Με... χαμηλές προσδοκίες, το πρωί της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, επανεκκινεί ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η Αθήνα προσέρχεται στις συζητήσεις "με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά δίχως αφέλεια" και προσθέτουν πως οι διερευνητικές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί το 2016, με υπαιτιότητα της γείτονος και στόχος είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν. "Οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και θα αφορούν το ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα διαφωνεί εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία -και το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση- δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, στάθηκε (σε συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle) στη γενικευμένη, όπως τη χαρακτήρισε, αίσθηση πως η Άγκυρα συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που δεν συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της φιλίας στην περιοχή. "Πάντα έτεινα χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπα τον πρόεδρο Ερντογάν να καθίσουμε και να συζητήσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί. Εάν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των διεθνών δικαστηρίων", τόνισε.
Το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα για την διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών. Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία "καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα" και χωρίς να προκαλεί, σημείωσε (Εφημερίδα των Συντακτών) ο κ. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας πως δε συζητούνται θέματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία και στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. "Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", ανέφερε. "Ευελπιστούμε ότι οι επαφές αυτές θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση...Ελπίζω ότι και η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις επαφές αυτές με αντίστοιχο πνεύμα", πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Η Αθήνα και η εποχή Μπάιντεν
Περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι της Αθήνας, όπως αποτυπώνονται με την…αλλαγή της σκυτάλης στο Λευκό Οίκο και τη νέα πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που…περπατούν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στην εποχή του Τζο Μπάιντεν. Στην κυβέρνηση και στο…παρά πέντε της έναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη στάση που θα κρατήσουν η Ουάσιγκτον και το Οβάλ Γραφείο έναντι των κυμάτων της επιθετικότητας των γειτόνων στην Ανατολική Μεσόγειο και τους…κραδασμούς που προκαλούν οι κινήσεις της Άγκυρας στην "οικογένεια" του ΝΑΤΟ.
Κλίμα αισιοδοξίας
Η ηγεσία Μπάιντεν, πάντως, δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική πρωτεύουσα. Μία αισιοδοξία, που ήρθε να αποτυπωθεί, ανάμεσα στα άλλα και στις αναφορές, τις οποίες επέλεξε να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, από βήματος Βουλής.
"Η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί κομβικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και, παρά τις διαφορετικές οπτικές σε πολλά ζητήματα, η συνεργασία μας με την απερχόμενη αμερικανική διοίκηση έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα. Και με τη νέα ηγεσία η σύμπλευση αυτή θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είναι ένας έμπειρος πολιτικός, που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας, αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι ένας ηγέτης που πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση. Κυρίως, όμως, πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Προσβλέπουμε σε μία συνεργασία, σε μία έντονη παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην περιοχή μας", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Περισσότερα στο capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr