Follow us

Ξαφνικά υπάρχει υποψήφιος πρωθυπουργός για κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο "άγνωστος x";

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να είναι πρωθυπουργός μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

ευαγγελος βενιζελος

Και ξαφνικά, εκεί που όλοι πίστευαν ότι η πρόταση Ανδρουλάκη για τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργός, σε κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ήταν μια υπεκφυγή, μια προσπάθεια να αποφύγει το πικρό ποτήρι της συμμετοχής σε κυβέρνηση, το τρίτο πρόσωπο, ο "άγνωστος x" πρωθυπουργός όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέκτησε ονοματεπώνυμο:

Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε ερώτηση του Mega αν θα μπορούσε να είναι αυτός ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας των δυο κομμάτων, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία- μάλλον πολύ δύσκολο με δεδομένες τις απώλειες από την τραγωδία στα Τέμπη που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις- το περιβάλλον του πρώην Αντιπροέδρου απάντησε:

"Προς το παρόν ας κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης".

Συμπέρασμα; Ναι ενδιαφέρομαι, αλλά θα το δούμε στη συνέχεια (αν και συνεργάτες του δήλωναν μετά ότι είπε το αυτονόητο και δεν δήλωσε υποψήφιος.)

Είναι ή ήταν πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να προτείνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής;

Δεν διαφαίνεται, αφού δεδομένου του πολιτικού βάρους του Ευάγγελου Βενιζέλου, τυχόν επανεμφάνισή του στην σκηνή της κεντρικής πολιτικής, θα μείωνε το προεδρικό στάτους του Νίκου Ανδρουλάκη και θα τον μετέτρεπε σε πρόεδρο β κατηγορίας, αλλά η σφαίρα έχει ήδη φύγει και πλέον υπάρχει υποψήφιος.

Διαβάστε Επίσης

Μέχρι στιγμής αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει, αφού ούτως ή άλλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει κυβέρνηση συνεργασίας αλλά αυτοδυναμία και μόνο αν δεν υπάρχει πλειοψηφία τη β΄Κυριακή θα μπει σε συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ- υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουμε ανατροπή σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και επιβεβαιωθεί στις κάλπες ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα- αλλά ούτως η άλλως η Πειραιώς δεν θέλει να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι απλός. Οντως μπορεί οι κάλπες να κάνουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μια ανάγκη, αφού η χώρα δεν αντέχει και 3η εκλογική αναμέτρηση.

Η αντίδραση Μητσοτάκη στα σενάρια για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο

Ο Κυριάκος Μητσοτακης δεν θέλησε έτσι να απαντήσει επιθετικά στην ερώτηση που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις θέσεις που διατύπωσε για το τρίτο πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργος της χώρας, λέγοντας λακωνικά: "ρωτήστε τον ίδιο τι εννοεί". Εξάλλου είχαν μιλήσει τις προηγούμενες ημέρες αντ’αυτού πολλά κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας λόγο για θεσμική απρέπεια εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε γιατί βρισκόταν σε ξένο έδαφος (σ.σ Βρυξέλλες) με μία Σύνοδο Κορυφής που είχε μόλις τελειώσει με πολλά θέματα σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων οι κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης, τους οποίους θα βρούμε μπροστά μας σε λίγους μήνες, με την Ευρώπη να ζητεί σφιχτό δημοσιονομικό μοντέλο.

Αλλά ήταν και ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να τορπιλίσει περαιτέρω τις σχέσεις του με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, του μόνου κόμματος με το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να συνεργαστεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; Πολλοί εκτιμούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να διευρύνει το ρήγμα στις σχέσεις του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα έρθουν τα πράγματα μετά τις εκλογές, ίσως και από την πρώτη κάλπη και ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν. Οσο καλύτερες ή χειρότερες είναι οι σχέσεις που θα δημιουργηθούν, τόσο ευκολότερη ή δυσκολότερη, θα είναι μία η συνεργασία μεταξύ των δυο κομμάτων.

Διαβάστε Επίσης

"Χείρα βοηθείας"

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, οι θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη προκαλούν σύγχυση στους ψηφοφόρους, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία ενόψει της προεκλογικής περιόδου, στηρίζοντας τη θέση της για αυτοδυναμία. Μένει να δούμε φυσικά τι δυναμική θα προκαλέσει η "υποψηφιότητα Βενιζέλου" και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις. Θα επιχειρήσει η μία ή η άλλη πλευρά να κάψει την υποψηφιότητα Βενιζέλου;

Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που ο Πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξη του από τη Βελγική πρωτεύουσα ότι η "σιωπηλή πλειοψηφία απαιτεί μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Γι’αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού"

Οι ίδιες πηγές, προς επίρρωσιν του παραπάνω επιχειρήματος εξηγούν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θέτει τόσο πολλά προσκόμματα για να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε στην πράξη καθιστά αυτή τη συνεργασία ανέφικτη. Και αυτό το καταλαβαίνουν, όπως λένε, οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα επιζητήσουν την κυβερνητική σταθερότητα, στοιχιζόμενοι πίσω απά τα μεγάλα κόμματα και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία.

Επενδυτική βαθμίδα και εκλογές

Στον απόηχο των αναταράξεων του τραπεζικού συστήματος αλλά και των δυσκολιών που έχει η χώρα μπροστά της ενόψει των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα εφαρμοστούν απά τα τέλη του έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως είπε, παρά τις δυσκολίες, έχει κάνει πολλά θετικά βήματα. Και δεν παρέλειψε να πει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στις Βρυξέλλες, ότι η χώρα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, εάν ο λαός εμπιστευθεί εκ νέου την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, "μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση" όπως είπε. Είναι βέβαιο ότι στην προεκλογική μάχη, τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας θα βρεθούν ψηλά στην γαλάζια αντζέντα, με την αρχή να γίνεται ήδη από τις Βρυξέλλες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

31 Μαϊ 2023 | 22:37

Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης και Καστανίδης δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά στη Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

Τον κ. Ανδρουλάκη υποδέχτηκαν στην Πολίχνη τοπικά στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Χάρης Καστανίδης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ «ΓΙΩΡΓΗ ΒΑΡΛΑΜΟΥ» 31 Μαϊ 2023 | 21:55

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το πρωί αποτρέψαμε 10 πλειστηριασμούς - Είναι μια πολύ παραγωγική μέρα

Ο πολιτισμός είναι στοιχείο όλης της εργατικής λαϊκής πάλης, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας:

ΤΙ ΕΙΠΕ 31 Μαϊ 2023 | 21:29

Στον Θέρισο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Μαντινάδα με νόημα για τις εκλογές - "Σε τόπο επανάστασης ήρθα να προσκυνήσω..." [Εικόνες - Βίντεο]

"Την 21η Μαΐου μας δώσατε μία μεγάλη και ισχυρή εντολή. Θα πάμε μαζί να την επαναβεβαιώσουμε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 31 Μαϊ 2023 | 20:41

Πορτοσάλτε: "Ο Τσίπρας δεν έρχεται σε εμένα για συνέντευξη, φοβάται"- Το ερώτημα που του υπέβαλε

Ο Άρης Πορτοσάλτε ανέφερε μάλιστα ότι "ο Τσίπρας προσέβαλε τους πολίτες".

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31 Μαϊ 2023 | 20:26

Νίκος Ανδρουλάκης: Επιδιώκουμε φορολογική δικαιοσύνη - Δεν θα μας κάμψουν τα fake news της Ν.Δ.

Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου απευθύνθηκε, όπως είπε, στους δημοκράτες και προοδευτικούς Έλληνες

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ 31 Μαϊ 2023 | 20:23

Αλέξης Τσίπρας: "Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. Είμαστε όρθιοι"

"Χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι "εμείς όχι μόνο θα την δώσουμε, αλλά θα ματώσουμε για να την κερδίσουμε"

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙ 18 ΧΡΟΝΙΑ 31 Μαϊ 2023 | 19:39

Πάγκαλος: "Έζησα μαζί του πράγματα που ούτε σε δύο ζωές δεν μπορείς να ζήσεις", λέει η η πρώην διευθύντρια του γραφείου του

"Ως άνθρωπος ήταν πολύ σκληρός, αλλά είχε ευαισθησίες" - Συγκινημένη η πρώην διευθύντρια του γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 31 Μαϊ 2023 | 19:30

ΝΔ για Μάντζο-ΠΑΣΟΚ: "Επικίνδυνη άγνοια και προχειρότητα από κόμμα που θέλει να παριστάνει τη "σοβαρή" αντιπολίτευση"

"Επιμονή του ΠΑΣΟΚ να τιμωρήσει τους νέους και τις νέες Ελληνίδες με φορολόγηση των γονικών παροχών" απαντάει η ΝΔ στον κ. Μάντζο.

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 31 Μαϊ 2023 | 19:24

Θεόδωρος Πάγκαλος: Όταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ψήφισε Μητσοτάκη "δαγκωτό" και Σαμαρά στις εκλογές

Όταν το εμβληματικό στέλεχος και πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος απαρνήθηκε το ΠΑΣΟΚ και ψήφισε Νέα Δημοκρατία

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 31 Μαϊ 2023 | 18:29

Μητσοτάκης για Πάγκαλο: "Υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του"

"Σε μία πολυκύμαντη διαδρομή, από την οποία θα ξεχώριζα τη συμβολή του στην εθνική υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση" έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Θεόδωρο Πάγκαλο

ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ 31 Μαϊ 2023 | 18:11

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πουθενά στο πρόγραμμά του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ακριβώς το αντίθετο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη συζήτηση για τα φορολογικά θέματα και τις θέσεις του κόμματός του.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 18:10

Το αντίο Βενιζέλου στον Πάγκαλο: Εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης - Τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο

Ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι ο Θ. Πάγκαλος συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με ιστορικές επιτυχίες και με δύσκολες στιγμές.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 31 Μαϊ 2023 | 16:00

Οι φράσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου που έμειναν στην ιστορία - Από το "μαζί τα φάγαμε" στον "Κύριο τίποτα"

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για την πολιτική του πορεία αλλά και για τις πολλές αξιομνημόνευτες ατάκες που προκαλούσαν σχόλια και αντιδράσεις.