Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, το πάρτι τελείωσε

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντάει σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για τον χώρο της υγείας.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, το πάρτι τελείωσε

Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον τομέα της Υγείας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για τα προβλήματα στον χώρο της υγείας, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να διελευκάνει όλες τις υποθέσεις. «Καταθέτουμε πρόταση για Εξεταστική για τα σκάνδαλο στην Υγεία. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα εδώ δημόσια. Να δούμε που πήγαν τα χρήματα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας με το βλέμμα στον αντιπρόεδρο της ΝΔ και πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στην υγεία. Το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο. Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ με μαύρο χρήμα υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημέτερους. Το σκάνδαλο Novartis με ζημιά στο Δημόσιο μεγαλύτερη από τη Ζήμενς. Δικογραφία για το Ντυνάν» και πρόσθεσε: « Το πάρτι που έγινε στην Υγεία για λογαριασμό ισχυρών συμφερόντων θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό. Οι ευθύνες πολιτικές και ποινικές θα αποδοθούν, δεν μας ενδιαφέρει η παραγραφή».

Νωρίτερα είχε καταγγείλλει δημοσίως ότι «παράγοντες των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν αναπτύξει δίκτυα αλληλοεξυπηρέτησης στα δημόσια νοσοκομεία. Κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνίζαν στην υγεία και αντάλλασσαν υπηρεσίες με ψήφους. Στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν το μυαλό τους, όχι στη δουλειά τους αλλά στον πλουτισμό».

Οι πρωτολογίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κάνει κάποια πράγματα, αλλά έχει τις αγκυλώσεις ενός αριστερού κόμματος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για την Υγεία, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".

Στα χρόνια της κρίσης είχαμε συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας, ειδικά στο χώρο της δημόσιας υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.

Την πενταετία 200-2014 ενώ ο μνημονιακός στόχος για την υγεία ήταν στο 5% του ΑΕΠ, εμείς παραλάβαμε το 2015, στο 4% του Ακαθάριστο Εθνικού Προϊόντος. Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρύθμιση, είπε ο πρωθυπουργός. Παραλάβαμε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας. Παρόλα αυτά ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1%, είπε ο κ Τσίπρας.

Παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο καταφέραμε να εντάξουμε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το σύστημα είχε τρομακτικά κενά σε προσωπικό και δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη στα νοσοκομεία από το 2010. «Από όταν αναλάβαμε μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη 6.251 προσλήψεις. Το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό».

«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε κατάσταση δημοσιονομικής βιωσιμότητας», δήλωσε. Όπως είπε, η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου (χωρίς να αναφέρεται το όνομα του ασθενούς) για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση των περιστατικών ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και χωρίς να αφήνεται χώρος για «παρεμβάσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις στο χώρο του φαρμάκου και στο χώρο των προμηθειών, όπου τα τελευταία χρόνια έγινε «πάρτι».

Παράλληλα κατήγγειλε δημοσίως ότι «παράγοντες των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν αναπτύξει δίκτυα αλληλοεξυπηρέτησης στα δημόσια νοσοκομεία. Κομματάρχες και κολλητοί υπουργών αλώνίζαν στην υγεία και αντάλλασσαν υπηρεσίες με ψήφους. Στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν το μυαλό τους, όχι στη δουλειά τους αλλά στον πλουτισμό».

Συνεχίζοντας είπε ακόμα ότι η ΝΔ αποκάλυψε μέσω του Β. Οικονόμου ότι θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων. «Ποιές διοικήσεις; Οχι αυτούς που διορίστηκαν με το σύστημα 4-2-1 αλλά αυτούς που διορίστηκαν με διαδικασίες καθαρής αξιολόγησης».

Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε την οργή των βουλευτών από τα έδρανα της ΝΔ και ιδιαίτερα του Αδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι η ΝΔ θα απολύσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να φέρει κομματικούς εγκάθετους. Μάλιστα, στις φωνές του κ. Γεωργιάδη του είπε: «κ. Γεωργιάδη μην φωνάζετε εδώ δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων».

Οι δευτερολογίες

Στην δευτερολογία του ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι δέχτηκε μηνύματα γιατρών που του λένε ότι ενώ τους χρωστάει λεφτά ο ΕΟΠΥΥ εκείνοι πρέπει να πληρώσουν ΕΦΚΑ. «Δεν μπορεί να λένε ψέμματα. Δεν είναι όλη η κοινωνία εναντίον σας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, είπε αναφερόμενος στα σχολικά γεύματα ότι δεν είναι κάτι ανούσιο όπως είπε ο κ. Τσίπρας και παραδέχθηκε ότι ακόμα και στις μέρες μας παιδιά πηγαίνουν σχολεία χωρίς να έχουν πλήρη γεύματα από το σπίτι τους.

Χαρακτήρισε ακόμη λογική την πρόταση για σύσταση ανεξάρτητης αρχής για το θέμα των δημοσκοπήσεων.

H ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη:

Στην ερώτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάνει λόγο για ασαφείς αλλαγές και καλεί τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων:

- Αν οι ανασφάλιστοι τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

- Αν οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν ελεύθερα ή δεσμεύονται με πίνακα φαρμάκων.

- Πόσοι από τους αξονικούς τομογράφους που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν.

- Πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και πόσο καιρό χρειάζεται να είναι στη λίστα αναμονής ο ασθενής.

- Αν θα γίνουν προσλήψεις ιατρών που διαθέτουν ιδιωτικά ιατρεία με περιορισμένες ώρες απασχόλησης, για να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA

ΥΨΟΥΣ 8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 30 Ιουλ 2020 | 18:19

Βουλή: Κοινωνική προσφορά - Δωρεά 50 ΜΕΘ στο νοσοκομείο "Σωτηρία"

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο "Σωτηρία" με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων

30 Ιουλ 2020 | 15:10

Πρώτη ομιλία της Σακελλαροπούλου στη Βουλή - Για την εμπορία ανθρώπων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά της εμπορίας των ανθρώπων, παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΣ 29 Ιουλ 2020 | 15:36

Βουλή: Όλοι με μάσκα λόγω κορονοϊού εκτός από τον "επαναστάτη" Παπαχριστόπουλο

Αυστηρά με μάσκα λόγω κορονοϊού είναι όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου εκτός από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 15:07

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντων και των φίλων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την Οικονομία

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιουλ 2020 | 13:25

Κορονοϊός: Όλοι με μάσκες στη Βουλή - Υπουργοί, βουλευτές, υπάλληλοι, φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι [εικόνες]

Με μάσκες όλοι στην πρώτη συνεδράση της Βουλής μετά την απόφαση του προέδρου για εφαρμογή του μέτρου προστασίας από τον κορονοϊό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 10:29

Κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα παντού πλέον στη Βουλή- Ακόμα και στους διαδρόμους, ακόμα και οι δημοσιογράφοι

Στη Βουλή μπαίνει υποχρεωτικά η προστατευτική μάσκα με απόφαση του Προέδρου.

ΜΟΛΙΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 28 Ιουλ 2020 | 11:47

Απίθανο: Η Τζάκρη κατακεραύνωσε τον Αδωνι για "ύποπτη" τροπολογία και τελικά... την ψήφισε [βίντεο]

Ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρος κατακεραύνωσε την τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά όταν εκείνος απείλησε ότι θα την αποσύρει... την ψήφισε.