Χάσμα για το ασφαλιστικό, πιο σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Σε μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις επιμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χάσμα για το ασφαλιστικό, πιο σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Σε μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις επιμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μετά το τέλος της σημερινής διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό.

Κατά τον σημερινό 3ωρο κύκλο επαφών η ελληνική πλευρά και το κουαρτέτο φέρονται να έχουν συμφωνήσει όσον αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης βάση των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις, ωστόσο παραμένει μεγάλη απόσταση στο τμήμα της διαπραγμάτευσης που έχει να κάνει με την εξασφάλιση τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων ευρώ είτε από την περικοπή των συντάξεων είτε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι το οποίο δεν δέχεται η πλευρά των δανειστών.

Δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά δεν φέρεται διατεθειμένη αν δεχθεί μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αύριο θα συνεχιστούν οι συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στο ασφαλιστικό .

Μετά τον κ. Κατρούγκαλο στη συνάντηση με το κουαρτέτο προσήλθε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ενώ σειρά έχει ο ΥΠΟΙΚ Γ. Τσακαλώτος για το δημοσιονομικό.

Κατρουγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές

Προσερχόμενος στη συνάντηση στο Χίλτον ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «Κλείδωσαν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις», ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ είπε ότι «θέλει αίμα» αφού επιθυμεί το έλλειμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ των επικουρικών ταμείων να κλείσει μόνο με περικοπές συντάξεων.

«Αν δεν υπήρχε η διαφωνία για τις επικουρικές συντάξεις θα υπήρχε συμφωνία στο πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας αφήνωντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να είναι πιο ελαστική στο αίτημα των θεσμών να πέσει το δίχτυ ασφαλείας των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης), προκειμένου «να βρεθεί ένας μέσος δρόμος».

Τι ζητούν οι πιστωτές

* στο ασφαλιστικό άγριο τσεκούρι στις επικουρικές

* στα κόκκινα δάνεια πώληση και εξυπηρετούμενων

* και στα δημοσιονομικά χαμηλότερο αφορολόγητο, μειώσεις μισθών στο δημόσιο κλπ.

Ποια μέτρα έφεραν μαζί τους από τις Βρυξέλλες οι Θεσμοί

Στη συνάντηση των Βρυξελλών με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν , το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μ. Κερέ τεσσάρων μελών του EWG (από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), αλλά και τον επικεφαλής του, κ. Τ. Βίζερ διαπιστώθηκαν οι αποκλίσεις και καταγράφηκαν οι απαιτήσεις για νέα σκληρά μέτρα όπως μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και αυξήσεις σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση (το MoU από την Ευρωζώνη και το MEFP από το ΔΝΤ) προκύπτει ότι θα πρέπει η Αθήνα να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης και να λάβει πολύ σκληρά μέτρα, όπως σημειώνει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες

Η τρόικα επιμένει σε χαμηλότερο των 9.090 ευρώ (πέριξ των 8.000 ευρώ) αφορολόγητο όριο (πρόταση της Αθήνας η μείωσή του σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ).

• Οι δανειστές –και ιδίως το ΔΝΤ– θεωρούν ότι τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περικοπές δαπανών) δεν φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο.

Γι’ αυτό και προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

• Στο ασφαλιστικό παραμένει απόσταση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».

• Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Κατά τη διάρκεια του EWG της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας που έχει στείλει η Ευρωζώνη (MoU) αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ εκείνο του ΔΝΤ (MEFP) αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Επίσης, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

Πάντως, είναι ιδιαίτερα ασαφές ακόμη τι χρειάζεται για να εκταμιευθεί η δόση. Το μοναδικό σημείο συμφωνίας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν πριν οποιαδήποτε εκταμίευση. Επίσης, αξιωματούχος επισήμαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 13 Οκτ 2021 | 11:16

Κεραμέως: Τα πολλά κρούσματα είναι στα σχολεία σε περιοχές με χαμηλό εμβολιασμό

"Είναι κλειστά τμήματα σε 7 από τα σχεδόν 14.000 σχολεία", είπε η κ. Κεραμέως.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 11 Οκτ 2021 | 12:50

Συλλαλητήρια εκπαιδευτικών και μαθητών κατά της αξιολόγησης - Έξω από το Εφετείο ΔΟΕ και ΟΛΜΕ [εικόνες - βίντεο]

Στο Εφετείο οι εκπαιδευτικοί, στα Προπύλαια οι μαθητές. Αντιδρούν στην εξιολόγηση. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 11:59

Βορίδης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Γίνεται αλλά όλοι παίρνουν πάνω από 7

"Είναι ως μη αξιολόγηση", είπε ο κ. Βορίδης. Το 95% των αξιολογουμένων παίρνει βαθμούς από 7 και 7,5 έως 8,9 και το υπόλοιπο ποσοστό παίρνει πάνω από το 9.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 11 Οκτ 2021 | 09:42

Απεργία εκπαιδευτικών και συγκέντρωση στις 11:30 στο Εφετείο - Αντιδρούν στην αξιολόγηση

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας στο λεκανοπέδιο από τις 11:30 πμ. Συγκέντρωση στο Εφετείο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 19:22

Κόντρα Μηταράκη - Τσακαλώτου για τα pushback στο Αιγαίο: "Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα του 2015-19"

Εκατέρωθεν "πυρά" από Νότη Μηταράκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο για το προσφυγικό με αφορμή το κείμενο που υπέγραψε ο υπουργός με χώρες του Βίσεγκραντ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 06 Οκτ 2021 | 13:30

Δάσκαλοι: Με 24ωρη απεργία στις 11 Οκτωβρίου αντιδρούν στην αξιολόγηση

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι δάσκαλοι τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στην αξιολόγηση. Θα κάνουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 01 Οκτ 2021 | 09:27

Κεραμέως: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών λόγω αξιολόγησης

Με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών είπε η Νίκη Κεραμέως. Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή διαρκείας των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.