Ο επικεφαλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης βρέθηκε σήμερα Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο ΕΡΤNEWS και στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο από τις 6" και μίλησε για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ όπου δήλωσε ό,τι "δεν μας χαροποιούν οι εξελίξεις ούτε μας εκπλήσσουν.
Βεβαίως γιατί είναι εξελίξεις στις οποίες τις είχαμε διαβλέψει και τις είχαμε διαβλέψει εγκαίρως, πιστεύω, ούτε μας χαροποιούν ούτε μας εκπλήσσουν. Παρακολουθούμε βεβαίως τις εξελίξεις και βλέπουμε τον πλήρη εκφυλισμό και την απαξίωση ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου".
Συνεχίζοντας στο θέμα των εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε: "Νομίζω, ότι απ’ όταν φύγαμε εξηγήσαμε ακριβώς τους λόγους για τους οποίους φύγαμε. Ήταν σαφές ότι με τη νέα ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στην απαξίωση. Μια ηγεσία η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Αριστερά, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον προοδευτικό χώρο εν γένει. Θα έλεγα δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη σοβαρότητα. Και αυτό το οποίο βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ακριβώς οι τελευταίες πράξεις αυτού του δράματος. Δεν μπορεί μια πολιτική δύναμη, μια πολιτική δύναμη της Αριστεράς, μια πολιτική δύναμη μάλιστα, η οποία έχει κυβερνήσει, έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας όλα τα προηγούμενα χρόνια και είναι και σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση αντί να παράγει πολιτική, να παράγει τοξικότητα. Είδαμε και χθες εικόνες με τη λογική του όχλου να κυριαρχεί. Αυτά νομίζω ότι δεν έχουν θέση σε μια πολιτική δύναμη"
Για τις εντάσεις που σημειώνονται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: "Δεν μιλάμε για εντάσεις. Προφανώς πάντα υπάρχουν, αλλά δεν μιλάμε για εντάσεις. Νομίζω ότι αυτό το οποίο γίνεται τις τελευταίες μέρες είναι πρωτοφανές. Είναι πρωτοφανές για οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό στη χώρα μας. Και βεβαίως, επειδή με ρωτήσατε στην αρχή για το εαν και εμάς αυτό μας στενοχωρεί ή μας χαροποιεί, κοιτάξτε επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτή την κατάσταση και προσβάλλονται από όλο αυτό το οποίο συμβαίνει, εγώ θεωρώ ότι αυτό το οποίο είναι σημαντικό στις σημερινές συνθήκες είναι ακριβώς να υπάρχει μια πολιτική δύναμη σοβαρότητας, αξιοπιστίας και ειλικρίνειας. Και η πολιτική δύναμη αυτή είναι η Νέα Αριστερά. Γι’ αυτό μιλήσαμε από τότε, όταν αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλήσαμε για μια πράξη ευθύνης, πράξη ευθύνης απέναντι σε έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο, πράξη ευθύνης απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία, η οποία περιμένει να υπάρξει μια σοβαρή, αξιόπιστη εναλλακτική διέξοδος απέναντι στην κυβέρνηση".
Ερωτώμενος στο εαν αλλάξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξουν κάποια δεδομένα για την Νέα Αριστερά και θα ανοίξει ο δρόμος της συνεργασίας απάντησε: "Να είμαστε σοβαροί. Η μετάλλαξη την οποία έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά τη γνώμη μας ανεπίστρεπτη. Είναι μια πορεία η οποία δεν μπορεί να έχει και δεν μπορεί να έχει επιστροφή. Αυτό το οποίο έχει σημασία αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου, για μια κοινωνία, ξέρετε την κοινωνία δεν την αφορούν ολες αυτές οι αντιπαραθέσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, λειτουργούν σε πολιτικό κενό. Αυτό το οποίο αφορά αυτή τη στιγμή την κοινωνία είναι να υπάρξει μια σοβαρή απάντηση. Ξέρετε, αυτή την περίοδο εγώ κάνω περιοδεία σε όλη την Ελλάδα χθες ήμουν στην Κόρινθο, αρχές εβδομάδας στην Κρήτη αύριο πηγαίνω στη Θράκη. Βλέπω έναν κόσμο ο οποίος έχει μια αγωνία να υπάρξει μια διαφορετική προοπτική για το αύριο του, για το μέλλον του. Δεν μπορεί η μόνη προοπτική να είναι αυτή η αλαζονική, αυταρχική και σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι λοιπόν ζήτημα υπαρξιακό συνολικά για τους αριστερούς, για τους κεντροαριστερούς, για τους προοδευτικούς πολίτες, να υπάρξει μια σοβαρή πολιτική δύναμη, η οποία θα εκφράσει αυτές τις ανάγκες. Και αυτή η πολιτική δύναμη, επαναλαμβάνω, φιλοδοξούμε να είναι τη χτίζουμε σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα είναι η Αριστερά".
Για το ενδεχόμενο να υπάρξει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: "Το ζήτημα της συνολικότερης ανασύνθεσης του χώρου της Αριστεράς και των ευρύτερων δυνάμεων που κινούνται στον προοδευτικό χώρο είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς μας απασχολεί και το οποίο προφανώς το επόμενο διάστημα θα τεθεί, αλλά αυτό πρέπει να τεθεί με σοβαρούς προγραμματικούς όρους, με επιστροφή στην πολιτική, δεν μπορεί να γίνεται με όρους σόου, με όρους τηλεριάλιτι, γιατί αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή".
"Το τι θα κάνει ο κύριος Κασελάκης και το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δικό τους θέμα. Νομίζω ότι η κοινωνία παρακολουθεί, βλέπει, αντιλαμβάνεται, αγωνιά και εξοργίζεται" δήλωσε για αυτά που ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κασελάκης , ότι θα παραμείνει ασχέτου αποτελέσματος.
Προσθέτοντας στην ερώτηση εαν έχει να κάνει με τις έδρες αυτά που ανέφερε ο κ. Κασελάκης στην ομιλία του, ο κ. Χαρίτσης τόνισε "Ο κ. Κασελάκης ήταν ο θαυμαστής του Τραμπ. Ήταν υποψήφιος υπουργός του Μητσοτάκη. Δεν θα μπούμε σε διάλογο με τον κ. Κασελάκη, οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις ιδέες, με τις αξίες, με την ιστορία, με την προοπτική της Αριστεράς. Νομίζω ότι εμάς αυτό το οποίο που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να μιλήσουμε με την κοινωνία. Μόνο αυτό μας ενδιαφέρει. Ξέρετε, συζητάμε και βλέπω ότι ξέρετε καταναλώνεται πάρα πολύς χρόνος και τηλεοπτικός και δημοσιογραφικός για το τι συμβαίνει και ευλόγως αυτές τις μέρες στο ΣΥΡΙΖΑ, το κατανοώ, ξέρετε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε λίγες μέρες έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, το οποίο οδηγεί σε πλήρη καταπάτηση του αιγιαλού και σε χτίσιμο ακόμα και στην άμμο, ακόμη και στις παραλίες. Σε λίγες μέρες έρχεται το νομοσχέδιο στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Μια αντισυνταγματική ρύθμιση, κατάφωρη, όπως λένε δεκάδες συνταγματολόγοι, παραβίαση του άρθρου 16 και μάλιστα γι αυτό προχθές εγώ ζήτησα και το αποδέχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην οποία πήγα και συζήτησα με την κ. Σακελλαροπούλου στη βάση ακριβώς γι αυτό το ζήτημα. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν και πρέπει να απασχολούν σήμερα στην ελληνική κοινωνία".