Χαμός με τη Θεία Κοινωνία: Επιδημία διαφορετικών απόψεων με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις

Κολλάει ή δεν κολλάει ο ιός;

Θεια κοιινωνια

Επιδημία αντιπαράθεσης και διαφορετικών απόψεων από ειδικούς και μη εν μέσω κορονοιού προκαλεί το ερώτημα αν κινδυνεύουν οι πιστοί να νοσήσουν μέσω της θείας μετάληψης.

Η Ιερά Σύνοδος σε μακροσκελέστατη ανακοίνωση της πριν από λίγες ημέρες με αποδέκτες πιστούς και ιεραρχία συνέστησε προσευχή, πίστη και υπομονή, κάλεσε όσους ασθενούν να μην επισκέπτονται τους ναούς, αλλά και ενημέρωσε για τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής. Ωστόσο δεν υπήρξε επίσημη οδηγία τι πρέπει να κάνουν όσοι επιθυμούν να κοινωνήσουν, όπως δεν υπήρξε εντολή να σταματήσει το μυστήριο για όσο καιρό είναι η επιδημία σε έξαρση.

Και ενώ η Ιερά Σύνοδος απέφυγε να πάρει σαφή θέση, υπήρξαν επιστήμονες, αλλά και μητροπολίτες που εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι πιστοί δεν κινδυνεύουν.

Η γνωστή λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου ανέφερε σε συνέντευξη της ότι "αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα" Εξήγησε ότι "η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κ.λπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο"

Στην ερώτηση αν η ίδια κοινωνούσε στην περίπτωση που ο προηγούμενος πιστός είχε νοσήσει από τον ιό απάντησε "θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους".

"Καμία ασθένεια δεν μεταδόθηκε ποτέ από τη θεία κοινωνία, απεφάνθη και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ενώ και ο ιερέας Στυλιανός Καρπαθίου είχε υποστηρίξει ότι ο ιός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία διότι ο Χριστός ποτέ δεν υπήρξε φορέας μικροβίων μέσα στην ιστορία.

Και όλα την ώρα που έγινε viral βίντεο με την στιχομυθία youtuber με υπάλληλο στην τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ. Ο τελευταίος απάντησε αρνητικά για το αν μεταδίδεται ο ιός με τη θεία λειτουργία.

Το ίδιο ερώτημα έθεσαν και στον Ηλία Μόσιαλο . Ο καθηγητής Υγείας στο LSE επικαλέστηκε παλιές μελέτες του Αμερικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των νοσημάτων, που συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει καταγραφή συγκεκριμένης λοίμωξης ή ασθένειας που να προκλήθηκε στα μέλη ποιμνίου αποκλειστικά από τη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία. Διευκρίνισε βέβαια ότι έχουν περάσει 22 χρόνια από τότε χωρίς να έχουν προκύψει νέες ενώ έχουμε ελάχιστα δεδομένα για τον νέο ιό.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα σχετική οδηγία των αρμόδιων φορέα, αλλά ούτε έχει ακούσει κανένα ειδικό της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να λέει κάτι.

Αναφερόμενος στους πιστούς οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είπε πως δεν θα πρέπει να πάνε στην εκκλησία, αλλά να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση.

Οι δηλώσεις του δεν φάνηκε να αρέσουν στον αψύ Παύλο Πολάκη που από τα έδρανα της Βουλής και στο γνωστό του ύφος απάντησε στον παλιό συμμαθητή του, αλλά κυρίως στην Εκκλησία. Μίλησε για "χριστιανοταλιμπανισμό" απαίτησε εδώ και τώρα να βγει ανακοίνωση για τους πολίτες και όπως προαναφέραμε έκανε κριτική και τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. "Είδα τον παλιό μου συμμαθητή τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή Οικονομικών Υγείας, που μάσαγε τα λόγια του αν μεταδίδεται από μετάληψη, Έλεος! Φοβάται μην του πουν κουβέντα" δήλωσε και επέμεινε απευθυνόμενος προς κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς "βγείτε και πείτε καθαρά, ειδικά τώρα μετά τον κακό και λάθος χειρισμό στην Πάτρα… Αυτός είναι χριστιανοταλιμπανισμός, σοβαρευτείτε, δεν είναι θέμα μη μουτρώσουν οι ιερωμένοι, άλλες εκκλησίες το έκαναν αυτό, βάλτε τον ΕΟΔΥ να βγάλει ανακοίνωση".

Εκεί κάπου τελείωσε τον εξάψαλμο. Την σκυτάλη όμως πήρε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που αν και δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής έμαθε τα νέα από την Κρήτη που βρίσκονταν και έτσι λίγες ώρες αργότερα ο ο θεοσεβούμενος ιατρός απάντησε στον συντοπίτη του "Η Θεία Κοινωνία είναι το αποκορύφωμα της Πίστης. Όσοι νιώθουν την ανάγκη για να κοινωνήσουν μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα φόβο και ενδοιασμό"

Στην θεία κοινωνία είχε αναφερθεί στο μέσο της εβδομάδας και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πνεύμα με τον Παύλο Πολάκη, αλλά με πιο κόσμιο τρόπο κάλεσε τον ΕΟΔΥ να παρέμβει και "να σταματήσει άμεσα αυτήν την αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και εν τέλει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, θέση και στάση σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει και η εκκλησία, όπως αντίστοιχα ελήφθησαν σε άλλες χώρες καθολικές και ορθόδοξες σε σχέση με τη Θεία Κοινωνία".

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών ξεκαθαρίζει

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μέσω ανακοίνωσης τοποθετείται επί του θέματος και ξεκαθαρίζει ότι οι συστάσεις αφορούν και τη μετάληψη στην εκκλησία.

Η ανακοίνωση:

"Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για δημόσιες δηλώσεις κάποιων γιατρών που με απαράδεκτο τρόπο υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας έτσι αδόκιμα τους επιστημονικούς τους τίτλους για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας.

Όπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορωνοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα και την μύτη πασχόντων. Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς.

Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ), όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας είμαστε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας του λαού και σε ότι αφορά την άσκηση της ιατρικής και σε ότι αφορά την αγωνιστική διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, απολύτως δωρεάν, καθολικής, ισότιμης περίθαλψης.

Θα είμαστε και στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της επιστημονικής αλήθειας ενάντια στην μεταφυσική και στον κάθε προέλευσης σκοταδισμό".

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 27 Σεπ 2020 | 20:31

Κορονοϊός: Διασωληνωμένος στο Ασκληπιείο Βούλας νοσηλεύεται 25χρονος από την Τήνο

Ο ασθενής χρειάστηκε να διασωληνωθεί μέσα σε πέντε ημέρες από τη στιγμή που εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα.

ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 27 Σεπ 2020 | 19:49

Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος - Αρνητικός στο τεστ κορονοϊού

Από τις ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία προς το παρόν αντιμετωπίζεται συντηρητικά.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 27 Σεπ 2020 | 19:33

Κορονοϊός: Εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης - Αντιδρούν στη μερική καραντίνα

"Δεν είναι καραντίνα, είναι διάκριση", φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το κοινοβούλιο.

ΕΣΤΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ 27 Σεπ 2020 | 19:11

Κορονοϊός: Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική- Ανησυχία για τους διασωληνωμένους κάτω των 40 ετών

Εξαιρετικά μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική όπου εντοπίστηκαν 118 από τα 218 νέα κρούσματα

68 ΟΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ 27 Σεπ 2020 | 18:44

Κορονοϊός: 218 νέα κρούσματα σήμερα στη χώρα - Τα 118 στην Αττική

Μειωμένα σε σχέση με χθες τα κρούσματα κορονοϊού - Στα ίδια επίπεδα οι διασωληνωμένοι - 379 νεκροί συνολικά

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 27 Σεπ 2020 | 17:32

Γώγος: Εξετάζονται οι μάσκες παντού και η αύξηση της τηλεργασίας - Τι θα ισχύσει για τους ηλικιωμένους

"Είναι όλα ανοιχτά γιατί πάνω απ όλα είναι η δημόσια υγεία" σημείωσε χαρακτηριστικά.

61 ΕΤΩΝ 27 Σεπ 2020 | 17:28

Κορονοϊός: Πέθανε μετανάστης στη Μαλακάσα – Πρώτος θάνατος σε δομή φιλοξενίας από την αρχή της πανδημίας

Τον πρώτο νεκρό μετανάστη από κορονοϊό μετρά η χώρα από την αρχή της πανδημίας

ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 27 Σεπ 2020 | 16:57

Σταϊκούρας: Πόσο κοστίζει στην οικονομία το καθολικό lockdown για διάστημα ενός μήνα

Το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, εξηγεί ο υπουργός.

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 27 Σεπ 2020 | 16:36

Κορονοϊός: Εξέπνευσε γυναίκα 39 ετών στο Λαϊκό - Στους 377 οι νεκροί

Η αλλοδαπή γυναίκα, έκανε εισαγωγή στις 29 Σεπτεμβρίου και παρότι νέα σε ηλικία, νοσηλευόταν διασωληνωμένη.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ 27 Σεπ 2020 | 16:34

Κορονοϊός - Μενίδι: Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που πήγαν να σταματήσουν γλέντι – Δύο τραυματίες [βίντεο]

Τέσσερις συλλήψεις, πρόστιμο 3.000 ευρώ και δύο αστυνομικοί τραυματίες που έκαναν έλεγχο σε γλέντι Ρομά στο Μενίδι

ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 27 Σεπ 2020 | 14:25

Κορονοϊός: Αρνητικά όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν στο "Αττικόν" από μητέρες με Covid-19

Οι έγκυες με κορονοϊό νοσηλεύονται σε ειδική πτέρυγα του Αττικού Νοσοκομείου, όπως και τα βρέφη σε ειδικό θάλαμο στη μονάδα προώρων νεογνών

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 27 Σεπ 2020 | 14:25

Κορονοϊός: Κρούσματα σε πάνω από 100 σχολεία σε όλη τη χώρα - Η αναλυτική λίστα

Σχολεία σε Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Τρίκαλα, Κατερίνη, Ηράκλειο, Πύργο και κυρίως στην Αττική, έχουν εμφανίσει κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.