Ώρα ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Οι πρώτες εξαγγελίες

Σε έξι άξονες αναμένεται να κινηθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ώρα ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Οι πρώτες εξαγγελίες

Με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την οριστική επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει σε λίγες ώρας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ το όραμα του για το μέλλον της Ελλάδας. Με βασικό σύνθημα «Μπορούμε» ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με στόχος τις φοροελαφρύνσεις, τις επενδύσεις που θα δώσουν σημαντικό οξυγόνο στην οικονομία αλλά παράλληλα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προκειμένου η χώρα να καταστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Σε έξι άξονες αναμένεται να κινηθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο που εκτός από την οικονομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες όπως τα θέματα της ασφάλειας, της γραφειοκρατίας, όπως επίσης και τις γενικότερες συναλλαγές τους με το κράτος. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την παρουσίαση του προγράμματος του είναι να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι συσκέψεις στην Πειραιώς για την ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει πως δεν ακολουθούσε τον Αλέξη Τσίπρα στην ακατάσχετη παροχολογία η οποία βάζει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας. «Οι δεσμεύσεις μου θα είναι λίγες αλλά θα γίνουν» είχε πει χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει μνημονιακές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια και γι αυτό τον λόγο τα όσα θα εξαγγείλει θα είναι συγκεκριμένα και κοστολογημένα ώστε να μην βγει από τους στόχους του προγράμματος.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια.

Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός μίας διετίας.

Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

9% φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και με τελικό στόχο ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να κατέβει στο 11%.

Μείωση των κύριων εισφορών από το 20% στο 15% για όλους σε βάθος τετραετίας

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 800.000 πολίτες.

Στο επίκεντρο Δημόσιο – Ασφαλιστικό

Τα βλέμματα ωστόσο θα είναι στραμμένα στα όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα που προκάλεσε τα προηγούμενα 24ωρα σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει την δέσμευση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις θα ταχθεί κατά των περικοπών κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει ψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο και θα αναλύσει το σχέδιο του για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα. Ο τρίτος θα είναι αυστηρά ιδιωτικός, προαιρετικός, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Όσον αφορά το δημόσιο θα μιλήσει για ένα ευέλικτο κράτος που δεν θα είναι κομματικό και θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα επαναλάβει πως δεν απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, αλλά θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δημιούργησε στρατιές συμβασιούχων για να εξυπηρετήσει την εκλογική της πελατεία τονίζοντας ότι θα επανεξεταστούν όλες οι προσλήψεις που έγιναν την τελευταία τριετία και αν όσοι μπήκαν στο δημόσιο πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά σε Σκοπιανό – Μάτι

Οι εξελίξεις για την συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ένα ακόμη βασικό σημείο της ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δύο εβδομάδες πριν από τοι κρίσιμο δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην κύρωση της συμφωνίας και θα κατηγορήσει την κυβέρνηση πως δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να την περάσει από την βουλή από την στιγμή που διαφωνεί ο κυβερνητικός εταίρος.

Ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, ένα ζήτημα που κρατάει ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα η ΝΔ, με στόχο να αναδείξει τις σημαντικές ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση γι αυτή την εθνική τραγωδία με την λίστα των θυμάτων ακόμη να μην έχει κλείσει.

Οι πρώτες εξαγγελίες

Η πρώτη ανακοίνωση - εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη έγινε στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με τίτλο «Ψηφιακή Ελλάδα». Από εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο για να προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας της χώρας σε μια γενική διεύθυνση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του γιατί για πρώτη φορά υπάρχει μια συστηματική και μαζική παρουσία όλου του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη ΔΕΘ και δήλωσε πως το μόνο υπουργείο που θα κρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, είναι αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς θα θεσπίσει θέση υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ που θα προϊσταται οριζόντια της ψηφιακής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην πρόθεση του να προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι ο σκοπός των διπλωματών πρέπει να είναι και η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας και θα αξιολογούνται και με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα στις εμπορικές σχέσεις.

Πηγή: Αρχείο Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 18:48

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το cockpit F-16 το 1991, στο Rafale 30 χρόνια μετά [Εικόνες]

Μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή τελετή υποδοχής των Rafale στην Τανάγρα γυρνά το ρολόι 30 χρόνια πίσω για τον πρωθυπουργό

ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ 20 Ιαν 2022 | 13:19

Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τις "λίστες Πέτσα"

Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ κατατέθηκε στα Πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας και η συζήτηση θα προσδιοριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 6 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 20 Ιαν 2022 | 07:29

Η Ελλάδα με Rafale- Έξαλλος ο Ερντογάν: "Εμείς φτιάχνουμε δικά μας αεροσκάφη" - Στήριξη από Μακρόν και Βερολίνο

Για κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα έκαναν λόγω ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή την ιστορική άφιξη των 6 πρώτων Rafale στην Τανάγρα.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Ιαν 2022 | 21:17

Μακρόν σε Μητσοτάκη για Rafale: "Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη της κοινής Άμυνας που χτίζουμε"

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και στην τριτολογία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν.

«ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» 19 Ιαν 2022 | 19:48

CEO της TUI σε Μητσοτάκη: Φέτος η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα στον τουρισμό

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen.

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ» 19 Ιαν 2022 | 17:31

Τανάγρα: Συγκινητική ανάρτηση Μητσοτάκη - "Σκύβουμε με σεβασμό το κεφάλι σε αυτόν τον μπαμπά" [Εικόνες]

Τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο πρόσωπο ενός χειριστή των Rafale, αναγνωρίζει μέσω ανάρτησής του στο Instagram ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ 19 Ιαν 2022 | 16:38

Μητσοτάκης για Rafale σε διεθνή ΜΜΕ: Δέσμευσή μας να επενδύουμε συνεχώς στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας

Δηλώσεις Μητσοτάκη σε διεθνή ΜΜΕ κατά την τελετή υποδοχής των πρώτων έξι Rafale.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

ΣΤΗΝ 114 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ 19 Ιαν 2022 | 12:25

Tα πρώτα 6 Rafale στην Αθήνα - Μητσοτάκης: Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για τους εξοπλισμούς μας [εικόνες - βίντεο]

Στις εγκαταστάσεις της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής των πρώτων 6 αεροσκαφών Rafale

ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 18 Ιαν 2022 | 18:34

Μητσοτάκης για Rafale: "Έρχονται" - Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού με το εντυπωσιακό βίντεο

Πάνω από την Ακρόπολη θα πετάξουν την Τετάρτη, μεταξύ 12:00 και 12:30, τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ FOUR SEASONS 18 Ιαν 2022 | 13:00

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα Κροίσο του τουρισμού Κhaled Juffali στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Khaled Juffali, έναν από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας.

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 18 Ιαν 2022 | 12:47

Αγρια κόντρα Πρετεντέρη- Ραγκούση: Ποιον θα πάρουν με τις πέτρες και ποιος "κοιμήθηκε ΠΑΣΟΚ και ξύπνησε σε άλλο κόμμα"

Αγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Γιάννη Πρετεντέρη και Γιάννη Ραγκούση για την φράση του βουλευτή "θα τον είχαν πάρει με τις πέτρες".