«Vertigo» στο Μαξίμου μετά την «οπερέτα» της σύγκρουσης

Ούτε χώρο ,ούτε χρόνο στον Τσίπρα για ένα ακόμη σκηνικό «σκληρής διαπραγμάτευσης» ώστε να διαχειριστεί πολιτικά το «διπλό μνημόνιο» δίνουν οι δανειστές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Vertigo» στο Μαξίμου μετά την «οπερέτα» της σύγκρουσης

Ούτε χώρο ,ούτε χρόνο στην κυβέρνηση να στήσει ένα ακόμη σκηνικό «σκληρής διαπραγμάτευσης» ώστε να διαχειριστεί πολιτικά το «διπλό μνημόνιο» των 5,4 δισ και 3,6 δισ, δίνουν πλέον οι πιστωτές.

Το πνεύμα που επικρατεί στους κόλπους των δανειστών αποπνέει το δημοσίευμα του Spiegel στο οποίο αναφέρεται πως η Ε.Ε έχει σοβαρότερα προβλήματα και «δεν έχει καμία επιθυμία να δώσει ξανά στον Τσίπρα σκηνή για το σόου του» αλλά και η ξεκάθαρη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και τη θέση πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αναπροσαρμοστεί.

Πόρτα για τη σύνοδο Κορυφής: Ολα στο Eurogroup

Το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση Συνόδου Κορυφής απορρίφθηκε άμα τη διάτυπωσή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τούσκ και σχεδόν ακαριαία το Μαξίμου το απέσυρε - για 24 ώρες - και ζήτησε το αυτονόητο: τη σύγκληση σύντομα του Eurogroup. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ως πιθανή ημερομηνία συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη του Πάσχα ή την Πέμπτη 5 Μαϊου.

Ως τότε έχει περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση να τα βρει με τους πιστωτές της και για το έξτρα πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ που θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα έκτακτο Εurogroup θα μπορούσε να συγκληθεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πηγές της κυβέρνησης διαβεβαίωναν το βράδυ της Μ.Τετάρτης πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και ότι «αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν».

Η νέα...κόκκινη γραμμή του Μαξίμου και η αποστολή του Χουλιαράκη

H κ. Γεροβασίλη είπε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή εκ μέρους των δανειστών του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από λύση για απομείωση του ελληνικού χρέους κι αυτό είναι « κόκκινη γραμμή».

Λίγη ώρα αργότερα πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επισκεπτόταν ξανά στο Hilton το κουαρτέτο προκειμένου να βρουν τη νομική και τεχνική οδό για το extra πακέτο των 3.6 δισ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Μ.Τετάρτης χωρίς να είναι σαφές αν υπήρξε νέα πρόταση από ελληνικής πλευράς ή αν επετεύχθη κάποια σύγκλιση καθώς ο κ. Χουλιαράκης απέφυγε την παραμικρή δήλωση.

Οι δύο σκόπελοι στον μηχανισμό διόρθωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σκόπελοι στη συμφωνία για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης είναι: ποιος θα πιστοποιεί τις αποκλίσεις από το πρόγραμμα και αν ο εκάστοτε υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να «εξαιρέσει» κάποιο από τα προληπτικά μέτρα π.χ να μην εφαρμόσει περικοπή συντάξεων ή μισθών και να αναζητήσει ισοδύναμα.

Η Αθήνα θέλει τις αποκλίσεις να πιστοποιεί η Eurostat.Μόνο που το ΔΝΤ αμφισβητεί ούτως ή άλλως τα στοιχεία και τις προβλέψεις της Κομισιόν. Και επουδενί θέλει να αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του έλληνα υπουργού οικονομικών ποια μέτρα κόφτες θα ενεργοποιήσει όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup και σημείωναν πως αυτοί που αντιτίθενται στην πρόταση αυτή, το κάνουν γιατί προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Στο πλευρό του ΔΝΤ ο ESM:τι άλλο ζητεί ο Ρένγκλινγκ

Η απαίτηση να συγκεκριμενοποιηθούν και να νομοθετηθούν επακριβώς τα μέτρα δεν είναι μόνον του ΔΝΤ όπως επιθυμεί να εμφανίζει η ελληνική πλευρά.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ σε συνέντευξή του στο Bloοmberg συντάχθηκε σαφώς με την άποψη του ΔΝΤ και έλαβε αποστάσεις από την Κομισιόν λέγοντας πως ο ESM είναι... σαν το ΔΝΤ και δεν εκταμιεύει δόση χωρίς όρους.

Ο Ρένγκλινγκ προσπέρασε και τις σφοδρές ενστάσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κλ.Γιούνκερ ότι είναι «παράλογο» και αντισυνταγματικό να ζητείται η λήψη των προληπτικών μέτρων λέγοντας αφοπλιστικά πως εάν η Κομισιόν έχει δίκιο ως προς τις προβλέψεις της για τις ελληνικές επιδόσεις τότε τα προληπτικά μέτρα δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για την αξιολόγηση, είπε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, καθώς υπάρχουν τεχνικές αλλά και πολιτικές δυσκολίες και πρόσθεσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα, αλλά κατά τον ίδιον «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας.

Υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες προβλέψεις είναι σωστές, του ΔΝΤ ή της Κομισιόν, για την Ελλάδα. «Ολοι ξέρουμε ότι οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμη και για φέτος. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το τι θα συμβεί ως το 2018», τόνισε.

O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει

«Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Πρέπει να ζήσουμε με αυτές, και οι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με αυτές, γι' αυτό και υπάρχουν αυτά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Οπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι.

«O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει», υπογράμμισε.

Ο κ. Ρένγκλινγκ σημείωσε ότι κατά τον ίδιο «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του και επανέλαβε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν κριθεί αναγκαίο, με μία νέα ελάφρυνση», αποκλείοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος».

Η οργή Γιούνκερ για τα προληπτικά μέτρα που ζητούνται από την Αθήνα

Σε έναν γνώριμο για εκείνον και για την Ελλάδα ,ρόλο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο κολέγιο των επιτρόπων αναφερόμενος στην απαίτηση για τα προληπτικά μέτρα.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε παράλογο και αντισυνταγματικό το πακέτο ενώ έβαλε ευθέως κατά του ΔΝΤ ότι ορισμένες φορές λειτουργεί υπονομευτικά για την ευρωζώνη.

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα...Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συντάχθηκε και με την πρόταση Τουσκ για άμεση σύγκληση του έκτακτου Eurogroup.

Φέρεται να είπε επίσης ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.