«Vertigo» στο Μαξίμου μετά την «οπερέτα» της σύγκρουσης

Ούτε χώρο ,ούτε χρόνο στον Τσίπρα για ένα ακόμη σκηνικό «σκληρής διαπραγμάτευσης» ώστε να διαχειριστεί πολιτικά το «διπλό μνημόνιο» δίνουν οι δανειστές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Vertigo» στο Μαξίμου μετά την «οπερέτα» της σύγκρουσης

Ούτε χώρο ,ούτε χρόνο στην κυβέρνηση να στήσει ένα ακόμη σκηνικό «σκληρής διαπραγμάτευσης» ώστε να διαχειριστεί πολιτικά το «διπλό μνημόνιο» των 5,4 δισ και 3,6 δισ, δίνουν πλέον οι πιστωτές.

Το πνεύμα που επικρατεί στους κόλπους των δανειστών αποπνέει το δημοσίευμα του Spiegel στο οποίο αναφέρεται πως η Ε.Ε έχει σοβαρότερα προβλήματα και «δεν έχει καμία επιθυμία να δώσει ξανά στον Τσίπρα σκηνή για το σόου του» αλλά και η ξεκάθαρη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και τη θέση πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αναπροσαρμοστεί.

Πόρτα για τη σύνοδο Κορυφής: Ολα στο Eurogroup

Το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση Συνόδου Κορυφής απορρίφθηκε άμα τη διάτυπωσή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τούσκ και σχεδόν ακαριαία το Μαξίμου το απέσυρε - για 24 ώρες - και ζήτησε το αυτονόητο: τη σύγκληση σύντομα του Eurogroup. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ως πιθανή ημερομηνία συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη του Πάσχα ή την Πέμπτη 5 Μαϊου.

Ως τότε έχει περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση να τα βρει με τους πιστωτές της και για το έξτρα πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ που θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως αν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα έκτακτο Εurogroup θα μπορούσε να συγκληθεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Πηγές της κυβέρνησης διαβεβαίωναν το βράδυ της Μ.Τετάρτης πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και ότι «αυτοί που επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης θα διαψευσθούν».

Η νέα...κόκκινη γραμμή του Μαξίμου και η αποστολή του Χουλιαράκη

H κ. Γεροβασίλη είπε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή εκ μέρους των δανειστών του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από λύση για απομείωση του ελληνικού χρέους κι αυτό είναι « κόκκινη γραμμή».

Λίγη ώρα αργότερα πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επισκεπτόταν ξανά στο Hilton το κουαρτέτο προκειμένου να βρουν τη νομική και τεχνική οδό για το extra πακέτο των 3.6 δισ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Μ.Τετάρτης χωρίς να είναι σαφές αν υπήρξε νέα πρόταση από ελληνικής πλευράς ή αν επετεύχθη κάποια σύγκλιση καθώς ο κ. Χουλιαράκης απέφυγε την παραμικρή δήλωση.

Οι δύο σκόπελοι στον μηχανισμό διόρθωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σκόπελοι στη συμφωνία για τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης είναι: ποιος θα πιστοποιεί τις αποκλίσεις από το πρόγραμμα και αν ο εκάστοτε υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να «εξαιρέσει» κάποιο από τα προληπτικά μέτρα π.χ να μην εφαρμόσει περικοπή συντάξεων ή μισθών και να αναζητήσει ισοδύναμα.

Η Αθήνα θέλει τις αποκλίσεις να πιστοποιεί η Eurostat.Μόνο που το ΔΝΤ αμφισβητεί ούτως ή άλλως τα στοιχεία και τις προβλέψεις της Κομισιόν. Και επουδενί θέλει να αφήσει στη διακριτική ευχέρεια του έλληνα υπουργού οικονομικών ποια μέτρα κόφτες θα ενεργοποιήσει όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup και σημείωναν πως αυτοί που αντιτίθενται στην πρόταση αυτή, το κάνουν γιατί προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερα μέτρα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Στο πλευρό του ΔΝΤ ο ESM:τι άλλο ζητεί ο Ρένγκλινγκ

Η απαίτηση να συγκεκριμενοποιηθούν και να νομοθετηθούν επακριβώς τα μέτρα δεν είναι μόνον του ΔΝΤ όπως επιθυμεί να εμφανίζει η ελληνική πλευρά.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ σε συνέντευξή του στο Bloοmberg συντάχθηκε σαφώς με την άποψη του ΔΝΤ και έλαβε αποστάσεις από την Κομισιόν λέγοντας πως ο ESM είναι... σαν το ΔΝΤ και δεν εκταμιεύει δόση χωρίς όρους.

Ο Ρένγκλινγκ προσπέρασε και τις σφοδρές ενστάσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κλ.Γιούνκερ ότι είναι «παράλογο» και αντισυνταγματικό να ζητείται η λήψη των προληπτικών μέτρων λέγοντας αφοπλιστικά πως εάν η Κομισιόν έχει δίκιο ως προς τις προβλέψεις της για τις ελληνικές επιδόσεις τότε τα προληπτικά μέτρα δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις για την αξιολόγηση, είπε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, καθώς υπάρχουν τεχνικές αλλά και πολιτικές δυσκολίες και πρόσθεσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα, αλλά κατά τον ίδιον «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας.

Υπογράμμισε ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες προβλέψεις είναι σωστές, του ΔΝΤ ή της Κομισιόν, για την Ελλάδα. «Ολοι ξέρουμε ότι οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα, ακόμη και για φέτος. Πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το τι θα συμβεί ως το 2018», τόνισε.

O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει

«Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Πρέπει να ζήσουμε με αυτές, και οι Έλληνες πρέπει να ζήσουν με αυτές, γι' αυτό και υπάρχουν αυτά τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν εάν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Οπως ανέφερε, η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για να φτάσουμε στους στόχους που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι.

«O ΕSM είναι σαν το ΔΝΤ, από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε δόσεις χωρίς όρους. Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει», υπογράμμισε.

Ο κ. Ρένγκλινγκ σημείωσε ότι κατά τον ίδιο «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτησή του και επανέλαβε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν κριθεί αναγκαίο, με μία νέα ελάφρυνση», αποκλείοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος».

Η οργή Γιούνκερ για τα προληπτικά μέτρα που ζητούνται από την Αθήνα

Σε έναν γνώριμο για εκείνον και για την Ελλάδα ,ρόλο εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο κολέγιο των επιτρόπων αναφερόμενος στην απαίτηση για τα προληπτικά μέτρα.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε παράλογο και αντισυνταγματικό το πακέτο ενώ έβαλε ευθέως κατά του ΔΝΤ ότι ορισμένες φορές λειτουργεί υπονομευτικά για την ευρωζώνη.

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα...Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συντάχθηκε και με την πρόταση Τουσκ για άμεση σύγκληση του έκτακτου Eurogroup.

Φέρεται να είπε επίσης ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.