Φωτιές άναψε στη Βουλή ο ανασχηματισμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Eνταση στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής με αιχμή την αιφνίδια αντικατάσταση του επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φωτιές άναψε στη Βουλή ο ανασχηματισμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Το «ξήλωμα» του επικεφαλής των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ παρά την προειδοποίηση του Γ. Πανούση από το κατώφλι της εισαγγελέως πως οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ «πρέπει να θεωρηθεί ως απόπειρα συγκάλυψης» ,προκάλεσε θύελλα στη Βουλή.

Ο υπουργός Νίκος Τόσκας εμφάνισε προς έγκριση τον νέο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας Αναστάσιο Αναστασάτο και δέχθηκε πυρά της αντιπολίτευσης που ζήτησε εξηγήσεις για την αιφνίδια αντικατάσταση του προκάτοχου του Σταύρου Σταυρόπουλου.

Πρώτος έθεσε το θέμα ο Βαγγέλης Βενιζέλος αξιώνοντας να υπάρξει απολογισμός του έργου της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και αυτοπρόσωπη παρουσία του κ. Σταυρόπουλου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε δημοσίευμα στο οποίο δουλέμποροι ζητούσαν την απομάκρυνση του κ. Πανούση αλλά και της ηγεσίας των «αδιάφθορων».

Ο παριστάμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης επιχειρώντας να αποσείσει τις όποιες αιτιάσεις περί καρατόμησης άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του κ.Σταυρόπουλου.

Μίλησε για την ύπαρξη τεράστιων προβλημάτων στο σώμα της ΕΛΑΣ που όπως τόνισε «αν θέλαμε να πούμε το όνομα τους θα τρομάξουν όλοι».

Έθεσε θέμα αναποτελεσματικότητας της προηγούμενης ηγεσίας, και υποστήριξε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει ανταγωνισμούς ούτε ομάδων ούτε ατόμων μέσα στην ΕΛΑΣ.

Μετωπική σύγκρουση Τόσκα - Βενιζέλου

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητούσε επιμόνως από το κυβερνητικό στέλεχος να του απαντήσει σε ποια υπηρεσία θα μετακινηθεί ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ Σταύρος Σταυρόπουλος

Ο κ. Τόσκας δήλωσε άγνοια και αυτό φάνηκε πως δεν έπεισε αλλά αντίθετα εξόργισε τον κ. Βενιζέλο.

Φωτιές άναψε στη Βουλή ο ανασχηματισμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Βενιζέλος: Είναι δυνατόν να σας πιστέψει η Επιτροπή ότι δεν ξέρετε που θα πάει ο κ. Σταυρόπουλος;

Τόσκας: Δεν έχω υποχρέωση να ξέρω.

Βενιζέλος: Εγώ σας ήξερα ως διευθυντή του γραφείου του Μπεγλίτη(πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας) να έχετε άποψη που θα πάνε οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν ξέρετε που πάει τώρα ο ταξίαρχος;

Τόσκας: Εσείς είχατε άποψη για τα υποβρύχια και τα στικάκια.

Βενιζέλος: Είτε θρασύς, ανήθικος λόγω της πολιτικής σας διαδρομής.

Τόσκας: Εγώ επιδεικνύω σεβασμό.

Βενιζέλος: Υποδύεστε. Έρχεστε να πείτε ύβρεις και υπαινιγμούς. Καμία πολιτική αλητεία δεν τελειώνει έτσι. Είμαστε στην αρχή και θα δείτε που θα φτάσουμε

Πως τα βρήκαν μετά τον καυγά

Μετά το πέρας της συνεδρίασης οι δύο άντρες είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία κατά την οποία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας φέρεται να επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες η στιχομυθία είναι η ακόλουθη:

Βενιζέλος: Αν δεν με αποκαταστήσεις δημόσια…
Τόσκας: Αμφιβάλετε ότι σας ξέρω καλά;

Βενιζέλος: Έκανες λάθος, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση. Έπεσα από τα σύννεφα.

Τόσκας: Αν θεωρήθηκε ότι έχετε σχέση με τις υποθέσεις αυτές (σ.σ. υποβρύχια, στικάκι για λίστα Λαγκάρντ) εγώ ανακαλώ.

Βενιζέλος: Σε παρακαλώ πρέπει να βρεις ένα τρόπο να το λύσεις.

Τόσκας: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ηθικό θέμα.

Οχι είπε η πρόεδρος την κλήση του πρώην επικεφαλής των αδιάφθορων

Νωρίτερα η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο κ. Σταυρόπουλος, ενώ αναφερόμενη στις καταγγελίες Πανούση υπενθύμισε ότι ο πρώην υπουργός θα ενημερώσει αυτοπροσώπως την επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή το σχόλιο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ότι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνονται για χάριν επικοινωνίας καθώς πυροδότησε νέα ένταση.

Σχέδιο ανασχηματισμού σε πλήρη εξέλιξη στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα «δικά μας παιδιά» σε καίρια πόστα της ΕΛ.ΑΣ., τοποθετεί η κυβέρνηση επιχειρώντας να έχει τον πλήρη έλεγχο, τη γνώση και την καθοδήγηση των ενεργειών τους.

Το «καλό σχέδιο», σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, έχει... καταγραφεί από τους «κοριούς» της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής την περασμένη Άνοιξη, και έχει εφαρμοστεί «κατά γράμμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρωτόγνωρη κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με επιστολή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία εξανάγκασε σε παραίτηση τον διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σταύρο Σταυρόπουλο και προτείνει τον αντικαταστάτη του, ταξίαρχο Αναστάσιο Αναστασάκο.

Αντικατάσταση που έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, βγαίνοντας από το γραφείο της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κα. Ελένης Ράϊκου, που επεσήμανε πως οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της συγκεκριμένης υπηρεσίας «πρέπει να θεωρηθεί ως απόπειρα συγκάλυψης».

Πως λειτουργεί το «σύστημα»

«Ένα πολιτικο-αστυνομικό "σύστημα", έχει αναλάβει την "εργολαβία" κατάληψης επιτελικών θέσεων σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες, βάζοντας τις υποδομές για τις επόμενες "συγκυβερνήσεις"» δηλώνουν πηγές, πολιτικές και αστυνομικές, που γνωρίζουν τις παρασκηνιακές κινήσεις του «δικτύου», το οποίο... έκοψε και τοποθέτησε αξιωματικούς, «τελείωσε» τον Γιάννη Πανούση και τώρα... καταργεί τον διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, το «πολιτικό τμήμα» αυτού του συστήματος, το οποίο αποτελείται από πρόσωπα σαν αυτά που καταγγέλλει ο καθηγητής κ. Γιάννης Πανούσης, επιδιώκει να πάρει τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση κρίσιμων αστυνομικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αστυνομικοί «εκφραστές» του πέρα από την εκτέλεση των πολιτικών εντολών, έχουν και ελεύθερο πεδίο για «παραμάγαζα διαφθοράς».

Το «καλό σχέδιο», σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, έχει... καταγραφεί από τους «κοριούς» της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, την περασμένη Άνοιξη, και έχει εφαρμοστεί «κατά γράμμα». Ο 67χρονος ιδιώτης και ελεγχόμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., συζητούσαν για κρίσεις και τοποθετήσεις αξιωματικών, οι οποίες έγιναν, θα «έδιωχναν τον Πανούση» και το κατάφεραν, ήθελαν να διώξουν τον διοικητή των «αδιάφθορων» και το πέτυχαν.

«Η... κατάργηση του κ. Σταυρόπουλου ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Σειρά έχει η Οικονομική Αστυνομία, η Κρατική Ασφάλεια και η Ασφάλεια Αττικής. Δεν υπάρχουν "στρατόπεδα", "καλοί ή κακοί". Είναι ένας φαύλος κύκλος από πρόσωπα απρόθυμα ή πρόθυμα να δεχθούν να παίξουν το... παιχνίδι» σημειώνουν αστυνομικές πηγές, που έχουν γνώση των εξελισσόμενων παρασκηνιακών διεργασιών.

«Εξωθεσμική» απόφαση

Η επιστολή του κ. Τόσκα για την αντικατάσταση του διοικητή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ουσιαστικά εξωθεί τον κ. Σταυρόπουλο στην παραίτηση από την θέση του, καθώς αν δεν τον κάνει μπορεί να χρειαστεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα αλλάζει τα κριτήρια παραμονής του, όπως είχε γίνει με την περίπτωση της πρώην γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαβαϊδου.

Κύκλοι της αστυνομίας χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματική, εξωθεσμική, ενδεχομένως και παράνομη» την υπουργική απόφαση. Την ίδια ώρα το περιβάλλον του πρώην υπουργού κάνει λόγο για εκκαθαρίσεις συγκάλυψης και προσθέτουν πως «θα κριθεί η φαυλότητα και εντιμότητα των κινήσεών τους.

Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Είναι αμήχανα όσα κάνουν». Σήμερα αναμένεται να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την επιλογή του νέου διοικητή Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τόσκα είναι ο ταξίαρχος Αναστάσιος Αναστασάκος που μέχρι σήμερα υπηρετούσε σε οικονομικές υπηρεσίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα προκειμένου να ενημερωθεί για το επίμαχο θέμα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε: «Ήταν λάθος. Δεν θα συμφωνήσουμε με την πρόταση αλλαγής του. Πρόκειται για έναν εξαίρετο επιχειρησιακό αξιωματικό».

«Κατάργηση» εν μέσω αποκαλύψεων

Η απομάκρυνση του Αστυνομικού Διευθυντή Σταύρου Σταυρόπουλου, που ενδεχομένως συμπαρασύρει και άλλους αξιωματικούς των «αδιάφθορων», συμπίπτει χρονικά με την αποκαλυπτική κατάθεση που δόθηκε από αστυνομικό στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, και προσδιορίζει με στοιχεία τη συνεργασία ανώτατου αξιωματικού της Αστυνομίας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για παράνομες ενέργειες σε θέματα διαχείρισης αλλοδαπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 67χρονος ιδιώτης, που κατονομάζεται ότι είχε επαφές με τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ήταν στην ίδια επιτροπή με το μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Λάμπρου, που επισκεπτόταν μέλη των «Πυρήνων» στις φυλακές κι απ’ όπου διατυπώνονταν - σύμφωνα με πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ - οι απειλές κατά της ζωής του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ Γιάννη Πανούση.

Η μαρτυρία περιέχει με λεπτομέρειες συναντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία τους στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αλλά και σε κατοικίες άλλων ιδιωτών στην Κηφισιά, στην Εκάλη και στο Πόρτο Ραφτη

Η αποκαλυπτική κατάθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ», λήφθηκε μετά από εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου που ερευνούσε τις παράνομες διασυνδέσεις μεταξύ στελεχών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ, διακινητών λαθρομεταναστών, αλλά κι ιδιωτών που φέρεται να είχαν στενούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μαρτυρία περιέχει με λεπτομέρειες συναντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία τους στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αλλά και σε κατοικίες άλλων ιδιωτών στην Κηφισιά, στην Εκάλη και στο Πόρτο Ραφτη. Επιπλέον προσδιορίζονταν οι παρεμβάσεις τους στην Διεύθυνση Αλλοδαπών για κατά παρέκκλιση «νομιμοποιήσεις παράτυπων μεταναστών» κι άλλες παράτυπες ενέργειες που γίνονταν μέσω των γραφείων της Λεωφόρου Κατεχάκη. Στην κατάθεση υπάρχουν αναφορές σε δεξιώσεις που γίνονταν σε έπαυλη της Κηφισιάς με την παρουσία των ίδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -αρκετοί από αυτούς προσχώρησαν αργότερα στην «Λαϊκή Ενότητα» - κι ένστολων.

Εκείνη την περίοδο έγιναν οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος που εκτός των άλλων «έκρινε» αξιωματικούς, επεδίωκε την απομάκρυνση του Γιάννη Πανούση (το κατάφερε) και άλλων που έμπαιναν εμπόδιο στα παράνομα σχέδιά τους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταυρόπουλος είχε διατελέσει προϊστάμενος υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής που είχαν εξιχνιάσει σωρεία εγκληματικών ενεργειών, την απαγωγή του εφοπλιστή κ Περικλή Παναγόπουλου κι άλλων. Πολλές φορές είχε μπει στο στόχαστρο των ηγετικών στελεχών της ελληνικής μαφίας, που επεδίωκε και τη φυσική του εξόντωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 14 Σεπ 2020 | 12:18
13 Σεπ 2020 | 19:33

ΕΛΑΣ: 199 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας – 53.638 έλεγχοι το Σάββατο

Επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε 4 καταστήματα σε Κρήτη και Ήπειρο, για υπεράριθμους πελάτες.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΣΠΗΛΙΟ 11 Σεπ 2020 | 23:14

Σοκ στην Καστοριά: Οπλοστάσιο θαμμένο σε αγροτική περιοχή βρήκε η ΕΛΑΣ

Εξετάζεται το ενδεχόμενα σύνδεσης με παλιές ανεξακρίβωτες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος

ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ ΟΙ "ΓΑΛΑΖΙΟΙ" ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 11 Σεπ 2020 | 08:55

Αναβρασμός στη ΝΔ για τη μη άρση ασυλίας Πολάκη - Δημόσια συγγνώμη Γεωργιάδη σε Κουρτάκη

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την απουσία των βουλευτών με αποτέλεσμα να μην αρθεί η ασυλία Πολάκη. Να αποδοθούν ευθύνες ζητά ο Κ. Μπογδάνος.

"GOLDEN RIBBON" 10 Σεπ 2020 | 22:22

Βουλή: Φωταγωγήθηκε με την "Χρυσή Κορδέλα" - Για τη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου [εικόνες]

Παγκόσμιος μήνας ευαισθητοποίησης κατά του παιδικού καρκίνου - Με το σύμβολο της Χρυσής Κορδέλας η Βουλή

Η ΜΗΝΥΣΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 10 Σεπ 2020 | 14:39

Εκπληξη στη Βουλή: Ο Πολάκης έβαλε τραγούδι του Καζαντζίδη... και η άρση ασυλίας του απορρίφθηκε

Απορρίφθηκε η αίτηση άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη- Η συζήτηση έγινε... υπο τους ήχους του Καζαντζίδη

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ 09 Σεπ 2020 | 21:06

"Λίφτινγκ" στη Βουλή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση [Εικόνες]

Οι εργασίες αποκατάστασης στη Βουλή ξεκίνησαν από τα μαρμάρινα στοιχεία.

09 Σεπ 2020 | 20:56

Τραγικό δυστύχημα της Ομάδας Δίας: Επικοινωνία της Κ. Σακελλαροπούλου με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και ενημερώθηκε για το τραγικό δυστύχημα με θύματα δύο άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ

ΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 09 Σεπ 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Προβληματισμός από τους κοινωνικούς φορείς για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Ενστάσεις από τους κοινωνικούς φορείς στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 08 Σεπ 2020 | 17:55

Φυλακές Κορυδαλλού: Έφοδος στα κελιά κρατουμένων για τρομοκρατία - Εντόπισαν μεταλλικά ρόπαλα και ναρκωτικά [Εικόνες-βίντεο]

Έφοδος της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών στα κελιά μελών τρομοκρατικών οργανώσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08 Σεπ 2020 | 16:21

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών που είχε ρημάξει τα Νότια Προάστια

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις από αποθήκες οικιών σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 07 Σεπ 2020 | 23:35

Βουλή: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορονοϊού τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Σεπ 2020 | 22:38

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά μάσκα

Είναι δύσκολο να υποχρεωθεί ένα μικρό παιδί να φορά συνέχεια τη μάσκα, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του