
Ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Σημειώνεται ότι οι τελευταίες επαφές ήταν το 2016 και διεκόπησαν με πρωτοβουλία της Τουρκίας
Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση των πιθανών σημείων σύγκλισης ανάμεσα στις δυο χώρες, σημεία σύγκλισης που μπορεί να οδηγήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις και είτε να υπάρξει συμφωνία είτε να παραπεμφθούν τα θέματα των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την Ελλάδα τα μόνη σημεία συζήτησης είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Η Τουρκία από την πλευρά της επιθυμεί στην ατζέντα των συνομιλιών να τεθούν και όλες οι διαφορές με την Τουρκία- διαφορές που η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι μπορούν καν να συζητηθούν- όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών ή ακόμα και το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου.
Από χτες το βράδυ η τουρκική προεδρία αναβάθμισε την αντιπροσωπεία της καθώς στις διερευνητικές συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Καλίν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη στο Σκάι, υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή στο Ντολμά Μπαχτσέ.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πολύπειρος διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές και επί εποχής Σημίτη, όταν οι δυο πλευρές είχαν φθάσει πολύ κοντά σε μια συμφωνία, κυρίως για το εύρος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Μαζί του είναι και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ.
Τα δυο κρίσιμα πρόσωπα εκτός του Καλίν στην τουρκική αντιπροσωπεία είναι οι Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Δένδιας: Ελπίζω η Τουρκία να δείξει πνεύμα συνεργασίας
"Εμείς προσερχόμαστε καλή τη πίστη στις επαφές αυτές. Με εποικοδομητικό πνεύμα Και, κυρίως, δεν προκαλούμε. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Ούτε προσπαθούμε να δυναμιτίσουμε τις διερευνητικές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα", τόνισε ο Νίκος Δένδιας στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο

Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία θα κρατήσει χαμηλούς τόνους στις συνομιλίες, παρά το γεγονός πως διαφωνεί με την ελληνική ατζέντα, με στόχο να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο και την Σύνοδο Κορυφής. Η Άγκυρα έχει κάνει ήδη ανοίγματα τόσο προς στις Βρυξέλλες αλλά και σε χώρες της Ε.Ε όπως την Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία με στόχο να αποφύγει τις κυρώσεις και να δείξει πως δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Μία ενδεχόμενη αποχώρηση από τις διερευνητικές θα έστελνε λάθος μηνύματα προς τους "27" ενόψει της Συνόδου Κορυφής και αυτό δεν το επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν μετά και τις κυρώσεις που έχει δεχθεί από τις ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση των S400.
Στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στις διερευνητικές
Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες που θα συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, ωστόσο το μυαλό του θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και τις διερευνητικές επαφές. Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο περιθώριο της συνόδου σημαντικές συναντήσεις με τον Επίτροπο για τα θέματα γειτονίας και διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, τον αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά αλλά και με τον Ζοζέ Μπορέλ.
Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ. Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί από τον Νίκο Δένδια δεν θεωρούνται τυχαία καθώς ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πρώτη μέρα των διερευνητικών επαφών. "Στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία" ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr