Υψηλό ρίσκο: Τα επίμαχα νομοσχέδια για διαβούλευση

Κίνηση υψηλού ρίσκου από την κυβέρνηση να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα δύο νομοσχέδια (ασφαλιστικό & φορολογικό) σήμερα, πριν τον 2o γύρο διαπραγματεύσεων.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Υψηλό ρίσκο: Τα επίμαχα νομοσχέδια για διαβούλευση

Με μία κίνηση υψηλού ρίσκου επιλέγει να απαντήσει η κυβέρνηση προς τους δανειστές μετά τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον θέτοντας σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τα δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχει προαναγγείλει από την προηγούμενη βδομάδα.

θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση σήμερα, θα κατατεθούν στην Βουλή στα τέλη της εβδομάδας και θα εισαχθούν στις επιτροπές Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη και θα τεθούν στην κρίση του κοινοβουλίου μετά το Πάσχα

Η παρουσίαση των δύο νομοσχεδίων χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία και μάλιστα πριν από την εκκίνηση του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων- σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και αύριο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κ. Βελκουλέσκου- εμπεριέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί μονομερής ενέργεια από τους δανειστές και να βάλει βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα νομοσχέδια στην βουλή εντός της εβδομάδας δεν έχει αλλάξει και πως θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση σήμερα, θα κατατεθούν στην βουλή στα τέλη της εβδομάδας και θα εισαχθούν στις επιτροπές Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη και θα τεθούν στην κρίση του κοινοβουλίου μετά το Πάσχα. «Δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Η δημοσιοποίηση των δύο νομοσχεδίων για δημόσια διαβούλευση δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια αφού δεν πρόκειται για νομοθέτηση αλλά καταγράφει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και να νομοθετήσει στην βάση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τους δανειστές μέχρι στιγμής», αναφέρει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας στο TheTOC.gr.


Σημειώνει δε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έχει ενημερώσει την κυβέρνησης πως στις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους των δανειστών δεν τέθηκε κανένα θέμα για την κατάθεση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων, οπότε κρίθηκε αναγκαία η κατάθεσή τους.

Η κυβέρνηση προχωρά σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου στον βαθμό που οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο και ζητούν από την μία πλευρά να μειωθεί το αφορολόγητο και να επιβληθούν μεγαλύτερες περικοπές επικουρικών συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή πιέζουν την κυβέρνηση να ψηφίσει… προκαταβολικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το κλίμα και μετά από τις προειδοποιητικές δηλώσεις των κ.κ. Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι μονομερείς κινήσεις για να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες στην πρώτη αξιολόγηση, η Αθήνα παίζει για μία ακόμη φορά το χαρτί των επιθετικών κινήσεων στην διαπραγμάτευση με την διαβούλευση των δύο νομοσχεδίων, θέτοντας σε κίνδυνο την συνέχιση των συζητήσεων με τους δανειστές.


Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι σε αυτήν την φάση της δημόσιας διαβούλευσης, η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει ένα λελογισμένο ρίσκο αφού η κίνησή της δεν αφορά νομοθέτηση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω σε μειώσεις στο ασφαλιστικό ή στην μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.100 ευρώ, διαμορφώνοντας κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές. Το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να αποκρούσει τις πιέσεις των δανειστών και για την προκαταβολική ψήφιση μέτρων τριών δισ. ευρώ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιδοθεί σε νέο κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι επιλογές του Μαξίμου

Η ανακοίνωση των δύο νομοσχεδίων λειτουργεί από την μία πλευρά ως μοχλός πίεσης της κυβέρνησης προς τους δανειστές – όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες –προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το Πάσχα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η κίνηση για την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων απευθύνεται και στο εσωκομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ- ΚΟ και κόμμα- καταγράφοντας την επιμονή του Μαξίμου να παραμείνει πιστό στις κόκκινές γραμμές του αφορολόγητου και των επικουρικών συντάξεων. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση φαίνεται στρυμωγμένη στα σκοινιά αφού πλησιάζει το χρονικό όριο όπου κινδυνεύουν να στερέψουν τα κρατικά ταμεία, το φάντασμα του καλοκαιριού του 2015 πλανάται πάνω από την Αθήνα με τους δανειστές να ανοίγουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και να ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Στον... αστερισμό του ατυχήματος

Σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου έχει δύο επιλογές: να συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση ψηφίζοντας τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό χωρίς συμφωνία με τους δανειστές και ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, ή να αναδιπλωθεί την τελευταία στιγμή και να υποχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων – κάβα ως αντίβαρο στην ψήφιση των δύο νομοσχεδίων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα βρίσκεται ξανά στον …αστερισμό του ατυχήματος με το φάντασμα του Grexit να πλανάται ξανά απάνω από την Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις να κινούνται σε οριακό σημείο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Οκτ 2021 | 11:34

Μητσοτάκης από Γαλάτσι: Η ΝΔ είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου

Στο Δημαρχείο Γαλατσίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

ΤΙ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Οκτ 2021 | 10:55

Χατζηδάκης: Έρχονται ''μίνι βρεφονηπιακοί'' στις μεγάλες επιχειρήσεις - Μπόνους αποδοτικότητας στον ΕΦΚΑ

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε τη δημιουργία κέντρων φύλαξης παιδιών μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις.

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ 24 Οκτ 2021 | 08:13

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Γιατί πήρε αυτή τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας όταν έτσι θα μοιραστεί εξ αντικειμένου την ευθύνη με την κυβέρνηση, σε περίπτωση νέας έξαρσης στη Βόρεια Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ 24 Οκτ 2021 | 08:06

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Απειλές κατά πάντων, απέλασε 10 πρεσβευτές από χώρες της δύσης - Σασόλι: Η Ε.Ε δεν εκφοβίζεται

Δυσφορία στην Άγκυρα για την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 22:14

Πέραμα: Πειθαρχικός έλεγχος εντός πέντε ημερών για την αιματηρή καταδίωξη με εντολή Θεοδωρικάκου

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος μετά τον θάνατο του 20χρονου στο Πέραμα

23 Οκτ 2021 | 21:20

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό στο Πέραμα - Αντιδράσεις στο Twitter

Εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη με έναν νεκρό 20χρονο στο Πέραμα, αλλά και για τη στάση των αστυνομικών, ζητά η αντιπολίτευση - Κριτική και από τον Κύρτσο.

23 Οκτ 2021 | 20:32

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλοί τόνοι, με τις (αναμενόμενες) αιχμές

Σε εξόχως ήρεμο κλίμα συνεδρίασε από το μεσημέρι έως τις 19.30 η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενες αιχμές που καμία δεν αποτελεί έκπληξη ή είδηση.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2021 | 16:18

Μητσοτάκης: Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011 - Οχι σε νέους διχασμούς

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 23 Οκτ 2021 | 12:19

Οργή Ακάρ για τα "εξοπλιστικά" της Ελλάδας: "Αν δεν στοχεύει κατά της Τουρκίας, τότε πού στοχεύει;"

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Ελλάδα έχοντας οικονομικά προβλήματα ''μπαίνει σε περιπέτειες''

ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΕ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 07:52

Γεωτρήσεις της ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ - Στην πρίζα η Άγκυρα που απειλεί με αντίποινα

Ιδιαιτέρως κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να μετατοπίζει την ένταση στην Κύπρο - Στο οικόπεδο 10 η ExxonMobil.