X

Χαμόγελα στο "στρατόπεδο" Σαμαρά για τις δημοσκοπήσεις - Το ποσοστό που "τσιμπάει" και το μεγάλο του "ατού"

Στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είδαν με ικανοποίηση τις νέες δημοσκοπήσεις - Η μάχη της δεύτερης θέσης, ο στόχος της ΕΛΑΣ του Τσίπρα και η στάση της κυβέρνησης για συνεργασίες

Γράφει: Σοφια Φασουλακη

Με την προεκλογική περίοδο να έχει αρχίσει ατύπως, το μεγάλο ερώτημα στο πολιτικό σκηνικό είναι η στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει να μην ανοίγει τα χαρτιά του, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, αλλά και παράλληλα ετοιμάζοντας -όπως όλα δείχνουν- το νέο κόμμα.

Στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού είδαν με ικανοποίηση τις νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν το κόμμα που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί να "τσιμπάει" στα ποσοστά του, με δεξαμενές όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από κόμματα δεξιότερα αυτής, όπως η Ελληνική Λύση, η Μαρία Καρυστιανού, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και την ΕΛΑΣ.

Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της τηλεόρασης του OPEN ένα ποσοστό 16,8% δηλώνει σίγουρα ναι ή μάλλον ναι ότι θα ψηφίσει το κόμμα του Α. Σαμαρά, ενώ ένα ποσοστό 79,2% απαντά αρνητικά.

Η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού εκ νέου στο πολιτικό προσκήνιο είναι για τους δημοσκόπους ο παράγοντας που δυνητικά μπορεί να ανατρέψει την εικόνα που βλέπουμε σήμερα, αν και χρειάζεται χρόνος, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς το κόμμα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Διαβάστε Επίσης

Σε κάθε περίπτωση το "ατού" του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι έχει βρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης, οι πολίτες τον γνωρίζουν, και δεν χρειάζεται να συστηθεί εκ νέου.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και στο ερώτημα "εάν θα ψηφίζατε ένα κόμμα με επικεφαλής τον Α. Σαμαρά", το 6% απάντησε "σίγουρα ναι" (+1% σε σχέση με τον Ιούλιο) και "μάλλον ναι" το 7% (-1% σε σύγκριση με δύο μήνες πριν).

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μεγάλη απήχηση στους συσπειρωμένους ψηφοφόρους της "γαλάζιας" παράταξης, σε όσους δηλαδή ψήφισαν με σιγουριά το κόμμα το 2023. Μόνο ένα ποσοστό 2% απαντά σίγουρα ναι, και μάλλον ναι το 6%. Στους αποσυσπειρωμένους ψηφοφόρους όμως της κυβερνητικής παράταξης, η διείσδυση του κ. Σαμαρά είναι μεγαλύτερη, με το 15% των ερωτηθέντων να δηλώνει "σίγουρα ναι" πως θα ψήφιζε ένα κόμμα Σαμαρά και "μάλλον ναι" το 17%.

Η μάχη της δεύτερης θέσης

Οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν "ρεύμα" για τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο επιμένουν να τον κατατάσσουν στη δεύτερη θέση, αγγίζοντας στην εκτίμηση ψήφου το 17%, αν και στόχος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης είναι μέχρι το τέλος του έτους το κόμμα να έχει στις δημοσκοπήσεις τον αριθμό 2 μπροστά.

Διαβάστε Επίσης

Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι σχετικά βελτιωμένα δημοσκοπικά, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιμένει στον προγραμματικό λόγο και στο σκληρό ροκ με την κυβέρνηση, τακτική που εκτιμάται ότι θα αποδώσει. Και παρά το "κάλεσμα" του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε ανταγωνιστή και όχι αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει στην αυτόνομη πορεία, με την ηγεσία να "αποκηρύσσει" δηλώσεις που μπορεί να δείχνουν πιθανή συνεργασία των δύο την επόμενη ημέρα των εκλογών και τις βολές σε βάρος του Α. Τσίπρα να εντείνονται.

Η κυβέρνηση πάντως, δια στόματος Κ. Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τείνει χείρα συνεργασίας σε κανένα από τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, επιμένοντας στην σπουδαιότητα της αυτοδυναμίας με στόχο την σταθερότητα.