Follow us

Χαμός με το απίστευτο άρθρο της Αυγής για την Πολυτεχνειούπολη: "Φασισμός, ντροπή, θα ακολουθήσουν τανκς και εξορίες;"

Αντιδράσεις στα social media, με το άρθρο της Αυγής "Φράουλες και... στην Πολυτεχνειούπολη", στο οποίο - μεταξύ άλλων - χαρακτηρίζεται σεξιστική η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μετά την επιχείρηση στις φοιτητικές εστίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ

Σάλος έχει προκληθεί στα social media με το άρθρο της Αυγής, το οποίο έχει τίτλο "Φράουλες και... αίμα" και κάνει λόγο για "λεηλασία και ζημιές", από την αστυνομία μέσα στις φοιτητικές εστίες, χαρακτηρίζοντας "γκανγκστερικό όνειρο της Κεραμέως περί νόμου και τάξης", την επιχείρηση των συλλήψεων των σκληρών συμμοριών στην Πολυτεχνειούπολη.

Ταυτόχρονα, η αρθρογράφος Όλγα Στέφου αντιμετωπίζει με ειρωνία τη γυναίκα αστυνομικό που δέχτηκε επίθεση με κατσαβίδι από τον 30χρονο διακινητή ναρκωτικών και χαρακτηρίζει σεξιστική την ανακοίνωση της αστυνομίας επειδή όπως αναφέρει "επισήμως η ένστολη ένιωσε... αδιαθεσία, πήγε να φύγει -από την αστυνομική επιχείρηση;-, φοβήθηκε πως θα της επιτιθόταν με κατσαβίδι ένας διερχόμενος -κατσαβίδι, άρα ληστεία, άρα "πρεζάκι"- και τον πυροβόλησε στα πόδια".

"Το αφήγημα για τα ναρκωτικά εντός του πανεπιστημίου είναι λίγο πιο γελοίο από εκείνο με την ΑΣΟΕΕ και τα όπλα του συριακού στρατού", γραφει επίσης το άρθρο και συνεχίζει:

"Απλώς ("απλώς") θέλουν να φέρουν το ΑΠΘ στην Αθήνα. Αλλά σφαίρες; Τραυματισμό πολίτη", αναφερόμενο στον 30χρονο σεσημασμένο κακοποιό ο οποίος επιτέθηκε με καταβίδι στη αστυνομικό.

"Τι θα ακολουθήσει; Συλλήψεις, εξορίες, βασανιστήρια και τανκ; Ντροπή. Ντροπή, γιατί μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια είχαμε Δημοκρατία. Τώρα δεν έχουμε. Έχουμε κοινοβουλευτική δικτατορία. Ο φασισμός δεν κέρδισε για πρώτη φορά στην Ιταλία, κέρδισε στην Ουγγαρία και ακολουθήσαμε κι εμείς. Σφαίρες εντός του πανεπιστημίου λοιπόν. Πράγματα ανήκουστα. Ανήκουστα! Ένα σοκ που σε διαπερνά σαν ηλεκτρικό ρεύμα. Μια αστυνομία που δεν φοβάται καμία επίπτωση. Γιατί επιπτώσεις πλέον δεν υπάρχουν, υπάρχει μόνο ένας δρόμος κι αυτός είναι ο δρόμος της κυβέρνησης. Γιατί τον άλλον, εκείνον που ρίχνει κυβερνήσεις, τον έχουμε ξεχάσει", γράφει επίσης και καταλήγει:

Διαβάστε Επίσης

"Και να σας πω κάτι; Εμείς φταίμε για τις σφαίρες στην Πολυτεχνειούπολη. Τους επιτρέψαμε να φτάσουν μέχρι εδώ. Εμείς που την προηγούμενη δεκαετία την περάσαμε ρίχνοντας τη μία κυβέρνηση μετά την άλλη".

Αντιδράσεις

Πολλοί λογαριασμοί στο Twitter μεταξύ των οποίων και ο Θάνος Τζήμερος, σχολίασαν τόσο τον τίτλο του άρθρου, όσο και τα σεξιστικά σχόλια της ίδια της δημοσιογράφου προς τη γυναίκα αστυνομικό.

Η απάντηση της δημοσιογράφου

Διαβάστε Επίσης

Απαντώντας η δημοσιογράφος της Αυγής, μέσω της προσωπικής της σελίδα στο facebook, επιμένει στο αφήγημα πέρι σεξιστικής ανακοίνωσης της ΕΛΑΣ και ισχυρίζεται πως "ολόκληρη αστυνομία, λοιπόν, έδιωξε μια ένστολη επειδή δεν ένιωθε καλά, η οποία ήταν αρκετά καλά ώστε να βρεθεί στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, να πυροβολήσει κι όλας", ζητώντας μάλιστα εξηγήσεις για "την απαράδεκτη και ασαφή ανακοίνωση".

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Τώρα που έχω εκνευριστικεί πλέον, θα πω κάτι.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας έγραφε ότι ένστολη ένιωσε αδιαθεσία και πήγε να πάρει το αυτοκίνητό της να φύγει κι έριξε και μια σφαίρα σε έναν άνθρωπο, έμπορο ναρκωτικών. (Παραμένουν άνθρωποι, θα τούς λέω ανθρώπους, όσο κι αν επιμένουν ότι αυτό είναι.... ξέπλυμα. Του εγκλήματος; Οκ...).

Θέμα πρώτο: εν ώρα υπηρεσίας και δη επιχείρησης που ψάχνει σπείρα ναρκωτικών, μια ένστολη λέει ότι νιώθει αδιαθεσία και φεύγει από ΕΠΙΧΕΊΡΗΣΗ ΕΞΆΡΘΡΩΣΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ, ενώ είναι σε θέση και να οδηγήσει και να ρίξει σφαίρα 30 μέτρα μακριά από τους φοιτητές.

Το θέμα είναι το εξής: ποτέ στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας δεν έχουμε δει ότι ένστολη ή ένστολος ένιωσε αδιαθεσία, αποχώρησε και τελικά πυροβόλησε κι όλας. Ποτέ. Κυρίως επειδή, ε, η Αστυνομία είναι, δεν φεύγεις από επιχείρηση επειδή ζαλίζεσαι.

Εδώ έρχεται το δεύτερο κομμάτι: η λέξη "αδιαθεσία" χρησιμοποιείται πάντα μα πάντα με συγκεκριμένους τρόπο στον γραπτό λόγο. "Ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο " ας πούμε. Στον προφορικό λόγο γύρω από τον όρο "αδιαθεσία " υπάρχουν δύο βασικές εξηγήσεις: ή ζαλίζεσαι, συνήθως αν είσαι άντρας, ή η ίδια η λέξη κόβει κάθε ερώτηση όταν απευθύνεται σε γυναίκα.

Γιατί μια γυναίκα που έχει αδιαθεσία, που είναι αδιαθετη, έχει περίοδο. Κι η πλειοψηφία δεν μπορεί να προφέρει καν το ουσιαστικό. Περίοδος. Οπότε, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Δεν ρωτάει κανένας,δεν αναρρωτιέται κανένας.

Ολόκληρη αστυνομία, λοιπόν, έδιωξε μια ένστολη επειδή δεν ένιωθε καλά, η οποία ήταν αρκετά καλά ώστε να βρεθεί στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, να πυροβολήσει κι όλας και μετά έβγαλε ανακοίνωση ότι η συγκεκριμένη, που είναι γυναίκα, ένιωσε "αδιαθεσία" και βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο με το συγκεκριμένο τύπο και έριξε μια επίσης, αν και δεν έχει σημασία, συγκεκριμένη σφαίρα;

Και αυτό θεωρείται πειστικό; Η αστυνομία πρέπει να μας εξηγήσει ε-πα-κρι-βως τι έγινε στην Πολυτεχνειούπολη, χωρίς ασάφειες. Γιατί η ένστολη έφυγε από την υπηρεσία της, από επιχείρηση ναρκωτικών, ενώ είχε αδιαθεσία, χωρίς συνοδεία;

Και η ανακοίνωση παραμένει σεξιστική, παλιομοδίτικη ακριβώς επειδή όταν λέμε ότι μια γυναίκα ένιωσε αδιαθεσία, κόβουμε τη συζήτηση. Δεν θα το έγραφαν για άντρα του σώματος. Οι άντρες πρώτον δε νιώθουν αδιαθεσία και δεύτερον, αν κάποιος ένιωθε άσχημα , θα ακολουθούσε ιατρική ανακοίνωση: ο ένστολος ένιωσε αδιαθεσία κι είχε πίεση 100 πχ.

Ναι, η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι σημαντική, γιατί χρησιμοποιεί μοτίβο. Και γιατί, στην πραγματικότητα, δε βγάζει νόημα. Είναι παραπλανητική, ακριβώς επειδή πατάει σε ένα σεξιστικό μοτίβο. Γιατί ναι, είναι σεξιστικό. Κι όσοι, όσες προσποιήθηκαν ότι δεν το κατάλαβαν, ενοχλήθηκαν από κάτι άλλο. Από το εξής:

Το γεγονός ότι στο υπόλοιπο άρθρο εξανισταμαι για την αστυνομική (και εξαιρετικά πρόχειρη) παρουσία στην Πολυτεχνειούπολη, μάλλον πείραξε πολύ (όχι δικό μου, ευτυχώς) αναγνωστικό κοινό. Γιατί η Αθήνα είναι γεμάτη πιάτσες και μαφίες, μονο στα Εξάρχεια έχουμε δύο. Αλλά εδώ δεν είναι πανεπιστήμιο.

Δεν θέλουν να δικαιολογήσουν την υπάρξει ένστολων. Ή πανεπιστημιακής αστυνομίας,σε επόμενο χρόνο.

Δεν τους νοιάζει που στη γειτονιά μας "λιώνουν" παιδιά από την πρέζα δίπλα στα ΜΑΤ.

Κατά τα λοιπά, ναι. Καλό θα ήταν να μας εξηγήσει η αστυνομία την απαράδεκτη, ασαφή και -επιμενω- σεξιστική ανακοίνωση. Και ας προσπαθήσει το νεοφιλελευθεριάτο να κάνει κι άλλη μονταζιερα, σημασία για μένα δεν έχει άλλη. Αλλά ελπίζω να κατανοούμε ποιο είναι το βασικό πρόβλημα.

Ποια είναι η Ολγα Στέφου

Γεννήθηκε το 1990 στα Γιάννενα και ζει στα Εξάρχεια. Το 2006 οργανώθηκε στη Νεολαία του Συνασπισμού . Το 2020 πέρασε, ως μέλος, στο κόμμα και εξελέγη στη νομαρχιακή επιτροπή της Α` Αθήνας. Είναι μέλος του Συντονιστικού και υπεύθυνη της θεματικής ομάδας Δικαιωμάτων. Είναι δημοσιογράφος και αρθρογραφεί στην Αυγή και στην Εποχή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 09 Δεκ 2022 | 08:50

Συνελήφθη ο Ρομά που σκότωσε τον 28χρονο στον καταυλισμό στα Μέγαρα

Συνελήφθη ο Ρομά που πυροβόλησε και σκότωσε άλον Ρομά κατά τη διάρκεια συμπλοκής στον καταυλισμό των Μεγάρων το βράδυ της Πέμπτης.

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ 09 Δεκ 2022 | 07:39

Αποκάλυψη: Με καθυστέρηση μισής ώρας ειδοποίησαν για τον πυροβολισμό στον 16χρονο Ρομά - "Φταίνε οι λακούβες..."

Περισσότερα από... 28 λεπτά, πέρασαν μέχρι να ενημερωθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων για τον πυροβολισμό του αστυνομικού στον ανήλικο Ρομά.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ MEGA 08 Δεκ 2022 | 18:06

Αποκάλυψη: "Δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί" - Τι αναφέρει το μνημόνιο ενεργειών της ΕΛΑΣ για καταδίωξη [Βίντεο]

"Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος"

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ 08 Δεκ 2022 | 14:08

Ρομά απειλούν την Λατινοπούλου που προκαλεί: "Ορθά πυροβολούνται οι κλέφτες" [βίντεο]

Απειλές από Ρομά δέχεται η Αφροδίτη Λατινοπούλου, μετά τα σχόλιά της στο Twitter, σχετικά με την καταδίωξη και τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 08 Δεκ 2022 | 13:03

Χανιά: Εκκένωση κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη στη Χαλέπα - 3 συλλήψεις

Από το κτίριο προσήχθησαν 3 ημεδαποί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, που διενεργεί την προανάκριση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ 08 Δεκ 2022 | 12:23

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τους Ρομά μετά τον εμπρησμό του λεωφορείου - Ψάχνουν μέσα σε σπίτια [βίντεο]

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη σε Μενίδι, Ανω Λιόσια και Ζεφύρι. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας κάνουν εφόδους σε σπίτια.

ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ 08 Δεκ 2022 | 10:47

Νύχτα επεισοδίων στο Αιγάλεω: Επιτέθηκαν και σε οδηγό φορτηγού και έκαψαν το όχημα

Oμάδα αγνώστων ακινητοποίησε ένα φορτηγό, αποβίβασαν τον 42χρονο οδηγό με τη βία και έβαλαν φωτιά στο όχημά του, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Δεκ 2022 | 07:39

Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά: Μια σφαίρα και ένα βίντεο ντοκουμέντο ανατρέπουν την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η βαλλιστική στη σφαίρα που βρέθηκε καρφωμένη στην είσοδο πολυκατοικίας και ένα βίντεο - ντοκουμέντο φέρνουν ανατροπή δεδομένων στο αιματηρό επεισόδιο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ 07 Δεκ 2022 | 21:45

Το σχέδιο της Αστυνομίας για τους Ρομά: Εκτόνωση της κατάστασης- "Δεν θα κάνετε τίποτα αν δεν ενημερώσετε πρώτα" [Βίντεο]

Την ώρα που η κατάσταση υγείας του 16χρονου Ρομά είναι σταθερή αλλά κρίσιμη, εκπρόσωποι των Ρομά και Αστυνομικοί συναντήθηκαν και αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 07 Δεκ 2022 | 21:04

Ντοκουμέντο από την επικοινωνία ΔΙΑΣ με Κέντρο για τον 16χρονο: "Είναι νεκρός" - Καμία αναφορά σε πυροβολισμούς

"Έχει ανταποκριθεί ο οδηγός στις εντολές σας; Ελέγχετε το άτομο; - Είναι νεκρό το άτομο" ακούγεται στην επικοινωνία που έχει η ομάδα ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων στην καταδίωξη του 16χρονου Ρομά.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 07 Δεκ 2022 | 14:58

Τρίκαλα: Συνελήφθη αστυνομικός για κατοχή ναρκωτικών

Ο αστυνομικός εντοπίστηκε με ποσότητα ναρκωτικών και συνελήφθη από Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 07 Δεκ 2022 | 14:07

Πώς η Αστυνομία προσπάθησε να "κουκουλώσει" τον πυροβολισμό στον 16χρονο Ρομά - Καρφιά σε Θεοδωρικάκο

Πώς η Αστυνομία με τις ανακοινώσεις της για το τραγικό περιστατικό με τον 16χρονο Ρομά, προσπάθησε να θολώσει τα νερά.

07 Δεκ 2022 | 11:04

Λίγη ενσυναίσθηση

Όπως είναι μείζον ζήτημα η αστυνομική αυθαιρεσία, αντίστοιχα είναι ζήτημα και η παραβατικότητα των Ρομά ή του οποιουδήποτε άλλου.