WSJ: Γιατί τώρα είναι ίσως η σωστή στιγμή να λυθεί το Σκοπιανό

Ισως η στιγμή είναι η κατάλληλη» για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
WSJ: Γιατί τώρα είναι ίσως η σωστή στιγμή να λυθεί το Σκοπιανό

«Mε την ελληνική οικονομία να σταθεροποιείται και τον στόχο για έξοδο από τα προγράμματα να είναι ορατός, ίσως η στιγμή είναι η κατάλληλη» για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα της ΠΓΔΜ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. «Ένα μικροσκοπικό βαλκανικό έθνος βαδίζει προς την ένταξή του στους ισχυρότερους συνασπισμούς της Δύσης. Πρώτα όμως, πρέπει όλοι να συμφωνήσουν για το όνομά του» γράφει η WSJ.

«Πρώην ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας με την ονομασία "Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας", κράτησε τη συντομευμένη εκδοχή της ονομασίας όταν ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 27 χρόνια. Το γεγονός αυτό πυροδότησε διένεξη με τη γειτονική Ελλάδα, περιοχή της οποίας ονομάζεται Μακεδονία, όπως το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τότε οι δύο χώρες φιλονικούν και η Αθήνα έχει κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο ώστε να εμποδίσει τους νεόφερτους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η διαμάχη ωστόσο περί του νοήματος 2.500 χρόνων ιστορίας οδεύει προς επίλυση, εν μέρει εξαιτίας της πρόκλησης που συνιστά η επανεμφανιζόμενη Ρωσία. Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την ονομασία πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. Στις πιθανές ονομασίες περιλαμβάνονται η "Νέα Μακεδονία", η "Άνω Μακεδονία" και η "Βόρεια Μακεδονία". Άνω του 70% των πολιτών της ΠΓΔΜακεδονίας υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου που διενεργήθηκε από το International Republican Institute’s Center forInsights» επισημαίνει.

H αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η Ευρώπη έχει κλονιστεί από την άνοδο του εθνικισμού και οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν και για τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Η ΠΓΔΜακεδονίας δεν είναι η μόνη χώρα που εμποδίζεται να ενταχθεί στην ΕΕ, λόγω άσκοπων διενέξεων, όπως τις θεωρούν οι ηγέτες της Ένωσης. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, με αποτέλεσμα καμία από τις δύο χώρες να μην μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, μέχρι την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς. Στη Βοσνία, το μουσουλμανικό δυτικό τμήμα και το χριστιανικό ανατολικό κυβερνώνται από δύο διαφορετικές διοικήσεις. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας, που βρίσκεται στην πίσω αυλή της Ελλάδας, έχουν συχνά εκφράσει τις ανησυχίες τους για την υπονόμευση, όπως θεωρούν, εκ μέρους της Ρωσίας. Το Μαυροβούνιο υποστηρίζει ότι ένας πρώην πρωθυπουργός του λίγο έλειψε να δολοφονηθεί μετά από συνωμοσία που χρηματοδοτήθηκε από τη Ρωσία. Οι ηγέτες της Βοσνίας υποστηρίζουν πως η Μόσχα εκπαιδεύει παραστρατιωτικούς αποσχιστές. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες και στις δύο περιπτώσεις» αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal και προσθέτει:

«Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν πως η ΠΓΔΜακεδονίας θα είναι σε θέση να ενταχθεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου, εφόσον επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Η ΕΕ προσδοκά σε ένταξη της χώρας μέχρι το 2025. Η ΠΓΜΔ θεωρείται σημαντικός σύμμαχος των προσπαθειών της ΕΕ να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και να αντισταθμίσει κινδύνους κατά της ασφάλειάς της. Η ένταξη της χώρας θα της αποφέρει οφέλη, αφού οι κατά το πλείστον φτωχοί κάτοικοί της θα μπορούν να ταξιδεύουν και να εργάζονται στις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης. Όταν η χώρα υιοθέτησε την ονομασία "Μακεδονία", πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή εμπάργκο που διήρκεσε δύο χρόνια, έριξε τη γειτονική τους χώρα σε ύφεση και το τερμάτισε μόνον όταν ο τότε πρόεδρός της ανακοίνωσε από την τηλεόραση ότι η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο».

«Μετά το βέτο της Ελλάδας το 2008 για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ οι σχέσεις επιδεινώθηκαν. Το 2011 κατασκευάστηκε στα Σκόπια άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και δόθηκε το όνομά τους στο αεροδρόμιο και σε λεωφόρους. Η Αθήνα διέκοψε τις πτήσεις προς τη χώρα. Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Το 2015 ξέσπασε σκάνδαλο που έφερε την κυβέρνηση Ζάεφ στην εξουσία. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για τις ακροδεξιές και εθνικιστικές κινήσεις στην πίσω αυλή της Ελλάδας. Την εβδομάδα αυτή, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου και της κύριας λεωφόρου των Σκοπίων, ενώ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την επόμενη φάση της συμφωνίας ΕΕ-ΠΓΔΜακεδονίας για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών. Βέβαιο είναι πάντως ότι και οι δύο θα έχουν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών τους. Ο κ. Ζάεφ διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ απαιτούνται τα δύο τρίτα των βουλευτών να αλλάξει η ονομασία της χώρας. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν στην Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του ονόματος "Μακεδονία", ενώ οι ΑΝΕΛ είναι αντίθετοι με συμφωνία» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΡΑΠΤΗ 29 Μαϊ 2020 | 12:20

Ανάλυση: Πώς εξηγείται η εμμονή του Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά

Είναι μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, η οποία δοκιμάζεται και υγειονομικά και οικονομικά, και ο Ταγίπ Ερντογάν επείγεται να προχωρήσει σε χειρονομίες αναπτέρωσης του ηθικού της κομματικής του βάσης.

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ 29 Μαϊ 2020 | 12:14

Σακελλαροπούλου από την Κομοτηνή: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι αποτελούν μοναδικό πλούτο της Θράκης

Για τη Θράκη είπε ότι σε αυτή δημιουργήθηκε και εφαρμόζεται ένα μοντέλο αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών μοναδικό στη Ευρώπη.

ΘΕΡΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ 29 Μαϊ 2020 | 12:04

Στο πλευρό του Παπαδημούλη ο Πολάκης για τη συλλογή ακινήτων: Εχει πλούσια γυναίκα, μην τρελαθούμε κιόλας

"Δεν έκρυψε σπίτια στο Παρίσι σε υπεράκτιες εταιρίες ο κ. Παπαδημούλης", είπε μεταξύ άλλων.

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 11:31

Γεννηματά: Παρέμβαση ΟΗΕ και ΕΕ για την προκλητικότητα Ερντογάν και τη βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς

"Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς" σημειώνει η κ. Γεννηματά.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 11:25

Πέτσας για Αγιά Σοφιά: Μας ενοχλεί η φιέστα σε ένα μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς

Παρακολουθούμε, πρόσθεσε, οποιαδήπτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλης γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 10:56

Στεφανής: Μας ενοχλεί η φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά - Δε συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο

Τι είπε για το tweet του γαμπρού του Ερντογάν και την πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Έβρο με κωδικό πτήσης το έτος Άλωσης της Πόλης.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1453 29 Μαϊ 2020 | 10:22

Νέα τουρκική πρόκληση: Ο γαμπρός του Ερντογάν δημοσίευσε πτήση στον Έβρο με κωδικό το έτος της Άλωσης της Πόλης

Ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ δημοσίευσε στο Twitter μια πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον Έβρο με κωδικό πτήσης τον αριθμό 1453.

29Η ΜΑΙΟΥ 1453 29 Μαϊ 2020 | 10:13

Η ανάρτηση του Άδωνι για την Άλωση της Πόλης: Ο Παλαιολόγος διέσωσε την αξιοπρέπειά μας, αθάνατος

"Ο Κων/νος Παλαιολόγος με την ηρωική του στάση διέσωσε την Αξιοπρέπεια μας και η μνήμη του κράτησε το Έθνος όρθιο" σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός.

ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 29 Μαϊ 2020 | 09:46

Πρόκληση: Εστησαν ψεύτικα τείχη έξω από την Αγιά Σοφιά- Για να τα γκρεμίσουν και να γιορτάσουν την Αλωση

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει προκλητική φιέστα μπροστά από την Αγία Σοφία με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΕ Ο ΣΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 09:28

Απολογία Πολάκη: Γιατί είπα τη Σία Κοσιώνη "λοιμωγμένο σούργελο"- Ημουν θυμωμένος

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν καλεσμένος στον Αλφα

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 09:02

Ερευνητικό κέντρο από τη Microsoft στην Ελλάδα - Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με στελέχη επιχειρήσεων τεχνολογίας

"Θα ήθελα να απευθυνθώ στις εταιρείες που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα και να τις συγχαρώ", ανέφερε.

ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΡΑΦΕΙ 29 Μαϊ 2020 | 08:46

Θανάσης Καρτερός έξαλλος εναντίον ΣΚΑΙ και Δημήτρη Οικονόμου: "Ο κόρακας του Φαλήρου"

Ο πρώην υπεύθυνος του γραφείου τύπου του Αλέξη Τσίπρα είναι έξαλλος με τον σταθμό για την υπόθεση Δημάκη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 08:43

Γεραπετρίτης: Καμία σκέψη για εκλογές, όχι ανασχηματισμός στην παρούσα φάση

Στην Ελλάδα πιστώνονται 32 δισ. λόγω της αξιοπιστίας που κατέκτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε.