Σύσκεψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού, παρουσία των Κωστή Χατζηδάκη, Κώστα Τσιάρα και Γιώργου Πιτσιλή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/11.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στάθηκε στη σημασία της μετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ενώ τόνισε πως οι πληρωμές της βασικής ενίσχυσης και του Μέτρου 23 προγραμματίζονται για τα τέλη Νοεμβρίου.
"Είμαι αποφασισμένος να κάνω οτιδήποτε προκειμένου να πληρωθούν έγκαιρα οι αγρότες μας" ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι "εργαζόμαστε για αυτό". Επανέλαβε ότι είναι βούληση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο σε σχέση με τη γεωργία και τις ενισχύσεις.
Αναφορικά με τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, τόνισε πως αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση με προκλήσεις και πιεστικά χρονοδιαγράμματα και ότι στόχος είναι να πληρωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί μέσω ενός νέου συστήματος που επιβραβεύει τους παραγωγικούς γεωργούς και κτηνοτρόφους.
"Θα επιβραβεύει στην πράξη όλους εκείνους που έχουν εκμεταλλεύσεις, που είναι παραγωγικοί, που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία και στην ύπαιθρο", επισήμανε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης, δήλωσε ότι όλοι στην κυβέρνηση εργάζονται "για την εφαρμογή των νέων κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επιβραβευθούν οι πραγματικοί αγρότες και να μην υπάρξουν νέα πρόστιμα στη χώρα. Η άσκηση δεν είναι εύκολη αλλά εργαζόμαστε συστηματικά κάθε μέρα και θα τα καταφέρουμε".
Τσιάρας: Απαραίτητη η ενσωμάτωση των ελέγχων στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Για μια δύσκολη προσπάθεια έκανε λόγο ο Κώστας Τσιάρας αναφορικά με το νέο τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι "είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση των ελέγχων, γι' αυτό υπήρξαν καθυστερήσεις και μπαίνει σε νέα εποχή διαφάνειας και δικαιοσύνης".
Πρόσθεσε ότι "ο σχεδιασμός όλου αυτού του εγχειρήματος είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους έντιμους αγρότες στο συντομότερο δυνατό χρόνο και να τους δώσουμε τη βαθιά ανάσα που θέλουνε προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δικές τους δυσκολίες και στα δικά τους προβλήματα".
Πιτσιλής: Ο διπλός στόχος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στον διπλός στόχος που υπάρχει:
- Πρώτον, "να πληρώνουμε, τηρώντας τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουμε μπροστά μας".
- Δεύτερον, "να πληρώνουμε με διαφάνεια και δικαιοσύνη τους αγρότες που πράγματι δικαιούνται τις επιδοτήσεις, διασφαλίζοντας έτσι τα χρήματα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φορολογουμένων".