Ωρα ανασχηματισμού: Τα ονόματα που ακούγονται και τα υπουργεία

Στη τελική ευθεία έχει μπει το Μέγαρο Μαξίμου για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ωρα ανασχηματισμού: Τα ονόματα που ακούγονται και τα υπουργεία

Στην τελική ευθεία για τον εδώ και μήνες κυοφορούμενο ανασχηματισμό δείχνει ότι βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και κατά ορισμένες πληροφορίες έχει αρχίσει κύκλος τηλεφωνημάτων.

Οι στοχεύσεις Μαξίμου και τα πρόσωπα κλειδιά

Η «δυναμική επανεκκίνηση» που φιλοξοξεί να σηματοδοτήσει τπροϋποθέτει για τον πρωθυπουργό κλείσιμο των «εστιών» που παράγουν εντάσεις και προβλήματα.

Υπ αυτό το πρίσμα, κομβικό ρόλο και για τις συνεπαγόμενες "καραμπόλες" παίζουν τρία πρόσωπα: Παππάς, Φίλης, Σκουρλέτης.

Η μετακίνηση του κ. Παππά από το Μαξίμου εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες σίγουρη με δυο εναλλακτικές. 'Η να τοποθετηθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης - ο Αλ.Τσίπας μόλις χθες είπε ότι είναι σπουδαιότερο ακόμη και από το υπουργείο Οικονομικών- ή να αναλάβει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που θα εντάσσονται και τα ΜΜΕ.

Τυχόν παραμονή του κ. Φίλη στο Υπουργείο Παιδείας, θα συντηρούσε μια μεγάλη πηγή έντασης με δεδομένη την εκρηκτική σχέση που έχει διαμορφωθεί όχι γενικώς με την εκκλησία αλλά προσωπικά με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ενώ θα φέρνει συνεχώς σε «δύσκολη» θέση τον Πάνο Καμμένο που δήλωσε ενώπιον του πρωθυπουργού ότι θα έριχνε την κυβέρνηση αν του το ζητούσε ο αρχιεπίσκοπος. Ετσι τελευταίες πληροφορίες δεν αποκλείουν ο κ. Φίλης να αναβαθμίζεται και να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών.Μια τέτοια μετακίνηση αφήνει ανοικτή τη θέση του Υπουργού Παιδείας αλλά και του νεοσυσταθέντος Υπουργείου Θρησκευμάτων.

Αν η κομματική τάξη επιβάλλει τελικά την παραμονή του κ. Φίλη στο Υπ. Παιδείας για να μην θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση της αριστεράς υπέκυψε στις διαθέσεις της εκκλησίας δεν αποκλείεται επικεφαλής του νεοσυσταθέντος υφυπουργείου Θρησκευμάτων να αναλάβει στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης επαναλαμβάνοντας την Πέμπτη δημοσίως τη διαφωνία του με την πώληση του 17% της ΔΕΗ «έθεσε εαυτόν εκτός κυβέρνησης» έλεγαν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι απλή υπόθεση για τις εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα και κυρίως για την «επόμενη μέρα» του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση εκλογικής ήττας. Διώχνοντας σήμερα τον Σκουρλέτη ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει μια αναγκαία επίδειξη δύναμης ότι δεν ανεχτεί αμφισβητήσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική αλλά θα έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό εσωκομματικό πόλο.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σκουρλέτης οδεύει για το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ποιος θα πάρει το καυτό χαρτοφυλάκιο της ενέργειας;

Η στάση Σκουρλέτη έναντι της πώλησης της ΔΕΗ «υπαγορεύει» και το πρόσωπο που θα πρέπει να επιλεγεί για το νέο υπουργείο ενέργειας. Ο νέος υπουργός δεν θα πρέπει να έχει «αναστολές» για το τι πρέπει να γίνει στον τομέα της ενέργειας με βάση όσα έχουν υπογραφεί στο μνημόνιο.

Σενάρια θέλουν το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας να δίνεται «προίκα» στον Γ.Σταθάκη που κάποιοι εμφανίζουν με βεβαιότητα να οδεύει στο ενισχυμένο με το κομμάτι των μεταφορών υπουργείο Ναυτιλίας.

Η Λούκα Κατσέλη και το «πρόσωπο της αγοράς»

Και το όνομα της κ.Λούκας Κατσέλη συγκαταλέγεται σύμφωνα με ορισμένες πηγές στα ονόματα των υπουργοποιήσιμων ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως το πρωθυπουργικό επιτελείο αναζητούσε ένα πρόσωπο «της αγοράς» για να σηματοδοτήσει την δέσμευσή του στο κομμάτι της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης παραμένουν στη Νίκης

Αμετακίνητο το οικονομικό επιτελείο με τους Ευ. Τσακαλώτο Γ. Χουλιαράκη χωρίς αυτό να ισχύει σε απόλυτο βαθμό για τον κ. Τρ. Αλεξιάδη.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Π.Κουρουμπλής

Νέα τελευταία πληροφορία φέρνει τον κ. Κουρουμπλή στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής

Εκτός υπουργείου Εργασίας ο Κατρούγκαλος

Σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση του Γ. Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας την οποία και ο ίδιος ο υπουργός προετοίμασε λέγοντας ότι είναι απλός στρατιώτης.

Το όνομα του ακούγεται για τα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού ακόμα και για αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στην θέση του Δ. Βίτσα που αναμένεται να μετακινηθεί. Παράλληλα για την θέση του υπουργού Εργασίας ακούγεται και το όνομα της συνεργάτιδας του Γ. Κατρούγκαλου και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτζιόγλου.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να παραμείνει το δίδυμο Ξάνθου – Πολάκη.

Ποιοι αναβαθμίζονται - ποιοι νέοι ακούγονται για υπουργοί

Αναβαθμίζεται η Όλγα Γεροβασίλη η οποία συζητείται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο – σύμφωνα με ένα σενάριο που επεξεργάζεται το Μαξίμου, θα έχει και τις αρμοδιότητες του Προστασίας του Πολίτη στο οποίο θα αναλάβει αν. υπουργός από την πλευρά των ΑΝΕΛ.

Στη θέση του Παππά ο Χριστόφορος Βερναρδάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκης οδεύει προς το Μέγαρο Μαξίμου στη θέση του Υπουργού Επικρατείας προς αντικατάσταση του Νίκου Παππά.

Ααβαθμίζονται ο Γ. Μουζάλας (Μεταναστευτικής Πολιτικής), η Έλενα Κουντουρά ως υπουργός Τουρισμού, ο Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος είναι υποψήφιος να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα νέα πρόσωπα που αναμένεται να εισέλθουν στην κυβέρνηση είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Φώτης Κουβέλης στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Ηλ. Αραχωβίτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Σ. Φάμελος μαζί με τρεις ή τέσσερις νέους βουλευτές για θέσεις υφυπουργών.

Οι σίγουρες αποχωρήσεις

Από το υπουργικό σχήμα φαίνεται ότι αποχωρούν οι Νίκος Τόσκας από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η υφυπουργός για θέματα βιομηχανίας Θ. Τζάγκρη, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και σύσσωμο το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο αποτελείται από τον υπουργό Ευ. Αποστόλου και τον αν. υπουργό Μ. Μπόλαρη.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΤΙΚΤΟΚΕR ΜΕ ΤΟΥΣ 79.000 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ 16 Οκτ 2021 | 18:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Tik Toker που ''δίνει φωνή'' σε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Άννα Μπαλάν

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου