WSJ: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της συμφωνίας

H αποχώρηση των ΑNEΛ είναι ευκαιρία για τον Τσίπρα να απαλλάξει την κυβέρνησή του από την εθνικιστική της απόχρωση και να απευθύνει πρόσκληση στους μετροπαθείς

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
WSJ: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της συμφωνίας

Ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της συμφωνίας σχετικά με την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ, ζήτημα που έχει στροβιλίσει τη χώρα κατά το παρελθόν έτος», γράφει η Wall Street Journal.

«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία για πολλά χρόνια αρνούνταν να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία", θεωρώντας το όνομα ελληνικό, συμφώνησε συμβιβαζόμενη στο όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Η συμφωνία, υποστηριζόμενη έντονα από τις ΗΠΑ και την ΕΈ, απαιτούσε αλλαγή συντάγματος από την πΓΔΜ - διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα - και άρση του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τα βήματα αυτά σημαντικά για τη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.

Όπως τονίζει στην WSJ ο Μουζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης πολιτικού κινδύνου Εurasia, «η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα να απαλλάξει την κυβέρνησή του από την εθνικιστική της απόχρωση και να απευθύνει πρόσκληση σε μετριοπαθείς και ψηφοφόρους του κέντρου πριν από τις βουλευτικές εκλογές».

Η WSJ εκτιμά ότι «η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, όπου οι εθνικιστές αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χρήση από τη γειτονική χώρα του ονόματος «Μακεδονία», το οποίο είναι και το όνομα μιας ελληνικής περιοχής και προέρχεται από το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Ελλάδα αναγνωρίζει σήμερα τη χώρα υπό την προσωρινή ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή FYROM. Η ψήφος εμπιστοσύνης ανοίγει το δρόμο την επόμενη εβδομάδα για την επικύρωση της συμφωνίας με την πΓΔΜ, μετά την οποία θα αρχίσει να ισχύει η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία". Η ΝΔ καταγγέλλει τη συμφωνία για την σειρά παραχωρήσεων στην πΓΔΜ. Ο Τσίπρας φαίνεται να διαθέτει περιορισμένες ψήφους για επικύρωση της συμφωνίας, αλλά το αποτέλεσμα θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής από μικρά κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές. Η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει νέες εκλογές όχι αργότερα από τον Οκτώβριο, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν από τον κ. Τσίπρα να τις προκηρύξει νωρίτερα - πιθανότατα τον Μάιο, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές» γράφει η WSJ.

Bloomberg: Τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Αν και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας του επιτρέπει την παραμονή στην εξουσία έως τον Σεπτέμβριο, ίσως να δυσκολευτεί στο νομοθετικό του έργο με κυβέρνηση μειοψηφίας. Θα χρειαστεί εκ νέου τη στήριξη 151 βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει το Bloomberg.

O Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι «είναι μια πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το καλό είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μια συμφωνία που δικαίως έχει επικριθεί, που έχει πολλές αδυναμίες, ωστόσο, είναι ένας αξιοπρεπής και δίκαιος συμβιβασμός, που θα είναι επωφελής για την Ελλάδα μακροχρόνια, επεσήμανε ο Αρ. Χατζής.

Ο Mαξιμίλιαν Λάμπερτσον, αναλυτής της Economist Intelligence Unit, αναμένει ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιτύχει να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο, εκτιμά ο Λάμπερτσον.

Guardian: Αποτρέπεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Ο Tσίπρας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης μετά την κρίση για το θέμα της "Μακεδονίας" και ξεπερνά έτσι ένα μεγάλο εμπόδιο ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και αποτρέπει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών» γράφει ο Guardian.

«Ετοιμάζοντας το σκηνικό για κλιμάκωση των "τόνων" τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν την εν λόγω συμφωνία εθνικό ξεπούλημα -ενώ, στο μεταξύ, διαδηλωτές ετοιμάζουν πορείες διαμαρτυρίες την Κυριακή στην Αθήνα. Ο Κ. Μητσοτάκης της ΝΔ δήλωσε πως οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Financial Times: Οριακή νίκη για τον Τσίπρα -ανοίγει το δρόμο για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία της «Μακεδονίας»

Τo ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της πολιτικής σταθερότητας βοηθώντας παράλληλα τη χώρα να επανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την οριακή νίκη για τον Τσίπρα, που ανοίγει το δρόμο για την επίλυση της διαφωνίας για την ονομασία της «Μακεδονίας», γράφουν οι Financial Times.

«Ο κ. Τσίπρας αναμένει ανάλογη στήριξη από βουλευτές της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα απέκρουσε επικρίσεις εκ μέρους της Ρωσίας ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι μέρος της δυτικής συνωμοσίας για να ενταχθεί η 'Μακεδονία' στο ΝΑΤΟ», τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Aljazeera: Παραμένει ζωντανή η ελπίδα ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ θα επικυρωθεί

«Παραμένει ζωντανή η ελπίδα ότι η συμφωνία με την πΓΔΜ θα επικυρωθεί, καθώς επέζησε ο Τσίπρας της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία», εκτιμά το δίκτυο Aljazeera.

«Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα αναδιατάσσεται συνολικά», εκτιμά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών τέμνει εγκάρσια το πολιτικό σύστημα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει το θέμα διαφορετικά: χρησιμοποιήσατε την εξωτερική πολιτική για να υπονομεύσετε την εθνική ενότητα, κατηγόρησε τον Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει την ιδέα του δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό. Σχεδιάζει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα -ωστόσο δε στηρίζουν τη συμφωνία όλοι όσοι του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Στο μεταξύ απειλές κατά της ζωής τους έχουν δεχθεί βουλευτές», τονίζει το Aljazeera.

ΦΩΤΟ: EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ 19 Σεπ 2020 | 15:42

Τσίπρας: Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανακατατάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "λίγο αμήχανη" την παρουσία του στη ΔΕΘ-Helexpo, λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθεσης.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:24

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δέσμη δέκα μέτρων

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει ο Αλ. Τσίπρας και να καταθέσει δέσμη 10 άμεσων μέτρων στο Thessaloniki Helexpo Forum

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 20:59

Τσίπρας με Ζάεφ: Χαίρομαι που η ΝΔ σέβεται και δίνει μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Ζόραν Ζάεφ σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών πριν και μετά τις εκλογές.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 15 Σεπ 2020 | 21:28

Τσίπρας: Ευκαιρία για κάποιους η πανδημία ώστε να επιβάλλουν ακραίες απόψεις στην οικονομία

Στο συνέδριο του Economist μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας- Όλα όσα είπε για την πανδημία και την οικονομία - Μπηχτές για τα εξοπλιστικά

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 15 Σεπ 2020 | 11:24
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ 15 Σεπ 2020 | 10:42

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σήμα - Παρουσίαση από τον Αλέξη Τσίπρα

Με ενδιαφέρον αναμένεται το νέο σήμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 11 Σεπ 2020 | 11:55

Αυτοκριτική Φίλη: Στη Μόρια ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε - Ντρέπομαι και έχω τύψεις

Αυτοκριτική Νίκου Φίλη για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό- Στη Μόρια αποτύχαμε, δεν προλάβαμε

67% Η ΔΗΜΟΦΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 11 Σεπ 2020 | 09:01

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 20,8 μονάδες έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Στο βαρόμετρο της Opinion Poll του Σεπτεμβρίου, η "ψαλίδα" μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ είναι 20,8 μονάδες υπέρ της Ν.Δ.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 10 Σεπ 2020 | 15:55

Σκληρή απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Ψεύδεται ασύστολα - Είχε ενημερωθεί για τη συνάντηση με τους Τούρκους στο Βερολίνο

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.