Wikileaks: Νέα «email της δραχμής» για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη

Νέα στοιχεία για τις επαφές που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, φέρνουν στο φως διαρροές των Wikileaks.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Wikileaks: Νέα «email της δραχμής» για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη

Νέα στοιχεία για τις επαφές που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φέρνουν στο φως διαρροές των Wikileaks. Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται σε μια στιγμή που, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να επισκεφθεί στις 15 Νοεμβρίου την Ελλάδα.

Eιδικότερα, οι διαρροές αφορούν τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του στενού συνεργάτη του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον John Podesta με τον Phil Angelides, ελληνοαμερικανό πολιτικό των Δημοκρατικών.

Ο τελευταίος εμφανίζεται να έχει επαφές με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Τζείμς Γκαλμπρέιθ, επικεφαλής της ομάδας που επεξεργαζόταν ένα σχέδιο Β', ενώ σύμφωνα με τα email οι τρεις άνδρες φέρονται να έχουν συναντηθεί σε δείπνο τον Απρίλιο του 2015.

Wikileaks: Νέα «email της δραχμής» για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

Ακόμη, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Phil Angelides εμφανίζεται να εκφράζει την ανησυχία του για το αν θα υπάρξει συμφωνία και κάνει λόγο για Plan B που εμπεριέχει κι επιστροφή στη δραχμή.

Άμεση πάντως ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter ανέφερε τα εξής: «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides».

O Angelides και το δείπνο με Βαρουφάκη-Γκαλμπρέιθ στην Ουάσιγκτον

Ο Angelides φέρεται να στέλνει ένα πρώτο email στον Podesta στις 9 Φεβρουαρίου του 2015, τη στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και πριν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup. Στο ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα ο Angelides ζητά από τον Podesta να μιλήσουν για το θέμα της Ελλάδας και για πως θα μπορούσε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές, ώστε να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις της Αθήνας με τους δανειστές. Την ίδια στιγμή, εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό και σημαντικές οικονομικές στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.

Στο ίδιο email, ο Angelides ενημερώνει επίσης τον συνεργάτη της Κλίντον, ότι στην Αθήνα βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος είναι σε στενή σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.

Σε email της 9ης Φεβρουαρίου του 2015, ο Angelides εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό και σημαντικές οικονομικές στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.
Σε email της 9ης Φεβρουαρίου του 2015, ο Angelides εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με ταχύ ρυθμό και σημαντικές οικονομικές στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους.

Ένα δεύτερο email του Angelides αποστέλλεται στις 9 Απριλίου του 2015. Σε αυτό, ο Αngelides ενημερώνει τον Podesta ότι έχει διοργανώσει ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον στον οποίο θα παραστούν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης καθώς και ο στενός του συνεργάτης Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. «Ήλπιζα ότι θα μπορούσες να έρθεις, θα είναι μια ενδιαφέρουσα βραδιά συζήτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Angelides.

Στις αρχές Απριλίου, ο Αngelides ενημερώνει τον Podesta ότι έχει διοργανώσει ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον στον οποίο θα παραστούν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης καθώς και ο στενός του συνεργάτης Τζέιμς Γκαϊλμπρέιθ.
Στις αρχές Απριλίου, ο Αngelides ενημερώνει τον Podesta ότι έχει διοργανώσει ένα δείπνο στην Ουάσιγκτον στον οποίο θα παραστούν ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης καθώς και ο στενός του συνεργάτης Τζέιμς Γκαϊλμπρέιθ.

Το δημοψήφισμα, το Plan A και το Plan B

Οι επικοινωνίες του Angelides με τον Podesta επανέρχονται μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Στις 8 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Αngelides αναφέρει: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Το email του Angelides προς τον Podesta, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015
Το email του Angelides προς τον Podesta, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015

Αναφερόμενος στo ίδιο θέμα, ο συνεργάτης του Podesta, Jeffrey Zients, τον ενημερώνει για τις συζητήσεις και τις διεργασίες που γίνονται με πρωτοβουλία του Angelides.

«Ο Angelides δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί το Plan A, στέλνοντας το μήνυμα προς τον Α. Τσίπρα ότι όπως εκείνος έχει τα δικά του εσωτερικά ζητήματα έτσι και η Μέρκελ έχει τα δικά της και πως πρέπει να προχωρήσει με ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ο Angelides είπε ότι σε περίπτωση εξόδου (της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνο-αμερικανική κοινότητα» αναφέρει και προσθέτει: «Ο Δουκάκης προσφέρθηκε να κινητοποιήσει την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για οιονδήποτε σκοπό. Σημειώνεται ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να έχει στενούς και άμεσους δεσμούς με τον Τσίπρα. Τόνισα ότι επικεντρωνόμαστε στο Plan A για την επίτευξη συμφωνίας και εκείνος ότι θα ψάξει και θα σκεφτεί εάν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να μετακινήσει τον Τσίπρα. Μακροπρόθεσμα, είχε την ιδέα να προσφέρουμε αμερικανική τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να υπερκεράσει τον σκεπτικισμό αναφορικά με την ικανότητά της να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις (π.χ. πρώην στελέχη του IRS για να τους βοηθήσουν να συλλέξουν φόρους). Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή».

Η επικοινωνία του Jeffrey Zients με τον Podesta
Η επικοινωνία του Jeffrey Zients με τον Podesta


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 17 Οκτ 2020 | 08:56

Η πρόταση Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων και ο εκνευρισμός της Άγκυρας

Το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνεύρισε την Άγκυρα.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 16 Οκτ 2020 | 20:01

Ηχηρή προειδοποίηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σοβαρές επιπτώσεις για την Τουρκία αν επιβεβαιωθεί ότι εκτόξευσε S-400

"Ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες" για τη σχέση ασφαλείας των ΗΠΑ με την Τουρκία αν επιβεβαιωθει η εκτόξευση S-400, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΣΤΗΝ ΣΙΝΩΠΗ 16 Οκτ 2020 | 16:25

H Άγκυρα ενεργοποίησε τους S-400: Εκτόξευσε τρεις πυραύλους σε πεδίο δοκιμών

Η Τουρκία εκτόξευσε τρεις πυραύλους S-400 στη Μαύρη Θάλασσα

ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ 16 Οκτ 2020 | 15:38

USNS Carson City: Στη Σούδα το θηριώδες εκστρατευτικό καταμαράν των ΗΠΑ [Εικόνες-Βίντεο]

Το θηριώδες καταμαράν USNS Carson City έχει καταπλεύσει στην βάση της Σούδας προερχόμενο από τη Μαύρη θάλασσα.

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ 16 Οκτ 2020 | 08:56

Οργή Τραμπ για το Twitter: Η πλατφόρμα μπλόκαρε προσωρινά το λογαριασμό της καμπάνιας του για fake news

Ένα βίντεο που ανάγκασε το Twitter να μπλοκάρε ιπροσωρινά τον λογαριασμό της καμπάνιας του Τραμπ, προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ 15 Οκτ 2020 | 10:15

Κορονοϊός - ΕΚΠΑ: Πώς ένα περιστατικό επαναμόλυνσης ανατρέπει όσα γνωρίζαμε

Ένα περιστατικό επαναμόλυνσης με κορονοϊό SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

ΝΕΟ ΣΟΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΒΑΤΑ 15 Οκτ 2020 | 09:07

Νέα επίθεση Τραμπ κατά Twitter και Facebook: Καταγγέλει "φρικτό αποκλεισμό" [βίντεο]

Ο Τραμπ επιτέθηκε σε Twitter και Facebook, ενώ ανησυχεί για τις δημοσκοπήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 15 Οκτ 2020 | 08:47

Κορονοϊός - Νέο παραλήρημα Τραμπ: Ο γιος μου νόσησε ελαφρά, πρέπει να ξανανοίξουν τα σχολεία

Θετικός στον κορονοϊός βρέθηκε και ο 14χρονος γιος του Ντόναλντ Τραμπ και της Μελάνια, Μπαρόν.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ 14 Οκτ 2020 | 21:29

Παναγιωτόπουλος σε Κούπερ: Δεν συζητάμε με την Τουρκία υπό το καθεστώς απειλών

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κλαρκ Κούπερ

ΕΦΤΑΣΕ Ο ΚΛΑΡΚ ΚΟΥΠΕΡ 14 Οκτ 2020 | 20:50

Στην Αθήνα ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: "Η στρατιωτική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη", λεει ο Πάιατ

Προσβλέπουμε να χτίσουμε πάνω στην τεράστια πρόοδο από την ιστορική επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, έγραψε στο Twitter ο Πάιατ

ΜΑΧΗ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ 14 Οκτ 2020 | 07:57

Εκλογές ΗΠΑ: Έξι "αμφίρροπες" πολιτείες στις ΗΠΑ δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν

Και στις έξι Πολιτείες οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 13 Οκτ 2020 | 22:45

Νέο "ράπισμα" των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας: Ανακαλέστε την απόφαση για τα Βαρώσια

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τα Βαρώσια - Κάνουν λόγο για μονομερή απόφαση της Τουρκίας.