Υψηλές προσδοκίες & εμπόδια στο δρόμο της Κεντροαριστεράς

Υψηλές προσδοκίες για τον ρόλο του νέου σχήματος στην Κεντροαριστερά ενώ μένει να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για αρχηγό.

Υψηλές προσδοκίες & εμπόδια στο δρόμο της Κεντροαριστεράς

Ξανά στα χαρακώματα Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή αρχηγού!

Ενώ η Φώφη Γεννηματά προεξοφλούσε σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» την επιτυχία του μεγάλου εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς, και την μετατροπή των επόμενων εκλογών σε ντέρμπι για τρεις και ο Γ. Καμίνης μιλούσε για την «μεγάλη ισχυρή παράταξη με πλειοψηφικά χαρακτηριστικά» όλα μοιάζουν ξανά στον αέρα.

Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε μια ακόμη «εμπλοκή» με την ανταλλαγή αιχμών και προειδοποιήσεων μεταξύ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για το επίδικο ζήτημα της ψηφοφορίας.

Τι θέλουν Γεννηματά και Θεοδωράκης

Υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ κατά πληροφορίες δεν φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις ούτε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καθώς και οι Γιάννης Μανιάτης αλλά και Νίκος Ανδρουλάκης (βουλευτής και ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ αντίστοιχα) .Ωστόσο η πλευρά της Φώφης Γεννηματά βάζει αστερίσκους με τους οποίους κάποιοι από τους άλλους υποψηφίους αντιδρούν.Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ ζητεί συγκεκριμένα να εφαρμοστεί το μοντέλο της Εσθονίας.Δηλαδή αν κάποιος επιθυμεί να ψηφίσει ηλεκτρονικά να έχει σε προγενέστερο χρόνο ταυτοποιηθεί λαμβάνοντας ατομικό κωδικό (pin) με τον οποίο θα ψηφίζει.

ΠΑΣΟΚ: Οχι στην εξ' αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς εγγυήσεις.

Σε άτυπη ενημέρωση του το απόγευμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτοπρόσωπη παρουσία πριν από την ημέρα της εκλογής για την παραλαβή του προσωπικού κωδικού (pin).

Δηλώνοντας ότι την επιθυμεί υπό προϋποθέσεις, επισημαίνει ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία είναι η κυριότερη εγγύηση για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας και της εκλογής.

Επίσης, αναφέρει ότι σε καμία εκλογή σοσιαλιστικού ή σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πρόσφατα δεν ίσχυσε ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία την απέρριψε.

«Δεν εμπιστευόμαστε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία χωρίς την πλήρωση βασικών εγγυήσεων. Και αυτές παρά τις προσπάθειες του κ. Αλιβιζάτου δεν έχουν δοθεί. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κ. Δρυμιώτη ενώπιον της Επιτροπής, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν θα ψηφίσει και για αλλά πρόσωπα. Κορυφαία και θεμελιώδης εγγύηση είναι η προηγηθείσα αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα ενώπιον εφορευτικής επιτροπής και η παραλαβή του αποκλειστικού γι' αυτόν κωδικού (pin)», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

«Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι πράξη υψίστης πολιτικής ευθύνης. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση και απόδειξη αυτής της ευθύνης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας: «Το χρονοδιάγραμμα δεν ανατρέπεται ή τροποποιείται. Η χώρα περνάει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η ανάγκη απαντήσεων στα προβλήματα είναι επιτακτική. Και είναι ανεπίτρεπτη κάθε παράταση της εσωστρέφειας».

Η θέση του Ποταμιού - αιχμές για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα

Το Ποτάμι δεν διαφωνεί με την ταυτοποίηση αλλά με την υποχρεωτική προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα για να πάρουν το pin και αυτό διότι όπως εξηγεί αν η απόσταση είναι μεγάλη είναι πολύ πιθανό ο ενδιαφερόμενος να μην προσέλθει.

Οι επιτελείς του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς και άλλων υποψηφίων υποστηρίζουν ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί τεχνικά .

Προτείνουν για παράδειγμα ο ψηφοφόρος να δίνει κάποιο προσωπικό του στοιχείο (πχ ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) σε μια τράπεζα δεδομένων ώστε να ταυτοποιείται.

Με γραπτή δήλωση του Δημήτρη Τσιόδρα το Ποτάμι απαντά στην άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ και αφήνει αιχμές για υπαναχώρηση απ’ όσα συμφωνήθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Νίκο Αλιβιζάτο, αφήνει το Ποτάμι.

«Τα μέλη της Επιτροπής και των υποεπιτροπών καθώς και όσα στελέχη του χώρου έχουν ακόμη δισταγμούς και επιφυλάξεις, οφείλουν να αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα και να συνταχθούν με την πλειοψηφία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, με τίτλο «Βασικοί κανόνες της εκλογικής διαδικασίας» το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον Ν. Αλιβιζάτο το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού ισχυρίζεται: «Ιδιαιτέρως για το θέμα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επισημαίνεται ότι οι ειδικοί που κλήθηκαν από την Επιτροπή εγγυήθηκαν πλήρως τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας. Ας δώσουμε λοιπόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους προοδευτικούς πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να εκφραστούν. Η πορεία για τη δημιουργία του "νέου" και "ενιαίου" προοδευτικού κινήματος έχει ξεκινήσει και τίποτα δεν μπορεί να την ανακόψει. Πουθενά δεν έχει διατυπωθεί ως προϋπόθεση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου. Αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

«Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για την ηλεκτρονική ψηφοφορία παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία» διαμηνύει ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας με νεότερη ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, τονίζει πως «περιμένουμε τις απόψεις και των άλλων υποψηφίων για την αρχηγία του νέου φορέα» και σημειώνει πως όπως αποφάνθηκαν οι επαΐοντες, το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως. Ας μιλήσουμε όλοι ξεκάθαρα, υπογραμμίζει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσιόδρας.

Ο γόρδιος δεσμός που πρέπει να λύσει η επιτροπή Αλιβιζάτου

Η επιτροπή Αλιβιζάτου που έχει αναλάβει να επιλύσει όλα τα προβλήματα και να άρει τις όποιες επιφυλάξεις των συμμετεχόντων αναμένει την απάντηση μιας μεγάλης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας για το αν θα μπορέσει να εγγυηθεί το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Κατά πληροφορίες οι εταιρίες στις οποίες έχει αποταθεί έως τώρα η επιτροπή Αλιβιζάτου δεν μπόρεσαν να βρουν λύση, για αυτό και όλες οι πλευρές περιμένουν την απάντηση της γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.

Η ίδια εταιρία είχε «τρέξει» και την ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της ΝΔ.

Βέβαια τότε οι ψηφοφόροι και φίλοι της ΝΔ είχαν ψηφίσει σε εκλογικά κέντρα και δεν έγινε ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Η επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου περιμένει τις τελικές απαντήσεις στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και ευνόητο είναι ότι αν δεν υπάρξει λύση η κατάσταση μπερδεύεται αρκετά.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εκλογικών κέντρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση του αποτελέσματος.

Σε ότι αφορά την προβολή των υποψηφίων αποφασίστηκε ότι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε τρείς δημόσιες συζητήσεις, ενώ η επιτροπή τους προτρέπει να μην ρυπάνουν τους δημόσιους χώρους με αφισοκολλήσεις και άλλο έντυπο υλικό.

Τις επόμενες ημέρες νέες δημοσκοπήσεις αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είχαν προκαλέσει προ ημερών την παρέμβαση του Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος τις προέτρεπε να είναι πολύ προσεκτικές στις έρευνες που διεξάγουν.

Η παρέμβαση Αλιβιζάτου έγινε κατόπιν έντονης διαμαρτυρίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος είχε κάνει λόγο για «πολιτικά ανήθικες ενέργειες».

Γεγονός είναι πάντως ότι και άλλοι υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι το δείγμα των ερωτηθέντων είναι μικρό και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Ιαν 2021 | 19:53

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζαγοράκη: Επιστρέφει στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα - Υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Θεόδωρου Ζαγοράκη

ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 27 Ιαν 2021 | 19:02

Απάντηση Κικίλια στο TheTOC: Πότε θα ξέρουμε τον αντίκτυπο στα κρούσματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τι είπε ο κ. Κικίλιας για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων από Δευτέρα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ 27 Ιαν 2021 | 18:45

"Πυρά" Κικίλια για εμβόλια: Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις - Οι φαρμακευτικές να καταλάβουν ότι τα έχουν πληρώσει οι πολίτες

Στην κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και φαρμακευτικών εταιρειών για την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΔΗΛΩΣΗ 27 Ιαν 2021 | 18:27

Στην αντεπίθεση ο Συρίγος: Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η ιστορική αναφορά στα χρόνια της δικτατορίας, σε κάνει χουντικό

"Μη πηγαίνουμε βόλτες στο Τατόι γιατί θα κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί" απαντά ο Άγγελος Συρίγος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΥΠΗΡΟ» 27 Ιαν 2021 | 18:14

Ταραντίλης σε ΣΥΡΙΖΑ: "Είναι καιρός να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα"

"Είναι πραγματικά λυπηρό που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται τα ίδια τα γεγονότα και προκαλεί την κοινή λογική", τονίζει ο Χρήστος Ταραντίλης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 27 Ιαν 2021 | 16:00

Γκάφα Συρίγου: Και το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα [Βίντεο]

Η ατυχής δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Ιαν 2021 | 15:40

Το Σωματείο Εργαζομένων της Οξφόρδης διαφωνεί με την Αστυνομία στα ελληνικά ΑΕΙ

Το Σωματείο Εργαζομένων της Οξφόρδης τάσσεται κατά της πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ίδρυση σώματος της αστυνομίας στα ΑΕΙ

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Ιαν 2021 | 15:38

Ο Μητσοτάκης στο Μαξίμου με τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ: Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με το Μωυσή Ελισάφ με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 27 Ιαν 2021 | 15:14

Η σιωπή της Αυγής για την υπόθεση Κιμούλη- Το μονόστηλο και η μήνυση του ηθοποιού

Παρά τον σάλο και τις καταγγελίες η Αυγή φιλοξενεί μόνο την είδηση της μήνυσης του ηθοποιού εναντίον της Ζέτας Δούκα

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 27 Ιαν 2021 | 15:01

Μητσοτάκης για Ολοκαύτωμα: Στο Άουσβιτς δολοφονήθηκε η ίδια η φύση του ανθρώπου

Στο μήνυμά του για το Ολοκαύτωμα ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι στο Άουσβιτς "δολοφονήθηκε η ελευθερία, η λογική, η αξιοπρέπεια. Η ίδια η φύση του ανθρώπου".

FORUM «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2040» 27 Ιαν 2021 | 14:47

Μητσοτάκης: Η φετινή επέτειος του ’21 ευκαιρία να διαμορφώσουμε την Ελλάδα της επόμενης 20ετίας

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους συμμετέχοντες να μην επαναλάβουν "απλά απόψεις, σκέψεις και προτάσεις", αλλά να συνεισφέρουν στη σύνθεση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για το μέλλον.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ 27 Ιαν 2021 | 14:41

Σακελλαροπούλου: "Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, όχι μόνο τον εβραϊκό λαό"

"Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, όχι μόνο τον εβραϊκό λαό" δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων

ΑΤΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ 27 Ιαν 2021 | 12:44

Γλαφυρό βιντεάκι της ΚΝΕ με Ρένα Βλαχοπουλου για την πανεπιστημιακή αστυνομία: Μήπως να βρίσκατε τον Χρήστο Παππά πρώτα;

Η ΚΝΕ εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τα ΑΕΙ και τις δημόσιες συναθροίσεις με χιούμορ. Το βιντεάκι με Βλαχοπούλου και τον Χρήστο Παππά.