Χατζηδάκης: Αντί για συγγνώμη, κουνούν και το δάχτυλο

Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Χατζηδάκης: Αντί για συγγνώμη, κουνούν και το δάχτυλο

Σειρά ερωτημάτων για την τραγωδία στην Αττική θέτει ο Κωστής Χατζηδάκης, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση για έλλειψη ευθιξίας. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη, επισημαίνει πως η χώρα έχει διαχρονικές αδυναμίες, όμως τονίζει πως εδώ και σχεδόν 4 χρόνια υπάρχει μια κυβέρνηση που εποπτεύει, δίνει κατευθύνσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

«Πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση; Διότι ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο κ. Χατζηδάκης και για τα θέματα της οικονομίας, επισημαίνοντας πως παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση η χώρα από τη στιγμή που έχει δεσμευτεί με νέα μέτρα ουσιαστικά δεν βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Ελλάδα ζει μια πρωτοφανή τραγωδία, πιστεύετε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

Πριν μιλήσουμε για ευθύνες, ας μιλήσουμε για τη μεγάλη εθνική τραγωδία. Όλοι οι Έλληνες πενθούμε. Όλοι βουρκώσαμε. Όλοι λυγίσαμε μπροστά σε αυτό το απίστευτο θέαμα. Οικογένειες να πεθαίνουν αγκαλιά και να βρίσκονται στη συνέχεια απανθρακωμένες. Όλοι τιμούμε τη μνήμη των νεκρών και όλοι όσοι παίρνουμε αποφάσεις οφείλουμε να εργαστούμε έτσι ώστε αυτά να μη συμβούν ποτέ ξανά στην πατρίδα μας.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, αλλά αφήνουν υπονοούμενα και για πιθανό σχέδιο εμπρησμού…

Όπως και να μετράει κανείς τα πράγματα σε σχέση με την ένταση του αέρα, ό, τι και να αποδειχθεί σε σχέση με ενδεχόμενο εμπρησμό, οι νεκροί που χάθηκαν -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- δεν θα γυρίσουν πίσω. Και ο πόνος των συγγενών, αλλά και όλων των Ελλήνων που ακουμπούν αυτή την ώρα στα φέρετρα τους, δεν πρόκειται να απαλυνθεί. Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να ψάχνουν δικαιολογίες για να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις χρειαζόμαστε για τα δύσκολα. Δεν ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να τις έχουμε μόνο στη νηνεμία, στις μπουνάτσες και στις λιακάδες. Ούτε ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να σηκώνουν ψηλά τα χέρια μπροστά σε ενδεχόμενους εμπρησμούς. Ποια είναι η διαφορά; Ότι ορισμένες κυβερνήσεις στον κόσμο, και ορισμένα πολιτικά και διοικητικά στελέχη, έχουν τύψεις. Και οι τύψεις αυτές οδηγούν στις αντίστοιχες αποφάσεις. Η δική μας κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει τύψεις.

Πιστεύετε πως αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να αποτραπεί;

Δεν είμαι ειδικός. Ακούω αυτές τις μέρες τους ειδικούς. Κανένας τους δεν υποτιμά τις δυσκολίες. Αλλά δεν βρέθηκε και κανένας με πραγματική γνώση για το θέμα να μη ρωτήσει: Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης; Γιατί δεν έχει πάρει σάρκα και οστά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει νομοθετηθεί από το 2014; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι σύγχρονες τεχνολογίες του γεωεντοπισμού για να σταλούν SMS αμέσως σε όσους ήταν στη γύρω περιοχή με τις κατάλληλες οδηγίες; Γιατί σε μια ναυτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα προκλήθηκε αυτό το κομφούζιο με τη διάσωση όσων έπεσαν στη θάλασσα; Γιατί αγνοήθηκαν οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των πυροσβεστών μια εβδομάδα πριν; Γιατί… Γιατί… Ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω, αυτά τα «γιατί» δεν βασανίζουν τους αρμόδιους;

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν φέρει ευθύνη;

Όλοι ζούμε στην ίδια χώρα. Δεν πιστεύω ότι όλοι οι διάβολοι είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο και όλοι οι άγγελοι σε ένα άλλο. Η χώρα αυτή έχει διαχρονικές αδυναμίες. Αλλά σε όλες τις χώρες υπάρχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση που εποπτεύει, δίνει τις κατευθύνσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει στη δική μας περίπτωση, καθώς η σημερινή κυβέρνηση κυβερνά πλέον σχεδόν 4 χρόνια. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να μάθουν; Και πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση; Διότι ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα. Προχθές παραδόξως και εκ των υστέρων ο κ. Τσίπρας ανέλαβε, όπως είπε, την πολιτική ευθύνη. Ποια πολιτική ευθύνη όμως αφού ακόμα ισχυρίζονται ότι τα έκαναν όλα τέλεια;

Υπάρχουν όμως διαχρονικά προβλήματα και παθογένειες που προφανώς δεν θα μπορούσαν να λυθούν μέσα σε μερικά χρόνια….

Δεν υποτιμώ τις αδυναμίες του παρελθόντος. Ούτε έχω ανάγκη να ενοχοποιήσω μια κυβέρνηση που στο κάτω-κάτω όλοι γνωρίζουν ότι είναι σε αποδρομή. Εάν όμως δεν διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν στον χειρισμό αυτής της τραγωδίας, τα λάθη αυτά θα επαναλαμβάνονται. Και αυτό δεν το αξίζει η Ελλάδα. Δεν το αξίζουν οι Έλληνες. Εάν πούμε «δεν βαριέσαι, αντίξοες ήταν οι συνθήκες, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά», την επόμενη φορά πάλι δεν θα λειτουργήσει το 112, πάλι δεν θα λειτουργήσει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, πάλι δεν θα συντονιστούν μεταξύ τους οι αρμόδιες κρατικές αρχές, πάλι μπορεί να ξαναζήσουμε τέτοιου είδους τραγικές καταστάσεις. Ας αρθούμε, λοιπόν, όλοι στο ύψος των περιστάσεων και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι η πατρίδα μας περισσότερο θωρακισμένη σε αυτές τις καταστάσεις. Στη Νέα Δημοκρατία από το περασμένο Συνέδριό μας, και με αφορμή την τραγωδία της Μάνδρας, έχουμε μιλήσει για την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Για έναν ενιαίο φορέα δασοπροστασίας. Για μια ουσιαστική αναβάθμιση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που δεν μπορεί να παραμένει θεατής αρνητικών εξελίξεων. Ας διδαχθούμε, επιτέλους, από τα αλλεπάλληλα δράματα που ζούμε.

Εκτιμάτε πως αυτή η τραγωδία ενδέχεται να δημιουργήσει ή να επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις;

Δεν είναι του παρόντος. Δεν με ενδιαφέρει. Και θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων αν πάνω στις σορούς των συμπατριωτών μας, αρχίζαμε να εκτιμούμε κομματικά οφέλη και ζημίες.

Στα ζητήματα της οικονομίας, με δεδομένο ότι πλησιάζουμε στη ΔΕΘ και αναμένουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις-δεσμεύσεις, και του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, και έχοντας πλέον ως χώρα βγει από το πρόγραμμα, τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Αν είχαμε βγει από το πρόγραμμα δεν θα χρειαζόταν πράσινο φως από το Eurogroup για τις συντάξεις. Αν είχαμε βγει από το πρόγραμμα δεν θα χρειαζόταν να πιάνουμε κάθε χρόνο 3,5% στόχο στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν είχαμε βγει από το πρόγραμμα δεν θα ήταν εδώ το Υπερταμείο μέχρι το 2115. Αυτά τα ξέρει ο κόσμος.

Δεν ξέρω τι θα πει ο πρωθυπουργός. Δικαίωμά του. Δεν νομίζω ότι θα τον ακούσουν και πάρα πολλοί, άλλωστε. Σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σεμνοί, σοβαροί και αξιόπιστοι. Να μετρήσουμε τα λόγια μας, όπως πάντα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και να μιλήσουμε για την Ελλάδα που, επιτέλους, πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Μια Ελλάδα που δεν θα τιμωρεί τα παιδιά της με εξορία γιατί έχει ενοχοποιήσει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Μια Ελλάδα που δεν θα ανέχεται άλλο τους αυτοσχεδιασμούς και το μπάχαλο σε κάθε επίπεδο, αλλά θα προχωρήσει με βάση αυτά που έχουν πετύχει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σοβαρότητα και κοινή λογική είναι οι σημαίες της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση όμως δηλώνει ανοιχτά πως κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και προφανώς συντηρεί ένα κλίμα αισιοδοξίας με κάποιες παροχές, αλλά και μειώσεις στη φορολογία…

Ας κάνει ό, τι νομίζει η κυβέρνηση. Έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση κοιτάνε προς τη δική μας πλευρά. Θέλουν να βεβαιωθούν πως έχουμε διδαχθεί από τα δικά μας λάθη και τα λάθη των αντιπάλων μας και μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ένα καινούριο πεδίο προοπτικής και ευκαιριών για όλους. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν, πριν από αυτό, να αισθανθούν ότι ζουν σε μια χώρα με μια κυβέρνηση που είναι αξιόπιστη και μπορεί να βάλει πέντε πράγματα σε μια σειρά. Φοβούμαι ότι σήμερα αυτό λείπει, και μάλιστα έντονα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα κινηθεί στη λογική της μείωσης των φορολογικών συντελεστών αλλά και του ΕΝΦΙΑ… Αυτό είναι εφικτό χωρίς να έχει δοθεί το πράσινο φως από τους εταίρους;

Το ίδιο το ερώτημα καταρρίπτει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο. Αν δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο, γιατί χρειαζόμαστε έγκριση των δανειστών; Εν πάση περιπτώσει, όσα έχουμε πει για τη μείωση των φόρων τα συνδέουμε απόλυτα με αντίστοιχη μείωση των δαπανών. Δεν θα υπάρξει, λοιπόν, κάποιο δημοσιονομικό κενό, και ως εκ τούτου για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι συγκεκριμένες μειώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη σχέση μας με τους δανειστές. Αλλά όλα αυτά στην ώρα τους. Έχουμε καιρό μέχρι τη ΔΕΘ. Τώρα η πατρίδα μας, αφού θάψει τους νεκρούς της, πρέπει να κοιτάξει πώς τέτοιου είδους τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Εκλογές πότε βλέπετε;

Έχω μιλήσει γι’ αυτό κατ' επανάληψη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δεν νομίζω, όμως, ότι έχοντας ακόμα μπροστά μας την προσπάθεια να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας έχει νόημα εμείς να κάνουμε προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών.

Φωτό: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 01 Οκτ 2021 | 13:26

Επίθεση Χατζηδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις για την καταψήφιση προοδευτικών κοινωνικών μέτρων

Ο Κωστής Χατζηδάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση των κοινωνικών μέτρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ 28 Σεπ 2021 | 09:28

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως κατήγορος για τη ΔΕΗ ενώ είναι κατηγορούμενος

"Αφού κατέστρεψαν τη ΔΕΗ, τώρα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βλέπουν τάχα ξεπούλημα", αναφέρει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ 22 Σεπ 2021 | 12:19

Απάντηση στην e-food: Η Rocket υπογράφει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους delivery

Η εταιρεία Rocket "απαντάει" στην efood με 500 προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου. Το σχόλιο Χατζηδάκη. Κινητοποιήσεις των διανομέων με στάση εργασίας.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 21 Σεπ 2021 | 12:13

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ "βγάζει λάδι" την e-food προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει συνώνυμο των fake news", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Σεπ 2021 | 12:12

Χατζηδάκης για efood: Αθέμιτη πρακτική η επιστολή στους εργαζόμενους - Το νομοσχέδιο τους προστατεύει

"Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με το efood με το νόμο. Ο νόμος αυτός προστατεύει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 19 Οκτ 2021 | 22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 19 Οκτ 2021 | 21:50

Συνάντηση Παπανδρέου - Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη: Στόχος "η ειρηνική συνύπαρξη και η καλή γειτονία"

Τι συζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Οκτ 2021 | 21:31

Κεραμέως: Οχυρωμένα τα πανεπιστήμια - "Το 74,79% των φοιτητών έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει"

Σύμφωνα με την κα. Κεραμέως το ποσοστό εμβολιασμού ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στους καθηγητές των πανεπιστημίων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2021 | 20:52

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - "Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς"

Προκαλεί η Τουρκία στέλνοντας μήνυμα στην Αίγυπτο: "Δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο".

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 19 Οκτ 2021 | 17:53

Βασίλης Λεβέντης: Νοσηλεύεται με κορονοϊό για 25η ημέρα - Η πορεία της υγείας του- Γιατί παραμένει στη ΜΕΘ

Παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Ευαγγελισμού" ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 16:01

Το μεγάλο "ευχαριστώ" της Ντόρας Μπακογιάννη για το κύμα συμπαράστασης: "Τα μηνύματά σας μου δίνουν δύναμη"

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε δημόσια την ευγνωμοσύνη της για το κύμα συμπαράστασης μετά την συγκλονιστική αποκάλυψή της ότι νοσεί με καρκίνο

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 14:41

"Είμαι κι εγώ ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα": Το μήνυμα του Δημήτρη Γάκη (ΣΥΡΙΖΑ) στη Ντόρα Μπακογιάννη

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, αποκαλύπτει ότι είναι και ο ίδιος ένας ακόμη από τους 500 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα. "Θα βγούμε νικητές" λέει στη Ντόρα Μπακογιάννη.