WSJ: Οι δυσκολίες του Ζάεφ να πείσει τους συμπατριώτες του

Το παιχνίδι του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από την έκκληση για ένα ευρωπαϊκό μέλλον στους ψηφοφόρους, σημειώνει η Wall Street Journal.

WSJ: Οι δυσκολίες του Ζάεφ να πείσει τους συμπατριώτες του

«Μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για μετoνομασία της χώρας του σε "Βόρεια Μακεδονία" θέτοντας τέλος σε μια 27χρονη διαμάχη, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πρέπει πλέον να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι η επιβράβευση ένταξης στην ΕΕ αξίζει το ασυνήθιστο βήμα να αλλάξει το όνομα της χώρας - και ότι αυτό τελικά θα συμβεί» γράφει η «Wall Street Journal».

Η έγκριση της συμφωνίας αλλαγής ονόματος σε δημοψήφισμα της πΓΔΜ το φθινόπωρο, θα είναι απλά το επόμενο βήμα. Μετά από αυτό, απαιτείται η επικύρωση από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και οι συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ. Τα σημερινά μέλη της ΕΕ χαιρέτισαν την επίλυση μιας μακρόχρονης διπλωματικής διαμάχης μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, ωστόσο, ορισμένα είναι απρόθυμα να δεχθούν νέες χώρες στην ΕΕ - τουλάχιστον μέχρι η Ένωση να ασχοληθεί με τα δικά της εσωτερικά προβλήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια έναντι των πολιτικών και την επακόλουθη άνοδο εθνικιστικών λαϊκιστικών κομμάτων, που επιθυμούν μια πιο χαλαρή ΕΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα μέλη της ΕΕ με πρωτοστάτες τη Γαλλία και την Ολλανδία, δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν την περασμένη εβδομάδα να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. «Για να είμαστε ειλικρινείς, αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά μας αρκεί. Ίσως πιο συγκεκριμένες προτάσεις θα προσέφεραν μεγαλύτερη ενθάρρυνση για εμάς, καθώς πρόκειται να διοργανώσουμε δημοψήφισμα. Θα ήταν καλό να έχουμε περισσότερα κίνητρα για τους πολίτες μας», δήλωσε o κ. Ζάεφ . «Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπόριαν Γιοβανόφσκι, αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού σταθμού NovaTV, «αλλά οι φιλοδοξίες ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι οι μοναδικές συνεκτικές δυνάμεις που διατηρούν τη «Μακεδονία» ενιαία ως πολυπολιτισμική χώρα», υπογράμμισε.

Παρά την απροθυμία της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις σχεδόν το 75% των Σκοπιανών υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ. Ο Zάεφ, που γνωρίζει καλά τα εσωτερικά προβλήματα της Ένωσης και την κόπωση της διεύρυνσης, απευθύνει έκκληση στην ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τον διπλωματικό συμβιβασμό με την Ελλάδα και να τον ανταμείψει γι 'αυτό. «Η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες είναι αυτό που επιθυμεί η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Zάεφ. «Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να προσφέρουμε μόνον οφέλη. Μερικές φορές, χώρες όπως οι δικές μας, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, πιστεύουν περισσότερο σε (ευρωπαϊκές) αξίες από ότι κάποια μέλη της», συμπλήρωσε. Οι εθνικιστές στην πΓΔΜ αντιτίθενται στο συμβιβαστικό όνομα που έχει συμφωνήσει ο Zαεφ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, οι εθνικιστές στην Ελλάδα πιστεύουν ότι το όνομα "Μακεδονία" ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα, καθώς προέρχεται αρχικά από το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, την πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου. Οι αντίπαλοι της συμφωνίας στην πΓΔΜ μπορούν πλέον να εκμεταλλευτούν την απροθυμία της ΕΕ για ένταξη της χώρας τους, δήλωσε ο James Ker-Lindsay, μελετητής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο London School of Economics. «Θα υποστηρίξουν ότι η ΕΕ απλά δεν είναι αξιόπιστη», υπογράμμισε.

Ο κ. Zαεφ πρέπει επίσης να ξεπεράσει την αντίσταση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοβ, ο οποίος απορρίπτει τη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές για την ολοκλήρωσή της. Ο κ. Ζαεφ δηλώνει πως ελπίζει ότι ο πρόεδρος IΒάνοφ, καθώς και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, θα μεταβάλλουν τη στάση τους εάν οι πολίτες υποστηρίξουν την αλλαγή ονόματος στο δημοψήφισμα. «Είμαι πολύ θετικός, καθώς όλοι υπόσχονται ότι εάν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές, θα υπακούσουν στην απόφαση των πολιτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Αν ο πρόεδρος δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η ευκαιρία για πρόταση μομφής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση».

Το παιχνίδι του πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από την έκκληση για ένα ευρωπαϊκό μέλλον στους ψηφοφόρους. «Είναι οδυνηρό, αλλά ξέρω ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε ο Zαεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Οκτ 2021 | 13:41

Η Σακελλαροπούλου στον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Χρειάζεται πλήρης και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας σημειώνοντας πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη.

ΔΩΡΕΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 01 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Τσίπρας χρηματοδοτεί την καλύτερη διπλωματική εργασία με τα χρήματα από τα βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τα ποσά από τις βραβεύσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε φοιτητές που διακρίνονται για την καλύτερη διπλωματική εργασία

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 20 Σεπ 2021 | 07:13

Απόπειρα δολοφονίας του Ζάεφ απέτρεψαν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες

Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το καλοκαίρι του 2018.

ΚΑΙ ONLINE ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 23 Σεπ 2021 | 14:40

Ο κορονοϊός "χτυπάει" τα Νόμπελ: Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις χώρες των προσώπων που θα βραβευθούν

Τα βραβεία ανακοινώνονται στις αρχές Οκτωβρίου - Για το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται στο Όσλο, η επιλογή της απονομής "παραμένει ανοικτή"

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Οκτ 2021 | 08:24

Άρχισαν τα όργανα στο ΚΙΝΑΛ: Η πρώτη κίνηση Παπανδρέου με φόντο την επιστροφή – Δεν κάνουν πίσω Λοβέρδος, Ανδρουλάκης

Τι κρύβει η πρωτοβουλία Παπανδρέου και ποιες προϋποθέσεις θέτει προκειμένου να είναι υποψήφιος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 16 Οκτ 2021 | 20:39

ΚΙΝΑΛ: Πρώτη αντίδραση στην παρέμβαση Παπανδρέου - Τι αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος για τους πρώην προέδρους

Τι αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά την παρέμβαση Παπανδρέου για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 16 Οκτ 2021 | 19:39

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Παρέμβαση Παπανδρέου - ''Θα μιλήσω με όλους τους υποψήφιους''

Επαφές με όλους τους υποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου - Έχει ενημερωθεί και η Φώφη Γεννηματά

ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ 16 Οκτ 2021 | 19:21

Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν με "σπόντες" για την Ελλάδα - Προκλητικές αναφορές από τον Τούρκο πρόεδρο

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Τουρκία για την Άνγκελα Μέρκελ. Αναφορές στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ 16 Οκτ 2021 | 19:02

Τη σκυτάλη των τουρκικών προκλήσεων πήρε ο Οκτάι: Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571

Ο Φουάτ Οκτάι συνεχίζει τη σκληρή ρητορική της Άγκυρας. Με δηλώσεις του τόνισε πως η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 και ότι δεν υποχωρεί στα βαρώσια.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ 16 Οκτ 2021 | 18:12

Φώφη Γεννηματά: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της – Πότε θα πάρει εξιτήριο

Στο νοσοκομείο ''Ευαγγελισμός'' νοσηλεύεται η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά

Η ΤΙΚΤΟΚΕR ΜΕ ΤΟΥΣ 79.000 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ 16 Οκτ 2021 | 18:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Tik Toker που ''δίνει φωνή'' σε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Άννα Μπαλάν

Η ΗΠΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ 16 Οκτ 2021 | 14:55

Δένδιας στο AP: Δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας

"Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της σταθερότητας και της ευημερίας της Ελλάδας, σημειώνει ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, στο Associated Press.

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 16 Οκτ 2021 | 10:58

Διπλωματικές πηγές: Τι συζήτησαν Δένδιας και Μπλίνκεν - Διμερείς σχέσεις και Αν. Μεσόγειος επί τάπητος

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον 'Αντονι Μπλίνκεν για την τουρκική προκλητική συμπεριφορά