Χαλάρωση lockdown: Γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση των ειδικών - Το σχέδιο για κομμωτήρια, λιανεμπόριο, κωδικό "6" και Σαββατοκύριακα

Πότε θα ανοίξουν, κομμωτήρια, λιανεμπόριο, σχολεία και δικαστήρια. Οι αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό "6" και η τροποποίηση του ωραρίου τα Σαββατοκύριακα.

Περισσότερο χρόνο και δεδομένα επιθυμούσαν οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να μπορέσουν να επιλύσουν τη δύσκολη εξίσωση, που αφορά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ζήτησαν την αναβολή της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης, με αποτέλεσμα οι τελικές εισηγήσεις να γίνουν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί ήθελαν να έχουν στα χέρια τους τον αριθμό των κρουσμάτων των δύο επομένων ημερών, προκειμένου με βάση και τα στατιστικά στοιχεία, να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις. Άλλωστε, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα τελευταία 24ωρα ήταν ιδιαιτέρως διστακτικοί για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, καθώς ανησυχούσαν για τον αριθμό των σημερινών αποτελεσμάτων από τα τεστ και δεν θα ήθελαν σε κανένα σημείο να πάρουν μια βεβιασμένη απόφαση που ενδεχομένως να δημιουργούσε στην συνέχεια πισωγυρίσματα.

Πρόκειται για μια υπό πίεση άσκηση ισορροπίας, καθώς η επιτροπή καλείται να σταθμίσει δύο σημαντικούς παράγοντες: Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και την κούραση των πολιτών από τα συνεχιζόμενα lockdown με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Το Μαξίμου, σε συνεννόηση με τους ειδικούς, αναζητά τα τελευταία 24ωρα τρόπους προκειμένου να ανοίξουν ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας, χωρίς να επηρεαστεί η αύξηση της κινητικότητας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν πως θα αρχίσει να αλλάζει η ψυχολογία των πολιτών, ενώ παράλληλα, θα σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία ότι σταδιακά η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανότατα τη Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια

Όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρώτος κλάδος που θα ανοίξει τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα είναι αυτός των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Πρόκειται για μια κίνηση χαμηλού ρίσκου, καθώς η λειτουργία και στους δύο τομείς γίνεται με καθορισμένα ραντεβού και δεν είναι από τους χώρους που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα προβλήματα στην μετάδοση της νόσου. Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν.

Αλλαγές στις μετακινήσεις

Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η μείωση των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και να ισχύει το ίδιο με τις καθημερινές, δηλαδή από τις 9 το βράδυ αντί στις 7 το απόγευμα που ισχύει μέχρι τώρα. Το ερώτημα είναι, αν αυτό θα γίνει από τώρα ή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο που αλλάζει η ώρα και ταυτόχρονα μεγαλώνει η ημέρα.

Επίσης, σκέψεις υπάρχουν και για την ελαστικοποίηση του κωδικού "6" για την άθληση, που είχε αυστηροποιηθεί το τελευταίο διάστημα και επέτρεπε την έξοδο από το σπίτι για τον συγκεκριμένο λόγο μόνο σε απόσταση δύο χιλιομέτρων και χωρίς την χρήση αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς τις 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο

Στην περίπτωση που υπάρξει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θα διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δεν αποκλείεται οι λοιμωξιολόγοι να ανάψουν το "πράσινο φως" για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η κίνηση αυτή προσδιορίζεται για τα τέλη του μήνα, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων με φυσική παρουσία των καταναλωτών, με αποστολή μηνύματος στον νέο πενταψήφιο 13032 και διάρκεια τρεις ώρες. Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς, δεν είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς δεν αποτέλεσε σε κανένα σημείο εστία υπερμετάδοσης της νόσου, αλλά ο συγχρωτισμός που θα υπάρξει στους εμπορικούς δρόμους, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Σταδιακό άνοιγμα των δικαστηρίων

Ανάμεσα στα μέτρα χαλάρωσης που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι είναι και η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, των οποίων η αναστολή έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην επίλυση αρκετών υποθέσεων. Δεν αποκλείεται η σταδιακή επανέναρξη του κρίσιμου αυτού κλάδου να αρχίσει σταδιακά από αυτή τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και με την πάροδο του χρόνου να εντάσσονται συνεχώς περισσότερες αίθουσες και υπηρεσίες στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δικαστήρια ήταν πάντα ψηλά στην λίστα με τους πιο επικινδύνους χώρους για μετάδοση του κορονοϊού, καθώς συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες, χωρίς να είναι εύκολος ο έλεγχος για τα μέτρα προστασίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί συγχρωτισμός, τόσο στις αίθουσες, όσο και τους διαδρόμους των δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ίσως πριν το Πάσχα τα σχολεία

Τα σχολεία πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθούν στην σύσκεψη των ειδικών την Παρασκευή, καθώς εκείνο που προέχει και το έχει τονίσει και η κυβέρνηση, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τόσο για ψυχολογικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Η εκπαίδευση θα επαναλειτουργήσει πιθανότητα στα μέσα Απριλίου ή το αργότερο μετά τις διακοπές του Πάσχα. Θεωρείται, πάντως, σχεδόν βέβαιο πως το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες, αν και αυτή απόφαση δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 22 Απρ 2021 | 13:22

ΑΠΘ: Οριακά σταθερό το ιικό φορτίο στα λύματα - Βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα

Τα τελευταία διαγράμματα της τάσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ 22 Απρ 2021 | 12:38

Προσοχή: Θα είναι δρακόντεια τα μέτρα για "κορονο - εκδρομείς" το Πάσχα: Μπλόκα της ΕΛΑΣ σε όλα τα διόδια

Κλοιό στα διόδια των αστικών κέντρων για το Πάσχα θα στήσει η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος εκτός νομού σε υποψήφιους "κορονο - εκδρομείς"

ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΙΠΗ 22 Απρ 2021 | 11:56

Μόσιαλος: Θα ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό - Πιθανός ο εμβολιασμός κάθε χρόνο

"Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό. Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για πάνω από 1 χρόνο.", είπε ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΠΟΣΟ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 22 Απρ 2021 | 11:11

Άνοιγμα σχολείων στις 10 Μαΐου- Ματαιώνονται οι προαγωγικές - Στις 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές - Παράταση σχολικής χρονιάς

Άνοιγμα όλων των σχολείων στις 10 Μαΐου - Παράταση σχολικής χρονιάς - Χωρίς προαγωγικές η λήξη μαθημάτων - Πανελλαδικές στις 14 Ιουνίου.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 22 Απρ 2021 | 11:03

Βασιλακόπουλος: Με την ανοιχτή εστίαση θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης - Πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης και το Πάσχα να μειώσουν τις συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ CDC 22 Απρ 2021 | 10:06

Κορονοϊός: Ελάχιστα τα περιστατικά λοίμωξης μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου

Ελάχιστα τα περιστατικά λοίμωξης Covid-19 μετά από διπλό εμβολιασμό (μόλις 0,007%) και τα περισσότερα είναι ήπια ή ασυμπτωματικά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Απρ 2021 | 10:04

Σαρηγιάννης: Πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης - Αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το τέλος Μαΐου

Ο Δ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε πρόωρο το άνοιγμα της εστίασης - Σωστό το μέτρο απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό - Προέβλεψε αναζωπύρωση της πανδημίας μετά το τέλος Μαΐου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ 22 Απρ 2021 | 09:54

Φάρμακο ρεμδεσιβίρη: Αποτελεσματικό και στα παιδιά με σοβαρή μορφή κορονοϊού

Το αντι-ιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη φαίνεται ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά με σοβαρή Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

ΜΕΣΩ FACEBOOK 22 Απρ 2021 | 09:29

Ο DJ Roni Iron εξηγεί πώς στήνονται τα κορονοπάρτι στις πλατείες: Με 200-300 ευρώ νοικιάζεις τον εξοπλισμό

"Οι DJ που πηγαίνουν στις πλατείες για να παίξουν μουσική, δεν πληρώνονται αλλά το κάνουν κυρίως για λόγους αυτοπροβολής", λέει ο Roni Iron για τα κορονοπάρτι.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ 22 Απρ 2021 | 09:19

Εστίαση: Ενστάσεις των επαγγελματιών - "Πρόωρο" το άνοιγμα στις 3 Μαΐου, λένε

Με εκκρεμότητες και ενστάσεις ανεβάζει ρολά ο κλάδος της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 22 Απρ 2021 | 09:17

Άνοιγμα σχολείων: Xωρίς προαγωγικές και με παράταση σχολικής χρονιάς - Πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές - Ανακοινώσεις στις 11:00

Άνοιγμα Δημοτικών καιΓυμνασίων στις 10 Μαΐου, ματαίωση προαγωγικών, παράταση σχολικού έτους και ημερομηνίες Πανελλαδικών Εξετάσεων θα ανακοινώσει σήμερα η Ν. Κεραμέως.

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 22 Απρ 2021 | 08:58

Τζανάκης: Αρχές Ιουνίου ένα 45%-50% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο

"Φοβικά τα σενάρια για τέταρτο κύμα πανδημίας", ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

2.000 ΝΕΚΡΟΙ 22 Απρ 2021 | 08:56

Παγκόσμια "πρωταθλήτρια" κορονοϊού η Ινδία: Πάνω από 300.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Η Ινδία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορονοϊό που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου από την έναρξη της πανδημίας.