Αγριος καυγάς κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για αστυνομοκρατία-καταλήψεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει ουσιαστικά στην στρατηγική του 2012 με την κυβέρνηση να τον καλεί να απαντήσει με «ποια πλευρά είναι»

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο επικοινωνιακό χαρτί της «αστυνομοκρατίας» εξακολουθεί να ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να έχει ξεμείνει από αφήγημα, την ώρα που η κυβέρνηση υλοποιεί την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή της ασφάλειας στις περιοχές της Αθήνας. Το Μαξίμου και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παίρνουν ξεκάθαρες αποστάσεις από τα κρούσματα αστυνομικής βίας, όπου υπάρξουν τονίζοντας πως οι αστυνομικοί θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τη νομιμότητα. 

Από την άλλη πλευρά η Κουμουνδούρου που έχει μπει για τα καλά στη δίνη της εσωστρέφειας λόγω της «πασοκοποίησης» που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί πως το ζήτημα των επιχειρήσεων της αστυνομίας, είναι ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβέρνηση, με στόχο να συσπειρώσει την κομματική. Άλλωστε η αλλαγή στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μόλις 48ωρες μετά τα νέα προβλήματα που δημιούργησε η επίθεση του Παύλου Πολάκη εναντίον του Κώστα Σημίτη η οποία προκάλεσε την αντίδραση της προοδευτικής Συμμαχίας.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει ουσιαστικά στην στρατηγική του 2012, χωρίς ωστόσο να δίνει πειστικές απαντήσεις στα «άβατα» που δημιουργήθηκαν την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και τα δεκάδες  εγκαταλειμμένα κτήρια σε διάφορες περιοχές της Αττικής τα οποία είχαν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας.

«Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αποφασίσει και να απαντήσει. Με ποια πλευρά είναι; Ποιος είναι ο χώρος στη δημοκρατία μας για όσα έγιναν και γίνονται, στις καταλήψεις, στα Εξάρχεια, στα ΑΤΜ που ανατινάζονται, στα κέντρα ανομίας που τόσα χρόνια κυβερνούσε και δεν έβλεπε;» απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις επιθέσεις που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανήμερα της ψήφισης του προϋπολογισμού ανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεων τους στην επέμβαση της αστυνομίας στα υποκατάληψη κτήρια στο Κουκάκι, αποδεικνύει την τακτική της Κουμουνδούρου να επενδύσει επικοινωνιακά πάνω στο επίμαχο ζήτημα προκείμενου να ξεφύγει από τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα. Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Μάκη Βορίδη που κατηγόρησε την Κουμουνδούρου πως είναι ταυτισμένη με τους αντιεξουσιαστές. «Η γενίκευση που κάνετε δεν είναι αθώα, θέλετε να την κάνετε, γιατί ψυχικά είστε ταυτισμένοι με τον συγκεκριμένο χώρο και τις έκνομες ενέργειές του, γι’ αυτό αισθάνεστε την διάθεση να εκφράσετε την αλληλεγγύη». 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στα ζητήματα της ασφάλειας και της ανομίας και να επιστρέψει το αίσθημα του κράτους δικαίου στους πολίτες, αλλά ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχθεί κρούσματα αστυνομικής βίας. «Τα κρούσματα μεμονωμένης αστυνομικής βίας θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα, και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν» τόνισε ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός. Κάλεσε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσει το χρέος όλων μας απέναντι στην ΕΛΑΣ, απέναντι σε αυτούς που προστατεύουν τους πολίτες.

Φωτό: Ευρωκίνηση