Χαλάρωση lockdown: Πρώτα το λιανεμπόριο και μετά τα σχολεία - Απελευθερώνεται ο κωδικός "6" - Στις 22:00 η απαγόρευση

Tο άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα αρχίσει από τις 5 Απριλίου. Προς απελευθέρωση ο κωδικός "6" για διαδημοτικές μετακινήσεις - Στις 22:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Ανατρέπονται συνεχώς τα δεδομένα για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που θα αρχίσει σταδιακά από τις 5 Απριλίου. Αν και την Παρασκευή, όλα έδειχναν πως θα ανοίξουν πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται να προηγείται η λειτουργία του λιανεμπορίου.

Η αγορά βρίσκεται σε δραματική κατάσταση παρά τα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνει διαρκώς η κυβέρνηση. Τα καταστήματα βρίσκονται κλειστά για περίπου τρεις μήνες, έχουν χάσει ήδη την περίοδο των εκπτώσεων και φοβούνται μήπως χαθούν και οι ημέρες του Πάσχα.

Το Μαξίμου θα επιθυμούσε να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους κινήσεις. "Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους", δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος στην ΕΡΤ.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, ενώ ήδη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε πτωτική τάση, σε αντιδιαστολή με τον αριθμό των διασωληνωμένων που συνεχώς αυξάνεται φτάνοντας χθες τους 735. "Σε αυτή τη μάχη για να σωθεί έστω και μια παραπάνω ανθρώπινη ζωή, δεν περισσεύει κανείς. Έτσι θα συνεχίσουμε, είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε", τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψη του στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Ωστόσο, οι ειδικοί για μία ακόμη φορά καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε να δοθούν ανάσες χαλάρωσης στην κοινωνία αλλά και την οικονομία χωρίς όμως να υπάρξει επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα νέα μέτρα χαλάρωσης στις 5 Απριλίου

Την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν μια πρώτη εικόνα για την πορεία του κορονοϊού στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αποκλιμάκωση της έξαρσης της πανδημίας, τότε την Παρασκευή αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τις διαδημοτικές μετακινήσεις μέσω του κωδικού "6", ενώ δεν αποκλείεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 10 το βράδυ, λόγω της αλλαγής της ώρας και της αύξηση της μέρας.

Lockdown - Μοναστηράκι

Όσον αφορά τα σχολεία πιθανότατα θα επαναλειτουργήσουν στις 12 Απριλίου. "Αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες θα είναι θετικός δείκτης και έτσι θα δούμε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα - μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση. Έχουμε ρωτήσει την επιτροπή για ημερομηνίες ανοίγματος στις αρχές Απριλίου" τόνισε στο Open η Αριστοτελία Πελώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Click away ή φυσική παρουσία ;

Από την στιγμή που αποφασιστεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων το επόμενο ερώτημα που θα τεθεί είναι με ποιο καθεστώς θα λειτουργήσουν. Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ της φυσικής παρουσίας των καταναλωτών στα μαγαζιά, καθώς τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι εργαζόμενοι είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί και τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας από την νόσο, κάτι που επιβεβαιώθηκε το προηγούμενο διάστημα.

ερμου

Εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ο συγχρωτισμός που θα δημιουργηθεί στους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων όπως συνέβη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Ωστόσο ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρξει τα επόμενα 24ωρα θα αποφασιστεί ο τρόπος που γίνει η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Πάντως η κυβέρνηση έχει έτοιμο τον πενταψήφιο αριθμό 13032 που θα στέλνουν οι καταναλωτές για να μεταβούν στα εμπορικά καταστήματα, θα έχει διάρκεια 3 ώρες και οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα για ένα sms την ημέρα.

Μέσω των self test το άνοιγμα των σχολείων

Το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία φαίνεται να συναρτάται και από το πότε θα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων τα self – test. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό τον λόγο θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση. Οι διαδικασίες προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς με την κυβέρνηση να τονίζει πως όλα θα είναι έτοιμα στις αρχές Απριλίου, ωστόσο θα χρειαστεί και ένα μικρό διάστημα προκειμένου να μάθουν το νέο τρόπο ελέγχου για τον κορονοϊό.

Δεν αποκλείεται λοιπόν τα σχολεία να ανοίξουν τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο. "Όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν κλειστά περισσότερο χρόνο. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του υπουργείου" τόνισε στο Mega η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη για επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να στείλει μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων αλλά και της επανεκκίνησης της οικονομίας με αφορμή την παρουσίαση από τον Θόδωρο Σκυλακάκη του εθνικού Ανάκαμψης που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το τούνελ της πανδημίας και θα σημειώσει πως επόμενος στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία άντεξε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Θα μιλήσει για τα μέτρα στήριξης τα οποία συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν μόνο για φέτος τα 13 δισ. ευρώ. Εκεί που το οικονομικό επιτελείο έχει ρίξει όλο το βάρος είναι οι κοινοτικοί πόροι των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη οι λεπτομέρειες έχουν συζητηθεί με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και εκτιμάτε πως η ελληνική πρόταση που θα κατατεθεί θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που θα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Η κυβέρνηση θέλει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες και το τελικό κείμενο να φτάσει στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15 Απριλίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ ΤΗΣ MODERNA 17 Απρ 2021 | 22:22

Κορονοϊός: "Προ των πυλών" ο εμβολιασμός των παιδιών - Τι λένε γονείς και επιστήμονες

Πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό σε ορισμένους ενήλικες θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Απρ 2021 | 22:16

Μαρίνα Πατούλη - Εκανε το εμβόλιο και έστειλε μήνυμα: "Εμβολιαζόμαστε σήμερα για να κατακτήσουμε το αύριο"

Η κα Πατούλη δημοσίευσε φωτογραφία στα social media από το εμβολιαστικό κέντρο, ενθουσιασμένη για το μεγάλο βήμα που έκανε προς την ελευθερία.

Η ΧΩΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ 189 ΝΕΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 17 Απρ 2021 | 21:27

Κορονοϊός - Γαλλία: Μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γαλλία μειώθηκε, όπως και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Απρ 2021 | 18:16

Κορονοϊός: 1.169 νέα κρούσματα στην Αττική και 299 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 17 Απρ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: 2.411 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι - Στους 837 ο αριθμός των διασωληνωμένων

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 313.444 κρούσματα και 9.397 θάνατοι.

ΡΕΚΟΡ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 17 Απρ 2021 | 17:15

Το σχέδιο "έξοδος" των Ιταλών: Ελεύθερες μετακινήσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εσωτερικό πιστοποιητικό για ελεύθερη κυκλοφορία των εμβολιασμένων ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3000 ΕΥΡΩ 17 Απρ 2021 | 15:50

"Κορονο - πάρτι" και στη Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ένα 28χρονο

Συνελήφθη ένας 28χρονος για παράνομο "κορονο - πάρτι" στη Θεσσαλονίκη

ΣΤΟ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 17 Απρ 2021 | 15:11

Κορινθία: Επίσκεψη Μητσοτάκη σε καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό - Με ταχύτητα οι αποζημιώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη και σε βιομηχανική μονάδα στην Κορινθία

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ 17 Απρ 2021 | 14:46

Μανώλης Κέλλης: Με self test η έξοδος του Πάσχα - Το επόμενο κύμα θα είναι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο

"Είναι δύσκολο να πούμε στους ανθρώπους να μην πάνε στα χωριά τους. Αλλά αν μετακινηθούν, θα πρέπει να συγχρωτίζονται σε εξωτερικούς χώρους" τόνισε ο κ. Κέλλης.

ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ 17 Απρ 2021 | 14:10

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα "δείχνει" έρευνα του ΑΠΘ

"Η εικόνα της εβδομάδας παραπέμπει στις τιμές και τις διακυμάνσεις που μετρούσαμε τον Μάρτιο, πριν την επιδημιολογική έξαρση" τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ» 17 Απρ 2021 | 13:43

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα - "Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα"

Το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για το Πάσχα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για την εξέλιξη και του εμβολιασμού, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 17 Απρ 2021 | 13:25

Self test: Από τη Δευτέρα σε εργαζόμενους σε τράπεζες, καταστήματα, καφετέριες, κομμωτήρια - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα υποχρεωτικά self test των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, Ξεκινούν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου.