συνολικά το προηγούμενο δεκαήμερο ο μ.ο των ραντεβού ήταν στα 2.600.

Μέτρο απάντηση στην εκκλησία

Με την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους 60 και άνω δίνεται ουσιαστικά απάντηση στην τακτική της εκκλησίας που αρνείται να κάνει οποιοδήποτε έλεγχο στους πιστούς, ενώ ορισμένοι κληρικοί και Μητροπολίτες εξακολουθούν να τάσσονται κατά του εμβολιασμού παρακινώντας τους πολίτες να μην προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, παρά την επίσημη θέση που έχει πάρει τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και η Ιερά Σύνοδος.

Ωστόσο, με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση αναμένεται να μπει "φρένο" και στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στους ιερούς ναούς, καθώς η πλειοψηφία των πιστών αλλά και των ιερωμένων είναι πάνω από τα 60 έτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ" 21 Ιαν 2022 | 08:40

Τι γνωρίζουμε για τη νέα υπομετάλλαξη της Ομικρον - Καθηγητής Πρασσάς: Μην δημιουργείται πανικός

Αναφερόμενος ο κ. Πρασσάς στη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον η οποία προβληματίζει τους επιστήμονες, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 20 Ιαν 2022 | 23:40

Το τόλμησε η Αυστρία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες - 3.600 ευρώ το πρόστιμο

Υπερψηφίστηκε η γενική υποχρέωση εμβολιασμού των ενηλίκων, από την 1η Φεβρουαρίου - Αυτή τη στιγμή στην Αυστρία πλήρως εμβολιασμένο είναι το 71,6% του πληθυσμού.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 22:18

"Όμικρον 2": Τι γνωρίζουμε για τον "κρυφό κλάδο" της μετάλλαξης - Σε ποια χώρα έχει εντοπιστεί

Η εξήγηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη Όμικρον - Σε ποια χώρα έχει επεκταθεί ο "κρυφός κλάδος".

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΑΛΑΝΤΣΑΝΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:21

Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα κατά της Όμικρον - Νέα έρευνα

Ρωσοϊταλική έρευνα για το επίπεδω αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Kακοκαιρία Ελπίδα: Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

Σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο "Ξενοκράτης" για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Ανησυχία στη Γαλλία: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα επιβαρύνει τα νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Η Όμικρον δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Μήνυμα Μητσοτάκη στους Έλληνες πρέσβεις του εξωτερικού: "Η εποχή της μιζέριας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί"

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο με τους πρέσβεις να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Με κορονοϊό ο δημοσιογράφος Χρήστος Κούτρας: "Πρώτη μέρα φρικτό πονοκέφαλο"

Αν και τριπλά εμβολιασμένος, ο Χρήστος Κούτρας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 20:17

"Καμπανάκι" από Εξαδάκτυλο: "Είναι προβληματικό που η Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα"

Προβληματισμένος από την ταυτόγχρονη παρουσία των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα εμφανίζεται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΕΥΡΩ 20 Ιαν 2022 | 19:30

Θεσσαλονίκη: Κόλλησε κορονοϊό και πήγε κανονικά για δουλειά στη λαϊκή αγορά - Η εξήγησή του

Ο 42χρονος πωλητής φρούτων από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς φοβάται.